lördag 30 april 2011
Välkommen våren!
När jag var barn, så åkte alltid jag, mamma och mormor till majbålet vid Rångedala skola. Kören sjöng, den stora brasan brann när mörkret föll ( det var ju före sommartidstiden), man fikade hembakat ( allt var ju hembakat på den tiden, köpebröd var fest - idag är det tvärtom) i skolans matsal och sedan avslutades det hela med aftonbön i kyrkan. Klockan nio kom pappa och hämtade oss i den gråa Volvon ( som jag skämdes för - den var ju så omodern - idag hade jag gärna velat ha den evighetsmaskinen kvar) för mamma tog inte körkort förrän hon var över femtio - när jag redan hade ett eget sådant.
Man fick alltid nya vårkläder när man var barn, skor och kappa var obligatoriskt att köpa nytt. Jag ville alltid ha på de nya kläderna vid majbrasan, men det var inte alltid mamma tillät det, det fanns ännu kyla och vinter kvar. När jag inte fick som jag ville, ja, då blev jag tjurig och skulle inte följa med till firandet ... och för att få lugn och ro, så slutade det oftast med att jag fick ta på vårkläderna ... och att jag FRÖS ... men det skulle jag aldrig erkänt att jag gjorde.
Under några perioder var jag själv med i kören och sjöng de härliga vårsångerna. I Rångedala kyrkokör, under - för många i vårt område välkände - Jörgen Sandbloms ledning, så var det sopranstämman som gällde. Det var många ungdomar med i kören på den tiden, sent sextiotal, tidigt sjuttiotal, körledaren var själv ung och då kom gärna de unga tjejerna också.
Var med i Nittorps kyrkokör också under ett par perioder. Kommer speciellt ihåg en helt fantastisk ledare som hette Anne- Maja. Tyvärr gifte hon sig och lämnade vår bygd, och efterträdaren hade jag lite svårt för.... och slutade. Men en dag som denna, så går jag fortfarande och nynnar altstämmorna på "Vintern ra.." och "Sköna Maj". För det är där mitt begränsade röstomfång ligger - i altstämman. Kul, kul att sjunga i kör, borde nog börja igen, nu när man har härlige Kalle Gollnik som körledare i Nittorpskören. Gäller bara att våga ... jag är ju ingen storsångare som man jublar över att ha med i kören .... men jag duger allt som altkörsångare...
Valborgsmässoafton 1979, så började grundgrävningen för vårt hus. Då var det ingen riktig vår, det var fortfarande grått och tråkigt och ingen växtlighet som satt igång. Kommer ihåg att det kom snöblandat regn av och till hela dagen. Året innan, då C-E fyllde 25 den 14 maj, då var det ännu värre. Dalstorpasjön gick upp den 8 maj och den 14 maj, så fanns det inte den minsta tillstymmelse till vårsippor.
Året därpå, 1980, väntade jag Johanna, och slutade jobba den 30 april, den dag som ankomsten var beräknad till. Våren kom första veckan i maj, och när jag satt i sjukhusets park den 7 maj och väntade på att förlossningsarbetet skulle komma igång, då såg jag de första vitsipporna.
1990 gifte sig C-Es syster den 5 maj. Då var allt löv utsprucket och man kunde plocka liljekonvaljer som var planterade nära husen.
Så det skiljer sig verkligen från år till år, vädret på valborgsmässoafton. Vanligare med kyla och ruskväder än med den fantastiska vår som vi fått uppleva under de senaste två veckorna, och så även idag.
Har sått grönsaker och blommor idag. Jorden var absolut redd för att ta emot frön. Lite vattenhjälp behövs förstås, och om man ska tro på väderleksprognosen, så kommer det sådant uppifrån i morgon. Såg att yr.no utlovade +2 grader och 16 mm regn på torsdag. Usch, vad kallt det låter. Men regnet är välkommet.
Välkommen vår, jag har längtat efter dej sedan dagen efter jul! Nu är du här iallafall, sen må det bli vilket väder som helst, för man vet ju att det då och då kommer sol och värme under de närmaste fyra-fem månaderna. Och nå´n snö, det lär det väl knappast komma under det närmaste halvåret.
I morrn blir det förhoppningsvis en vandring längs havet ...
torsdag 28 april 2011
Vandrar vidare i vacker vitsippsvår
För visst är det likadant med djur som med människor, de som är nyfödda är inte speciellt vackra - mer än i förälderns ögon.
Funderade inte så mycket under dagens femkilometersvandring. Tittade på naturen, njöt, och kände mig tacksam över att vara frisk och att få uppleva allt det vackra.
tisdag 26 april 2011
Påskpunkt
Fast riktig vardag blev det inte, det var det alldeles för mycket kalasväder kvar för att bli.
Tycker iallafall jag.
Hoppade över spinningen i går och tog en runda på cykel i stället. Kom fram till att det frestar på betydligt mer att föra hundra kilo kärring framåt, och speciellt i motlut, än vad det gör att sitta på en cykel som står still.
Betydligt mer njutning att ta en naturrunda än att sitta inne i träningslokalen, speciellt i dessa vitsippstider.
Ser ut som västsidan av sydsvenska höglandet ligger tre dagar efter norra Skåne i vitsippsblomning. Tog en promenad i dag också, och konstaterade att nu är det lika vitt här som det var på Linderödsåsen i lördags.
Nog om skoltyck för denna gång. I morgon ska vi spela in "Teddybjörnen Fredriksson" inför årets Schoolovision. Övade idag ... med levande elevorkester, jättekör, gossedjur och två solister.
Vedstaplar kan också varieras. Tycker att det är vackert med vedhögar. Påminner om barndomen, då jag fick tio öre för varje korg som jag bar in i skydd, när veden var torr. Bra sommarjobb vad det gäller styrketräning iallafall!
söndag 24 april 2011
Fint föl, förträfflig fotboll
Efter att lagat till lite påskmat, och läst några kapitel i den den utmärkta boken "Ängelens lek" - sittandes i solen på altanen, så kom Johanna och Martin.
Det var bestämt sedan länge att de skulle komma på påskdagsmiddag och sedan åka med och kolla när topplagen ( trodde vi det skulle vara när biljetterna beställdes) Elfsborg och Malmö skulle mötas på Borås arena.
Något som blev en extra bonus för dem, var det nyfödda lilla fölet i halvblodsstallet .... Tindras helsysters dotterdotter ....
Corina är ett socialt sto, som låter människor komma nära och bekanta sig med det nya lilla fölet.
C-E hade fixat det sista på påsklunchen tills vi kom hem. Smakade riktigt gott. Är det inte konstigt att påskmat, som påminner ganska mycket om julmat, om man ser till vad som serveras, smakar mycket bättre än det sistnämnda ? Tror att det är den härliga årstiden som påverkar aptiten.
lördag 23 april 2011
Skåne sejour
Lämnade katterna i huset, la in A-växeln på nya bilen och tog ( trodde vi) bästa - men ej närmaste - vägen till Skärhus och Karins och Hampus´ fritidshus på Linderödsåsen.
Åkte över Halmstad och stannade för att fika på Hallandsåsen.
Vitsippsdoften blandades med koavföringsdoft... men allt luktar ju vår ... så det var helt ok. Många vackra vitsippsbackar och hagar såg vi på vår resa, ja, Sverige är helt underbart just nu.
Svängde vänster - österut- i Landskrona och åkte sedan på mindre vägar tvärs över ( nästan) hela Skåne för att komma till det vackra Linderödsåslandskapet. Drygt trettio mil och mer än tre timmar - nej, det var inte snabbaste vägen!
Fika väntade när vi kom fram, och så även Johanna och Martin - och Bellakatten. De hade varit lediga på skärtorsdagen och besökt lillasyster med sambo även i deras hem i Malmö.
Solen sken, vädret var underbart ... och det var dags för att göra det vi lovat hjälpa till med .."make over" i trädgården.
där det huserade Shire-hästar ...
Grillgott till kvällsmat och härlig solnedgång.
torsdag 21 april 2011
Tordagstänk
Mängder av erfarna lärare, skolledare som vågar ha ett eget tyckande, forskare - och även föräldrar och elever vänder sig starkt mot den väg som skolan slagit in på.
Trots detta styr en man, utan skolerfarenhet och med många gånger ounderbyggda uttalanden,
skolan i Sverige.
Är det detta som kallas demokrati, det som står inskrivet i vår läroplan, som något som ska genomsyra vår verksamhet...?
onsdag 20 april 2011
Blåsippsbacksbryderier
Mina skolfunderingar rör sig ofta i synnerligen positiva tankar kring elevmöten och kring kollege-samverkan. Men därefter så är det lite mer dystert!
Hittade en intervju med Peter Gärdenfors på FB igår.
Han är professor i kognitionsvetenskap och har just kommit ut med en bok som heter "Lusten att förstå". Intervjun, som jag med största intresse insöp igår kväll, hjälpte mina tidigare tankebanor att få en fastare förankring.
Det är alldeles för mycker snack om kunskap i dagens skola, det är alldeles för mycket fokus på konformitet, anser jag. Kunskapen är föränderlig, och den förändras hela tiden, det är inte där tyngdpunkten ska ligga. I stället bör man fokusera på att göra barnen medvetna om sitt lärande och på att fortsätta att låta barns nyfikenhet vara styrande. Varje människa är unik, det gäller att ta fasta på hur man kan låta varje människa utvecklas optimalt utifrån sina förutsättningar. Och att låta varje elev känna att den duger, var den än befinner sig i sin lärande process.
Under nästa läsår kommer jag och många med mig sannolikt att genomgå en massa studiedagstid för att lära oss sätt betyg - som gammal mellanstadielärare så har jag inte gjort det sedan min lärartids begynnelse.