måndag 7 mars 2022

Olika

 


Det är nog bara en sak som kan göra så att jag, i friskt och vaket tillstånd, gör "ingenting". Det är när solen skiner så varmt och gott, så man bara vill sitta i solväggen på altanen och njuta.  Det har blivit en del sådana stunder senaste dagarna. Njutväder!

Om man inte gör någonting, så vandrar ju tankarna. Numera går tankarna allt som oftast till världens oro, och tankar på hur olika vi har det, dyker ständigt upp.

Här kan jag sitta på i solen och bara ha det lugnt och gott, kolla vad katterna har för sig, lyssna på en allt mer ihärdiga fågelsången. Flygplansljud,  uppifrån den blå skyn, hörs från hög höjd. Är det "vanliga" flygplan, eller är det flygplan på övning? Lite oroligt känns det genast. 

Men snabbt återvänder tankarna till de förskräckliga tv-bilder som kablats ut de senaste dagarna. Bilder som visar rykande ruiner och skräckslagna människor, människor som tagit skydd under jord.  Vi har det så olika, det känns så orättvist, och jag är så tacksam över att bo i ett fritt land.


Tankarna fortsatte i samma spår på den halvmilslånga mest "vanliga" rundan. Här kan byns hästar ha det gott i solen, utan att bli skrämda av buller, skottsalvor, rök. 

I dagens BT fanns en krönika av polisen Nadim Gahzale, känd bl.a. från TV-programmet " Veckans brott"

Ser att jag kan kopiera direkt från e-BT.   

Ghazale: Den ljusa släpps in i värmen, den mörka får frysa ihjäl i skogen

Ännu en gång skrivs historia med blod och ännu en gång är det ett manligt ego som ligger bakom att liv ruineras.
GÄSTKRÖNIKA Blodet som spills den här gången är europeiskt, vilket har dragit det finaste hos oss. Samtidigt trycks ett finger i ett redan öppet sår. Det finns inget vackrare än medmänsklig solidaritet men det finns inget mer motbjudande än selektiv sådan. Vittnesmålen om diskriminering av människor med annan hudfärg än vit som precis som andra försöker lämna Ukraina är fruktansvärda. Att de dessutom förstärks med rörligt bildmaterial gör dem ännu svårare att smälta.
Egentligen borde ingen bli förvånad. Det är naivt att förvänta sig att vi ska behandlas som jämlika i krig när vi inte gör det i fred.
Strukturer och fördomar är så starkt befästa att det krävs aktiva och medvetna förändringar av personliga tankebanor för att förändra dem men alldeles för många kan inte ens erkänna första ordet i den här meningen.
Jag undrar varför det är så att oavsett var i världen man tittar så är förhållandet detsamma: Ju mörkare hudfärg du har desto mer får du lida. Jag undrar varför vi har konstruerat och accepterat en värld där en familj tillåts frysa ihjäl i skogarna utanför Polen medan en annan släpps in med öppna armar. Det här handlar inte om att ställa en utsatt grupp mot en annan, jag ville hjälpa då och jag vill hjälpa nu. Därför blir jag varm och glad över att läsa att det råder så stor enighet kring att vi ska hjälpa både Ukraina och deras flyktingar, som nu flyr från Putins barbari. Men det är svårt att inte bli nedslagen när den inställningen enbart verkar gälla vissa och det enda som verkar vara skillnaden på flyktingarna är färgen på deras skinn eller vilken mans bomber de flyr ifrån.
På sociala medier klassificeras den ena gruppen som värdig att hjälpa medan den andra stämplas som ”åldersfuskande lyckosökare” eller ”bidragsturister”. Detta till de sociala mediernas stora glädje, som belönar avsändarna med hejarop, räckvidd och engagemang i numerärer som påminner om en bra årslön.
Den här sortens kollektiva misstänkliggöranden och skuldbeläggande av flyktingar med annan hudfärg än vit som snyltare eller fuskare påverkar oss. Som individ beroende på vilken sida av kängan du står men också som kollektiv som oavsett personliga preferenser slutligen kommer tvingas bo här tillsammans. Denna avhumaniserande hatretorik påverkar människors förhållningssätt i dagliga möten och den påverkar oss som är här som en direkt konsekvens av krig (för inte särskilt längesedan) negativt.
Vi som är här för att någon annan med makt och bomber gjorde ett liknande val mot oss. Det som tog livet av människor vi kände och vände upp och ner på livet för oss som överlevde. Vi som ser ut som de frusna människorna i skogarna utanför Polen. Det hade varit mindre osmakligt om fler hade varit ödmjuka inför att det enda som gjort att de sluppit fly sitt land är tur.
Men så länge vissas blod helt enkelt anses mer värt råder det en djup orättvisa och vi vet alla vad den kallas för. Men det får man ju inte säga längre i det här landet för då slutar hälften att lyssna.
DAGENS KRÖNIKÖR

Nadim Ghazale

är kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare, Boråsambassadör 2020 och en av 2021 års sommarpratare i P1.

Jag tycker att den är så tänkvärd, så bra skriven.  Det är inte de ukrainska flyktingarna som jag - eller krönikören- är emot, det är hur olika vi behandlar olika folkslag. En del kommer längre bort i från... men det är människor det också. Fel att göra sådan skillnad. 

Tänker vidare på Jemen, världens fattigaste land. Vem bryr sig om den utsatthet som  människor i det landet får utstå? Människor som inte ens har möjlighet att fly det land, där Saudiarabien är med och släpper ner bomber över folket. 

Usch ja... så folk har det! 

Har via FB följt de privata "biståndsarbetarna" i Ukraina, som jag har skickat pengar till. De har handlat mat, medicin och bas-förnödenheter i Polen/Rumänien och kört in i Ukraina med. Har lämnat ett par "lass" till borgmästaren i en eller två städer, ca fem timmars körning från den gränsen.  Hjältemodiga insatser!


Från tankar, till min trygga verklighet; 

Lyckades få till ett bra bild med mobilkameran, på dagens hasselkollsrunda. Kolla, kolla, där syns den lilla, lilla blomman, alldeles ovanför  hänget.

Lycka är att se det vackra i det lilla! Jag önskar att alla världens människor, inklusive Mr President Putin, kunde få uppleva den känslan. 


22 kommentarer:

  1. Jag förstår verkligen inte heller att det är skillnad på flyktingar och flyktingar. Alla människor är lika mycket värda, anser jag.
    Att göra ngenting är synnerligen enkelt, när man har en solig skön plats precis utanför dörren. Det har jag ägnat många timmar åt, den senaste veckan.
    Ja, minsann, där fick du en blomma, varför ser jag inga? Får gå ut och titta igen!
    God kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är ju så SMÅ.... men nu har jag sett några stycken. Blir så glad av att se dem! Kram!

      Radera
    2. De är jättesmås, men det fanns inga nu heller!

      Radera
    3. Kollade 5-6 buskar. Såg fyra små blommor. På olika buskar.

      Radera
  2. Ja den där texten manar verkligen till eftertanke, man kan inte säga emot. Livet är orättvist, vi behandlar inte varandra rättvist eller lika. Det är den bistra sanningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var inslag om hur olika vi bemöter flyktingar, även i Rapport kl 18. Viktig fråga!

      Radera
  3. Så nu förstår du kanske varför jag älskar balkonghäng, i ditt fall altanhäng. Ovärderligt enligt mig och rekordtidigt i år. Inte mig emot:-)

    Håller helt med dig - det verkar vara skillnad på folk och folk. Tänker först och främst på Ungern som ju satte upp staket för att inte låta flyktingarna ens komma in i landet för vidare vandring till andra länder. Tragisk - javisst. Dessvärre lär det alltid vara så att man skiljer mellan "oss" och "dom".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det... men lika frl gör det !
      Tänkte också på det idag... måste vara extra tidig vårsol i år

      Radera
  4. Jag förstår precis vad du menar för allra bäst kopplar jag av när jag sitter i min brassestol på stranden. Höra havet i bakgrunden och läsa en bra bok. Lyx helt enkelt! Lite så fungerar det också när jag tränar med Miss T för då är det vårt samspel som står i fokus.

    En mycket tänkvärd text minst sagt ja.

    Önskar dig en god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stranden är ju allra bäst att göra ingenting. Och sllra helst vid insjön, där jag ofta är utan sällskap. Ljuvligt!
      Men dit har vi några månader kvar!
      Förstår att ditt samspel med Miss T också ger ett totalt fokus, och tar bort andra tankar.
      För och nackdel med göra ingenting i solen, det är att man tänker... Mycket. Liksom då man promenerar ensam...
      Detsamma till dej!

      Radera
  5. Tack för att du delar dina tankar och även gästinlägget i BT skrivet av Nadim Ghazale. Väldigt tänkvärd.
    Har också haft mina tankar, just nu, i krigets Ukarina. Men överlag är krig alltid grymt. Finns inga vinnare. Och även här tänker jag mycket på min pappas ord. "Jag hade tur som överlevde och kom tillbaka". Aktuella idag som de var mellan 1939 och 45.
    Har idag swishat pengar till de du tipsade om. Kändes angeläget. Har varit även till Klara kyrka här i Stockholm som packar och kör ner bussar med förnödenheter.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du gör mig glad med dina bidrag. Har inte hört något om bussar med förnödenheter från våra trakter. Tror att kläder inte är högsta prio just nu. Men annat som värmer kan vara viktigt!

      Fantastiska människor som vågar sig in i krigsområden. Liksom din pappa .. riktiga hjältar. Kram!

      Radera
  6. Vi bor där många flyktingar kommer för att stanna. Vi har haft så många flyktingar här under många år. Har aldrig sett en ljushårig med blå ögon!
    I skolklasserna, är 1/4 svenskar och 3/4 mörkhyade. Enligt Statistiska centralbyrån kom 2015 folk från Syrien, Afghanistan, Iran statslösa, Eritrea, Somalia Iran, Albanien, Kosovo, och Etiopien. Och absolut inget fel på dom. Flertalet bor där vi bor.
    Då var många män som kom. Nu kommer mest kvinnor och barn från Ukraina. Så att Sverige inte bryr sig om andra än de som bor nära, stämmer inte. Varför måste allt ses som rasistiskt. Iså fall är det väl de "ljus o blåögda som är minst av. Tycker ändå Sverige ställer upp och hjälper ganska så bra. Ha det fint KRAM Primrose

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har förändrats mycket under srnarecår, det där med hur befolkningen ser ut. Även i vårt lilla samhälle finns ett antal olika nationaliteter. Absolut berikande. Och vilka upplevelser de barn som har få fly från andra länder, har med sig.
      Visst hjälper vi... men migrationsverket, deras sätt att sova...det har jag svårt att förstå. Kram

      Radera
  7. Jag kopplar av bäst när jag är ensam ute i skogen. Trots att det är många olika motionsstigar som korsar varandra är det sällan jag stöter på någon annan. Då kan både jag och mina tankar vandra fritt. Vi är verkligen bortskämda i vårt land och det märks ännu mer nu när vi ser hur det ser ut i Ukraina och alla andra krigsdrabbade länder med för den delen. Kram

    SvaraRadera
  8. Gillar också ensamma promenader. Stanna när jag vill. Välja den väg jag vill. Kram!

    SvaraRadera
  9. Det är så skönt att göra ingenting, och vila lite därefter!
    Jag lider så, då vi tittar på nyheterna. Jag förstår inte vitsen med krig.
    Så vi får vara glada att vi bor som vi gör, och att vi ändå har ett bra liv.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadu, hur tänker dom som startar krig. Inte alls!
      Kram

      Radera
  10. Håller med, tänker på hur bra vi har det, ser upp mot en blå himmel, som är trygg, sätter på te vatten, finns fullt med vatten i kranen. Varmt inne, kan låsa dörren. Sen kommer tanken smygande, för hur länge. Tänker så mycket på alla som drabbats, och hoppas innerligt att vansinnet tar slut. När de pratar om år. Då slås man av vanmakt, hur ska de orka!
    KRAM Primrose

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får inte tänka. Nöja sig med att njuta av dagen.kram

      Radera
  11. Solidariteten är alltid störst mellan brödrafolk och det är inget fel i det. Men ukrainarna är väl inte egentligen brödrafolk förutom för sverigedemokraterna som helt plötsligt öppnar sina armar för trots att Sverige är fullt...jojo
    Dalfolket är engagerat och generöst, precis som andra i vårt avlånga land. I vår lilla by finns insamling på en gård dit man kan komma med förnödenheter som åker ner med privata transporter till Polska gränsen. Förutom att starta ett krig så är det värsta i detta att man bombar bostadsområden utan militära anläggningar, och att man inte ser till att skyndsamt släppa ut människor ur landet. Tänk hur jag önskar att man kunde vrida om näsan på Putin, sedan ta stryptag och sen berättar jag nte vad jag skulle göra efter det, lämpar sig inte i skrift...
    Världen som vi hoppades skulle bli sig lik igen efter pandemin blir sig inte lik....om ens någonsin, visst blir man pessimistisk. Nästan så man får dåligt samvete av vårsolen som ändå kan ge sprittningar i kroppen, men så ska vi ju inte tänka. Ingenting blir bättre av att alla mår dåligt. Jag tror vi alla gör vad vi kan för att hjälpa. Jag gick in på Matsmart för ett par dagar sedan, tänkte att jag kunde bidra med konserver, kex och dylikt. Det var bara det att det knappt fanns några såna varor kvar...Jag tror dock inte man har köpt dem för att skicka dem till krigets offer utan för att hamstra i det egna förråden..Nu fick det bli en peng istället. Och det var säkert lika bra.
    Kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror också det är liksom bra.Hamstra bensin bör vars den bästa hamstringen.
      Vi får njuta av våren med rent samvete
      Vilket inte herr president kan. Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas