onsdag 16 december 2020

Solglimt

 

Jag har sett den! Jag har fått en glimt av den som man mest av allt vill ha en daglig stund med, så här års. Solen har varit borta så länge, men idag har den visat att den finns. Kändes bra, trots att den bara glimtade till några korta minuter.

En matt sol visade sig alldeles ovanför horisonten en stund efter dess uppgång. Hade ju hoppats att den skulle hålla sig framme ett tag, men den gäckade oss.... och gled bakom molnen igen. Lite blå himmel  kunde man dock få se vid flera tillfällen under förmiddagen.

Schysst av solen att få ut tanten på en långpromenad under förmiddagen. En stund i ljus, det gör underverk för en mörkertrött själ.

Varvid jag undrar... HUR KAN MAN ÖVERLEVA DÄR UPPE I NORR. där solen inte alls eller bara kortvarigt orkar över horisonten? Har man snö som lyser upp istället?


Solglimten som jag fick på förmiddagen, kom mig att tänka på min barndoms lördagseftermiddagar.
Vi gick i skolan på lördagar, ända tills jag gick i åttonde klass.  Under låg och mellanstadiet serverades en lättlunch innan det var dags för "roliga timmen" och veckoavslutning, på högstadiet slutade vi efter tre lektioner och där serverades ingen lunch.

Skola till ett-tiden på lördagen, alltså, och när man väl kommit hem- tre och en halv kilometer med skolskjuts på vintertid, cykel under  höst och vår - så var det dags att återvända till skolans matsal klockan tre. Varannan lördagen så var det "Solglimten". En syförening med kristet förtecken, som varade  ett par timmar  under lördagseftermiddagen. Naturligtvis enbart tjejer- i åldrarna åtta till tolv år. 
Där satt man och  broderade på något som sedan skulle säljas på en auktion, till förmån för dem som hade det svårt... vilket var barn i andra länder, företrädesvis de afrikanska.



När man tänker tillbaka på den tiden, så inser man att man är gammal och att tiderna förändrats. 
Det var på något sätt självklart med ideella krafter under det förra århundrandet. Både från barns och vuxnas sida.
Nu kommer jag inte ihåg Solglimten som vare sig en rolig eller mindre rolig företeelse, det var bara något man gjorde/var med på.

Kom genast att tänka på blockflöjtsgruppen som de båda musikintresserade och kunniga mellanstadielärarna anordnade.  Kantorn - och han som hade venia- nej, det är ingen sjukdom, det betyder att man som icke prästvigd har fått kyrkans tillåtelse att förrätta gudstjänster. Tveksamt om man får ha nattvardsgudstjänst- eller förrätta dop, bröllop, begravning. Men vanlig gudstjänst får man ha.

Blockflöjtsgrupp låter kanske fånigt, men det vi var ett  antal mellanstadieelever samt de båda lärarna som spelade tillsammans. På fyra sorters olika stämda flöjter.  Sopran, alt, tenor, bas. precis som i en kör. Det lät bra, och det var kul...  Naturligtvis spelade vi i kyrkan vid olika tillfällen. Jul, valborg... antagligen någon mer gång per år. 


När tankarna nu flödar utifrån solglimtsrubriken, så inser jag också vilken påverkan kyrkan hade på skolan förr i tiden. Som lärare, från andra hälften av sjuttiotalet, så har jag varken hållit i morgonsamling med psalm och bön, eller i bön till maten. 
Det är bra, för det är något som inte hör hemma i skolan.
Men vi är dock ett land som har lång tradition i den protestantiska kyrkan, och jag blir riktigt förbannad då man diskussionen om avslutning i kyrkan, psalmsång och kyrkovälsignelse kommer upp. 
Det tycker jag att man ska ha kvar, det är vårt kulturarv. 


Som det är nu, så är det ju indirekt andra religioner som tar över. 
Jag tänker bland annat på mat som serveras på förskola och skola. Inte är det mycket till gammal husmanskost, inte, för mycket av den innehåller fläskkött. Och det kan man inte ha, för det finns det många av de som kommit till vårt land under senare år som inte äter. Alltså är det massor av kyckling, kyckling och återigen kycklingkött som serveras. 
Galet, tycker jag.... gamla tanten - som varken röstar på sverigedemokrater eller anser sig rasistisk .....


Jag kan känna mig som det här avsågade trädet ibland. 
HJÄLP!
Vad är det som händer? 
Var tog idealisterna vägen? 
Var är den svenska kulturen, kan inte den leva ihop med den nya kulturerna - måste de som styr vika ner sig för det nya? Eller är det bara en sund utveckling?
Var är vintern, kylan och snön? Härlig promenad i fleecetröja och täckväst idag. Kläder för en normal oktoberpromenad. Men visst är det något tokigt när vinter efter vinter uteblir?
Vad händer med covid- smittan.  Ska det gå  tillbaka eller ska det bli ännu värre?
Har molnen segrat över solen? Den gjorde ju ett tappert försök idag, och jag fick glädjen att uppleva en glimt av den....men var det bara helt kort? 
Jag längtar efter klara dag med fem minusgrader, turkosblå vinterhimmel, frostnupna marker och vatten med sköra ishinnor. 
Någon mer som hänger på?


22 kommentarer:

  1. Här har varit lite ljusare i dag tack och lov men solen har vi inte sett. Ändå kändes det bättre och dessutom så slapp vi regnet.
    Jag gick i skolan på lördagarna i åk 1 men sedan var det slut med det tack och lov. Vi gick bara till halv elva och därefter serverades det risgrynsgröt med kanel och mjölk. Vilken lättnad det var att få vara ledig två dagar i rad för även barn behöver det.

    Självklart ska religion finnas som ett ämne i skolan men morgonsamlingar och psalmsång klarar vi oss utan. Däremot är det en självklarhet att kunna utnyttja våra vackra kyrkor för luciafirande och annat. Det får liksom inte gå till överdrift utan det handlar också om vårt kulturarv och det ska vi bevara.

    I vår skola serveras gris men det finns alltid ett vegetariskt alternativ. Vi serveras en del kyckling också men det beror på att den har mindre miljöpåverkan vilket kommunen tycker är viktigt. På senare tid har vi både fått rådjur, vildsvin och älg vilket jag tycker är spännande.

    När det gäller vår svenska kultur och vårt kulturarv ska vi självklart inte vika ner oss. Vi ska stå upp för det som är svenskt och vara stolta över det! Så gör man i alla andra länder så varför skulle vi göra på något annat vis. Men det finns tyvärr en svag tendens till det vilket jag tycker är sorgligt. Man behöver verkligen inte rösta på SD för att tänka så. Självklart ska vi värna om det svenska för det speglar vår historia och våra rötter.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycks som vi är helt överens. Vilken spännande matsedel! Vi har ju oxå alltid vegetariskt alternativ. Men sällan fläsk...och i så fall är den med varningstext. :) Tror ändå att det är mer fläsk i skolan än i förskolan. På barnens dagis då serveras nästan bara kycklingrätter. Och fisk...och det är ju bra.
      I morgon, på jobbardagen, så serveras risgrynsgröt i skolmatsalen. God kväll på dej!

      Radera
  2. Du var helt klart snabbare med kameran än vad jag var. Hann inte fota de lilla stycket blå himmel, men visst såg jag det.
    Håller helt med Znogge sedan. Kan för lite om skolmat, med enligt lokaltidningen är det mest vegetarisk mat som Täbys skolor satsar på. Knappt något kött alls längre. Å Det tycker jag är fel.

    Jag gillar inte vinter och minusgrader, så jag väntar ett tag innan jag börjar klaga;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns det en del god vegetarisk mat, men jag tror på variation.
      Jag gillar inte mängder av snö, halka eller snöslask, men barfrost och några minusgrader med sol, det är härligt.

      Radera
  3. Jag gick i skolan till kl 1 varje lördag ända tills jag tagit realexamen för evigheter sen. För min del var det aldrig tal om att få äta i skolans matsal eftersom jag bodde för nära, så jag gick hem. Jag hade en enormt religiös lärare i många år och vi fick lära oss psalmverser utantill i det oändliga. Idag minns jag ingen av dem. Vi hade också morgonsamling med bön och rektorn läste något ur bibeln. Jag tycker man bör veta lite om olika religioner och definitivt ha skolavslutning i kyrkan. Vi får inte var för flata och inte våga säga ifrån hur vi vill ha det, annars blir det att den som gastar högst vinner. Det har inget med rasism att göra att vi vill behålla våra svenska traditioner. Beträffande vintern....vi har ingen vinter i Skåne mer och det är jag evinnerligt tacksam för. Det räcker att jag ser snö på bild. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj, ingen mat för att man bor nära. Diskriminering. Undrar om det här med mat och lediga lördagar var lokala beslut. Får googla lite på det.Kram!

      Radera
  4. "Hur kan man överleva där uppe i norr"? Så klart att snön lyser upp. Rätt så mycket, tror jag, för hittills i vinter har det inte varit mycket av den varan och det har kännts lite... mörkt... Men nog överlever man, det gör åtminstonde jag. Det är inte svårt. Jag vet ju att det bara är en liten tid. Inte lönt att fundera så mycket på det. Så tror jag också att många tänker som bor ovanför polcirkeln där solen inte alls stiger över horisonten på flera veckor.
    Det var lite lustigt med din berättelse om Solglimten. I min lilla by hade vi precis detsamma. En syförening kallad Solglimten, anordnad av kyrkan, där vi handarbetade och sedan sålde på en missionsauktion. Pengarna gick till fattiga i Afrika någonstans, har jag för mig. Alla fick vara med så nästan alla traktens kvinnor och flickor var där Och en modig pojke. Under tiden som vi handarbetade så läste någon högt ur en kapitelbok (uppskattades mycket) och så var det fika efter ungerfär halva träffen. Minns inte hur ofta vi träffades, kanske en gång i månaden, Jag tyckte att det var jätteroligt både att gå på Solglimten och inte minst auktionen senare.




    SvaraRadera
  5. Klart man överlever. Tror att Detta år, utan extra förstörelse-ljusglimtar gör mörkret extra tätt för oss alla.
    Ett sådant sammanträffande med våra Solglimtar. Modig kille som var med! Tror att vi också hade högläsning en stund.
    Vilka tider det var! Kram på dej!

    SvaraRadera
  6. Jag är några år äldre än du, men fick lediga lördagar tidigare, redan i början av 60-talet.
    Är helt enig med dig angående att bevara vårt kulturarv - och nix, jag röstar inte heller på SD - och kommer aldrig att göra det!
    Fina bilder!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland har man lite dåligt samvete att man vill bevara den svenska kulturen.Tänkef att man är fel i tanken. Gott att få lite positiv bekräftelse. Så märkligt att du hade lediga lördagar tidigt. Då var det olika i olika regioner/landsting... gissar jag. Kram!

      Radera
  7. Jag gick lördagar i ettan. Ser Znogge också bara gjorde det, trots att jag vet att hon är ett år äldre. Tydligen var det inget beslut som togs i bruk samtidigt i hela landet då. Vi bodde båda i Skåne och i samma län.
    Jag minns mest att man stod vidsidan om bänken och sjöng nån psalm och fröken spelade på orgeln. Sen var det roliga timmen. Tror inte vi åt något den dagen.
    En och annan solglimt fick vi också igår, men ingen långvarig upplevelse. Idag regnar det.

    SvaraRadera
  8. Intressant det här med lördagsfritt. Tycks varit väldigt olika. Vi måste ha varit sena, här i Boråstrakten. Om jag inte minns fel, så infördes det på våren i åttan, alltså 1968. Fast det blir samma för dej? Egentligen. Regn här oxå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kan vara så att jag bara gick lördagar första terminen. Då är det våren 68.

      Radera
  9. Känner igen mig i mycket av det du skriver.
    Klockan ett på lördagarna och jag hade 3 km till skolan, spark på vintern och gå då inte det gick att använda spark.
    Kristendomsundervisning hade vi och även psalmsång och fick lära oss psalmverserna utantill.
    Jag tycker som du, det har gått för långt. Sverige är ett fint land med många traditioner och dom ska vi hålla på.
    Tänk att du fick en glimt av solen, plus lite blå himmel och även hann fram med kameran. Bra. Det måste förevigas, länge sedan sist.
    Fina bilder du har tagit. De har sin tjusning, var och en på sitt sätt.
    Ha det fint.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi kan våra psalmer. Vår kultur. Då fick du oxå skollunch på lördagar? Kommer ihåg de fina mackorna vi fick ! Kram!

      Radera
    2. Nej jag fick ingen skollunch. Vi fick ha mackor med oss hem ifrån. Men, det gick det också. Vilka minnen som kommer då jag tänker tillbaka.
      Trevlig kväll.
      Kram!

      Radera
  10. Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt att jag har äktenskap i sex år nu med ingen barn som läkaren sa att jag har ett lågt antal spermier så min fru ber om skilsmässa, hon var sjuk och trött på att ha varit med mig jag försökte allt mitt bästa men ingenting fungerade jag trodde att jag inte skulle träffa henne igen förrän jag träffade en gammal vän av mig som berättade om en trollkarl som heter Dr. Igbinovia, hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer. Jag kontaktade honom och han försäkrade mig att min fru skulle återvända till mig inom tre dagar om jag bara var redo att betala de skatter som jag samarbetar med honom i bara en dag och han förberedde ett älskande och medicin för mig och den sista Han sa till mig att min fru kommer tillbaka. väldigt lustigt på morgonen kom min fru gråtande och bad om förlåtelse och sa att det var djävulernas arbete, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel, jag kunde inte föreställa mig det, men så snart jag var färdig med att skriva, två månader senare fru blev gravid det var som ett mirakel så håll inte din skam han gjorde det för mig och jag tror att han också kan göra det åt dig. Om du behöver hans hjälp kan du kontakta hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp eller Viber eller ringa honom nu: +2349071864129 Dr.Igbinovia behandlar också: Infertilitet, HIV / AIDS, HERPES 1/2, CANCER, Hepatit B, Om du vill bli gravid

    SvaraRadera
  11. dagsljus blir man piggare av, även molniga dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp. Har just tagit en halvmildrunda. Uppiggande.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas