söndag 18 september 2022

Travar´n

 

Panoramabild

En jobbdag, vid vårterminens slut, stod det en lång lista med "smeknamn" skrivna på personalrummets whiteboard. Tillsammans med några elever hade ett par av lärarna satt passande "alias" på alla pedagoger som jobbade på skolan. 

"Vilket smeknamn tror att du fått?" undrade en av de ansvariga. Jag hade två att välja på "Mormor" eller "Travar´n". Trodde mest på mormor, då jag är tio år äldre än min "äldsta" kollega. Men det var min tio år yngre kollega som avsågs. Det var jag som var "Travar´n"


Helt OK för mej att bli "Travar´n". ( Betydligt bättre än att vara femfemma f.ö.) För nog är jag ute och travar en kortare eller längre sträcka, så gott som dagligen.

Igår blev det trav i byn härhemma. Genom hela byn och en bit in på skogsvägen. Hela långa rundan skogsväg vågade jag mig inte på. Mobilbatteriet hade inte många procent kvar. Och då vågar man inte riktigt lämna bebyggelse. För tänk om nå´t skulle hända.... och jag vare sig skulle kunna nå ut eller kunna bli nådd. Sån´t tänkte man inte det minsta på förr... idag går jag inte långt utan mobilen...


Det var mycket bilar ute på vår lilla byväg. Ovanligt många. 
Hur det kunde vara så, det fick jag svaret på, då jag passerade denna fina gård. Huset är till salu och det var visning. Så synd att det unga paret, med två små döttrar ska gå isär. Till huset/gården hör en trädgård, som under sommaren varit visningsträdgård. Hoppas att någon trädgårdsintresserad vill ta över den. 


Idag var maken medtravare. Det är lätt att locka med honom, då det vankas god förmiddagsfika. 

Ericssons Cottage hade slagit upp dörrarna till sitt gårdcafé denna fina hösthelg. De har annars öppet under sommaren, men brukar öppna någon gång då och då även under andra årstider.  Så då passade det bra att ta en annan travbana än den jag/vi brukar ta. 

Panoramabild

Vi parkerade bilen på parkeringen vid Lagmanhagasjön. 


Konstaterade att vattenståndet var ovanligt lågt. Dock inte så lågt som 2018. 
Konstaterade också att vattentemperaturen nära land, kändes klart badbar. 
Fanns två aber: Ingen baddräkt med och extremt långgrunt, med det låga vattenståndet.


Det blir en fin vandring utmed sjön, då man påbörjar sitt travande från badplatsen.



Ericsson Cottage har fått stor uppmärksamhet för sina glashus, som man kan hyra för en natt till priset av 3500- 5000 kr. Frukost ingår. Det här unga paret hade bott i det dyraste huset, med egen bastu, brygga, SUP och eka, under natten. 


Fin utsikt hade de också.


 Speciellt som sjön var förvandlad till en spegel.


Härligt att se att det finns entusiaster kvar. 


Sådana som tycks vilja ta ut det sista som sommaren har att ge.



Brukar alltid gå fram till treudden, kultplatsen (?) från järnåldern, då jag är ute på trav längs sjön.  Lagmanshagasjön med omnejd kan ståta med fornminnen från såväl stenålder, bronsålder som järnålder. Även jag skulle gärna vilja ha en boplats vid sjön.


En lång backe, säkerligen över en kilometer lång, tar oss upp till Lindås. Min gamla elev väntade på oss, bakom disken. Hon gick i min sista egna klass, och går nu första året på gymnasiet.  3-4 år går snabbt!
Hon är en av flera ungdomar som sommarjobbat på Ericson Cottage. 


Vad ska man nu välja bland det nybakade? Kanel, kardemumma... eller kanske vaniljbulle?
En limpa bakad av surdeg, att ta med hem, det skulle vi i allafall ha....


Maken bestämde sig för en kanelbulle. Jag valde en bit äppelkaka till kaffet.  Maken utökade sin beställning till både bulle och äppelkaka.

Äppelkakan smakade utsökt. Kaffet likaså. Härligt att kunna sitta i solskenet ute i gårdscaféets vildvuxna trädgård.  Vi var inte ensamma. Gäst efter gäst hittade till den "exotiska" platsen, långt bortom allfarvägarna. 


Tillbaka till parkeringen vid sjön är det mest nerförsbacke.
Fint och ganska ljummet väder hade förmiddagen bjudit på, men när vi kom till bilen, så började det regna. Inget man räknat med....

Nu dröjer det tills i adventstid tills caféet har en öppen helg igen. Ser fram emot ett besök då också.
Hoppas att det kan bli samma travrunda även i december....

F.ö. så har det hänt något konstigt på bloggen. Hos en hel del av er kommer jag bara in på html-sidan. Svårläst! Försökte ta bort länkarna och lägga in på nytt i "läslistan". men då hände samma sak igen. Hoppas att det snart ordnar upp sig. Annars får jag gå den långa vägen och googla fram era bloggar. 













26 kommentarer:

  1. Det var väl inget dåligt smeknamn utan tvärtom väldigt passande också. Sedan hade det självklart fungerat med mormor. Hur som helst så är det både nyttigt och skönt att promenera varje dag och viktigare ju äldre vi blir. Sedan är det ju inte helt fel att njuta av en god fika heller. Kardemummabullar föredrar jag framför kanelbullar men allt är så klart en smaksak. Efter gårdagens utsvävningar borde det nog bli vatten och bröd i stället ;-) Så härliga bilder du delar med dig av. Perfekt tajmning dessutom med regnet.

    Önskar en god söndagskväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner ju att man mår bra av att röra sig. Och så är det så vackert längs sjön. Kände inte för bulle... äppelkaka såg så god ut. Och var det! Kram

      Radera
  2. Jag ser på bilderna att det var en helt fantastisk dag. Undrar om du fick travarn för att du tar långa promenader, eller om de hade någon annan tanke? T.ex. om du går med bestämda steg i korridorerna? :) / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä då, jag har inte så bestämda steg. Namnet handlar om att jag är ute och travar så gott som dagligen. 😊🚶

      Radera
  3. Börja bakifrån. Har samma problem som du med att html-koden kommer upp på några bloggare. Inte bara blogspot utan även WP. Ingen aning vad det beror på. Har gjort två saker:
    1. Uppdaterat de "felaktiga" länkarna i blogglistan.
    2. sudda bort allt efter .com eller .se i bloggnamnet.
    Nu till inlägget: Travar'n - hahaha:-) Det första jag tänkte på var hästar, men där hade jag ju fel;-)
    Dina bilder, speciellt panoramabilden är magnifika. Drömbilder helt enkelt.
    Är ingen sötis, men kanelbullarna såg gudomligt goda ut:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sällan jag använder panoramafunktionen på mobilkameran. Det blir annorlunda bilder... Får nog testa lite mer...

      Radera
  4. Mamma jobbade som säljare ganska många år på slutet av hennes arbetsliv. Hon var mycket uppskattad och gick under namnet Morsan.
    Travar’n är väl ett bra namn!
    Så många fina bilder du visar!
    Tråkigt med krånglande bloggar! Hoppas det är tillfälligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar vad krånglet beror på. Vi är tydligen fler som drabbas... irriterande!

      Radera
  5. Kul med dessa namn. Och båda hade ju passat dig bra. Travar´n log jag åt. Och nog travar du mycket. Å andra sidan är du ju mormor också.
    Och visst är det bra att ha mobilen med sig. Men tänkte också på förr när den inte ens fanns. Minns långa fjällvandringar vi då gjorde utan att ha någon i närheten. Tiderna har ju ändrats. Och mycket är ju bra.
    Väldigt vackra bilder och kan tänka mig att maken lockades av gott fika. Det hade jag nog också gjort.
    Ericsson Cottage har jag läst om men väl höga priser. Men visst är ju miljön fin.
    Har också sett förändringar på bloggar och ver inte vad det beror på. Hoppas det ordnar till sig. Ska se hur det är hos mig.
    Tack för en väldigt fin runda.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har man svårt att förstå att man kunde resa långt bort utan direktkontaktsmöjligheter. Kommer ihåg att vi brukade gå till ett "telefonkintor" en gång under tvåveckorssemestrarna vid Medelhavet. För att koll att allt var bra hemma och för att meddela att sllt var bra med oss.
      Då är det inte bara Blogger som beter sig konstigt...även WP drabbas. Undrar om det är något virus vi fått in?
      Ha det gott! Kram

      Radera
  6. Tjenixen Travarn! Tack för ett ljuvligt inlägg! Det enda jag gärna hoppar över är fikat...men kossor, natur, och tjusiga igloon, okej då , glashus, nä, förresten, ångrar mig, prisbilden passar inte en fattig pensionär...för det priset kan jag ta mig till Ishotellet i Jukkasjärvi, även om jag kanske får sova utanför hotellet...Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det blir kallt.
      Tänker att det är storstadsbor som ger sig ut äventyr långt från all ära och redlighet.
      Har varit inne i ett av glashuset. Sköna sängkläder! Skön säng!
      Elisabeth har vett att ta ut ordentliga priser. Skäms inte ett dugg. Tydligen är det en framgångsfaktor....Ha det fint! Kram

      Radera
  7. Jag tror att blogspot gör något med sin bloggmotor för bloggarna laddas långsamt. En gammal bloggkompis förlorade hela sin 13 år gamla blogg då han skulle byta tema/mall. Ja Travar'n är väl bra smeknamn. Fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska jag inte byta! Stämmer att flera laddas långsamt! Tack! Fint vid Lagmanshagasjön.

      Radera
  8. Ett perfekt smeknamn på dig!
    Trist när det krånglar - både på sin egen och andras bloggar. Tekniken är bra när den funkar, men annars orsakar den en del huvudbry.
    Panoramabilden ... WOW!! Såå läcker!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Travar'n är ett namn att vara stolt över tycker jag. Och panoramabilden ... jösses! Vilken vy, vilket motiv, vilken fullträff! Den kan du vara stolt över. Och inte bara den, väldigt många fina bilder i inlägget.
    Jag har inga problem med WP-bloggar men det går enormt trögt att ladda alla bloggar på blogspot och det tar lång tid innan kommentaren kommer upp. Tror det började idag så dom har nog gjort någon uppgradering. Märkte dessutom i ditt inlägg att texten blev väldigt liten och svårläst, i varje fall i min browser. Den var normalstor ända fram till panoramabilden.
    Men du ska se att dom fixar till det. Ibland gör dom ändringar som inte är fullt ut testade men efter några dagar brukar det fungera igen. Så är det på WP och jag anar att det är likadant med blogspot

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att bildtextstorleken tog över. Blir inga mer bildtexter!

      Radera
  10. Hej, skriver här ifall du inte kommer in hos mig. Pratade med dottern som sa så här: kolla att adressen till min sida börjar med https// , kanske ska du gå in på min sida och spara nytt bokmärke, det kanske har stått http på din länk?? Sen är det bra om du klickar i "spara mina uppgifter" när du kommenterar så kommer de upp nästa gång.Vet inte om det hjälpte...hoppas det! Kram

    SvaraRadera
  11. Svar
    1. Kommer inte in hos dej! Jobbdatorn slängde ut dej helt via brandväggen...

      Radera
  12. Svar: Det går inte att fixa problemet med de tappade bloggarna via blogspot/blogger just nu. Blogspot "känner inte igen flödet" säger meddelandet. Tror att felet ligger faktiskt hos blogspot den här gången. Ska dock inte klaga - programmet är ju kostnadsfritt så...
    Temporärt kan du fixa problemet genom att klicka på länken som vanligt. När sedan html-flödet dyker upp så deletar du bara allt efter .se och .com.
    Exempel: https://www.elisamatilda.se/feed/. Deleta /feed/ så kommer den "riktiga" sidan upp.

    SvaraRadera
  13. Tack! Du är en riktigt proffs vad det häller IT!

    SvaraRadera
  14. Hej Travar´n, inte så dumt smeknamn ändå, som du promenerar/travar! Vilka fantastiska foton på sjön och omgivningarna. Gott att kunna sitta ute och fika, så mysigt! Hoppas på mera sol här också!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller att ta vara på de fina dagarna. Så det är bara att trava på. Kram!

      Radera
  15. (gamla gamla institut, typ bibliotek "varnar" för min blogg ibland, eftersom den är blogspot.com, gammal bloggadress som förr betydde kommersiellt, nu heter många nya bloggar blogspot.se, som betyder privat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också .com. Kanske är jag också brandväggad...

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas