lördag 6 juli 2024

Lite glad ändå...

 


Nej, man blir inte glad av att kolla på termometern. Mer än möjligen av att man har tak över huvudet och en lagom inomhustemperatur. Men sån' t tar man som självklart, när man bor västvärlden...

Har dock tänkt om en del under dagens promenad, om det där med att känna mig väderdeprimerad. Återkommer strax till det!

Först ska jag berätta varför jag under dagens sexkilometare, trots regn och blöta goretex, blev lite glad. En ytligt bekant man stannade sin bil i värsta nerförsbacken, och tackade för att jag uppmärksammat honom och visat min tacksamhet på byns gemensamma messengergrupp. Vad hade han gjort? Jo, detta...



Hans son har köpt en gård i utkanten av byn. Eftersom det nu är den enda riktigt levande gården, så arrenderar han mycket betes- och odlingsmark av dem som tidigare haft levande gårdar. 

När det var dags att släppa över den stora hjorden av köttdjur, på denna betesmark, uppmärksammade jag att man hägnat in området med orkideer, Jungfru Marie nycklar.

 Jag lade ut denna bilden i den by-gemensamma messengergruppen och skrev att jag blivit så glad, när jag såg att den unge bonden skyddat de fridlysta och vackra växterna. 

Jag fick till svar att han skulle hälsa pappa och tacka. För det var han som sett till att inte korna kom åt orkideerna.

Det var pappan som stannade och tackade mej för tacket. Jag blev glad över att han tackade mej... 

Tänk, då lite de behövs för att förgylla vardagen för varann!


Jag tog en väg som jag inte gått på länge.  Var lite nyfiken på om de gamla kantarellställena finns kvar. Det gör de, men svampen behöver växa till dig någon vecka innan man skördar den.


Hittade även några bra blåbärsställen.  Det är så ojämnt med bär i år. Blåbärsris finns det gott om, men det är rätt tunnsått med bär. Utom på en del ställen, där det ser så här fint ut.

Kom att tänka på en dikt som Göran Greider läste på Instagram i veckan. "Sommardikt". Den börjar och slutar så här:

"Du begär så mycket av sommaren. Sommaren begär inget av dej."

Det är så det är. Man begär så mycket av sommartiden. Det ska vara soligt och varmt, det ska vara bad och solväder, det ska komma ljummet, livgivande regn på natten. 

Det finns sådana perioder på sommaren. Men det finns också perioder av regn och ruskväder, som vi har nu. Nästan varje sommar. Mer eller mindre.  Den värsta sommaren, den jag aldrig glömmer, det var 2018. Det var sol och torka i flera månader, grundvattennivån var oroväckande låg, skördarna torkade bort på åkrarna och man började nödslakta boskap, för att spara på bete och vinterfoder. Badväder var det... men jag mådde dåligt av att se gräs och blommor torka bort, ja, dö i solgasset.

Vad begär vi av vintern? Soliga dagar, 5-10 minusgrader, ett par dm ny och ren snö. Visst får vi några sådana dagar varje vinter. Men de är inte många.  Men vi klagar sällan på vintervädret.  Många av oss vill bara att vintern ska ta slut.

Vad begär vi av hösten? Hög luft och sol som lyser på gula löv. Visst får vi uppleva några gyllene dagar varje höst. Men vi klagar sällan på regn och ruskdagar.

Men sommaren begär vi så mycket av.  Jag förstår att den som har 4-5 veckors ledigt och hyrt en dyr bostad vid kusten, blir besviken om man inte kan sola och bada 

Det finns mycket man kan göra med regnjacka på. Njuta av det vackra i olika typer av natur.  Barn gillar vatten och vatttenlek. Funkar jättebra.

Naturen är så vacker från april till oktober. Ännu  vackrare om solen kommer fram. Vilket den gör då och då. 

Jag njöt då jag klafsade fram i blöta skor på den rikigt gamla skogsvägen.

Om jag njöt av installationerna längs vägen?


Nja... allt ligger ju i betraktarens ögon...men jag hoppas att installationerna snart blir hämtade av en skrotfirma.

Och även om jag längtar efter sol och bad, så ska jag sluta med min eviga väder-jerimiad.

För det är så det är; Jag begär för mycket av sommaren.

18 kommentarer:

  1. Då är jag absolut en person som begär för mycket av sommaren. Här i vårt land är den så kort medan senhöst, vinter och tidig vår är ganska så lång. Den perioden i Skåne bjuder oftast bara på regn, blåst och gråväder. Jag tror helt enkelt att det gör att vi behöver soliga och varma sommardagar som motvikt. Visst kan det regna på sommaren och det behövs så det är inget att säga om det men när temperaturen inte når högre än 13 grader är det något som är fel om man frågar mig. Det är inte svensk sommar utan skånskt höst.
    Som hundägare kommer jag ut i ur och skur så det är jag van vid men visst njuter jag mer när himlen är blå och solen skiner. Sedan älskar jag att bada och hittills har denna sommar bjudit på två bad. Bara en sådan sak gör att det känns tråkigt.
    Nåja, jag kan inte påverka det ett dugg men jag erkänner att dåligt väder påverkar mig negativt sommartid. Vintertid bryr jag mig nästan inte alls.

    Önskar en god lördagskväll!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan absolut hålla med. Samtidigt som jag också tycker att vi är många som begär för mycket av sommaren. Och blir besvikna.
      Det är iaf gott att komma ut i alla väder. Ja, utom i vädret som råder just nu. Det har åskat och regnat..REGNAT alltså, i en timma. Har hämtat både raggsockar och filt, att ha i läs/tv-fåtöljen.
      Vi hoppas på bättre väder efter helgen!
      Kram

      Radera
  2. 21 grader nu ikväll när vi kom till husvagnen. Mycket folk på campingen, men få på parkeringen och synliga inne på marknaden.
    Vädret är som det är. Inget vi gör eller säger kan påverka det.
    God lördagkväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. 21 grader är jag nöjd med. Om det inte blåser för mycket, för då blir det kallt. Åska här... men är över nu. Iallafall för en stund.

      Radera
  3. Vilket trevligt möte! Verkligen! Förstår att du blev glad. Och detta att begära mycket av sommaren har jag slutat med för länge sen, men jag tror många gör det. Men som pensionär så kan vi ju ta ledigt och njuta när vi vill.
    Jag kan inte påverka vädret utan tar det med ro. Men har en hyrt ett hus för massor av pengar så är det klart att många önskar sig soliga dagar. Eller tänk campingsemester...Å andra sidan kan en ju flytta sig efter vädret.
    Vi hade ju under 10 år ett hus i Spanien men var aldrig där sommartid. Inte ens om det var en regnig sommar. Alltför varmt och alltför soligt. Och direkt sol har jag undvikit att vistas i under säkert 10 år. Och vi kan ju resa när vi vill till varmare trakter när vi vill så det gör vi helst när det är mörkt här hemma och inte heller alltför varmt dit vi väljer att åka. Ligger ju aldrig och solar men rör mig gärna längs havet i promenadform.
    Och så länge jag är hyfsat frisk så är inte mina krav på annat så stora.
    Kram och tack för dina tankar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vandra längs havet är nästan alltid riktigt ljuvligt! Under alla årstider. Att trängas på en fullbelagd strand, det är absolut ingen höjdare. Kram

      Radera
  4. Fint omnämnande av fridlysta blommor. Sånt skräp ser vi mer sällan här i skogen, ibland har jag hittan zinkspännen till blommor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittade en stor zinkbalja i närheten av vårt hus. Den har fått härbärgera växter I många år.

      Radera
  5. Tycker faktiskt lite syd om dig här - jag tänker på de ynka 12,5 grader alltså. Det är juli och vi bor i Sverige. Jag vet det, men även vi förtjänar varmare väder för att orka med minst 6 månader av höst och vinter. Ska inte skryta med hur "varmt" det var här, men det regnade nonstop efter klockan 16...

    Kul att killen uppmärksammade och tackade för dina ansträngningar vad gäller floran i ditt område. Skräpet är perfekt för fotonördar (Tony och hans fru tillhör den skaran), men annars är jag inte så värst förtjust i skräpet. Och det lär tar år och dag till någon tar hand om det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog 16 idag. Blåser utav attan. Få se om det blir utgångsläget i kväll!!

      Radera
  6. Nja, jag får rätta BP lite, några mjölkkrukor i en annars orörd och vacker plats i skogen jag locka fram kameran, men inte detta. Blir bara arg över dumpningen nu i dessa tidevarv när det finns återvinningsstationer.
    Jag kan känna att nu när man är ledig året runt så har de här juliveckorna inte så stor betydelse längre. Men visst kan jag tycka synd om alla som nu går på semester.
    Alltid fint att ge ett tack och få ett tack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis blir skrotet upphämtat. Om det nu finns några skrothandlare kvar. Allt ska ju deponeras på tippen...

      Radera
  7. Vilket trevligt möte och vilket bra initiativ att inhägna området med Jungfru Marie nycklar. Och så bra att du uppmärksammade honom.
    När det gäller vädret så tycker jag att det är i kyligaste laget nu. Och det blåser nästan alltid. Men visst finns det lite varmare stunder däremellan. Fast ... då regnar det :) Jag som odlar tomater utomhus märker att det är lite för kallt. Det går trögt att bilda frukt och det går trögt att mogna för de som bildats. Och gurkorna trivs inte i det kyliga vädret. Men ... det går bra att sova på nätterna. Och så väljer jag att vara optimist och tro och tro på att det kommer att komma lagomvärme tillbaka snart.
    Installationer längs vägar och gångvägar ser jag mycket av här också. Men av ännu värre slag. Tar bilder och skickar till kommunen som så småningom kommer och forslar bort. En trist utveckling.
    Ha det nu så bra i sommaren!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att installationerna blir upphämtade. Vi har varit del av en, långt ute I drogen, för många år sedan. Allt lades dör för att sen hämtas upp.
      Gurkorna mår inte bra. Satte en del frukt när det var varmt, men står stilla i växten efter det. Kram

      Radera
  8. Så kul med lite positiv feedback!
    ...och visst är det så...man begär (för) mycket av sommaren, kan bero på att man är trött på mörker och kyla....
    Ha en fin start på den nya veckan!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir nog lite bättre väder nu iaf... Ha det fint! Kram

      Radera
  9. Min far, brukade ganska ofta säga att "Det är bra arbetsväder". Jag tror att jag ska anamma det istället för att klaga, när vädret inte passar på sommaren.
    Men det var då! Nu är nu, och människorna har förändrats. Även vädret. Det bästa är kanske att acceptera det man inte kan göra något åt.
    Mina barnbarn plockade också blåbär i år. I skogen där hundar och katter bruka rastas. Kändes "sådär"... men jag tror att regnet som kom i störtskurar hade skjölt bort det djuren hade åstadkommit på sina rundor.
    Gillar bondens skyddande av orkidéerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oftast så klarar magarna det mesta. Tänker på mina barnbarn, de två som bor på gården med hästar, hönor, katter, kaniner. Killen som gått i förskoleklass hade inte en enda sjukdag. Hans ett år yngre bror var hemma från"dagis" ett par gånger. "Lite skit rensar magen"...
      Mycket bra med mannen som hägnade in Jungfru Marie nycklar. Blev in i hjärtat glad då jag såg det...

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas