måndag 12 mars 2012

Sagostatus

 Mina klasser brukar träffa sina fadderbarn med ( någorlunda) jämna mellanrum. Femmorna har ettorna som fadderbarn, fyrorna har förskoleklassen. Vi brukar göra något trevligt tillsammans, sjunga, pyssla, spela spel....
Förslaget från förskollärana var att vi den nästkommande gången skulle läsa något för de små..

 Ilande till läroplanen för att finna stöd i denna fann jag såväl sagor, skapande av olika texter som gestaltningar i det centrala innehållet samt goda möjligheter till att göra bedömningar utifrån kunskapskraven.
Sagor fick det alltså bli... och så pratade vi en del om vilka figurer som förekommer i sagor i förra veckan.... och barnen fick inleda sitt sagoskrivande.
 Kollade igenom det skrivna före helgen och fann att jag tyckte att en del berättelser var mer osammanhängande fantasi-action än saga. Enligt min bedömning....
Idag fortsatte diskussionen i halvklass - eller homogenklass, rättare sagt. Klass fem.
- Kan ni några sagor? Jo, Askungen, Bockarna Bruse, Snövit .... det ansåg jag vara "rätt" svar .... men hur är det med Brummelbjörnarna, Robin Hood och Pippi Långstrump. Det är väl inga sagor.... eller är det ...?
Ju längre diskussionen kom, ju osäkrare blev jag.
Höll min gamla definition på osannolikhet, fantasi och något spännande.....eller var det ett mycket vidare begrepp som gällde?
Jag läste upp ett par halvfärdiga sagor..... var klassen enig med mej om att det var början på en saga eller ej?
Vi var halvense .... jag fick ge mig... det som jag ansåg vara en lite tramsig fantasiaktion... det tyckte eleverna var en kul saga...



 I min osäkerhet om det finns något mer än häxor, jättar, prinsessor, troll  och andra väsen samt talande djur som kan härledas till sagornas värld gjorde jag en sökning på Wikipedia.
Där fick jag veta:
Saga är en fantastisk berättelse, som oftast börjar med "Det var en gång". Den är vanligen berättad för barn och handlar ofta om magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral, och har en slående sensmoralPrinsar och prinsessor är vanliga, men även fattiga bondpojkar och -flickor, som i sagan får en chans att bevisa sin duglighet för de kungliga i ett samhälle med medeltida drag. I vidare begrepp kan man också kalla all barnlitteratur för saga.
All barnlitteratur för saga ..... nä, jag håller inte med ....men jag förstår att man kan anse Pippi och Robin som sagor....men knappast realistiska barnböcker. 


Uppslagsboken från Bra böcker tyckte att det ska vara en fantastisk berättelse med osannolikt innehåll.
Alltså ett betydligt vidare begrepp än det som jag haft i  mina sagoanalytiska tankar.



Bra att få reflektera ibland. Mina elever i Toppenklassen får mig ofta till detta.....

Ljuvligt att se alla jobba vid datorerna. Önskar att det alltid kunde vara så.

Toppenklassens femmor skrev ett mail till såväl skolchef som kommunstyrelsens ordförande, där de uttryckte sitt önskemål om att få en dator per två elever ( eller 1-1). Det kom svar nästan omgående, trevliga svar, där man ansåg att önskemålet var helt berättigat, att man jobbade på det men att det handlade om pengar.
Barnen blev väldigt nöjda med att bli tagna på allvar och ser ljusare på datorernas tillräcklighet i den framtida skolan, än tidigare.

En härlig vårdag, denna sagoskrivardag.  Promenerade de 3,5 km från skolan och funderade på hur man kan bedöma elever på olika sätt.... hur de genom att göra annat än att bara skriva i kunskapsboken, kan visa att de förstått något om hur våra syskonreligioner islam, kristendom och judendom hänger samman.
Kom på att jag ska låta eleverna komma med förslag på onsdag. De är synnerligen kreativa och har en mycket bättre verklighetsförankring än gamla lärarn som är mer empirisk i sitt tänkande. Men empirin kan man inte bygga allt på, speciellt som verkligheten ändras så snabbt så att lärarens tidiga erfarenheter inte är helt comme il faute.

Med min reviderade förklaring av ordet SAGAs innebörd, så kan jag bara konstatera, att den verklighet som vi idag lever i, den hörde absolut till en sagovärld när den gamla lärarn gick i skolan...

3 kommentarer:

  1. Saknar ibland sagoskrivandet då jag inte har svenska med någon klass längre. Jag har bara svenska med en specialelev och vi har skrivit lite i Storybird, men han vill hellre skriva fakta om traktorer och liknande. Idag har vi skrivit klat våra skriftliga omdömen och publicerat dem i Fronter.

    SvaraRadera
  2. Vi har påsklov innan påsk, men på fredagar kan jag oftast komma ifrån vid ettiden. Vi hörs! Ska bli kul att se dina gömmor.

    SvaraRadera
  3. Svar; Nej, det har jag inte. Hur och när syns det?

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas