söndag 19 juni 2022

Jesus Christ Superstar

 

 

Favoritmusikal! Alltid! Bästa musik som finns. Anslagstonen, den allra första i overtyren, den  berör. Måste vara en överjordisk ton... en som inte finns. Känns så iaf....

Under det att overtyren spelades, så gick hela ensemblen förbi, precis framför mina fötter, där jag sent omsider tillskansat mig en biljett på bakre parketts första rad.  Vardagsklädda var de, det tog någon sekund innan man förstod att det var skådespelarna, inte en sen publik. Anledning: De var mickade.... 

Snabb omklädning på scenen, och sen var föreställningen i gång. 


Scandinavium är stort. Jättestort. Gissar att man använde 75 % av anläggningen som publikplatser. Sitter man på rad 33, så sitter man långt från skådespelet. Storbildsskärmar, fem olika, fick alla i den stora arenan att känna sig nära. Läste i BT att ljudet på fredagsföreställningen varit  dåligt. På lördagseftermiddagen var det hur bra som helst.

´
 Visst blir det effektfullt! Tittar nan noga, så ser man kameramannen längst ner på scenen. 


Dessa präster, med sina helt olika röster. Basrösten, i denna uppsättning  från Kristoffer Hellström,  ger rysningar.

"This Jesus, This Jesus, this Jesus  must DIE! "


Har sett ett antal föreställningar av JCS. I Sverige och i London. Senast såg jag den svenska versionen, som Ola Salo gjort översättningen till. Han spelade Jesus, i en helt annan typ av uppsättning än denna. En musikal, och speciellt denna, kan verkligen uppföras på olika sätt.
Ola Salo gestaltade Jesus i den uppsättningen.
Han gjorde det bra......


... men Peter Jöback gör det ännu bättre. Viket utspel. En skörhet. En kraft. Och så hans röst!


"Would you betray me with a kiss?"


Herodes, Patrik Martinsson, gjorde också en superbra gestaltning. En man som inte är så känd för allmänheten, men som gjort många bra musikalroller. Huvudroll i Les Miserables bl.a.
Tyvärr fick jag varken till bild på den superduktiga Janice, som spelade Maria Magdalena, eller Anton Lundqvist som gör den alltid lika tokiga rollen som Herodes. 


Glamrockare Salo, var som gjord för Judasrollen.  Hade också ett väldigt starkt utspel.


Och i det näst sista numret, då Judas har lämnat jordelivet, där får han verkligen leva ut sin glamrock!
Vilken supergrej med Salo och Jöback i de tyngsta rollerna.! Wow vilka killar.... eller rättare sagt... medelålders män!


Slutet? Ja, det är ju som det är. Inte lyckligt på något sätt. 
Har ju haft mina "kristna" perioder, men har inte fattat det där med att Jesus var tvungen att ge sitt liv för att rädda oss människor tillbaka till Gud, att vi skulle få frälsning genom hans död. 
Jag förstår inte det... 
....och ännu mindre förstår jag varför den stackars Judas blev "utsedd" att bli den store skurken. Tycker att det var orättfärdigt!


Är väldigt glad att jag vi ändan ur och beställde en biljett. Maken var inte så intresserad av att se JCS IGEN, men så skulle svägerska och hennes dotter åka, samt ytterligare en mamma och vuxen dotter från byn. Så det blev också en utflykt i trevligt sällskap. 

Wow säger jag bara! Vilken föreställning!  Och toppen att man fick ta  bilder.... så kul att se tillbaka på!




18 kommentarer:

  1. Wow, vilken häftig föreställning anar jag, har faktiskt aldrig sett just Jesus Christ superstar. Men Ola Salo har jag sett på Hamburger Börs, en fantastisk entertainer, liksom Peter Jöback, Jöback såg vi bl.a i London i musikalen The Phantom of the Opera, och på Tyrol såg vi honom i Cabaret, den såg jag två gånger för den var så bra! Älskar musikaler!
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbar underhållning. Såg Salos föreställning i Göteborg.
      Och även Phantom of The Opera i London. Mikael Samuelsson hade den huvudrollen, då vi såg The Phantom i Stockholm.
      Jag är musikalnörd,! Love musicals! Finns också musikalkonserter som är toppenbra. Brukar se från "Broadway till Duvemåla" när den kommer till våra trakter. Ha det fint! Kram // Anna-Lena

      Radera
  2. Vi såg Jesus Christ Superstar på Malmö Opera/Stadsteatern för ett antal år sedan. Ola Salos variant och jag tyckte att han och övriga gjorde fantastiska insatser. Minns att vi satt på andra raden och det var en härlig upplevelse för man var nästan med på scenen.
    Förstår att ni var nöjda och att det blev en bra utflykt.

    Kram och god söndag!

    SvaraRadera
  3. hej vän, jag heter Isabella Ethan, och jag är läkare och jag är 45 år gammal. Vänligen läs mitt sanna livs vittnesbörd, jag har en positiv avsikt att denna information kommer att hjälpa någon som läser den här artikeln, inom två dagar återställa ett trasigt äktenskap och återställa den förlorade kärleksrelationen. Efter år av att ha varit i ett förhållande med ethan bröt han upp med mig, jag gjorde allt jag kunde för att få honom att älska mig igen, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom , Jag frågade honom med jag lovade allt jag hade, men han vägrade. Jag förklarade problemet för min kollega på jobbet och hon föreslog att jag hellre skulle vända mig till en kärlekstrollkarl som kunde hjälpa mig att återlämna hans kärlek, men jag är den typen av person som aldrig trodde att en del av kärleksförtrollningar existerade eller fungerade, jag hade ingen val men för att testa det skickade jag ett mail till spellcaster-kanalen och han sa till mig inga problem att allt skulle bli bra för tre dagar sedan, att mitt ex skulle komma tillbaka för tre dagar sedan, han kastade en bit av kärlekstrollformel i luften och överraskande nog var den andra dagen runt 03.00. Ex-älskaren ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad att jag svarade på telefonsamtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle komma tillbaka till honom för att han älskade mig så mycket. Jag var så lycklig och så vi började leva lyckliga tillsammans. på detta sätt kan du kontakta honom om du behöver hjälp, du kan kontakta honom med denna e-postadress:dralaba3000@gmail.com eller kontakta honom på whatsapp / viber med detta nummer: +1(425) 477-2744 ... :) . . :) .. :) .. :) .. :). . :)

    SvaraRadera
  4. Avundsjuk! / Anna-Lena

    SvaraRadera
  5. Så roligt att ni är så nöjda! Låter som en bra föreställning! Eval8

    SvaraRadera
  6. Visst är det en fantastisk föreställning, Instämmer helt. Förstår att du njöt av att se den. Har sett den i London och N.Y. men tycker helt klart att denna var än bättre. Såg den i maj på Avicii Arena i Stockholm. Tyvärr, hade jag då glömt kameran (har alldrig hänt tidigare och mobilbilderna blev inte bra) Men minnena finns kvar Både Ola Salo och Peter Jöback och även hela ensemblen var enastående.
    Fina bilder fick du verkligen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ju andra möjligheter med storbild på olika skärmar, nu för tiden. Gör ju sitt till.
      Och så Salo och Jöback på samma scen. Wow! //Anna-Lena

      Radera
  7. Där ser man - man spelar inte bara ishockey på Scandinavium i Göteborg;-) Så skönt att se att stora publikevenemang är tillbaka. Å det till din stora glädje. Kan faktiskt nynna Jesus Christ Superstar huvudlåten. Den är ju kult. Har dock aldrig sett musikalen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du missat nåt! 😊🙃

      Radera
  8. Så bra att du fick sällskap, då mannen inte ville följa med dig.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Du är verkligen en "kulturtant", något jag ibland känt att jag vill bli, men insett att det allt är omöjligt. Jag har ingen längtan till teatrar och föreställningar. Det har mest med min gamla följeslagare panikångesten att göra, nu orkar jag inte göra nya försök att koncentrera mig på vad som händer på en scen. Men jag förstår att du njöt till fullo. Fortsätt med det, jag läser gärna om vilken scenkonst du sett.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas