söndag 30 juni 2024

Halvår

 Lite läskigt att tiden går så snabbt. Skillnad mot när man var ung. Inte tänkte man på tiden då... Mest längtade man framåt. Till olika mål i livet... gymnasium, körkort, eget boende, jobb, familj....Som alla "trogna" läsare vet,  så längtade jag aldrig till pensionen..

Det här låter dystert... men nu finns det ju inget att längta till längre. Det enda man önskar är att tiden ska gå långsamt, så att man kan njuta av livet medan man fortfarande är någorlunda pigg. För visst är det så, när man blir äldre så går det bara mot ett håll. Långsamt för en del, snabbare för andra. 

Dystert, jag vet. Vill gärna bli emotsagd...

Regn idag. Hela dagen.  Då blir det inte mycket gjort. Har bakat en mjuk kaka, gjort ett pass Postural Yoga och lagat kålpudding till middag.  

Igår blev en njutbar dag. Trots hot om regn och ruskväder, så blev det en fin dag. Elcyklarna kom ut och maken cyklade med till Eriksson Cottage för fika. Träffade på en bekant där och han tipsade om en runda på , för oss, obekanta vägar. Blev väl en mil extra. Alltid roligt att se nya vyer och se vad som gömmer sig bakom bekanta vägskyltar.

Elcykel underlättar på det sätt att man, med  batterihjälp, kommer ut på betydligt längre sträckor än med vanlig cykel. Men trampa måste man, så det blir ändå lite träning. Speciellt av benmuskler.

Nu ska vi se på ett avsnitt av Vera. Gillar hennes attityd. Ingen man sätter dig på inte 

Några bilder från gårdagens cykeltur:


Solbulle, kallas bulle med kräm i. Det tog vi var sin. Samt delade på en kardemummabulle. Alldeles nybakt. Surdeg. Gott!


Fiket, restaurangen, eventplatsen mitt ute i skogen!


Vita gäss på Lagmanshagasjön. Många fina minnen härifrån.  Men flera år sedan jag badade gär senast. Väldigt långgrunt. 

Nya vyer längs vägen. Vackert!

I morgon är det juli. Fortfarande två-tre månader av vackerhet kvar 

fredag 28 juni 2024

Så mycket dumt man säger!

 Det var sista lektionen som jag hade i vikariatsskolan. Onsdag i avslutningsveckan. 90 minuter. Inte läge att ha några större intentioner på undervisning. Gjorde bara en sammanfattning av det senaste vi jobbat med. Och så hade jag gjort en Kahoot på de små presentationer som eleverna producerat.  Det handlade om djur i havet.

Populärt med Kahoot. Men det är ju en tävling... och tjejerna var snabbt uppe på de ledande positionerna. Med få undantag, en bild av skolan idag.

Det var 30 minuter kvar av lektionen och jag planerade att köra ännu en Kahoot. Om sinnesorganen  eller kroppen. Det vi tidigare jobbat med. Tjejerna tyckte detta var en bra idé och gick in för ännu ett quiz. Någon av killarna lade undan datorn. Han orkade inte mer. Andra killar ( det är få killar i klassen) följde hans exempel. Jag föreslog att någon av killarna skulle sköta min dator, och snart stod tre av dem framför resten av klassen och skötte frågorna. För att inte alla skulle stå där framme, så placerade jag mig hos de resterande pojkarna. Helt ok att  bara ta det lugnt...

Som avslutning på lektionen, så höll denna okloka människa ( alltså jag)  ett förmaningstal;

- Killar, ge inte upp så lätt, utan jobba på och försök göra ert bästa. SÅ ATT NI SLIPPER JOBBA SOM LASTBILSCHAUFFÖRER!  ( Var jag nu fick den yrkesgruppen ifrån i min gamla fördomsfulla hjärna?)

-Min pappa är lastbilschaufför, sa en av killarna.

Så jag skämdes! 

 Några av killarna dröjde sig kvar efter lektionen. Bra, så jag kunde be killen om ursäkt för min helt idiotiska groda. Och erkänna att jag sannolikt aldrig skulle kunna manövrera en bil på 20-30 meter! Killen berättade attpappan  är ute hela veckorna och sover i lastbilen. Varvid jag fick ge även mamman ett erkännande, hon som då alltid får ta hand om det vardagliga.

Har ofta tänkt på mitt dumma uttryck! Kom att tänka på det ännu mer , då vi körde ner till Halmstad i tisdags, och mötte lastbil efter lastbil, långtradare efter långtradare.

Vad skulle hända om det inte fanns en massa lastbil/långtradarchafförer? Sverige skulle bli helt lamslaget!  Vi skulle inte klara många dagar utan deras forslande av varor, fram och tillbaka i Sverige och i Europa.

Hur länge klarar man sig utan en lärare?  Tror inte att jag vill svara på den frågan....för då skäms jag ännu mer.

Är bara att konstatera, återigen, att skolan, den passar inte alla. För många, speciellt för killar, är den bara en lång transportsträcka för att komma fram till gymnasievalet, och kunna välja en praktisk linje och se någon anledning att plugga. 

Kommer då att tänka på en annan person som uttryckt sig lika dumt dom jag. Det var så länge sedan som då Johanna gick i nian. Mer än 25 år sedan. Vi föräldrar var tillsammans med våra barn, inbjudna till information i för val av linje. 

- Det spelar ingen roll vad ni väljer för linje, bara ni väljer en STUDIEFÖRBEREDANDE! Så sa rektorn på gymnasieskolan.

 Vilken idiot! Tänk om det bara skulle finnas en massa akademiker i samhället!  Vem skulle kunna leva i det samhället?

Vi behövs alla! Ja, utom influencers då. Och antagligen flera andra nyskapade yrkesgrupper. Pratade f.ö. med en äldre dam från min barndomsby. Hennes föräldrahem var sålt nu. För ett antal miljoner. Till en man som livnärde sig, och tjänade stora pengar, på nätspel. Hon tyckte att det var tråkigt att hemmet var sålt till någon utan ett hederligt arbete. Förstår vad hon menar. Hennes bror, borta sedan länge,  vars familj bodde i huset senast, han var lastbilschaufför. Ett viktigt jobb. Vilket man inte kan påstå att den som är "spelare" har.

Tider förändras. Man måste inte gilla allt. Men man borde vakta sin tunga bättre. I alla fall borde jag det 

Avslutar med några bilder från tre härliga dagar i Halmstad.


Köpenhamn heter den här platsen. Belägen mellan alla sommarstugeområden.


Tillbringade en alldeles ensam dag i stugan. Inte ens någon av grannarna fanns på plats. Rätt gott!
Värnamofamiljen och "morfar" gjorde mej sällskap, och såg till att jag kom hem igår.


Trutar har stenkoll! 


Helt stilla i vattnet i går seneftermiddag.  Och horisonten syntes inte alls... Lite spöklikt..









måndag 24 juni 2024

Trädgård

 Planerar några dagar i Halmstad. Hemma igen på torsdag eller fredag kväll, beroende på när åska och regn drar in över västkusten.

Kände ett måste att gå över perennrabatterna, när jag ska vara borta tre-fyra dagar. Det växer så att det knakar, och mest av allt växer gräs och ogräs.

För några veckor sedan sa jag till maken: -Nu ger jag upp allt som har med trädgård att göra. Det var/ är för mycket som störde och förstörde.

Kattkräket: Har nästan alltid haft katter i huset. Men aldrig tidigare har vi haft en katt som gjort sina behov i trädgårdslandet. Det sådda och nyplanterade, det har fått en hel del döda ytor, då katten krafsat där. Ytor som ogräs gärna fyller upp..

Rådjur: Nävor och flox älskas av dessa djur. De äter blommor och knoppar, så på sina ställen står kala stjälkar kvar. 

Kirskål: Har funnits i perennlanden, sedan de anlades för mer än 40 år sedan. Kampen mot kirskålen pågår ständigt. En tämligen jämn kamp mellan mej och ogräset.

Knölklocka: Kom med en planta från makens mormor för många år sedan.  Det ogräset är värre än kirskål. Kampen mellan oss pågår.

Våtarv: Usch, vad det är mycket våtarv i år. Svåra att komma åt, då man lätt får med plantor av blommor och  grönsaker, då man försöker dra undan det täta ogräset.

Men inte kunde jag ge upp... jag njuter av blommor, jag njuter av att se när det växer. Bonde-genen  gör sig gällande, gissar jag 

Så idag blev det ett par timmar med trädgårdsarbete. Varmt och gott, ja, en riktig sommardag.  Då går det rätt lätt. Och nu är trädgården ... som egentligen inte är speciellt fin, eftersom den är  så oorganiserad... i skapligt skick.

Sänder en tanke till dem som har stora fina trädgårdar. Vilket jobb! Så mycket tid som måste läggas ner!

Tog några foton, de flesta blev suddiga. Men de här är ok för den offentliga dagboken.


Kaprifolen blommar som aldrig förr. Det tycks som om alla växter blommar mycket denna sommar.
Kaprifol tog vi med som liten planta från trakten av Falkenberg, när vi höll på mycket med geocaching, för drygt tio år sedan.
Man har ju svårt att tro att ett enda litet skott, från en vild buske,  kan växa och bli så här stor.


Doftar gott gör den också.
Liksom smultronschersminen, som står på en annan plats i trädgården.


När vännen Karla hade gått bort, och innan hennes son sålt huset, så fick jag lov att ta lite plantor från hennes fina trädgård. Jag planterade dem i en egen rabatt, där det tidigare varit mest "skräpväxter". "Karlarabatten".



Vår trädgård är, som sagt, oorganiserad. Ogräset ska bort, så gott det går, men därutöver så får växterna sprida sig som de vill. Vilket de gör.
Några lökar krollilja fick jag av min far. Det är mer än 35 år sedan. Den där liljan har sedan, på egen hand, flyttat sig runt i och utanför trädgården. I år har den dykt upp i Karlarabatten.


Blåelden köpte  jag som planta, för ett par år sedan. Trodde att den  dog bort efter första sommaren. Men inte... i år tar den ett ordentligt utrymme i rabatten runt altanen. Humlorna är som tokiga i den. Glädjande.

Det roligaste med trädgården, det är att fröså olika ettåriga växter ( eller fleråriga) inomhus eller i det lilla växthuset, och sedan plantera ut i krukor och rabatter. Det är nog tre veckor sedan som jag planterade denna kruka. Och ett antal andra. Det var i månadsskiftet maj-juni. Precis när sköna maj gick över i kyliga juni. Kändes rätt hopplöst, för ingenting hände med plantorna. Men nu har det börjat växa! Snart blommar det. Och inget kan vara mer glädjande för den som har en trädgård, än när det som man drivit fram på egen hand, blommar eller bär frukt.

Har suttit på altanen i eftermiddag och njutit av en tät, nyklippt gräsmatta och blommande växter i olika färger. Trastarna höll konsert och finkarna var inte sena att stämma in.

En härlig sommardag i trädgården, helt enkelt!

söndag 23 juni 2024

Människor- en liten söndagsreflektion

 


Idag har jag varit i kyrkan. Eller kyrka och kyrka, det var friluftsgudstjänst på en av de mest andliga platser jag vet, i kyrkoruinen i grannbyn. Tillhörande den socken som vi också tillhör, Nittorp. 

Jag brukar gå i kyrkan några gånger per år. På någon friluftsgudstjänst och på någon musikgudstjänst. 

Tänkte på det, då jag satt där i kyrkoruinen, och i vanlig ordning, tyckte att det var svårt att ta in och förstå vad prästen sa, att det finns få platser som är så rofylld som en kyrka. Kanske speciellt bra för en orolig själ som jag, i kyrkan måste jag bara "vara". 

En man i medelåldern var präst. Varvid jag funderade över hur man är som människa, då man väljer det yrket. Fast ... jag hade ju det med som ett möjligt framtidsval, då jag gick på gymnasiet.... Undrar om jag också skulle haft de speciella ordval, lite ålderstigna ord, om jag varit präst.  Tror inte det...jag hör till dem som inte kan förställa mig...

Eller kanske är prästen var helt annorlunda i sitt uttryckssätt, då han lämnade kyrkan...


Gudstjänsten var över på 30 minuter. Lite väl kort, tycker jag. Kunde allt suttit och bara varit ytterligare en kvart. 
Efteråt bjöds på kaffe och hembakat i hembygdsstugan tvärs över vägen. 
Kändes lite lockande.  Ställde mig bland de sista i kön och valde ut en bulle och en mjuk kaka från kakbuffen.  Tog en ledig plats, där några ytligt bekanta redan satt sig.  Efter några minuter så kom ytterligare en person, en man, och slog sig ner. En sådan människa! Han tog över samtalet helt och bara pratade om sig själv.  Var inte intresserad att lyssna till vad någon sa. Usch, en sådan människotyp... bland de värsta jag vet.

Nu lyckades jag och mannen i det förstnämnda sällskapet få till ett eget samtal, och även få med de två övriga någon gång. Då handlade det om något ego-mannen inte kände till. Oj, så jobbigt det blev för honom, innan han kommit på något att avbryta oss med .
En sån människa!



På midsommarafton pratade jag en stund med Margit. Hon är den sommargranne, som funnits med i alla år. Hon satt på verandan i det lilla gula huset och rökte. Precis som hon alltid gjort. Hon hörde dåligt, så jag fick gå nära och prata.
-Nu är det midsommar, och då är jag här igen, sa hon.
- Men vill du inte komma hit fler gånger? undrade jag.
- Nej, det orkar jag inte. Jag har det så bra i min lilla lägenhet hemma i Växjö. Hemtjänsten kommer och hjälper mig.
- Hur gammal är du nu, var jag bara tvungen att fråga.
- 93, sa hon. Och jag har bestämt att jag ska bli 95. Sa hon, och drog ett djupt bloss på sin cigg.


Vi människor är så olika. Har så olika förutsättningar. En del tror på sig själva, andra förlitar sig på högre makter. En del får långa liv, en del får inte chansen att bli äldre.
Alla, som fått leva ett tag, har fått uppleva glädje och sorg, med och motgång, lycka och besvikelse.
Men visst är det lite spännande att vara människa och få möta andra... människor..


lördag 22 juni 2024

Midsommar-24

 En ganska typisk svensk midsommar. Väldigt härligt väder igår. Tjugo grader, ulliga moln på en blå himmel. Idag, på midsommardagen, regnigt och blött. Sexton -sjutton grader. 

Igår hade det varit badläge, men tiden räckte inte till. Idag kändes vattnet gott och ljummet i det svala vädret. Men vem badar i regnväder? Vi såg inte en badande människa i eftermiddag...

Det blev en fin midsommar med familjen.

Strandpromenad, sill/lax-lunch, dans runt midsommarstången ( om än kort) grillat på kvällen igår.

Utforskande av vattenbrynet idag. Fynd: död öronmanet, död blåskrabba ( invasiv art) och larver av någon havslevade art... ev. hoppkräfta.  Tipspromenad på stugområdet idag. Supersvåra frågor. Tror att jag hade fyra rätt! Barnfrågorna klarade vi bättre...

Packade ihop och drog hemåt vid femtiden. Glad, nöjd och tacksam för två fina dagar.

Lite  osorterade bilder kommer här:


Rutigt är populärt i familjen 

Inte speciellt rent längs strandlinjen. Men det fanns "lekvänliga" ställen.  Får duga som strandbild. Trots en stor fet tumme i nederkant. Nackdel med att blogga via mobilen....Jag "orkar" inte redigera... för omständligt.


Svarta axelväska är populära hos mor och döttrar.


Glass och karusell... japp, det funkar..


En ok strandremsa


Morfar och Konrad... då måste kortleken fram


Busungar...


Kusiner


Försök till krabbfiske vid handikappsbadet



Alla kan skriva sitt namn på startlapparna. KP skriver bara KP.



Sommarkrönika

 Femtiotvå år sedan.  Känns som om det vore betydligt närmare i tiden. 

Konstaterar att man inte korrekturläser då man publicerar. Ett ord för mycket i tidningstexten.

Bifogar även ursprungstexten. Rättad.


Midsommar

Att de vågade släppa i väg oss! Min överbeskyddande mamma  och väninnans hönsmamma. Vårt envisa tjatande hade lyckats. Men vi fick lova två saker; Att inte ta vägen över Göteborg och att  inte smaka på “starkt”.

Med ett tre veckor gammalt körkort, med väninnas familjs orange fyrmannatält,  med en kylväska fylld med rökt korv, kaviar och filmjölk samt ett antal paket knäckebröd gav vi oss i väg. Vi skulle till Lysekil för att fira midsommar. Jag var 18, väninnan var 16. Färdmedlet var min egen ägandes Volkswagen 1600.

Det var tidig onsdagsmorgon i midsommarveckan, då vi vinkade farväl till sammanbitna föräldrar. Löfte nummer ett infriades: Vi undvek riksväg 40 och Göteborg. Vi tog oss via Alingsås och Trollhättan upp till vår mål.

På Lysebadens camping fanns det gott om lediga tältplatser. Vi valde en plats med utsikt över klippor och hav. Intog lunch bestående av kaviar och korvmackor och njöt av den nyfunna friheten.

Solen sken från en klar himmel, och den röda bikinin kom till användning. Havet var kallt och djupt. Bada ville vi inte. Våra föräldrars oro för kramp var  som inristade i våra hjärnor.

Solen flödade även nästa dag. Vita kroppar ville bli bruna.Släta klippor lockade till solbad.  Framåt eftermiddagen hade solen fått effekt. Dock ej den avsedda. Våra ryggar och armar var alldeles röda. Det sved.. På den röda magen var svedan allra värst.

Campingplatsen hade ändrat karaktär under dagen. Det var ett virrvarr av tält och av unga glada människor. Ett gäng killar hejade glatt på oss, bara någon meter från vårt boställe.

  • Vill ni ha en grogg?

Löfte nummer två hölls. 

Natten till midsommarafton blev en plåga. Kroppen brände och sved. Utanför tältet var det tjo och tjim, rop, skrik och skratt. När den ljusa natten gick över till dag blev det tyst och vi kunde får några timmars sömn.

Beslutet var samstämmigt, då vi vaknade på morgonen.

  • Vi åker hem!

Innan våra grannar hade vaknat hade vi rivit tältet, luftat ur madrasserna och packat ner rester av  korv och kaviar i den numera ljumma kylväskan. 

Vi var hemma före lunch. 

Sällan har ett mål lagad mat och några timmars sömn i egen säng varit så pånyttfödande.

Det var ju midsommarafton. Visst skulle vi fira midsommar! 

På sena kvällen satt vi åter i min bil, väninnan och jag. Dansen på logen i Närarp, den började inte förrän klockan ett på natten. Vi var bland de första på plats. Snart var det fullt med glada ungdomar på festplatsen.

- Ska vi dansa? 

- Ja, gärna. Men ta i mej så försiktigt du kan. Speciellt när du lägger armen om mina axlar.Och inga hårda tryckare, tack.

När jag kom hem så hade mor och far kommit hem från morgonmjölkningen. 

Jag tror att de var lättade över att min första midsommar med som körkortsinnehavare var över.



Blev ett fint midsommarfirande på Knipnas fritidsby i Halmstad igår. Tanten deltog i dansen, så länge något av barnbarnen var med. Det var inte så länge. Lite tråkigt att dans till Bosse Larsson... man vill ju äkta spelemän....


Ha en fortsatt trevlig midsommar!




torsdag 20 juni 2024

Nu blir det reklam

 

Två bilder blev det på dagens promenad. Har inte med inlägget att göra... eller är möjligen reklam för livet på "bonnvischan".

Influensers har  jag inget till övers för. Förstår inte den tid vi lever i, där folk/ tjejer ska tjäna hutlöst mycket pengar på att få unga människor/tjejer att köpa sådant de oftast inte behöver. Till överpris. Blir riktigt arg, ända ner i magen då jag tänker på' t.

Tips, däremot, tar jag gärna emot. Om någon annan, exempelvis någon av mina bloggande vänner, har testat något och rekommenderar detta, så är jag mer än gärna "på".

Så nu tänkte jag tipsa om fyra helt olika saker i min "reklamkampanj".. Kanske  kan vara till nytta för någon...

BOKSERIE:


Blev själv tipsad om Elly Griffits böcker om arkeologen Ruth Galloway och kriminalkommissarie Harry Nelson av Hannele.  Serien, som utspelas i Norfolk i östra England i består av 15 böcker. Jag har nu läst ut den sjunde boken och längtar till måndag, då biblioteket är öppet, så jag kan låna två-tre av de följande.

Ruth är expert på gamla ben och får då och då uppdrag att bistå polisen i olika utredningar. Det är intressant att följa huvudpersonerna och bifigurerna i deras relationer genom åren. Är bara orolig för att slutet på den femtonde boken, inte blir det jag önskar...

Läser f.ö. då jag letar upp bilden, att samma produktionsbolag som gjorde "Downton Abbey", ska göra en filmserien av böckerna. 


POSTURAL YOGA:


Jag har många gånger beklagat mej över min rygg. Jag är, som många andra, sned i bäckenet och får ont i ryggen då jag går, och ibland när jag cyklar. För att inte tala om då jag dammsuger eller torkar golv....eller stryker...

Jag har lagt ut massor av pengar på kiropraktorer, naprapater och osteopater för att få hjälp. Hur jag än gjort så blir jag inte helt bra. Så numera så gör jag ett pass Postural Yoga i stället. Har precis samma effekt. Plus att det lindrar nu och här. Man mår alltid superbra efter en halvtimmes stretch av olika muskler. Rebecca Reis heter tjejen som leder passen via sin  hemsida. https://www.posturalyoga.com/

 Det finns mängder av pass att välja bland. Man får testa gratis och vill man ta del av yogan, så kostar det 99 kr per månad för pensionärer. 


TVÅL:



Vi är nog många som blir torra i huden och behöver smörja in både ansikte och kropp efter bad och dusch. På vintern händer det att det kliar så att man river sig blodig och på sommaren,  då ben och armar blivit brunbrända, "fnasar " det efter det man duschat. Det går åt en hel del hudkräm, framförallt på sommaren. För att den tokiga människa jag är, gärna vill "visa" mina brunbrända ben och armar. Och då ska de ju vara bruna och inte vita av "fnas". 
För en månad sedan var jag och mina väninnor, ute på en roadtrip. Vi stannade då till vid lilla affären, långt ute på landet, 11 hektar. En av väninnorna hade varit här tidigare och köpt en ansiktstvål. Den hade hon blivit "beroende av" påstod hon.
Jag tvekade en stund, skulle jag också köpa tvål????Jag som aldrig använder hårdtvål. Och ingen tvål alls i ansiktet. Köp-jävulen slog till, och det är jag synnerligen tacksam för. Jag köpte en ansiktstvål och en kroppstvål. Sedan den dagen har jag vare sig använt  ansiktskräm eller bodycream. Istället för att torka ut, som vanlig tvål gör, så tillför dessa tvålar fett under det att de rengör. Trodde inte att det var möjligt, men det FUNKAR. Blir mer köpsugen av de utmärkta ekologiska produkterna som finns på 11hektar. Kan förstås skicka efter via nätet, men tänker ta med maken ... ja, han får sätta sig på fiket  Crea Diem, som ligger på samma stora tomt... och handla över disk. Tar nog en timma att köra till Od. Området har mängder av småbutiker och olika sevärdheter, som är öppna under vissa dagar i veckan, framförallt  torsdag till söndag. .

SÖTSUGSBROMS/ KROM:

Sötsuget har inte varit nådigt under de senaste månaderna. Vill ju inte äta en massa onödigt sött, det tillför ju inget, utom extra fettlager... och det har jag ändå. Kommer ihåg att jag ätit kosttilsskott Krom tidigare. Med gott resultat. Skickade efter en burk från Apotea. Fraktfritt. Prisvärt. Kom dagen efter jag skickat efter dem, direkt i postlådan. Och de hjälper. Har inte alls samma sötsug längre. Om det är något jag blir sugen på, så är det nötter. Fett det också, men nyttigt.... 

Promenadens andra foto blev detta. En kråkklöver som fått besök av både fluga och bagge.

I morgon kan ni läsa min sommarkrönika i Borås Tidning. Alltid lite orolig för att vara publicerad i text och bild. 

Åker till Halmstad och sammanstrålar med hela vår lilla familj ( nio personer) i morgon. Men tänker nog lägga ut krönikan en annan dag. Annandag midsommar kanske.



tisdag 18 juni 2024

Fika

 

Såg årets första blåsippa på seneftermiddagens promenadrunda

Konstaterar att fikaträffar/bjudningar tillhör mina favoritträffar. Framförallt om man ska träffas "hemma hos" och då i synnerhet hemma hos mej.

Hade en fikaträff hos oss på förmiddagen. Ganska hastigt påkommen. Det var fem av sex damer i PROstyrelsen. Reseansvarig insåg att hon behövde hjälp att planera höstens resa. 

Så trevligt att träffas över en kopp kaffe, en bulle och ett par småkakor. Lätt fixat för den som gillar att baka.  Mycket prat om allt möjligt, samt planering av en resa till Varnhem  och Lidköping i september.


Nyponros från gårdagens besök i Halmstadsstugan

Förr hade man gäster, eller var bortbjuden, flera helgkvällar i månaden. Numera är det sällsynt. Tror att detta gäller många, och väldigt mycket i vårt hem. Jag tycker ju att matlagning är så tråkigt. Och ska man ha kvällsgäster, så känns det som det tar en stor del av dagen. Det ska ju vara både mat och något extra gott till efterrätt/kaffet. 

Fikabjudningar... det är ett par trevliga timmar. Kvällbjudningar kan bli  långa historier... En annan som är kvällstrött, önskar ju att folk ska gå hem före  normal läggdags.

Fotokonst i Glasets  hus Limmared. Bra ställe att träffas för fika f.ö.

Det finns sådana som jag inte riktigt "kan med" att bara bjuda på fika. Sådana som jag tror, räknar med mat. För att de brukar bjuda på lördagskvällsmåltid.

Funderar på att bjuda dem på lunch i stället. Speciellt när alla numera är pensionärer, och bjudningarna kan ske på vardagar. Känns betydligt mer kravlöst med lunch. Även om det ska lagas både mat och efterrätt. Och så är ju en lunchbjudning inget hot mot kvällssömnen!

Prisvärd och god räkmacka, Glasets hus

Eller kan man bjuda på en god räkmacka på kvällsbjudning? Knappast. Passar bättre på eftermiddagsfika i så fall. Att göra mackor är ganska kul.

Funderar på att bjuda in på fika lite oftare. Är ju så enkelt. Och så trevligt! 

Mer fotokonst

Och har ni vägarna förbi så hör av er. Kaffe finns alltid hemma, och kanelbullar eller frallor plus någon småkaka, finns alltid i frysen.



söndag 16 juni 2024

Inspirerad

 


Svärsonen skickade denna bild via Whatsup, på förmiddagen. Han och sönerna var ute på cykeltur!  

Oj, vad jag blev cyklingssugen!  Har inte blivit så mycket cykling denna vår. Har helt enkelt inte funderat på att ta en cykeltur, i stället för att ta den dagliga promenaden.

Elcykeln står i källaren. Med oladdade batterier. Egentligen är jag inte så förtjust i att cykla på den, gillar min treväxlade Monark bättre.

Så fick det bli.  Den röda Monarken fick komma ut på tur.

Mörka moln tornade upp sig i sydost, då jag påbörjade turen. Var på väg att vända. Inte för att jag har några problem med regn. Men åska har jag respekt för.  Såg regnet på håll, men fick bara några droppar på mej. Någon åska hörde jag inte.


Tänkte ta den "vanliga" rundan. Över alla byarna som slutar på -bo. Remmabo, Spolabo, Amnabo, Gumpebo. Konstiga namn. Undrar vad de egentligen betyder...


Ett årsföl fanns bland de nordsvenska hästarna. Jag har alltid känt en sådan samhörighet med denna ras. Storvuxna hästar med hårman som hänger ner över ögonen...


Jag vet att man ska tycka att det är förfärligt med dessa vägrenar. Jag tycker det är jättefint! Men... under den minst 500 meter långa allén av lupiner, så hann jag också tänka att jag inte skulle vilja en sådan i vår by. Variation av arter är att föredra.


Prästkragar finns det gott om i år. De blommar lite överallt.



En annan art som det är gott om, det är denna fridlysta växt. En orkide. Nattviol. Var ovanlig förr, men nu finns den i mängd. Vilket ju är glädjande.


För att slutföra den "vanliga rundan", så ska jag ta vänster, då jag kommer till landsvägen. Jag valde att svänga höger.. och sen höger igen, in på en annan byväg. Det är helt ljuvligt att, i sakta mak, insupa all vackerhet och alla varierande vyer som finns längs grusvägar.



Alla fem kreaturen låg ner då jag kom cyklande. Det sägs att när korna ligger ner, så ska det snart bli regn. "Snart" tycks inte stämma, för än har det inte kommit någon nederbörd idag. Vilket är tacknämligt! Det känns som om det inte behöver komma mer regn på ett tag...



Backen upp mot Hornhult, den är lång och brant. Inget som jag cyklar uppför med mina tre växlar. Gott att gå lite också.

Backen nedför är nästan lika brant. Och ännu längre. Plus att det är en del lösgrus. Jag bromsade så att det gnisslade ljudligt.  Lät som en människa eller ett djur i nöd. Behöver smörja bromsarna!


Tog en avstickare upp till detta vackra gamla hus. Tyvärr i gravt förfall. Ledsamt.

Såg årets första kantareller längs vägen upp till den  gamla gården.  Lite för små för att plocka.


Efter att ha passerat ännu ett ödehus, ett riktigt kulturminne, så var jag snart nere i samhället Nittorp.  Tre kilometer asfalt. Ganska tråkigt...men lättrampat. Sista etappen hem, fyra kilometer grusväg och med en stigning på 60 m. Jobbigt! Men nyttigt! Och roligare än landsväg.

En fin runda blev det! Får tacka svärsonen för inspirationen till att ta en cykeltur.