torsdag 25 juli 2024

Spännande dag

 


Ibland får man lov att vara lite nyfiken. Nyfiken på vad som händer där borta på mossen.  

Igår var det demonstration. En skara samhällsinvånare marscherade bort till infarten till den planerade torvtäkten, men diverse plakat.   Helt ok att demonstrera och protestera.

 Noeva  (det finskägda, delvis statliga företaget) hade  beordrat ut grävskopor till mossen, för att gräva upp de pluggar som miljöaktivisterna byggde under sitt förra besök. Pluggar som skulle göra att vattenståndet steg på mossen och förhindra den avrinning av vatten som behövs, innan man börjar bryta torv. Ett antal aktivister hade hoppar upp på grävmaskinerna och stoppat dem. I morse var man återigen beredda att stoppa grävmaskinernas framfart. Polis tillkallades även idag. 

Vi tog en promenad till torvbrytningsplatsen  efter frukost. En promenad på den skogsväg vi gått hundratals  gånger, genom ett område, där vi plockat både svamp och bär.  När vi kom fram till mossen, så såg vi inte skymten av någon aktivist.  Men två polisbilar och fyra poliser var på plats. Traktor och grävskopa var på väg ut på mossen.

 När vi vände näsan hemåt, så kom ytterligare en polisbil, en piké. 

Personligen tycker jag att polisen borde ha bättre och viktigare saker för sig, än att köra skytteltrafik till Grimsås mosse. En patrull kunde väl räcka.

Läste på Facebooksgruppen "Rädda våra våtmarker" att motståndet mot torvbrytningen fortsätter. Jag är lite kluven i mina åsikter. Visst är det fel att bryta torv, när man vet att det släpper ut en massa koldioxid. Men nu är ju tillståndet klart sedan många år tillbaka. Så den del som det gäller får man väl bryta då, som sista brytning i Sverige... Den del som inte var med i avtalet från början, och som ligger nära kabelfabriken, den bör man inte få tillträde till.

Fortsättning lär följa. 

Ett par liter kantareller, som jag missade då jag cyklade häromdagen, hittade vi längs vägen.

Hade slängt ut alla sängkläder, inklusive bäddmadrasser, innan vi gick iväg. Tog lite fika då vi kom tillbaka,....och då började det regna. Lite blöta blev allt sängkläderna... men det kanske bar friskar upp.

Med tanke på att sovrummet borde får sig en makeover, så blev det så att hela nedervåningen blev rengjorde, under det att maken fixade middagsmaten.


Pappan i Värnamofamiljen var ledig idag, och då skulle han äntligen ta med sig sin äldste son på äventyr i höghöjdsbanan på Isaberg.  Man måste vara sex år fyllda för att ge sig upp på de enklaste banorna. 
K-P fyller sex i november. Han har längden inne för en sexåring, men han ville inte testa. Jag tycker han är så klok, han känner sina begränsningar. 
Konrad som är sju och ett halvt, han tyckte att det skulle bli superspännande att ge sig i kast med de olika utmaningarna, tre till sex meter över marken.  (Gissningsvis.. det kanske var ännu högre...)


Det finns tiotalet olika höghöjdbanor. Tre är "gröna" och tillåtna från sex år.  Konrad och hans pappa gjorde dem två gånger.  Pappan var dessutom uppe på en blå bana. De  röda och blå banorna går ett antal meter högre upp, och är tillåtna från åtta år. Det finns en svart bana, en riktigt utmanande bana... och den går HÖGT uppe. Den måste man vara tolv år för ge sig upp i. 


Zip-linen var roligast tyckte Konrad. Det fanns en eller flera i varje bana. Någon ganska lång.


Man var ordentligt förankrad. 
Innan man fick ge sig ut på banorna, så fick alla en genomgång på hur de olika förankringsanordningarna fungerade.   


I början tog det en stund för Konrad att flytta fästena från lina till lina, men snart så gick det lätt att byta.

Superkul, tyckte förstås den modige sjuåringen.


Isaberg är en otrolig anläggning. På vintern är det Sydsveriges bästa utförsåkingsanläggning. ( En gång i tiden, då det fanns gott om natursnö, så hade man också riktigt bra skidspår) På sommaren är Isaberg ett eldorado för mountainbikecyklister. det finns banor av olika svårighetsgrader på och kring berget. Numera har man också byggt en teknikbana med asfaltsunderlag, En pump-trackbana.


Karl-Petter cyklade många varv på den slingriga banan.  Superkul... och bra träning... för den som är fem och ett halvt ( lite drygt).


Efter att ha avverkat de tre höghöjdbanorna två gånger, så ville Konrad också köra några varv.  Eller ganska många...


Alla var ju lite hungriga, även vi som gått omkring och tittat på hela eftermiddagen. Morfar bjöd på pizza på Höganloft, en av restaurangerna som ligger inom området.

Efter det ville båda pojkarna cykla lite till. Men nu fick det vara nog. Klockan hade blivit över åtta, och det  var dags för alla att bege sig hemåt.  En och en halv mil för oss. Fyra mil för Värnamofamiljen.

En riktigt fin sommardag blev det.  Den bästa dagen på hela sommaren, tyckte Konrad.




17 kommentarer:

  1. Å en mysig dag. Jag hade aldrig gått upp på den höjden, att de bara vågade... Bättre att hålla sig på marken, om du frågar mig. Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
  2. Funderade om jag bvågat som barn/ung. Kanske på de gröna banorna. Men aldrig högre upp. En fin dag. Perfekt sommardag.

    SvaraRadera
  3. Vi är så imponerade av Isaberg - vi hade ingen aaaaaning om att det är så fint (förrän vi var där första gången för ett par år sedan) med så många olika aktiviteter.
    För alla pengar i världen så skulle jag inte ge mig upp i de där höjdbanorna i träden. Får nästan panik bara när jag tittar på dem, men förstår samtidigt hur kul det måste vara. Vilket äventyr!
    Låter verkligen som en toppendag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Banorna är väl inget för pensionärer. Kanske jag vågat pröva de gröna banorna då jag var ung. Med tanke på säkerhetsutrustning, så kan det inte hända så mycket.
      Isaberg är verkligen ett imponerande ställe. Jättefin badplats också. Hade med badkläder, men hann inte med något bad.
      Ett fantastiskt ställe och väldigt mycket för barnfamiljer. Vandringsleder finns av olika svårighet och längd. Tog en vandringskarta och upptäckte att det finns en 2, 5 km lång led, som utgår från badplatsen och går utmed vattnet, på en udde. Den har vi inte testat.Det måste vi glta under sensommaren/hösten. Med lunch på Höganloft.

      Radera
  4. Jag hade definitivt inte klarat de banorna. Gillar inte höjder. Men det låter som något B5 hade gett sig i kast med med liv och lust. B6 hade nog so K-P tvekat lite. Tror inte de andra hade varit jätteintresserade, så det är bra att det finns saker för alla.
    Vi ska köra hem ett par dagar, kör någon gång under dagen.
    Ha en fin fredag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte att det är många ( några) 60plussare uppe på höjderna. Men det finns väldigt mycket annat att göra på/vid Isaberg. Fin badplats. Kanot och eka kan man hyra. Otroligt fint att ro i sakta mak på sjön.
      Rodel kan man åka och så finns det ett antal vandringsleder av olika slag.

      Radera
    2. Jag tror Svärsonens syster och son åker dit ibland. Sonen är 10-11 år och de brukar köra mountainbike på olika ställen.

      Radera
    3. Många olika MBT banor uppe på berget

      Radera
  5. Ja fortsättning lär garanterat följa misstänker jag. Tre polisbilar var minsann en god bemanning med tanke på att det ibland inte finns någon när det är akut. Även om beslutet är gammalt är det kanske inte huggit i sten men jag kan inte beslutsordningen.

    Vilken bra och spännande dag det blev med höghöjdsbanorna. Jag tycker det är bra när barn inser sina begränsningar eller säger till om de inte vill. I den åldern finns det ingen anledning att forcera något. En trevlig avslutning med pizza så jag förstår att det blev en kanonbra sommardag!

    Kram och god fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och härligt väder på det!
      I dag stod det två piketer vid en av ingångarna till mossen. Tycker att bolaget skulle stoppa allt, tills dess regeringen kommit med beslut. Polisen kan stanna kvar i Borås. Där finns en hel del att göra för dem.

      Radera
  6. Kul! Dotterns familj var på Isaberg förra veckan och åkte mountainbike med tonåringarna.
    Vaffö tittade du på och inte gjorde något...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag åt ju pizza! Men kommer du, så kan vi ju ta en grön bana tillsammans....fast jag tror att jag är för tung för ziplinen...

      Radera
    2. du är nog inte tyngre än min make som åkt zipline

      Radera
    3. "Alla kan åka zipline! Sålänge du väger mellan 20-120 kg och är nykter och drogfri. Ingen längd- eller åldersgräns"

      Radera
  7. Så kul för killarna med alla dessa aktiviteter, jag hade inte provat nånting! Mysigt att avsluta dagen med pizza tillsammans.
    Svar: Jovisst har vi många utländska föderskor hos oss, så är det ju ;-)
    Ha en fin fredagkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan ju förklara skillnaden på antal födslar....

      Radera
  8. Men så spännande för sexåringen, han var modig! Vi har en dylik bana här nära mig, har inte varit förbi där i sommar ännu men såg ifjol. Han var inte höjdrädd gossen! Torvbrytningen kan jag faktiskt inte uttala mig om för jag har inte satt mig in i ämnet alls! Men nog beundrar jag envetna miljömänniskor som kanske ändå är mänsklighetens sista hopp?

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas