onsdag 23 mars 2022

Tungotalande?

 


- Ja, så behöver vi ju skjuts på onsdag också, hörde jag en välbekant röst säga.  

 Jag hade suttit för mig själv på ovanvåningen, medan tretton herrar invaderade "storarummet". Ett rum som egentligen är för litet för så pass stora sammankomster... och som också är ett alldeles, alldeles onödigt rum. Men när vi byggde hus, 1979, så var det många som hade kvar tanken på att ha ett speciellt "finrum"/matsalsrum....

Nu var det iallafall vägmöte i "storarummet". Jag var irriterad för att det inte varit någon  anmälan till mötet, det skulle ju bjudas på fika. Högst tolv personer/män  ( hur byvägen ser ut tycks inte alls vara en angelägenhet för kvinnor, trots att vi använder den lika mycket som männen...)  räknade maken antalet möjliga deltagare till, och fattade inte varför jag tyckte det var respektlöst att inte ha anmälan till mötet. Det kom tretton. Fikabrödet räckte ... och blev över.

Mötet avslutades, och mer eller mindre kända bybor troppade av. Nu var det bara kända röster kvar i hallen.  

- Jag kan hämta, hörde jag mig själv säga, högt och tydligt, så att mottagarna nere i hallen hörde.

-  Bra, fick jag till svar. Då får jag ordna skjuts dit.

Idag är fem herrar på pokerkväll ett par kilometer bort. Och jag har tydligen lovat hämta fyra av dem vid elvatiden. Det måste ha varit tungan som talade, för hade hjärnan varit med, så hade jag varit tyst.


- Hej, hur är det med dej? frågade någon, då jag svarade i telefonen för några veckor sedan. 
- Bra, svarade jag. lite osäkert. Vem tusan var det som ringde och som tyckte att den kände mig så väl att den inte behövde presentera sig....?
- Jag sitter här med högtalaren på, för vi är flera... och det är X som pratar. Vi undrar om du kan tänka dej att bli sekreterare i vår lokalavdelning av PRO?
Vad tror ni min tunga uttalade.....? Naturligtvis , Ja!

Några dagar senare kom kallelsen till årsmötet. Förhandlingar och underhållning av XX. Jag som avskyr gamla käcka låtar på dragspel. Vad hade min tunga lurat in mig i, långt innan hjärnan reagerat på frågan?  Normalt  brukar jag sova gott på nätterna, men då jag kommit till insikt vad jag gett mig in i, så blev det några sömnlösa nattimmar..... ( Gick över på en natt, som tur var)



Idag var det årsmöte. En massa gamlingar! Ja, jag vet... jag hör till den gruppen också. Även om jag är bland de yngre i den speciella kretsen. 
Men dragspelsmusik och halvtaskig sångare, det betackar jag mig. Några låtar kunde den falska tungan sjunga med i.... och då är det ok.... men jistanes så segt det var. 
Nu är jag iaf vald som sekreterare på ett år.  Blir det för olidligt, så får jag väl hoppa av efter den tiden. Eller också blir det en trevlig social grej... vem vet ?Hade tur att få bästa utsikten under mötet, med fönsterplats mot Dalstorpssjön. Kyrkans minneslund syns i förgrunden. Där finns askan av flera av mina goda vänner.....


Det värsta spratt mitt tungotal spelat mig, det var i slutet av förra århundradet. Två gånger, med kort mellan rum, hände det.
Svärfar hade varit verksam i kyrkorådet och nu skulle han lämna den verksamheten, med ålderns rätt. 
Kunde jag tänka mig att ta hans plats? Och tungan svarade ja.....
Det kunde stannat vid det, men några månader efter att jag kommit med i nämnda församling ( där jag aldrig fattade vad jag kunde göra för nytta... jag var/är ju ingen kyrklig människa) så meddelade prästen att flera kyrkvärdar skulle sluta, och undrade om det fanns några som kunde åta sig det uppdraget.
- Det kan jag göra, sa den talande tungan.

Min mamma levde fortfarande och hade läst i tidningen att hennes dotter hade "blivit" det finaste man kan bli under prästen. Det hade hon aldrig kunnat tänka sig..... 
Inte jag heller.... men min tunga hade talat.
Det var en förskräcklig grej, det där att göra något som  man själv inte riktigt trodde på... och där andra inte riktigt trodde på mig..... Usch, vad jag helt plötsligt avskydde söndagar.

Kommer inte ihåg hur länge jag utstod denna pina, men det var faktiskt så att min mor räddade mig ur den. Hon blev allt sämre i kropp och knopp, och en tidig söndagsmorgon ringde hon och var riktigt vimsig och dålig. Jag såg min chans att slippa ur kyrkans grepp, och lovade åka de sex milen till mitt barndomshem på direkten. Innan jag åkte så ringde jag till kyrkans vaktmästare och talade om att jag var förhindrad att tjänstgöra denna söndag. Efter det så var det slut på värdskapet.... jag hade en så  "sjuk" mor, så att hon behövde min omvårdnad, varenda söndag. 

Nu var väl även detta ett tungotalande. Men nån gång ska man väl ha nytta av sin lösmynta talorgan.



24 kommentarer:

  1. Ja, den där tungan hade man gärna bitit sig i ibland!
    God kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, vilket förrädare... ja, rent fientlig ! Go kväll på dej!

      Radera
  2. Ler lite igenkännande. Kan känna igen mig i detta med att vara alltför snabb att "tungotala". Erfarenheten har ledsagat mig.
    Hoppas det nu blir bra med det du "tungotalat" . Men det kan ju vara bra med back up.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det strax dags att hämta gubbarna.... Så är det problemet ur världen. Dumt bara att tungan talade, när bilen är ren och grusvägar att geggiga. Kram

      Radera
  3. Hahaha! Så jag skrattade när jag läste ditt inlägg. Spontant tänkte jag på vad en granne (han är inte PRO-mogen utan "bara" 53 år gammal) så till mig häromdagen: "Jag tror vi alla vill känna oss behövda". Ja, det är kanske just därför tungan talade medan hjärnan tog semester;-)
    Å att ta en sjuk mor som ursäkt för att slippa kyrkotjänst är aningen "drastiskt" men skitsmart;-)

    PS. Att agera chaufför till pokergänget - det beror på. Är du på "syjunta" och din man erbjuder sig att plocka upp dig så är det tjänst och gentjänst. Annars får han och gubbarna ta sig hem bäst dom vill;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag blir också hämtad om nöden tränger på.

      Radera
  4. Ja. här är det mycket som känns igen! Jag svarade ju precis ja till att gå in som ledamot i Naturskyddsföreningens lokala avdelning. Har gjort sånt förr - hundföreningar, ridklubbar, svampklubbar, mm - och vägföreningen ... och varje gång har jag sagt mig själv - aldrig mer! Men som sagt tungan svarade innan hjärnan blev påkopplad!
    Jisses ... spelas det fortfarande dragspelsmusik på pensionärsträffarna? måste vara väldigt gamla pensionärer!?
    Ljuvliga krokusar hos dig!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krokustid...härlig tid!
      Är väl så att det är för gamla i styrelsen. Få sevom jag kan påverka... Fast visst är det många gamlingar med också....
      Jaja, nu får jag väl stå ut det år jag är vald på... och hoppas att det blir så bra att jag vill fortsätta några år till.
      Kram

      Radera
  5. Hahaha... vilket roligt inlägg, jag skrattade högt av igenkänning och fick en bild av dig i situationerna.

    SvaraRadera
  6. Vilket alldeles härligt inlägg att få läsa så här efter frukost! Du fick mig att skratta gott! Det är märkligt det där med tungan ... den kan vara reptilsnabb ibland ...

    Kram och fin torsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och helt bortkopplad från hjärnan, det är den ofta. Kram

      Radera
  7. jo, ibland vill man vara hjälpsam, skjutsa... När vi byggde huset, mycket att fundera och planera, då var barnen små, yngsta sonen i blöjor... ändå tänkte jag, att när han är stor, så behöver han elUTTAG för rakapparaten i badrummet!! När det väl var dags, så hade man uppladdningsbara rakapparater :)

    SvaraRadera
  8. Tack för det inlägget! Roligt helt igenom.
    Det här med dragspel som underhållning på PRO-träffarna kanske du kan ändra på nu. När du sitter med i styrelsen. Håller med dig där... Det finns mycket annan bra musik som jag och andra pensionärer hellre skulle lyssna på.
    Själv är jag medlem i den lokala SPF-föreningen. En förening som inte är spec. aktiv och det är inte jag heller. Men någon gång kan det bli en träff som jag deltar i.

    SvaraRadera
  9. Få se om man lyssnar till mej. Samtiodigt får man skynda långsamt. Är beredd att åta mig en aktivitet i månaden. Ganska lagom, för många.

    SvaraRadera
  10. Jag känner igen det fenomenet att man svarar ja och erbjuder sin hjälp innan man ens själv vet om vad som händer. Numera är jag lite mer försiktig och när någon ber om hjälp svarar jag att jag återkommer med besked. Då kan jag i lugn och ro väga för- och nackdelar mot varandra och jag har lite motargument klara om det skulle bli diskussion. Kram

    SvaraRadera
  11. tack för rådet! Något jag borde ta efter.... men jag vet ändå inte vad den lömska tungan hittar på.... Kram

    SvaraRadera
  12. Jösses, din tunga är verkligen snabb! Lustigt nog hade jag svårt för dragspel när jag bodde hemma, min pappa spelade och även min bror, så det blev lite fööör mycket dragspel därhemma.
    Nu när jag hör dragspel så blir jag bara nostalgisk, och saknar min pappa!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att ha vuxit upp i en musikfamilj!
      Har ett gammalt dragspel, ärvt av en släkting till min pappa, stående i källarförrådet. Borde kanske plocka fram och testa.
      Fast helst skulle jag nog vilja ha ett litet nätt "franskt" dragspel. Det skulle jag nog kunna lära mig spela på . Detsamma! Kram

      Radera
  13. Det här känner jag igen men inte för egen del. Själv tänker jag alltid efter och är jag osäker ber jag att få betänketid. Har inga problem med att säga nej. Däremot har jag en kollega som raskt säger ja. Nu är han suppleant i en rasklubb trots att valparna inte ens är födda. Nej, det gäller att se upp ;-) Men visst, man kan ju också missa trevligheter om man inte chansar.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är vi olika. Tror att det ligger i personligheten .. eller som BP kommentarer... känslan av att vara behövd. Kan nog vara något för en psykoanalytiker att grotta ner i. Kram!

      Radera
  14. Lite sådär kan jag också vara. Tungan hinner svara innan hjärnan registrerar riktigt vad som händer. Och så säger man ja till lite allt möjligt knasigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nog är det tokigt att ha en sådan oregerlig kroppsdel!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas