torsdag 18 juli 2024

Allemanrätten

 Hörde på radio en dam som var synnerligen upprörd. Någon hade varit och plockat kantarellerna som växte bara några meter från hennes tomtgräns. "Hennes" kantareller, som hon avsåg att skörda bara de växt till sig lite. Och så var de bara borta. Så gör man väl inte!?? 

Jovisst får man göra så. Bara man inte går in på någons tomt, så får man plocka bär, svamp, blommor. Allt enligt vår unika, och fina, allemansrätt.

Sen är det absolut en förnuftmässig avvägning. Ska jag verkligen utnyttja min rätt, när det jag tänker plocka, ligger alldeles bredvid en bostad? Jag kommer själv ihåg hur arg jag kände mej, när några cyklister stannade och åt av smultronen på andra sidan byvägen, från vårt  hus sett.


Vi åkte ut till blåbärsskogen efter lunch idag, maken och jag. Vår... eller hans ..nja, vår är det nog...egen ägandes skog. Tog med fyra yoghurtspänner som vi avsåg att fylla.

Precis då vi börjat plocka av de stora och tätsittande bären på vänster sida av vägen, så hörde jag att det kom en bil. Inte så ovanligt. Det finns ett naturreservat en bit längre bort och det finns en del skogsägare som brukar köra på skogsvägen. Nu var det inte bara en bil, utan två... nej tre bilar.  De svängde upp på en den igenvuxna väg där vi redan parkerat... och stannade där.

Ur bilarna vällde det ut folk. Någon äldre person, många yngre medelålders och så några barn. Några av kvinnorna klädda i strandklänningar. I skogen!

-Jag ska plocka blåbär, sa någon. - Jag går med pappa och plockar svamp! 

Plocka ni svamp, tänkte jag! Den plockade vi i förrgår! 


Allemansrätt i all ära, men jag kände mig irriterad. Så mycket folk som bara klampade in i vår skog och bestämde vad de skulle göra där. 

Sa det till maken. -Det finns blåbär så det räcker till alla, tyckte han. Vilket han har rätt i. Jättebra att de plockas ju!

Och min egen känsla... den blev jag nästan irriterad över 


Gissar att det var ett tiotal personer som var ute och försåg sig av skogens skafferi. Alla,  utom en man, gav upp rätt snabbt. Han hade gått över till "vår" sida av vägen, och äntligen hittat lite blåbär. Jag var förstås nyfiken och undrade var man kom ifrån, som hade gett sig så långt från allfarvägarna. Jo, det var deras pappa som flyttat till samhället, där vi tog gårdagens promenad. 


Vi var klara med vårt plockade och killen fick gärna ta över det bärrika området.


Konstaterade att det kommer att bli en hel del lingon också. Så det blir nya besök i bärskogen om några veckor. Vi har flera ställen som brukar ge bra skörd. Men.. bara ett fåtal av dem ligger på vår mark. Sån tur att allemansrätten finns!



24 kommentarer:

  1. Du reagerar mycket mänskligt! Allemansrätten ska råda, men kom inte för nära på min mark! Så skulle jag också tänka måste jag säga. Tanten som blev arg för att de plockade vid tomtgränsen, förstår hennes indignation, samtidigt, förstår de svampletare som fick ett ofantligt ha-begär när de såg de fina gulisarna glänsa! Inte lätt alla gånger, men jag håller stenhårt på allemansrätten. Med hänsyn till männiiskor, djur osv. och vi har väl blivit rätt duktiga på det här i Norden tycker jag. I år plockar jag ingenting, varken bär eller svamp, och det beslutet känns rätt. Blåbär plockade jag när jag bröt armbågen, för att nå svampmarker måste jag sätta mig på en buss då jag nu inte har några svampplockande vänner här. Ärligt talat, jag tror jag har gjort mitt i skogen, men skulle någon plötsligt föreslå att jag fick följa med ut i svampskogen i någons bil, ja då skulle jag förstås inte tveka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är hjärtligt välkommen att vandra med mej längs skogsvägarna. där finns mycket svamp. Kram

      Radera
  2. Allemansrätten är ju världsunik för Sverige, och det blir ju varje lite bråk om till exempel uppsättning av tält, bär- och svampplockning. Sedan är det ju absolut hemligt när man upptäckt ett ställe för till exempel kantareller. Det delar man minsann inte med sig, utan det behåller man för sig själv. Åtminstone här;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här finns det mycket längs skogsvägarna. En del av de vägarna är det bara vi som går på. Den vägen där blåbären är/var, där är det många som rör sig.

      Radera
  3. Hihi - har förståelse för den som blev av med "sin" svamp och skulle säkert ha kunnat känna likadant.
    Men hurra för allemansrätten.
    På tv har det ett par dagar nu varit inslag om "privata" bryggor och om jag förstod det rätt så får vem som helst beträda dem och bada därifrån.
    De enda som är privata på riktigt är de som är avspärrade med metallstängsel och låst grind. Rep och skyltar om privat brygga har folk rätt att strunta i (om man inte stör förstås). Det visste jag faktiskt inte.
    Ha det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hörde det också. Sen tror jag ändå inte att jag badar från en privat brygga utan att "fråga"/meddela.

      Radera
    2. Håller med - det skulle verkligen "ta emot" att göra det.

      Radera
  4. Allemansrätten är fantastisk. Ändå tycker jag att det liksom finns oskrivna regler. Eller det kanske bara är jag som tycker, uppväxt i skogen som jag är.
    För mig gäller sunt förnuft, även i skogen. Vett och etikett, alltså.
    * Man plockar inte (varken svamp eller bär) på någon annans tomt, eller i direkt närhet till någon annans hus.
    * Man plockar inte i närheten av där andra redan är och plockar. Då går man vidare en bit, eller åt något annat håll. Tycker inte att man ska behöva trängas i skogen.
    Eller så kan man gå dit igen när ingen annan är där.
    * Har man egen skog med bär och svamp så plockar man där, först och främst. Att liksom sno åt sig grannens bär och svamp, känns för mig fel. Och finns inte bären på ens egen skog så kanske man kan leta reda på ett ställe som ingen annan nyttjar.

    För övrigt så förstår jag dig som blev en aning irriterad. Det skulle jag också ha blivit. Men din man hade rätt förstås.


    SvaraRadera
  5. Japp. Ha hade rätt. Våra lingonställen, det är på makens systers, närmsta grannens och makens kusins marker. Tror inte någon av dem plockar. I år räcker det garanterat till alla.
    Nu höll sig våra "medplockare" sig på andra sidan skogsvägen och senare i utkanten av "vårt" område. Det var ju helt ok att han tog över den bärrika marken då vi var klara....

    SvaraRadera
  6. Minns när jag som barn var ute och plockade bär med mamma och pappa. En surkärring gapade och skrek att vi stal hennes bär. Kanske det var deras skog, men det var verkligen inte på deras tomt.
    Vi åkte ofta ut med farbror och faster på skogsrundor med blåbärs och lingonplockning.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra att bär och svamp tas tillvara!

      Radera
  7. Naturen är ju fri och allemansrätten gäller samtidigt så kanske man får ha lite fingertoppskänsla ändå. Sedan kan man inte ha patent på naturen och vissa ställen. Nu äter jag inte kantareller så problemet är minimalt ;-)
    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåbär kanske passar bättre..?

      Tror inte att jag hade blivit ett dugg irriterad om det kommit ett par personer ut till vår skog. Men nu var det ju hur mycket folk som helst... och de flesta var inte klädda för att vistas i skogen...Blev jättekonstigt! Men bra att det iaf var en kille som tog tillvara bären.

      Radera
  8. Allemansrätten är bra men likväl så brukade vi undvika svampställen i skogar som vi visste vems det var, deras svampställen etc...det fanns skogar runt omkring, andra ställen vi kunde plocka våra bär och svampar i. Men till det så måste man förstås känna till gränserna och även om så hade vi ju faktiskt rätt att gå var vi ville och plocka...men som sagt vi försökte vi hänsyn. Ni har bärrika skogar...njut av dem goda härliga...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Självklart plockar man inte nära ett bebott hus. Men i vår skog, en km från närmsta bostad är det allemansrätt. Förstås.

      Radera
  9. Allemansrätten är som sagt fantastisk, men jag förstår precis hur du känner ... minns själv min irritation över svampplockare som plockade svamp i kanten av vår tomt (inget staket fanns) ... ute i skogen ska man också "uppföra sig" tycker jag ... ser man svamp/bärplockare så börjar man ju inte plocka alldeles inpå dem, utan man går åt andra hållet.
    Ha en fin fredag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev lite märkligt igår... Ibland saknas sunt förnuft..

      Radera
  10. Det där med allemansrätten kan ju tolkas på många sätt. Vissa tror att det är okej att klippa bort lite granris och tallris. Har mött folk med en sekatör, gran, och tallris ute i skogen. Trist.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns så mycket gran och tall... tänker kanske en del...

      Radera
    2. man får vara glad att de använder sekatör och inte bra river grenar.

      Radera
  11. Allemansrätten är fantastisk men jag kan samtidigt förstå din reaktion. Själv har jag alltid varit urdålig på att plocka svamp för jag hittar inga. Har inga svampögon. Så jag köper kantareller på torget eller i affären. Köpte faktiskt ett par hekto idag till varsin kantarelltoast vi ska ha som förrätt :)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är olika på olika ställen i vårt land?

      Radera
  12. jag har en stor buske Amerikanska Blåbär som ger söta bär under flera veckor, mysigt att gå ut och plocka till frukostfilen utanför köksdörren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår det. Svägerskan berättar om det samma

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas