lördag 5 mars 2022

Naivt!

 


Absolut extremt naivt, att överhuvudtaget tro på att det skulle ge något resultat. Eller ens bli läst...

Men jag gjorde det.....  Det känns faktiskt rätt skämmigt, att en relativt välutbildad sextioåttaårig  tant kan inbilla sig att  hon kan  påverka världsläget.... Men ändå.... när tanken slagit rot i skallen,  så kunde jag inte låta bli att  genomföra den.... tänk om det ändå skulle kunna göra någon nytta???


Jag skrev två mail.

Ett till Putin och ett till Biden.

Putin har inget eget mailkonto, tydligen. Han är en gammaldags man som inte använder sig utav den typen av kommunikation. Så jag skickade mailet till den ryska regeringen.  Tvåtusen tecken hade jag till mitt förfogande. När jag  krivit klart, så hade jag överskridit med 46 tecken. Gick bra att ändra några meningar.

Till Biden kunde man  skriva direkt. På regeringens hemsida så fanns det flera val, till vem mailet skulle gå .Ett var direkt till presidenten.  Inga begränsningar fanns vad det gäller antalet tecken, men den lilla rutan som man skulle skriva i inbjöd inte till några längre utläggningar.


Vad skrev jag då?  
Vädjade till Putin att inte använda de värsta av alla vapen, vädjade att  man skulle låta bli att förstöra kärnkraftverk, vädjade om att man skulle skona civilbefolkningen, vädjade om att man skulle öppna en humanitär korridor så snart som möjligt. Så att människor kan komma ut ur landet, så att medicin och mat kan forslas till dem som väljer att/måste stanna kvar. 
Skrev också om att jag tyckte det var så synd om det ryska folket som blev isolerade, och framförallt att deras idrottutövare inte får chans att vara med att tävla....
Och så skrev jag att jag inte  anser  att Sverige ska vara med i NATO.... för det tycker jag inte.... och absolut inte att man ska ansluta sig i nuläget.....

Till Biden skrev jag att  han skulle se till att man inte använde militära styrkor i Ukraina, men att man hjälpte till med humanitärt bistånd. Samtidigt bad jag honom att tala med världsledarna, för att få igång ett samtal mellan öst och väst igen. Det är bättre att söka samarbete än att söka konflikt, trots allt som hänt,


Idag har det blivit en stunds vapenvila i sydöstra Ukraina.  Människor ska kunna lämna de förstörda städerna.

Stoltenberg har återigen avvisat  ( den i mina ögon/öron absurda) uppmaningen från Zelensky att militärt ingripa i det ukrainska luftrummet.

Nej, jag är inte så naiv så att jag tror att mina mail lästes och begäran uppfylldes. Men det känns ändå en liten, liten smula positivt.....


Flyktingar från Ukraina, de blir väl mottagna. Alla europeiska länder samt USA öppnar upp för den under 1,5 - 3 år, utan någon prövning. Naturligtvis! Jättebra. 
Min enda tanke i sammanhanget.... hur känns det för  de som flytt krig och övergrepp i Afganistan och i området kring Syrien... och östtra Afrika....  och som inte får stann? Speciellt de afganska flyktingarna känner jag varmt för. 

Trots att vi har en orolig värld, där det pågår oroligheter, övergrepp och krig på ett antal ställen, så har de flesta svenskar det väldigt bra. Kan vi hjälpa dem som flyr? Naturligtvis! Det finns många bra insamlingsmöjligheter, och otroligt många modiga människor som kör mot Ukraina med förnödenheter.

För egen del, så har jag valt att skicka lite pengar till dessa två (tre) hjältemodiga personer som hjälper till direkt på plats vid polska gränsen.  Kanske är jag naiv, men jag tror att de pengar jag swishat används på bästa sätt.

Uppdatering om resan till Rumänska gränsen mot Ukraina:
Först vill vi tacka för alla bidrag vi har fått idag. För er som vill fortsätta swisha under veckan som kommer är numret 0708681566. Minsta krona gör skillnad!
Vi lade själva ut med pengar till en bil och era bidrag kommer att hjälpa oss till viss del med den kostnaden men främst till kostnaden för resan, mat, vatten, osv till flyktingar vid gränsen. Vi har köpt en bra bil som klarar kylan i Rumänien och det dåliga väglaget. Bilen har också plats för 5 personer samt kläder, mat, vatten etc.
Jag och Cosmin kommer att köra ner på måndag kväll. Vi kör från Lerum till Bistrita i Rumänien. Vi borde vara framme på tisdag kväll.
Mellan onsdag och söndag kommer vi att åka mellan gränsen till Ukraina och olika boenden/kyrkor/kloster/sjukhus/Centralstationer etc. Vi kommer båda att köra flyktingar dit dom behöver åka.
Vi har kontakter på plats och kommer försöka organisera mer hjälp med bilar, lägenheter, kläder mat, vatten osv. Vi kommer också söka upp organisationer på plats. Min man har organiserat 3 större lägenheter som står öppna för flyktingar utan kostnad.
Vi kommer att hålla er uppdaterade om vad som händer vid gränsen. Vi har redan lyckats samla ihop en god grund för resan, bilen och för att kunna hjälpa på plats. Detta är med ERAN hjälp som har swishat oss. Från djupet av våra hjärtan vill vi tacka er! Det är så fint att se att så många människor som vill gå samman för att hjälpa människor i nöd. Nedan finns bilder på den väg vi kommer att åka från Lerum till Rumänien och sedan mellan Bistrita och olika städer vid gränsen till Ukraina. Det finns också en bild på bilen vi köpte idag. Om allt går som det ska är vi tillbaka i Sverige på måndag 220307!💙💛


Kan vara en bild av 4 personer
Uppdatering insamling
Glömmer jämt att skriva swish nummer 😅
076-3450606 (Alireza Akhondi)
3/3 - 11.49 - Insamlat 180.854, 69 kr - fördelat på 351 Swish betalningar och en insättning på 100 Euro (1.068,69 kr) ❤
Det närmar sig med storm steg nu. Imorgon bär det av till Malmö och sen vidare till Cluj i Rumänien.
Tack för alla donationer, utan Er hade detta inte varit möjligt. Har också erhållit officiella papper om leverans från Ukrainas vice premiärminister. Det kommer att underlätta hoppas jag. Hoppas också att vi tillsammans ska nå minst 200.000 kr i Insamlade medel innan avfärd. Håller alla tummar och tår. Ju mer desto fler kan vi hjälpa. Och ni kommer få en exakt redogörelse för hur pengarna har används, styrks med kvitton där det är möjligt (t ex vid stora mat- och medicininköp).
PS, Alexandra Alexandru och Adrian Cosmin är nu vid den Rumänsk-Ukrainska gränsen och bedömer läget som kaotiskt. De kör just nu en familj till Bukarest.

26 kommentarer:

  1. Det var fint gjort att skicka mail.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte att det var naivt alls utan tvärtom väldigt bra av dig. Du satte ord på dina tankar och det gillar jag. Vem son sedan läser det återstår att se men du talade ut! Bra gjort :D

    Kram och god lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 😊 Någon tjänsteman kanske drog på munnen åt den tokiga svenskan... vem vet?

      Radera
  3. Jättebra gjort av dig! Någon läser väl mailen som du skickat.
    Jag har tänkt att skicka pengar, men inte kommit dit ännu.
    Trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar hur man gör med läsandet.... ja, ja försöka duger! Kram

      Radera
  4. Bra gjort! Det ger din själ ro. Att reagera, agera, det känns att man vill. Själv har jag skickat pengar. Alla bäckar små...
    Lördagskram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt. Själen får ro... trots naiviteten. Kram

      Radera
  5. Du har provat iallafall. Skrivit av dig, vilket kan vara nog så viktigt.
    God lördag!

    SvaraRadera
  6. Jättebra! Tycker själv att alla ledare ska sitta och prata!
    Om Putin satt där och diskuterade skulle kanske många av hans sjukliga ideer försvinna:
    Att skicka brev tycker jag också var bra! Det gjorde min man och jag för många år sedan till sydafrika, vi protesterade mot apartheid och många svar från regeringen. Officiella brev. Så dina mail kommer troligtvis att läsas!
    Så hejja dig!!! ,-)
    Varm Kram Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske!
      Tror dock ej på svar!
      Kram

      Radera
    2. Jag tycker du gjorde något väldigt bra! ,-)
      Och inte naivt.
      KRAM KRAM!

      Radera
  7. Naivt och naivt???!!! Om det känts bra för dig, så gjorde du rätt. Visste ärligt talat inte ens att man kunde nå P och B "direkt" på mejl. Nu vet jag det.
    Håller helt med dig att Sverige inte ska gå med i Nato, inte Finland heller för den delen. Så lite hjälp som Ukraina får av Nato (ja, jag vet att landet inte är med i Nato) så lär Sverige och Finland inte få mera hjälp de heller. I slutändan är Nato och resten av världen rädda för ett tredje världskrig med inblandning av atomvapen. Så "drar man sig ur" och håller sig till tomma ord.

    Tycker Nato kunde åtminstone ha skickat ett antal flygplan till Ukraina redan när de ryska trupperna samlades på den ryska sidan av den ukrainska gränsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Qgera i förebyggande syfte... ok. Men inte under krig.

      Radera
  8. Det var bra att du gjorde så. Även om det inte skulle hjälpa så skadar det inte heller.
    Jag har swishat pengar till Act Svenska Kyrkan. Skriver man AKUT i meddelandefältet så går pengarna till Ukraina.
    Tror också att mina pengar är till hjälp på den plats där de behövs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla kan vi göra något. En liten summa pengar från många, det blir mycket pengar sammanlagt!

      Radera
  9. Wow! Imponerande vad du har gjort! Alla kan göra nånting. Jag har swishat till Röda Korset och till UNHCR. Vinterjackor tänkte vi lämna till "Naturkompaniet", men de tog inte emot fler, så de fick gå till Erikshjälpen och vidare till de som behöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla kan göra något. Tror att många gör! Kram

      Radera
  10. Ett väldigt gott initiativ av dig och kanske skulle du skicka en kopia till Magdalena Andersson för kännedom och kanske även till Jens Stoltenberg och FN:s generalsekreterare.Och visst kan vi alla göra något.
    Fantastiska människor som ger sig av mot gränserna till Ukraina för att bistå.Har lämnat bidrag till UNHCR men tackar för de namn du lämnar här. Kände inte till dem.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tig inga kopior. Bara skrev. Gillar Stoltenbwrg och litar på honom.Gillar Magdalena också.
      Många som jobbar ideellt nu. Stort. Kram!

      Radera
  11. Bra gjort tycker jag. Visst kan vi svenskar hjälpa till mycket humanitärt och jag tror faktiskt att de flesta gärna gör det också. Jag beundrar de som har modet att ge sig iväg ner dit med material.

    SvaraRadera
  12. Ja man kan ju lyssna på SD som nu förespråkar att de absolut finns plats i Sverige för ukrainare, det var bara fullt för syrier och afganer, för vi ska bara hjälpa dem som finns nääära! Fy fan säger jag! Ja du detta med Nato blir jag inte riktigt klok på, jag har nog för dåligt underlag för att göra en vettig bedömning men som finsk så är jag än mer orolig över konsekvenserna av Putins galenskap så just nu skulle jag gå med på det mesta bara det innebär säkerhet för mitt fosterland...Helst skulle jag vilja anlita en krypskytt som satte en kula i ett välkänt ansikte utan hjärta...

    SvaraRadera
  13. Håller medxdej helt! Man får ju hoppas att den hjärtlös blir avsatt! Och att folk har hjärta nog att släppa in folk med mörkare hudfärg i vårt land! Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas