måndag 24 juni 2024

Trädgård

 Planerar några dagar i Halmstad. Hemma igen på torsdag eller fredag kväll, beroende på när åska och regn drar in över västkusten.

Kände ett måste att gå över perennrabatterna, när jag ska vara borta tre-fyra dagar. Det växer så att det knakar, och mest av allt växer gräs och ogräs.

För några veckor sedan sa jag till maken: -Nu ger jag upp allt som har med trädgård att göra. Det var/ är för mycket som störde och förstörde.

Kattkräket: Har nästan alltid haft katter i huset. Men aldrig tidigare har vi haft en katt som gjort sina behov i trädgårdslandet. Det sådda och nyplanterade, det har fått en hel del döda ytor, då katten krafsat där. Ytor som ogräs gärna fyller upp..

Rådjur: Nävor och flox älskas av dessa djur. De äter blommor och knoppar, så på sina ställen står kala stjälkar kvar. 

Kirskål: Har funnits i perennlanden, sedan de anlades för mer än 40 år sedan. Kampen mot kirskålen pågår ständigt. En tämligen jämn kamp mellan mej och ogräset.

Knölklocka: Kom med en planta från makens mormor för många år sedan.  Det ogräset är värre än kirskål. Kampen mellan oss pågår.

Våtarv: Usch, vad det är mycket våtarv i år. Svåra att komma åt, då man lätt får med plantor av blommor och  grönsaker, då man försöker dra undan det täta ogräset.

Men inte kunde jag ge upp... jag njuter av blommor, jag njuter av att se när det växer. Bonde-genen  gör sig gällande, gissar jag 

Så idag blev det ett par timmar med trädgårdsarbete. Varmt och gott, ja, en riktig sommardag.  Då går det rätt lätt. Och nu är trädgården ... som egentligen inte är speciellt fin, eftersom den är  så oorganiserad... i skapligt skick.

Sänder en tanke till dem som har stora fina trädgårdar. Vilket jobb! Så mycket tid som måste läggas ner!

Tog några foton, de flesta blev suddiga. Men de här är ok för den offentliga dagboken.


Kaprifolen blommar som aldrig förr. Det tycks som om alla växter blommar mycket denna sommar.
Kaprifol tog vi med som liten planta från trakten av Falkenberg, när vi höll på mycket med geocaching, för drygt tio år sedan.
Man har ju svårt att tro att ett enda litet skott, från en vild buske,  kan växa och bli så här stor.


Doftar gott gör den också.
Liksom smultronschersminen, som står på en annan plats i trädgården.


När vännen Karla hade gått bort, och innan hennes son sålt huset, så fick jag lov att ta lite plantor från hennes fina trädgård. Jag planterade dem i en egen rabatt, där det tidigare varit mest "skräpväxter". "Karlarabatten".



Vår trädgård är, som sagt, oorganiserad. Ogräset ska bort, så gott det går, men därutöver så får växterna sprida sig som de vill. Vilket de gör.
Några lökar krollilja fick jag av min far. Det är mer än 35 år sedan. Den där liljan har sedan, på egen hand, flyttat sig runt i och utanför trädgården. I år har den dykt upp i Karlarabatten.


Blåelden köpte  jag som planta, för ett par år sedan. Trodde att den  dog bort efter första sommaren. Men inte... i år tar den ett ordentligt utrymme i rabatten runt altanen. Humlorna är som tokiga i den. Glädjande.

Det roligaste med trädgården, det är att fröså olika ettåriga växter ( eller fleråriga) inomhus eller i det lilla växthuset, och sedan plantera ut i krukor och rabatter. Det är nog tre veckor sedan som jag planterade denna kruka. Och ett antal andra. Det var i månadsskiftet maj-juni. Precis när sköna maj gick över i kyliga juni. Kändes rätt hopplöst, för ingenting hände med plantorna. Men nu har det börjat växa! Snart blommar det. Och inget kan vara mer glädjande för den som har en trädgård, än när det som man drivit fram på egen hand, blommar eller bär frukt.

Har suttit på altanen i eftermiddag och njutit av en tät, nyklippt gräsmatta och blommande växter i olika färger. Trastarna höll konsert och finkarna var inte sena att stämma in.

En härlig sommardag i trädgården, helt enkelt!

22 kommentarer:

  1. Vi har en kaprifol bakom husvagnen. Eller en, hela staketet är inklätt i kaprifol. Men senaste åren har det inte varit mycket blommor på den. I år är det några iallafall.
    Så du ska vara i stugan i veckan, synd vi inte åker hem förrän på torsdag. Tänkte hälsa på Yngsta något i helgen.
    Hoppas du får härliga dagar! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte utnyttja den, stugan,då det är fint väder. Men vi kanske ses där en annan gång. Och inbjudan hit till Grimsås kvarstår...

      Radera
  2. Kaprifol doftar så gott, vi hade det i vår miniträdgård i radhuset. Nu är vi i stugan på landet, och svägerksan har planterat så mycket blommor, så det tar en evighet att vattna varje dag nu när det är så varmt, men det är så vackert med blommor!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu går man vattna i växthus, i krukor och på det som är nyplanterade. Ingen vattenbrist i år. Det är gott så!

      Radera
  3. Jag njuter av dina underbara bilder och är samtidigt så oerhört glad att jag har en balkong med betongblommor som kräver noll underhåll.
    Jag verkligen beundrar er som har trädgårdar och lägger så mycket möda på att hålla dom i skick. Där behövs verkligen gröna fingrar. Och sådana har du verkligen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och då har inte vi någon speciell trädgård. Tänker på dem som har stora, perfekta trädgårdar. Vilket jobb!

      Radera
  4. Ja, nog är det mycket jobb med blommor och blader, och orkar man hålla efter ogräset så får man sin belöning.
    Du har det fint. Trots allt och alla som försöker sabotera...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skulle se grönsakslandet. Där har katten förstört mycket. Sådde mest blommor där i år. Våtarven har grott bäst.

      Radera
  5. Nej, du kan inte ge upp även om jag kan förstå att det kändes lite som att jobba i motvind. Grannens katter använde vår rabatt på framsidan som toalett så det projektet är ett minne blott här kan jag säga. Så trevligt med lite miljöombyte!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker ju att det är kul att odla. Så det fortsätter. Katter ska hållas hemma hos sej. Både om man bor tättbebyggt eller i glesbygd! Vår ena katt försvann i mars. Tråkigt för katten, men känns inte alls fel. Det var inte kul att ha en katt som gick omkring ibyn. Ha det fint med nya familjemedlemmen!

      Radera
  6. Visst är det underbart med trädgård men det innebär också mycket jobb. När jag ser på bilderna från min trädgård känner jag faktiskt ingen saknad längre. Det duger bra till mig med lite krukor på balkongen och jag har nära till många fina parker. Att ensam sköta om en trädgård är mest jobb och då förtar det glädjen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner också så... det gäller att orka. Och än gör jag ju det... Kram

      Radera
  7. Viken rikblommande kaprifol. Vet hur gott de doftar. Sabotörer kommer till min trädgård också men här är det enbart rådjur. Jag sprutar med ett medel som heter Trico Garden på mina flox, då får de var ifred ... peppar, peppar är väl bäst att tillägga. Men än så länge i varje fall. Krolliljan, fint minne av din far. Liksom "Karlarabatten".

    Kram

    SvaraRadera
  8. Tack för tips! Ska absolut testa! Kram

    SvaraRadera
  9. Ja, detta med trädgård är ju på gott och ont. Vi hade en ganska stor tomt när vi från 1987-2002 bodde i en villa i Upplands Väsby, ett par mil norr om Stockholm. Trädgården var jättefin med många planteringar och rabatter liksom fruktträd och en del annat; bl.a. en damm med näckrosor och guldfiskar. Men trädgården var jag helt ointresserad av. Alltså att ta hand om den. Mest av nöden tvingad att ha den ok. men vi hyrde också in en person som höll den i ganska gott skick. Jag tyckte set var slöseri med min lediga tid att ägna den åt just trädgården.
    Har sedan jag flyttade till lägenhet med balkong känt stor frihet och inga måsten. Har gott om växter på balkongen men de sköter sig i princip på egen hand.
    Men att se och besöka en trädgård gör jag gärna och njuter av det vackra.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det att sköta en stor trädgård. Vår är inget märkvärdig... men tar ändå sin tid att sköta. Men egentligen gillar jag det. Speciellt när den är fin.. Kram

      Radera
  10. Kaprifolen, kaprifolen...ojojoj. Så vacker och så fint med en Karlarabatt, att minnas någon med en egen rabatt är ju bara för underbart. Kirskålen är god och näringsrik...lite lök till och så hackhack..istället för spenat.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet. Testade en gång att göra paj med elever. De åt inte så mycket. Så jag tog men pajen hem. Och åt mycket. Den var god. Sällan har jag haft sådana magknip...

      Radera
  11. kaprifolen doftar fint på vårt berg nu, trevligt med krollilja, en trädgård ska väl inte vara organiserad...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar när växterna lever sina egna liv...

      Radera
  12. Ditt inlägg påminner mig om min egen trädgård där ogräset frodas. Jag behöver verkligen göra en insats med allt ogräs. Sen vill jag också sätta lite nya blommor. Vill ha färgglada rabatter med perenner som återkommer så jag slipper hitta på nytt varje år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycks som perenner lever sitt eget liv. En del blir inte så gamla, andra flyttar på sig, en del blir man aldrig av med... Och ogräs är också perenner Ha det fint!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas