torsdag 28 augusti 2014

Svampsäsong


Vilka rikedomar det finns i skogarna i dessa dagar.
Ja, kanske inte det här lömska exemplaret... MEN den ska ju kunna användas som drog, och sådana är det högt pris på. Fast inte att rekommendera.


Karl Johan däremot, det är en hederlig man.
Har inte koll på vad den vita beläggningen är.... om den gör även denna delikata måltidsmöjlighet mindre lämplig att inmundiga.... Någon som vet....?


Full ös i veckan, fullt med svamp i skogen.
I tisdags, efter frissabesök, tog jag cykeln för att ta en svamp -kolla -runda på närmsta skogsväg.
Kom aldrig rundan runt, fick vända knappt halvvägs, för då var cykelkorgen Karl Johan-överfull.


C-E hade att göra hela onsdagen, med att rensa, dela och förvälla svampen. Syltgrytan kom till användning, denna lingonfattiga höst.

Den citrongula slemskivlingen, den blir ratad detta år, trots att är en bra matsvamp... men tråkig att rensa.

Pluggskivling har aldrig varit något matalternativ, trots att den i äldre svampböcker anses ätlig.


Tacka vet jag Kalle och hans soppvänner.  De smakar alltid bra, även om Kalle är bäst.
Tror inte det finns några gallsoppar i våra trakter, har aldrig sett någon.


C-E ville ut på svamppromenad idag, då jag kom hem. Tog bilen en bit och angrep den runda jag tänkt cykla från det håll jag aldrig hann fram till.

Vi imponerades båda av rikedomen i antal matsvampar och i antal arter,

Inte varje år man ser den här ljuslila skivlingen heller ( bolmörtsskivlong??). Kom att påminna mig om när jag gick svampkurs ihop med min svärmor, hösten 1979. Den hösten var det också massor av svamp i skogarna. Det var då jag insåg att det finns annan svamp än kantareller, som är god att äta.


Och en del som man inte alls ska ge sig på. Som diverse vaxskivlingar, nagelskivlingar eller andra oidentifierbara svampar med skivor inunder,
Kremlorna är dock inte riktigt på hugget iår... och de är ju säkra kort.... även om de flesta är för skarpa för att äta.


Den vackra blodriskan brukar vi plocka.
I år håller vi oss till stensopparna.
Larvangreppen är få detta år, både på sopp och blodriska.


C-E hade bara med sig ett litet kärl att plocka i,
Så det fick bli de små sopparna som fick följa med hem. Rena barnaroven, Men de är klart godast. De stora kan få vara skådebröd.


Svårt att få fokus på nektarletande humla.  Ljungen står ännu fin och fräsch på den magra momarken.
Tycker att ljung är så vackert. Varför är det förknippat med olycka att ta in sådan?
Så dumt.... men ändå skulle jag aldrig ta den inomhus härhemma. Är man dum eller?
Till skolan har den fått följa med.


Morgondagens arbete för C-E. Han behöver något att syssla med..... Hoppas på ett bra sista -prov-besked, så att han ska få komma tillbaka till vardagen igen om ett tag.

Blev glad för gårdagens granngåva. Och samtalet med den annan.
C-E är numera daglig kock härhemma. Lyxigt! Idag blev det rotmos och Evertakorv. Varför är korv så gott, när det är så ( relativt) onyttigt?

I kväll hejar vi Elfsborg.

3 kommentarer:

  1. Det är verkligen svampår i år. Har precis rensat en liten korg med kantareller. De kommer tillbaka nu efter regnet.

    Kul att ni kommer häråt på lördag. Hoppas det blir bra väder då. Det finns en hel del soppar i skogen här också bl a smörsopp. Vi ses. Ska jag ta med kaffe till er?

    SvaraRadera
  2. Vilken lyx med daglig kock. Jag gillar också nyttig korv och är förtjust i ljung. Fina bilder du lagt in. Helgkram Bosse

    SvaraRadera
  3. Roligt att plocka svamp, dock vågar jag mig inte på något annat än kantareller och trattkantareller. Evertas korv är riktigt, riktigt god. Jag hade kvar en paket i frysen från januari månad som jag åt upp nu under sommarlovet, gudomligt gott! Allra bäst är att ha rotmos till men färskpotatis och senapssås var inte så dumt det heller. =) (Kombinationen färskpotatis/julkorv kändes lite busig)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas