söndag 12 maj 2024

Försommar

 Helt plötsligt så är den här. Försommaren. Ett frosseri i grönska. En naturens frodighet, som man glömt bort under det halvår som gått, sen det senast var lövrikt på träden.

Bara ut och njuta alltså. Jag vet ingen tid som går så snabbt som försommartiden. De vackra majdagarna. Blommor, fågelsång... och nya ogräs i rabatterna varenda dag. Jord under naglarna? Ja, det har jag dagligdags. Nästan så att det svarta etsat sig fast efter allt påtande... mest efter att få bort ogräs...

Men det var försommarnjutning som det skulle handla om...


Gick en av de vanliga dryga halvmilsrundorna härhemma igår.  


 De fem kilometrarna har nog aldrig tagit så lång tid att avverka. 


Det blev så många stopp, med trevliga pratstunder. När våren och sommaren kommer till byn, då är folk utomhus.   Naturligtvis stannar man och pratar.  Tiden gör snabbt när man har trevligt. Och just det där med att mötas och språkas vid en stund, det passar mej så bra.  Supertrevligt

Blommande träd, ja, det är nog det mest fantastiska så här års. 

Blev en sen kväll för tanten. Kunde inte slita mej från Eurovision-tävlingen. Så jag satt uppe tills omröstningen var avgjord. Riktigt spännande på slutet. Gillade ( för ovanlighetens skull) vinnarlåten. Mycket sjuttiotalskänsla i den musiken.  Fick vibbar av Jesus Christ Superstar, Queen, 10 cc samt  Sparks...


Jag vet att många tycker att jag är tokig ( vi är tokiga) som ofta åker ner till stugan i Halmstad, bara för några timmar. Idag hade jag bestämt med Johanna att hon och jag och killarna skulle göra en sådan resa. Hon har fullt upp med hästar, jobb och killarnas aktiviteter.... och jag har rätt mycket på agendan också, så det fick helt enkelt bli ett kortbesök.  


Ett besök på stora lekplatsen alldeles vid stranden



Vandring längs stranden.  ( Jo, det finns stig också. Skulle jag gått på stenarna, så hade jag legat på ortopeden nu... )

Tillbaka till stugan för lunch.


Och tillbaka till stranden. 

Stugan har ett utmärkt läge. Tre-fyrahundra meter till stranden på två olika vägar. och längs båda vägarna går man förbi  en glasskiosk. Två-tre restauranger öppnar där också under sommaren.

Konrad letar snäckskal.  


Ser ni något snäckskal här?  Jag ser inget. Men de vi hittade i dag var så små, så man fick lyfta och röra runt bland musselskalen för att hitta de små snäckskalen. Många kallar detta snäckskal, men det är egentligen musselskal. Vilket det finns mängder utav, De flesta musslorna är kammusslor. Några blåmusselskal kan man också se.  ( Jag vet! En sådan petitess ! Men jag är gravt yrkesskadad... rätt ska vara riktigt... Förlåt)


- Ska vi inte gräva  också? undrade K-P. Jo, visst.  Fin grävning med havsutsikt.


Så var det det där med mormors blombilder. 
Vi gick genom ett av de gamla stugområdena. Kan ni känna doften som omgav oss?


Nysatta fruktträd blommade också.


Liksom ljuvligt doftande vita syrener.

Innan hemfärd så ville killarna ha glass. 

Så fick det bli. 

Förhoppningsvis återvänder C-E och jag till försommaren i Halmstad på fredag. Är lite med stugan och tomten ( eller egentligen mycket ) som behöver ses över. Bra att göra det, och samtidigt njuta av vackra försommaren. Kan nog vara läge för bad då också... kändes lite för kallt  idag.


21 kommentarer:

  1. Den bästa tiden på året, det är just nu! Träd som blommar, fast nu börjar de vissna, inte alla, men många,. Vilka bilder, jag njuter! Blommar syrenen hos er? Den doften ,-) underbart.
    nu får man njuta för tiden går fort. Härigt för killarna, snäckskal, tänkte jag ser ju massor, men ok det var musselskal, hade ingen aning. och skånesand som vi kallar det. halmstadsand ,-)
    Jag tycker tvärtom, att du varit tokig som inte åkte ner, när ni har stranden, sanden och huset, nej det är klart du ska åka, det är ju hur värdefullt som helst, njut på!
    Forsatt fint önskar jag! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hos oss blommar inga syrener ännu. Vi får nog vänta någon vecka. Får ju njuta dubbelt... både i Halmstad och sen här hemma. Kram

      Radera
  2. Visst är det ljuvliga dagar nu och inte minst när det blivit varmare. Så mycket som händer i naturen.
    Trevligt med en vända till stugan även om besöket blir kort.
    Tack för besöket både vid stugan och i dina hemtrakter. Fina bilder!
    Kram !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir så ibland. Gräset vehövde definitivt en ansning.

      Radera
  3. Här har min kommentar försvunnit 😞
    Jag tycker det är självklart att ni vill åka till stugan ofta. B7 ska ha kalas på campingen i år igen, jag tänker alltid på dig när jag tänker på östra stranden.
    Tyckte vinnarlåten var usel, får inte alls samma associationer som du får. Otroligt dåligt startfält och varför hade så många inga kläder på sig???
    Sov riktigt gott nu! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore kul om vi kunde ses där lite kort.
      Jag har också svårt för nakenhet... men tänker att jag är gammal nucka...

      Radera
    2. Det är jag också då!
      Ja, vi får se om vi är där samtidigt någon gång. Blir ingen övernattning för oss, trodde jag hittade bra pris för att jag var i god tid, men när man väl var på boka, så kostade det mer än det dubbla.

      Radera
  4. Helt underbara blomsterbilder och jag bara NJUUUUUUTER av doften av sirenerna, en av mina favo blommor:-)
    Skalen påminner helt klart av "vongoles" mina favo musslor från Italien, men som borde finnas i Sverige också md tanke på vad du har hittat på stranden.
    ESC - jo, jag stod ut till det bittra slutet jag med. Även om jag är så förbaskat trött på allt vad icke binärt heter så var både framträdandet och låten okej. Men mina favon var Frankrike, Kroatien, Israel, Irland och Ukraina. Men kan kan ju inte få allt.
    Programledarna var mycket bra. Mellanakterna var betydligt vassare under semifinaltävlingarna.
    Det var min åsikt som tondöv;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Syrener är ljuvliga.Gillade de låtar du räknar upp, förutom Israel.
      Håller med... bedrövlig mellanakt i finalen.

      Radera
  5. Vilken härlig vår vi har +24 °C idag, njuter, i skuggan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njuter både i sol och skugga...

      Radera
  6. Helt ljuvliga försommarbilder. Visst är det härligt med jord under naglarna. Och jag tycker ni gör helt rätt som gör små avstickare till Halmstad. Och så har jag ett erkännande att göra. Jag har alltid kallat musselskalen för snäckskal. Men nu vet jag bättre. Och blommande syrener. Det är ett tag kvar tills det är dags för det här hos oss.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har inga syrener utslagna hos oss heller. Hoppas att det dröjer ett par veckor. Först ska äppelblommen avnjutas. Kram

      Radera
  7. Maj är en väldigt fin månad när träden får sina löv och mycket blommar. Egentligen den bästa månaden men den går fort. Jag förstår mer än väl att ni besöker er stuga även om det blir ett kortare besök. Den verkar i alla fall ligga väldigt fint.
    Jag måste erkänna att jag säger snäckskal om alla skal oavsett om det är musslor eller snäckor. Självklart ska rätt vara rätt. Jag har i alla fall kommit så långt att jag inte säger sniglar om snäckor så alltid något ;-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det brukar ju benämnas snäckskal. Så det är ju helt ok. Berättade om skillnaden för Konrad för några år sedan. Han kommer ihåg och har lite "snöat in" på snäckskal

      Radera
  8. Du har mycket omkring dig du, som vanligt, men jag tror du gillar det, du är nog ingen stugsittare, det ska röra på sig. Ja här blommar inga träd ännu, men knoppar ihäggen har jag sett. Jag vill ju sjunga långsamhetens lov nu, men som vanligt kommer supervärmen över en natt och allt som bidat sin tid exploderar! Och vi kan bara hänga med...Jag förstår att ni vill tillbringa tid i Halmstad, det ser helt underbart ut på stranden! Och dessutom med bästa sällskapet! Ha en skön försommarvecka, Kram från pörtet

    SvaraRadera
  9. Häggen slog ut för en vecka sedan. Nu är äppelträden på väg. Allt går så fort, och man vill bara njuta av det vackra. Men... vi har 4-5 månader av vackerhet framför oss. Det gårxatt njuta då också. Kram

    SvaraRadera
  10. Nej, ni är inte allt tokiga som kör till stugan. Ni har ju lite att göra för att öppna upp stugan för i år. Och det var ju underbart väder. Men att bada, nja där håller jag inte alls med dig. Fast jag badar aldrig, så det är aldrig läge för ett bad, om du frågar mig.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar att simma i insjöar. Havet är oftast för oroligt! Håller värmen i sig, så värms vattnet upp rätt snabbt. Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas