onsdag 15 maj 2024

En onsdag

 


Denna fantastiska årstid. Helt ljuvlig!

Man hinner en del på en dag. Började med skoljobb. På plats i skolan kl 7.30. Går bra att gå upp tidigt när det är ljust och solen strålar därute. 

Det där med att vara no-lärare, det har jag haft en hel diskussioner om, med lärare som inte undervisar i ämnet.  I och med att jag har undervisat i alla ämnen under min skoltid, så vet jag ju att det tar betydligt längre tid att förbereda en lektion i no än en lektion i exempelvis so.  vIlket då inte "so-lärare" håller med om. Nåja, no, det är ett tacksamt ämne.

En nittiominuterslektion i åk 5 först. Nittio minuter är en för lång lektionstid. Det gäller att variera sig.

Fyrornas lektion är 75 minuter. Idag var det läge att bygga en vulkan !



 
Tolv vulkaner, av olika form och storlek, fick utbrott innan lektionen var slut.

Arbetsförmån; gratis lunch tillsammans med eleverna. God kycklinggryta med havreris. Måste köpa hem havreris, det är gott. Och miljösmart,'

Ett paket från Engelssons hade anlänt med posten, då jag kom hem.
Testade genast shortskjolen.

Så skön! Hade beställt tre v-ringade t-shirts av bambu också. Jättesköna de också. Så kjolshorts och blå t-shirt fick bli eftermiddagens outfit.'


Det var dags för PRO föreningens årliga bilrally. Tredje gången som jag är med och arrangerar.  En uppskattad aktivitet. 


C-E och jag hade vår kontroll på en helt ljuvlig plats, där massor av liljekonvalj just var på väg att slå ut. Det gällde för de sjutton lagen att klura ut var tio olika idrottsklubbar har sin hemvist.
De flesta lyckades med uppdraget. Svårast var att placera ut Spårvägen och Vita Hästen. 


På en av de fem stationerna var det stövelkastning. Dock inte på gotländskt sätt, över axeln. Den varianten är  för farlig för den som är gravt vuxen.

Grillad korv serverades vid målet. Priser delades ut till de tre bästa lagen. Två lag hade 45 poäng av 52 möjliga. 

Efter hemkomst "unnade " jag mej en halvtimme i solen på altanen. Den sena eftermiddagssolen är så härlig. Nysatta plantor och de blommor som förodlas i växthuset behövde lite vatten. Det fick de...

Ett referat om "bilrallyt" är skrivet och inskickat till tre tidningar. Dessutom är bild och text inlagd på hemsidan.

Fick en skinkmacka av maken alldeles nyss. Han tyckte väl att jag behövde det.... Det smakade bra

Men nu är jag klar för i kväll ... ja förutom lite spel på mobilen då. Quiz Planet. Wordfued. Men det kan jag göra medan jag kollar på andra halvleken mellan Elfsborg och AIK. Elfsborg leder med 3-0. Hoppas att de inte schabblar bort den ledningen.


måndag 13 maj 2024

Selfie om köket

Klimakteriehäxans selfie handlar denna vecka om köket.

Är det så att köket är det rum som man tillbringar den största delen av sin vakna tid i? Jag svara absolut NEJ på den frågan. Jag utför de sysslor som tillhör ett kök samt äter där. Min favoritplats det är i det stora allrummet på ovanvåningen. Köket är ganska litet och är fortfarande samma kök som det ursprungliga, det vi valde för 45 år sedan. Furu. Vitvarorna, som en gång var gröna, är utbytta flera gånger förstås. Jag skulle gärna vilja byta ut hela köket.... 

Till frågorna. 

Den kryddan (förutom salt och peppar) använder jag ofta:  Vitlök, basilika, timjan. oregano

2. Den kokboken rådfrågar jag ofta: Googlar. Har ett antal favoriter sparade i mobilen. Annas kokbok används någon gång. Men bara vad det gäller redan beprövade recept..

  3. Den köksprylen är jag glad att jag har: Hushållsassistenen. Min assisten när det gäller att baka bröd och vetebröd. Sodastreamern är också en favorit. 

 4. Den köksprylen använder jag så sällan att jag borde göra mig av med den:  Använder nog de flesta prylarna. Bakar ju en hel del. Men vi har en gammal smörgåsgrill, som döttrarna fick genom att sälja jultidningar, för mer än trettio år sedan. Den står längst in i ett skåp... och är nog inte använd alls. <där står förresten också en äggkokare. 

5. Det är viktigt för trivseln i mitt kök: Någorlunda ordning. Ren diskbänk, Ingen disk i diskhon. En blombukett på köksbordet.

 6. Den prylen gör mitt kök speciellt  Finns det någon som har ett gammalt furukök numera? Det måste nog vara speciellt. Boaseringen i furu. det är faktiskt rätt snyggt!

Då jag inte har någon bild från köket, värd att visa, så får det bli en bild från dotterns blommande magnolia. Ljuvlig! Doftade i solskenet i dag, då "mormorstisdag" blev till "mormorsmåndag". Jodå, morfar var också med....



söndag 12 maj 2024

Försommar

 Helt plötsligt så är den här. Försommaren. Ett frosseri i grönska. En naturens frodighet, som man glömt bort under det halvår som gått, sen det senast var lövrikt på träden.

Bara ut och njuta alltså. Jag vet ingen tid som går så snabbt som försommartiden. De vackra majdagarna. Blommor, fågelsång... och nya ogräs i rabatterna varenda dag. Jord under naglarna? Ja, det har jag dagligdags. Nästan så att det svarta etsat sig fast efter allt påtande... mest efter att få bort ogräs...

Men det var försommarnjutning som det skulle handla om...


Gick en av de vanliga dryga halvmilsrundorna härhemma igår.  


 De fem kilometrarna har nog aldrig tagit så lång tid att avverka. 


Det blev så många stopp, med trevliga pratstunder. När våren och sommaren kommer till byn, då är folk utomhus.   Naturligtvis stannar man och pratar.  Tiden gör snabbt när man har trevligt. Och just det där med att mötas och språkas vid en stund, det passar mej så bra.  Supertrevligt

Blommande träd, ja, det är nog det mest fantastiska så här års. 

Blev en sen kväll för tanten. Kunde inte slita mej från Eurovision-tävlingen. Så jag satt uppe tills omröstningen var avgjord. Riktigt spännande på slutet. Gillade ( för ovanlighetens skull) vinnarlåten. Mycket sjuttiotalskänsla i den musiken.  Fick vibbar av Jesus Christ Superstar, Queen, 10 cc samt  Sparks...


Jag vet att många tycker att jag är tokig ( vi är tokiga) som ofta åker ner till stugan i Halmstad, bara för några timmar. Idag hade jag bestämt med Johanna att hon och jag och killarna skulle göra en sådan resa. Hon har fullt upp med hästar, jobb och killarnas aktiviteter.... och jag har rätt mycket på agendan också, så det fick helt enkelt bli ett kortbesök.  


Ett besök på stora lekplatsen alldeles vid stranden



Vandring längs stranden.  ( Jo, det finns stig också. Skulle jag gått på stenarna, så hade jag legat på ortopeden nu... )

Tillbaka till stugan för lunch.


Och tillbaka till stranden. 

Stugan har ett utmärkt läge. Tre-fyrahundra meter till stranden på två olika vägar. och längs båda vägarna går man förbi  en glasskiosk. Två-tre restauranger öppnar där också under sommaren.

Konrad letar snäckskal.  


Ser ni något snäckskal här?  Jag ser inget. Men de vi hittade i dag var så små, så man fick lyfta och röra runt bland musselskalen för att hitta de små snäckskalen. Många kallar detta snäckskal, men det är egentligen musselskal. Vilket det finns mängder utav, De flesta musslorna är kammusslor. Några blåmusselskal kan man också se.  ( Jag vet! En sådan petitess ! Men jag är gravt yrkesskadad... rätt ska vara riktigt... Förlåt)


- Ska vi inte gräva  också? undrade K-P. Jo, visst.  Fin grävning med havsutsikt.


Så var det det där med mormors blombilder. 
Vi gick genom ett av de gamla stugområdena. Kan ni känna doften som omgav oss?


Nysatta fruktträd blommade också.


Liksom ljuvligt doftande vita syrener.

Innan hemfärd så ville killarna ha glass. 

Så fick det bli. 

Förhoppningsvis återvänder C-E och jag till försommaren i Halmstad på fredag. Är lite med stugan och tomten ( eller egentligen mycket ) som behöver ses över. Bra att göra det, och samtidigt njuta av vackra försommaren. Kan nog vara läge för bad då också... kändes lite för kallt  idag.


fredag 10 maj 2024

På' t igen



Tre år sedan som högerknäet var helt under isen. Kände mig under isen jag också... Vad skulle jag göra, då, när jag inte kunde röra mig som jag brukade. Visst var det märkligt att stadstjejen och asfaltsdrottningen  BP kom med en lösning. "Ge dej ut på mjukt skogsunderlag och orientera". 

Så blev det! Köpte kommunens naturpass och gav oss ut. Det gjorde jäkligt ont att gå ibland... men efter någon månad så vände det till det bättre...och så småningom blev knäet helt bra.

Men vad kul det var att leta kontroller ned hjälp av karta. Och så mycket man lärde dig efter hand. Och så bra man mådde i den stela kroppen, efter att ha rört sig på ojämnt underlag och i kuperad terräng.

Så det blev naturpass X 2 de två följande somrarna.  Och idag var vi på't igen med ny karta, över ett nytt område, alldeles söder om Tranemo.


Fem kontroller blev det idag. Brukar vara ganska lagom. Sammanlagt finns det 30 kontroller att leta upp. Absolut ett bra sätt att ta sig ut på den "nödvändiga" dagliga motionsturen. 



Blev lunch på Glasets hus. Har ett tiotal presentkort, vinster från ett antal vunna quiz på stället.  Idag lockades vi dit av dagens rätt, stekt fläsk och bruna bönor/löksås. Så gott... och inget vi lagar till här hemma. Salladsbordet bjöd på flera godsaker, så här på klämdagsfredagen.


Det hade ryktats om att aktivister, "Återställa våtmarker", skulle komma och gräva igen avvattningsdikena som Neova grävt på Grimsås Mosse. Igår tog C-E och jag en promenad dit... men såg inte en mänska.

Idag har det varit direktsändning i lokalradion från mossen, för idag har man satt igång.

Jag var ju nyfiken och tog cykeln.  Jodå, därute rörde dig ett femtontal varselklädda personer.

Modiga människor, som vågar. Jag skulle nog våga, men jag är alldeles för bekväm av mej. "Aktivisterna" övernattar i fotbollsklubben lokaler. Jag skulle aldrig övernatta på någon plats, där jag inte hade en säng. Luftmadrass eller liggunderlag.. det är jag för gammal och för bekväm för. 

Polisen ( trodde alla var i Malmö) hade tydligen varit på plats och antecknat det de såg. Enligt lokalradions reporter skulle man sedan fundera på om de sett något som var olagligt....🤔😊


Fick ett tips från Hannele om en serie böcker skrivna av Elly Griffiths. Serien handlar om en arkeolog som löser mordgåtor tillsammans med en polis. Jag lånade de två första böckerna i serien förra veckan, och sträckläste böckerna. Idag hämtade jag de tre följande böckerna i serien på biblioteket.  Så nu är det bara på' t igen!


onsdag 8 maj 2024

En rosa elefant

  Femtio år sedan som jag gick på lärarskolan. Det är klart att det har skett en jätteförändring i skolans värld på den tiden. 

Metodik hette ett ämne på schemat, på sjuttiotalets lärarutbildning. Metodiklektorer ledde lektionerna. De flesta av dessa var mer eller mer "mossbelupna". Man lyssnade inte så noga på dem... även om det var de som till syvene och sist satte det betyg, mellan ett och tre, som visade på ens lärarskicklighet. 

( Naturligtvis fick jag en etta... men som i så många sammanhang, då det varit/är betyg inblandade, så har jag klarat mig utmärkt utan toppbetyg)

En ung,( ja, iaf så tyckte man det, i jämförelse med alla stofilerna, )metodiklektor lyssnade jag( vi) till. Undrar om det var hans relativa ungdom som gjorde det, eller hans sätt att vara och att uttrycka sig. Antagligen en kombination. Hans ledstjärna var: För att lyckas som lärare och att hålla elevernas uppmärksamhet uppe, så behöver man leda in en rosa elefant i klassrummet, var tredje minut. 

Idag är pedagogiken och metodiken ( fast det heter... tror jag.. didaktik numera) den helt motsatta. Inte en tillstymmelse till rosa elefanter. I stället ska eleverna i förväg ha koll på varenda moment, helst tidsbestämda sådana, för varje lektion. Under många år så skrev jag upp dagens schema och lektionsinnehåll på tavlan. Idag finns det en speciell app som används, och den visas på storbildskärm, då eleverna kommer in på lektionen. Klocka och timer, samt en hel del annat kan man få med på sidan.

Några rosa elefanter, det är det inte tal om. Mera ett grått, stelt betongblock, bildligt talat. 

Eleverna har koll, så att man inte frångår lektionsplaneringen. 

Bra eller dåligt? Antagligen bra för dagens barn. De matas med rosa elefanter flera gånger i minuten, via bl.a. tiktok och youtube. Det är tydligt att de behöver en struktur att hänga upp sig på, för att få vila sina speedade hjärnor. 

Förr i tiden, och det var så sent som under min riktiga lärartid, så visades resultaten av bildlektionerna upp, och anslogs sedan tillsammans med alla andra bilder på väggen. Idag finns det inga ( sällan) väggar, fyllda med elevernas konstverk, i klassrummet. Mycket bilder är för oroande för en del elever. Det tycker jag är väldigt synd. Det är inte ok att några "oroliga" barn ska få "styra" över både klassrumsklimat och utformning av klassrum.... Hur ska man lära sig uppskatta konst och kultur, då man inte ges tillräckligt med tillfälle att möta det i skolan?

Det var några tankar apropå veckans arbetsdag, och apropå måndagens selfie.  

Några helt ovidkommande bilder från gårdagen, ( mormors/morfarstisdag) det "måste" med. Inte en chans att jag bloggar utan att ha med några färska foton ( nästan alltid mobilfoton numera )

Så vackert, med alla blommande träd i dotterns trädgård och i de omgivande trädgårdarna.  Sex mil har vi till Värnamo. Tror att det skiljer två växtzoner. Så våra fruktträd  har inte kommit i blom ännu.

Karl-Petter följde med på en tur till bokskogen. Med bil. Vissa dagar är det för långt att cykla en och en halv km. Men mormor kunde iaf få njuta en stund av den skira grönskan.

Med Skillingaryd som bas, så pågår en stor NATO-övning i nordöstra Småland. På eftermiddagen kunde man se flygplan efter flygplan, alla av samma modell ( transportflygplan??? ) flyga nära förbi, på exakt samma höjd och rutt. Riktigt vackert mot gårdagens knallblå himmel... 

Nästan så att det påminde om den rosa elefanten.... eller kanske var det så jag kom på den liknelsen, just när vi tillsammans spanade efter de ovanliga flygplanen...



måndag 6 maj 2024

Selfie om jobb

Veckans selfie handlar om jobb. Om förra veckans tema blev lite väl djupt och  personligt, med negativ klang, så kommer denna selfie att, kanske bli personlig, men enbart positiv. 

Här kommer klimakteriehäxans frågeställningar:


1. Hur tidigt i livet visste du vad du ville bli? 

Redan innan jag började skolan, så visste jag att jag ville bli just "fröken". Något jag höll fast vid under hela skolgången, fram till gymnasietiden. Då var det journalist eller möjligen präst som låg närmast till hands. Sökte in på journalisthögskolan i Göteborg. Kom till andra intagningsomgången. Men sen tog det stopp. Den religiösa övertygelsen försvann också. Tanken på läraryrket dök upp igen. Efter en termins uppehåll efter gymnasiet, jobb som barnflicka, så kom jag in på lärarhögskolan i Jönköping. Nyss nitton år fyllda. Och tänk, femtiotvå år senare, så har jag fortfarande en fot kvar (timanställning) i skolans värld. 

2. Fanns det en förebild som påverkade ditt yrkesval? 

Egentligen inte!

 3. Har du fått sparken någon gång? 

För en utbildad mellanstadielärare, så har det alltid funnits jobb. 

Men jag har fått en skriftlig varning. För att jag sa/skrev sanningen. 

 4. Hur ofta har du bytt jobb? 

Har aldrig bytt jobb. Mer än att jag sommarjobbade i brödbutik under  gymnasietid och lärarhögskoletid.  Har bytt skola ett par gånger. Fast bara bytt kommun en enda gång. Från Borås ( en enda termin) till Tranemo (48 år). 

 5. Skulle du välja samma yrke igen om du fick chansen?

Ja! Bästa jobbet som finns. Men jag skulle testa att jobba på högstadiet också, inte bara med elever från åk 3 till 6.. Ett alternativt yrkesval finns för mej: Kemist/kemiingenjör.

 6. Skulle du rekommendera unga att gå i dina fotspår?

Inte alla. Man måste ha en viss personlighet för att passa i lärarjobbet. Ha förmåga att ta tag i saker, vara flexibel och både kunna sätta ner foten och lyfta på den. Jag önskar att många unga, med rätt förmågor skulle välja lärarjobbet. Det ger SÅ mycket.


Var tvungen att leta fram denna underbara bild som en tjej skrev, då de fortfarande fanns "svarta tavlor" i skolans värld.


fredag 3 maj 2024

Backsippor

 Såg på sociala medier att backsipporna står i blom. På vandringsleden kring Tranemosjön, hade man fotat den vackra blomman. 

Föreslog att vi skulle äta lunch på förnämliga Sångbergs, uträtta ett par ärenden i samhället och sedan ta promenaden till Tåstarps ängar. För det är ju där backsipporna måste finnas. Backigt och mager jord. Och en del av vandringsleden.


Det växte många andra blålila blommor på sandjorden. Men inga  backsippor. Bara styvmorsvioler.


Får testa ett annat ställe då! Nittorps by, via en liten omväg på hemvägen. Bakom kyrkoruinen skulle det finnas. 

Inte en backsippa! Men gott om styvmorsviol. ( Ursäkta den sneda bilden...men jag ville inte ha med några hus i bakgrunden...lyckades nästan undvika...)


Ok, ett försök till. På kullen bakom hembygdsstugan. På kullens baksida, där hade jag fått tips om att det skulle växa backsippor. 

Gjorde en öppning i taggtrådsstaketet och klev över. Gick bakom kullen, runt kullen, tittade åt alla håll. Inte en enda blålila blomma.  Inte ens en styvmorsviol.

Var på väg att ge upp, jag hade gått runt hela kullen.


Lyfte blicken... och kolla... Där finns de eftertraktade växterna. I mängder. 

Mission completed.



Är man nörd... Så är man. 

torsdag 2 maj 2024

Finn fem fel!



 

Ja, ett fel är ju förstås att jag stod i en annan vinkel än vad jag gjorde en gång i mitten på åttiotalet, då jag tog bilden som sedan blev en tavla. Tavlan påminner mej varje vår, om hur mycket vitsippor det fanns i hagen förr i tiden. Det har blivit  betydligt färre sippor med åren. Till min glädje upptäckte jag dock att det fanns en hel del vita öar även idag. 

En skillnad är det dock jämfört med när tavel-bilden togs. Då fanns gott om vitsippor även i skogsvägens mittfåra.  Undrar om minskningen av sippor beror på att en del träd är nedhuggna. 

"Lärde" mig f.ö. på no med fyrorna förra veckan, att mängder av vitsippor utgår från en rot. Ungefär som äppelblom på ett äppelträd. Fast stammen är under jord.

( Jo, jag har målat tavlan. Gick en kurs för ungefär 35 år sedan. Oljemålning. Så KUL. Det blev bra, trots att jag egentligen är kass på att måla/rita. Har många gånger tänkt att återuppta målandet. Borde ta tag i saken... för att det är så kul och så rogivande. Olja är bra, för det är bara att låta det torka, och sedan måla över det som inte är nöjd med).

Kanske den ensamme domherre-herren spanar efter sin fru. En domherre-hona flög nämligen, med full kraft, in i fönsterrutan i köket för någon vecka sedan. Maken gick ut och kollade hur det gick, och det hade inte gått bra. Känns så sorgligt, då domherrarna kommit fram parvis hela vintern....

Vet inte om det är något "fel" på mej, men jag kan inte tänka mig att ta i något djur med fjädrar på. Det går bara inte. Måste jag, så får det bli med en handduk , eller ett tjockt papper  emellan. Samma gäller f.ö med möss, Men det är nog vanligare med mus-fobi än med fågelfobi.  Ornofobi, med ett "finare" ord.  Fast det gäller flygande fåglar också.... det är jag inte speciellt rädd för. Skulle vara intressant och höra om det är fler som är så "modiga" som maken och med lätthet lyfter i en skadad fågel.... Eller som Karl-Petter, som går och bär på familjens hönor...


Insåg att det var för varmt på altanen, då jag satte mig där efter veckans jobbdag. Lika bra att ta en promenad. Plus 23 grader, sol/soldis och ganska kraftig vind.  

Det går fort fram vad det gäller växtligheten. Violerna stod i full blom.

 
Liksom kabbelekan. En märklig växt, som växer där det strömmar vatten om fötterna/rötterna på den.


Citronfjärilhonan tar för sig av den sista nektarn, i den snart överblommande sälgen. Ser att den har sällskap av en insekt av släkte fluga.

En fin promenad.  Inte alls fel att röra på sig, trots att luften är full med pollen ( blir lite påverkad) och att man blir lite extra trött av den ovana, men välkomna, värmen.

onsdag 1 maj 2024

Första Maj

 


Första Maj! Arbetarnas dag. Demonstrationerna dag. 

Tog årets första cykeltur. Njutningsfull knappa en och en halvmilsrunda, till stor del på grusväg. Nynnade på Vintern rasat ut..altstämman... omväxlande med Lahles Vårens första dag...

I backen upp mot flaggorna, föll det mej in att första maj aldrig betytt något speciellt för mej. Jag har aldrig deltagit i någon demonstration. Förra året lyckades vi tajma ett besök i Malmö med första majtalet i Folkets Park. Ändå något.  
Kom på att jag gått med i en demonstration en gång. Det var när jag gick på gymnasiet och gick med i ett FNL-tåg. Mot kriget i Vietnam. Det var andra tider det.


Funderade vad det skulle stå på mitt plakat OM jag skulle gå med i demonstrationståget.  Kom på två saker direkt:
Satsa på framtid och framtidstro. Lägg pengar på skola, vård, omsorg, miljö och infrastruktur istället för att slänga ut en massa pengar till försvaret.
 ( Typiskt mej att formulera mej med massor av ord)
Den som bott i Sverige två år får stanna.
Borde förstås också stå; Om man skött sej. Men det gör de allra flesta som är nya i Sverige. "Kriminella gäng", det är ofta andra generationens invandrare. Som vi... alla regeringar... misslyckats med att ta hand om.
Inbillar jag mej iaf.


Härligt väder denna första maj! 
Blev lite arbete utfört  på arbetarnas dag. Två pallkragar är sådda med sallad, dill och persilja. "Frilandet" får maken göra klart i morgon, och sen ska där bli lök, morötter och massor med blommor.
Årets första tvätt är uthängd.. och ska alldeles strax plockas in. Den torkade medan jag var ute på cykeltur!


Insekterna har fullt upp. Lungört och vinbärsblom är mest lockande.

Ska lyssna på Lunds studentsångate om en stund. Det har blivit en fin första maj tradition.

Sköna maj välkommen, till vårt land igen!

tisdag 30 april 2024

Valborg

 


Valborg! Länge sedan det firades. Hör nog mer ungdomen till. Och då när jag var medlem av kyrkokören och sjöng altstämman på Vintern rasat ut. 

Vackert väder på Valborg, det hör inte till vanligheterna.  För mej är valborgsmässoafton och första maj mest förknippad med gråväder och kyla. Ibland snöblandat regn.


Finväder; sol, vind och närmare 20 grader, det passar bra på Valborg 
Tog en liten promenad och njöt av vitsipporna, efter det att jag hämtat Konrad på skolan. Det är ju "mormorstisdag"... Förskoleklasserna, fyra till antalet, hade sjungit vårsånger för åk 1-3. Konrads lärare hade lagt ut en ljudupptagning på Instagram. Det lät superbra. Mycket bättre än någon kyrkokörssång...😄


K-P och jag hjälptes åt att plantera om och plantera nytt. Ärtor och pumpor fick ny jord och tomatplantorna fick egna krukor. Och så sådde vi gurkfrön i krukor. De växer så snabbt och är sannolikt klara att sättas ut i växthuset samtidigt med tomaterna. Om en månad ungefär ..

 
Någon bild från ridträningen fick jag aldrig till. Där var det uteritt med teorifrågor som gällde.  Och trav på tillbakavägen. Så mormodern, tillsammans med en annan mormor och en farmor kom på efterkälken.

Nu är mormor trött. Speciellt dom hon ansåg sug vara värd ett glas vin så här på det tyska helgonets afton. På TV spelas det fotboll.  Det gör det nästan varje dag .. Konstigt att någon aldrig tröttnar...

Snart sovdags för en trött mormor.  Trots att det bara är skymning ännu. 

Glad Valborgskväll!