måndag 13 maj 2024

Selfie om köket

Klimakteriehäxans selfie handlar denna vecka om köket.

Är det så att köket är det rum som man tillbringar den största delen av sin vakna tid i? Jag svara absolut NEJ på den frågan. Jag utför de sysslor som tillhör ett kök samt äter där. Min favoritplats det är i det stora allrummet på ovanvåningen. Köket är ganska litet och är fortfarande samma kök som det ursprungliga, det vi valde för 45 år sedan. Furu. Vitvarorna, som en gång var gröna, är utbytta flera gånger förstås. Jag skulle gärna vilja byta ut hela köket.... 

Till frågorna. 

Den kryddan (förutom salt och peppar) använder jag ofta:  Vitlök, basilika, timjan. oregano

2. Den kokboken rådfrågar jag ofta: Googlar. Har ett antal favoriter sparade i mobilen. Annas kokbok används någon gång. Men bara vad det gäller redan beprövade recept..

  3. Den köksprylen är jag glad att jag har: Hushållsassistenen. Min assisten när det gäller att baka bröd och vetebröd. Sodastreamern är också en favorit. 

 4. Den köksprylen använder jag så sällan att jag borde göra mig av med den:  Använder nog de flesta prylarna. Bakar ju en hel del. Men vi har en gammal smörgåsgrill, som döttrarna fick genom att sälja jultidningar, för mer än trettio år sedan. Den står längst in i ett skåp... och är nog inte använd alls. <där står förresten också en äggkokare. 

5. Det är viktigt för trivseln i mitt kök: Någorlunda ordning. Ren diskbänk, Ingen disk i diskhon. En blombukett på köksbordet.

 6. Den prylen gör mitt kök speciellt  Finns det någon som har ett gammalt furukök numera? Det måste nog vara speciellt. Boaseringen i furu. det är faktiskt rätt snyggt!

Då jag inte har någon bild från köket, värd att visa, så får det bli en bild från dotterns blommande magnolia. Ljuvlig! Doftade i solskenet i dag, då "mormorstisdag" blev till "mormorsmåndag". Jodå, morfar var också med....



28 kommentarer:

  1. googlar sällan recept, har några i huvudet, har alltid knådat för hann i en plastskål, eller spann, avkopplande. Äggkokare använder vi ofta, blir alltid perfekta ägg.
    Vi har 50 år gammat runt köksbord, trädet kommer från bjälkar av gammalt hus i Gamla stan Stockholm, blåfuru.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar oxä vår runda köksbord. Har varit med sedan dess vi flyttade ihop och köpte våra första möbler.

      Radera
  2. Smörgåsgrill som är så bra! Min är dock så sliten att den snart tjänat ut.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har nog inte fattat det. Får googla recept och se om den funkar fortfarande

      Radera
  3. Måste säga att sodasteamers verkar vara riktigt poppis. Det är fler som har skrivit om sådana, och alla utom en gillar dom. Har aldrig ägt en sådan, då jag inte gillar kolsyrade drycker.
    Ett furukök har jag inte men väl ett runt furubord (140 cm Ø) med 6 stolar. Har ett väldigt stort kök som jag absolut spenderar minst tid i. Håller med dig där. Är inte förtjust i matlagning, men älskar äta mat;-)
    Boasering är ett ord jag aldrig hört förut, nu lärde jag mig nåt nytt igen;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också ett stort runt köksbord i furu. Inköpt i mitten sv sjuttiotalet.

      Radera
  4. Jag tillbringar inte heller mer tid i köket än jag absolut måste. Att laga lite festligare mat är kul, men vardagsmaten är bara ett nödvändigt ont.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra från dej!!! Håller med helt om matlagningen. Kram

      Radera
  5. Oj nu blev jag påmind om att jag minsann har en äggkokare, undrar var den står? Har inte använts på säkert tio år, totalt bortglömd! Annars tycker vi rätt lika om kök, tror jag! Kul att du hänger på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använde äggkokarrn ett tag. Men insåg att det var lättare att koka ägg på spisen

      Radera
  6. Lika gammalt kök har jag ,-) Vi har inte råd att byta och trivs som det är, tycker det är mysigt med gamla kök. Precis som du googlar jag om det är nåt.
    En såm där hushållsassistent verkar bra, och du som bakar så mycket. En bukett på köksbordet har vi bara lite då och då, det är så härligt, då är en trädgård som du har värdefull, ta in en bukett.
    Ok jag tar in nyponrosor när de kommer . Intressant att höra om ditt kök, själv älskar jag mitt.
    Magnolian helt fantastisk, såg dotterns igår ,-)
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag köpte jag rn ros i kruka till köksbordet. Variation. Kram

      Radera
  7. Jag tillhör nog en liten minoritet i Sverige som inte har en mikro. Har aldrig haft och vill inte ha. Har inget behov av en sådan. Inte behöver jag en äggkokare heller.
    Att googla recept gör jag sällan. Använder hellre en vanlig kokbok av något slag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använder sällan mikro. Vi hade absolut klarat oss utan.

      Radera
  8. Vi använder så klart köket regelbundet men vi är där långtifrån hela tiden. Däremot är jag mycket nöjd med vår nya kök som vi bytte till för ett par år sedan. Betydligt lättare att använda och praktisk inredning samt god arbetshöjd. Furu är absolut inget för mig måste jag erkänna men det är en smaksak. Ändå blev det ett furubord i köket. Ärligt talat var det en lättnad att Miss E tuggade på det så att vi fick byta.
    Vi har inte våffeljärn, sodastreamer, äggkokare eller smörgåsgrill så jag tror faktiskt inte att vi har något onödigt utan vi använder samtliga redskap.
    Önskar en god kväll nu!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela vårt hus är inrett i furu. Mycket från egen skog. Men det hade varit kul att testa något annat i köket. Taket kan vi förstås inte göra något åt..m Kram

      Radera
    2. Så fint med virke från egen skog. Har ni funderat på att lasera i vitt. Man ser ändå att det är trä men det blir ljusare. Så gjordes i vår gamla bildsal som var i furu. Vilket lyft det blev kan jag säga.

      Kram och god kväll!

      Radera
    3. Skulle absolut kunna tänka mig den förändringen i köket.
      Favoritrummet, allrummet/hallen på ovanvåningen är klätt i furu på två väggar samt i trappan och med ett snedtak i furu ända upp till nocken. Det skulle jag inte vilja ha på annat sätt

      Radera
  9. Vill ha en magnolia, tycker de är så fina när de blommar. Google är bra, jag googlar också många recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att man kan stjäynmärka recepten. Fast ibland glömmer jag. Då blir deg till att leta.

      Radera
  10. Ack ljuva magnolia! Den ser jag bara hos kompisars bloggar, men vackert så! Oregano och basilika använder jag inte alls, men de kan ju ingå i någon färdig kryddblandning jag använder,.Jag gav tjejerna min sodastreamer vid senaste flytt, nu är jag lite sugen igen. Tror att kolsyrat släcker törsten bättre än kranvatten? Är i alla fall törstig för jämnan...Låter mysigt med ett furukök, har haft flera sådana i mina hem, dom är ju några stycken som du vet. Kram från pörtet

    SvaraRadera
  11. Jo!!, du byter ju kök på ett bra sätt. Billigare så... gissar jag.
    Magnolia klarar sig inte hos oss. Växtzon 5. Men i Värnamo, 6 mil sydost, så blommor de så fint. Kram

    SvaraRadera
  12. Roligt att läsa dina svar. Jodå, har läst en del andras också. Vad gäller köket så gjorde vi om det förra året men inte tillbringar jag så mycket tid här. Å andra sidan gillar jag att laga mat. Men vi äter inte i köket utan har en del av vardagsrummet, granne med köket, där vi äter. Säkert kunde vi ha ett litet matbord i köket men där har vi en arbetsbänk. Perfekt och därifrån ser jag både kajen och vattnet. Har nog inget som vi inte använder. Gav bort en soda streamer eftersom jag inte gillar vatten med bubblor.
    Och just utsikten från köksfönstret gör att det är extra trevligt att stå här och jobba.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter trevligt med utsikten.
      Jo, bubbelvatten, det gillar jag. Känns som bättre törstsläckare än vanligt vatten. Inbillning förstås.
      Ha fin kväll! Kram

      Radera
  13. Kul att läsa dina svar! I radhuset så hade vi ett kök i furu, jag gillade det inte alls, det var slitet och inte speciellt fint, vi hade inte pengar nog att renovera köket, men kyl och frys hann vi med att byta, lagom till en jul gick kylskåpet sönder minns jag.
    Gillar köket i vår lägenhet, som går ihop med vardagsrummet ;-)
    Så kul att du kände igen dej i Malmö när jag var där, och att vi t.o.m ätit eller hämtat hem mat från samma restaurang, kul! Malmö visade sig verkligen från sin fina sida med grönskande träd och blommor,jättefint!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ju furu i hela huset. Från egen skog. Men vore kul att byta ut lite i köket. Malmö är fint. Alltid trevligt att besöka den stan...Kram

      Radera
  14. Vi har gummiträd till vårt kök, det är 30 år, och jag tycker lika mycket om mitt kök nu som då.
    Håller med dig om äggkokaren, min står på vinden till ingen nytta. Hushållsassistenten, matberedaren, , Sodastreamern och air fryer är något som används. Jag har också gärna blommor på köksbordet, och en ren diskbänk. Vi har ett rymligt kök, som jag trivs i. Men vi äter aldrig i köket på fredagar, lördagar eller söndagar, för på vinterhalvåret sitter vi vid matbordet i vardagsrummet, och nu på sommar halvåret sitter vi ute i trädgården, eller i uterummet.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi äter i köket. Ibland även med närstående gäster. Enkelt och nära

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas