söndag 21 mars 2021

Stegen

 


"Gå ner tio kilo på tre veckor genom att promenera!"  

Vilken lögn som de sprider i kvällstidningarna! Undrar hur många steg  jag tagit, hur många mil jag  gått, under de senaste femton åren. Inte ett kilo har jag gått ner av det! 

Undrar om det fungerar på någon, det där med att promenera bort kilon? Möjligen sådana som reser sig upp från stillasittande och börjar ta dagliga promenader.


För egen del, så vågar jag inte hoppa över de där dagliga stegen. Men tanke på att jag är samma  stora tant som jag varit sedan jag kom in i tantåldern ( jo, jag var stor innan också, men mindre stor) så kanske kilona börjar lägga på sig ytterligare, om jag inte får till de där 10 000 stegen ( minst) per dag.....


Det har blivit lite mycket godis (choklad) under vissa perioder. Nu har jag helt undanhållit mig från karameller och chokladbitar i två månader. Har tanten minskat i omfång? Näppeligen. ( Kanske beroende på att det blir en liten näve nötter många dagar i veckan. Men nötter är ju nyttigt!)

Bara att inse, att de där stegen inte ger så stor effekt på bilringar och övriga kroppsringar. Men man mår bra av promenaderna! Har dessutom läst och tagit till mig- hellre lite överviktig och i god kondition än normalviktig/smal och med dålig kondition.


Våren går framåt med små steg. 
Vårens enda tussilago tronar fortfarande i ensamt majestät, men med utslagna kronblad. 

Videt har stora kisse-knoppar, och jag skulle gärna vilja ha några kvistar att sätta i vas. 
Men till det skulle jag behöva en stege...... 



Tog ett litet steg vad det gäller vårstädning idag. Putsade fönstren på nedervåningen samt bytte gardiner i köket.
Tänkte på det, där jag stod i sol och blåst på trapp-stegen: Förr så hade det varit helt otänkbart att putsa fönster på en SÖNDAG! Söndag är helgdag, och då jobbar man inte! Så var det när jag var barn- och ung. Helst skulle man ju få till ett kyrkobesök på söndagen också. Hanns inte det med, så fanns ju högmässan i tv, klockan elva, att tillgå.

Vårt land har tagit jättesteg mot sekularisering under senare år. På gott och ont.  ( Fortsatta tankar kring detta, får nog bli ett eget inlägg, känner inte för något djupare inlägg i dag)


Alarna blommar extremt mycket i år. Pollenrapporten rapporterar ( förstås) riklig förekomst av alpollen. Kan det vara därför det killar lite i näsan? Inte helt enkelt i dessa tider att nysa, utan att bli misstänkliggjord.

Dags att ta stegen från datorn och utföra ytterligare en liten daglig utmaning:
25 knäböj, 25 armhävningar ( på knä), 25 situps. Om det hjälper tant till slankare figur. Ingalunda. Men det känns bra ändå.




18 kommentarer:

  1. Personligen tycker jag att man ska vara nöjd med sin kropp hur den än ser ut. Jag menar trivs man med livet och mår bra, så spelar ju kroppen ingen roll alls. Har man däremot hälsoproblem med hjärtat eller med knäna på grund av över-/undervikt är det en helt annan sak.
    Jag har motsatta problemet. Jag skulle gärna gå upp fem kilo eller så, men lyckas inte hur jag än anstränger mig. Alltså har jag bestämt mig för att vara nöjd med att vara ett benrangel med hyfsat dålig kondis...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott att vara benrangel. Fastcjac Vet ju att det finns smala människor som gärna skulle lägga på sig lite.
      Du har ju helt rätt, är man frisk, så spelar inte storleken någon roll. Inom rimliga gränser.
      Det jag reagerar på mest, det är ju när jag läser att man går ner i vikt av promenader. Eller medelmåttig träning .
      Genetiken har absolut ett finger med i spelet.

      Radera
  2. Det är samma med att man går ner si och så om man inte dricker alkohol. Har inte druckit en droppe på två månader och är snarare tjockare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, några glas vin i veckan det blir det. Bra att du kan informera att det varken gör från eller till vad det gäller hull-tillväxt.🤩👏

      Radera
  3. Precis så är det! Jag har också alltid varit ganska storvuxen - och nu med för många kilon. Promenerar varje dag - minst 5-6 km, äter inget godis, inga bullar och dricker ganska måttligt med vin, men går inte ner ett endaste gram! Några armhävningar gör jag däremot inte ... får testa det också :)
    Jag såg ett par tussilago från bilen igår, men kunde inte stanna där och då ... men snart lär de finnas i överflöd.
    Alarna är verkligen praktfulla nu!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att du också har genetik att falla tillbaka på.
      Och man får väl vara glad sätt den gamla kroppen håller relativt bra.
      Gör Sofias hemmagympa då och då.Med träningsvärk som följd. Men jag tror nog att det är rätt nyttigt med lite lagom träning. Kram!

      Radera
  4. Precis. Det där med att promenader fungerar för att gå ned i vikt, det hoppas jag att ingen tror/hoppas på. Vi som har testat vet ju att det inte är så.
    Men bra på flera andra sätt är det helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du äter iallafall "rätt " inbillar jag mig. Här slinker det ju ner lite sött ibland.

      Radera
  5. Ja, detta är knepigt. Men att gå ca 10 000 steg/dag med en hastighet av ca 3.8 km/h motsvarar att man gör av med ungefär 300 kcal.Detta motsvarar i sig ca 2dl filmjölk och en leverpastejsmörgås. Går man snabbare går det ju åt mer kalorier.
    Jag går också i snitt 10 000 steg/dag men det gör ju inte att man går ner. Tror man ska ha fokus på att må bra överlag och att kroppen orkar.
    Bra jobbat att ha kommit i gång med vårstädning och det är ju också en fysisk aktivitet. Inte att glömma.
    Våren skyndar långsamt hos oss och några tussilago har jag inte sett. Men kanske i veckan.
    Önskar dig en bra start på nya veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir bara så irriterad när man läser att det skulle räcka med promenader för att tappa vikt. Fast egentligen ska man vara glad att kilona sitter fast. Om man blir allvarligt sjuk, så försvinner de fort.
      Bara att fortsätta att gå och hoppas på att få fortsätta nå bra.
      Detsamma till dej!

      Radera
  6. Hm, visst är det nyttigt att promenera och att få frisk luft. Men att man skulle gå ner 10 kg på tre veckor bara genom att promenera låter ju som rent nonsens. Det skulle i så fall vara om man inte gjorde annat än promenerade .. så att man inte hade tid att äta ... då kanske kilona skulle rasa. För mig hjälper bara en sak och det är att minska på portionerna Har en tendens att äta tills jag blir proppmätt nämligen.
    Igår såg jag faktiskt ett par tussilago. Men dom växte innanför ett stängsel så dom gick inte att ta bilder på. Pollenallergi har jag som tur är klarat mig från men nu börjar rapporterna dra in om förhöjda halter pollen i luften.
    Och på tal om att promenera. Nu är det strax dags för en skön morgonpromenad och sedan frukost. Dagens första höjdpunkt!
    Kram och fin början på veckan!

    SvaraRadera
  7. Önskar att jag hade morgonen-dej gör en tidig promenad. Hoppas att jag kan ta mig ur sängen någon tidig morgon när fågelsången är som mest intensiv.
    Jo, visst är det så. Ät mindre och du tappar vikt. Men det är inget kul att vara hungrig, och det blir man/jag snabbt om jag äter små portioner... Så då gör jag ju inte det.
    Kram och God måndag!

    SvaraRadera
  8. Promenader ger en bra vardagskondition som blir viktigare och viktigare ju äldre vi blir så det är bara att traska på. De som rasar i vikt är nog personer som inte tagit många steg för att sedan börja med raske promenader. Då kan det säkert göra skillnad men vi som redan går får nog ändra på något annat i stället om vi vill minska i omfång. Visst är nötter nyttigt men de innehåller onekligen en hel del fett. Nåja, hellre lite rund och frisk än tvärom!

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Och visst får man vara glad att man får fortsätta sin vandring. Idag blev det en härlig vår promenad med tranträff och den första blåsippan. Kram!

      Radera
  9. Tidningarna försöker lura oss mest hela tiden. Nu har jag kommit till den åldern att jag genomskådar alla dessa bantningstips. Att åta varierad kost i lagom mängd... det tror jag på. Och att därtill röra på sig i den mån man kan. Att kroppen förändras det det hör nog till det normala. ( Men man får vara vaksam om det sker för stora förändringar åt något håll).
    Hela norra Sverige får inga pollenrapporter i år. Det ställer till bekymmer för många. Tack och lov inte för mig.

    SvaraRadera
  10. Har hört det på nyheterna. Tycker att björkpollenrapport borde begäras. Det är ju många som är överkänsliga och behöver ha koll. Speciellt i covidtider!

    SvaraRadera
  11. Oj, jag blir alldeles trött av att se så energisk du är.
    Förut, innan hjärtat började att krångla så gick vi ofta över 12000 steg per dag och det kändes bra, men inte kommer jag ihåg att jag märkte det på vågen. Jag har hört sägas att kvinnor går upp cirka ett kilo per år, då vi har blivit äldre. Vet ej om det stämmer heller. Jag tror att huvudsaken att det man gör känns rätt och mår man bra annars, så inte gör några kilon hit och dit något större skada.
    Härliga bilder på att våren börjar att komma.
    Trevlig onsdag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får vara glad att man orkar gå, det är sant!
      Vågen struntar jag i... Och kläderna passar precis som de brukar...trots alla stegen. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas