tisdag 18 juni 2024

Fika

 

Såg årets första blåsippa på seneftermiddagens promenadrunda

Konstaterar att fikaträffar/bjudningar tillhör mina favoritträffar. Framförallt om man ska träffas "hemma hos" och då i synnerhet hemma hos mej.

Hade en fikaträff hos oss på förmiddagen. Ganska hastigt påkommen. Det var fem av sex damer i PROstyrelsen. Reseansvarig insåg att hon behövde hjälp att planera höstens resa. 

Så trevligt att träffas över en kopp kaffe, en bulle och ett par småkakor. Lätt fixat för den som gillar att baka.  Mycket prat om allt möjligt, samt planering av en resa till Varnhem  och Lidköping i september.


Nyponros från gårdagens besök i Halmstadsstugan

Förr hade man gäster, eller var bortbjuden, flera helgkvällar i månaden. Numera är det sällsynt. Tror att detta gäller många, och väldigt mycket i vårt hem. Jag tycker ju att matlagning är så tråkigt. Och ska man ha kvällsgäster, så känns det som det tar en stor del av dagen. Det ska ju vara både mat och något extra gott till efterrätt/kaffet. 

Fikabjudningar... det är ett par trevliga timmar. Kvällbjudningar kan bli  långa historier... En annan som är kvällstrött, önskar ju att folk ska gå hem före  normal läggdags.

Fotokonst i Glasets  hus Limmared. Bra ställe att träffas för fika f.ö.

Det finns sådana som jag inte riktigt "kan med" att bara bjuda på fika. Sådana som jag tror, räknar med mat. För att de brukar bjuda på lördagskvällsmåltid.

Funderar på att bjuda dem på lunch i stället. Speciellt när alla numera är pensionärer, och bjudningarna kan ske på vardagar. Känns betydligt mer kravlöst med lunch. Även om det ska lagas både mat och efterrätt. Och så är ju en lunchbjudning inget hot mot kvällssömnen!

Prisvärd och god räkmacka, Glasets hus

Eller kan man bjuda på en god räkmacka på kvällsbjudning? Knappast. Passar bättre på eftermiddagsfika i så fall. Att göra mackor är ganska kul.

Funderar på att bjuda in på fika lite oftare. Är ju så enkelt. Och så trevligt! 

Mer fotokonst

Och har ni vägarna förbi så hör av er. Kaffe finns alltid hemma, och kanelbullar eller frallor plus någon småkaka, finns alltid i frysen.



18 kommentarer:

  1. Det är helt klart behändigare att träffas för lunch så det är inte fel alls. Sedan tycker jag det är trevligt att vara bortbjuden kvällstid också. Det behöver inte vara trerätters för det. Själv är jag inte så mycket för sena kvällar och numera blir det sällan sådana. En räkmacka är alltid gott men det känns mer som en lunchrätt.
    I morgon ska vi på "förmiddagsvisit" och sedan får vi finbesök på kvällen. Klämmer in båda alltså :D

    Önskar en got kväll!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmiddagsvisit låter toppen!

      Radera
  2. Förr träffade vi andra par med barn för en kvällsmacka. Det var mitt i veckan och ingen hade synpunkter på det. Alla skulle ändå äta och sent blev det inte, barnen var ju små.
    Nu är det betydligt besvärligare med gäster. Du glömde det tråkiga. STÄDNINGEN inför besöket.
    Men lunch funkar väl utmärkt? Huvudsaken är ju att man ses. Tid på dygnet måste spela mindre roll. Som pensionär kan man ju även ses på kvällen mitt i veckan, man kan börja tidigare också.
    Kaffe finns här också! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis ..städning. Men faktiskt, det får bli en enkel sådan. Ta det som syns mest...
      Ska försöka få till några lunchbjudningar.

      Radera
  3. Nu håller jag med dig igen.
    Gillar inte bjudningar... jag känner så stora krav på mig då. Och om jag blir bjuden, då förväntas man bjuda igen. Så sitter man där i rävsaxen. På något konstigt vis så skäms jag lite för att jag känner så. "Alla" andra verkar ju tycka att kvällsbjudningar är trevligt.
    Som du skriver så känns lunchbjudningar lättare än middagsbjudningar.
    Fikaträffar är däremot helt ok. Både hos någon annan, på kafé eller hos mig. Och gärna oväntat... då får de som kommer nöja sig med vad jag för tillfället har att bjuda på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att du bor SÅ långt bort. Hade gärna träffat dej för en fika...eller lunch. Och spontanbesök, dem saknar jag. De fanns ju förr.

      Radera
  4. Hahaha! När man var ung, det vill säga i trettioårsåldern blev det kvällsmiddagar - lyckade och mindre lyckade. Men jag måste medge att det avtog efter 50 så att säga.
    Och då jag aldrig bakat nåt i hela mitt liv och inte tänka börja med det nu så blir det fika på olika roliga ställen i närheten. Märkligt nog har "fikafrekvensen" ökat rejält efter pensionärsåldern. Undrar varför;-)

    PS. Du är nog inte ensam om att blanda ihop Slovenien och Slovakien i Euro 2024. Men jag uppdaterar dig så gärna: Slovenien-Danmark 1-1. Belgien Slovakien 0-1. Bara så du vet;-) Gissar att din man har järnkoll. DS.

    SvaraRadera
  5. Tänkte Slovenien hela tiden. Men heja båda "småländerna". Och Danmark! Nä, jag har inte mycket koll!!!!!
    Blir både mer lunchträffar och fikaträffar på lokal numera. Bra så!

    SvaraRadera
  6. Både fotokonsten och räkmackan hade suttit bra för min del. Läckert!
    Trots att jag har varit innehavare av ett café så är jag ingen cafémänniska. Jag fixar hellre till en träff på hemmaplan eller i någon park på en filt när jag träffar mina väninnor, vänner.
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filt! Gör ont att sitta! Men gärna på bord och bänk utomhus!Kram

      Radera
  7. Blåsippa är min absoluta favorit, det syns hemma hos oss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fin! Och blommar länge. Kollade din rekommenderade bok på bibblan. Finns inte på något sjuhäradsbibliotek. Men södra böcker... speciellt poesi... översatt av författaren.

      Radera
  8. Trevligt! Ja, här blir det sällan fika hemma. Kan bli under den mörkare årstiden men inte direkt nu. Men du har trädgård och då är det fint att sitta ute. Vi har balkong så där kan vi inte vara fler än ca. 5. Däremot kan jag träffa vänner på stan för en fika.
    Å andra sidan om några spontant hör av sig är de alltid välkomna. Det kan vara både på lunch, fika eller middag. Ganska kravlöst.
    Hos oss blir det ofta middagar med vänner och det behöver ju inte vara så pretentiöst. Vi har vänner där vi ses över en vardagsmiddag ibland och ibland lite festligare med en 3-rätters. Men det kan ändå vara enkelt-
    I bokklubben ses vi ofta på lunch och det är perfekt.
    Och att ses är ju det som känns roligt.
    Kul att ni planerar en resa och både Varnhem och Lidköping har ju mycket att bjuda på.
    Och skulle jag ha vägarna förbi dina trakter så hör jag gärna av mig. Du är förstås välkommen att höra av dig om du kommer till huvudstaden.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får ta några godbitar på rn dagsresa. Stockholm är alltid lockande. Glad midsommar!

      Radera
  9. Fika gillar jag! Det är så kravlöst i jämförelse med lunch och middag, och man kan bli precis lika mätt av kakor som av mat även om det sistnämnda kanske är nyttigare. Ha en fin helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen! Eller så ses vi på fika i Ängelholm. 😊 Tar en ordentlig fralla, så står man sej en stund. Kram

      Radera
  10. Tack för inbjudan. Så vem vet....
    Jag bjuder sällan på fika, delvis för att jag inte tål en massa kakor, men också för att vi behöver alla äta mat, och det är kul att bjuda på mat.
    Önskar dig en trevlig midsommar! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avundsjuk på dej som gillar att laga mat och som får till det . Om du har tid får du gärna skicka recept på några omtyckta rätter till annalena53@gmail.com Behöver inspireras! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas