onsdag 5 juni 2024

Stenar

 


Läge för Naturpass idag. Kände för en stunds "skogsbad" idag, efter veckans arbetsförmiddag. Maken var på. Vädret, växlande molnighet, blåsigt, sexton grader, passade utmärkt för  skogsvandring.

Fem kontroller utsedda. Bilfärd på två mil...ungefär.

Kontrollen finns vid stenen.

Det är klart att man förväntar sig se något rödvitt tygstycke här. Letade förgäves. Vände oss om, 180 grader. 


Där fanns också en sten. Storleken har ingen betydelse i orienteringssammanhang.

Ytterligare två av kontrollerna fanns vid stenar.  Jag fick upp mobilen vid en av dem.


De andra två kontrollerna var vid grop resp höjd. 

Tänkte att orientering måste se väldigt olika ut i olika delar av vårt land. Gissar att det vare sig finns stenar, gropar eller höjder i slättlandskap.  Kanske inte bästa förutsättningar för orientering.  Vilket vi ju har våra skogar, med massor av minnesmärken från inlandsisen. Minnesmärken i form av gropar, höjder, branter ...och mängder med stenar.

12 kommentarer:

  1. När det gäller att orientera så funkar det alldeles utmärkt även i platta Skåne. Med skolan har vi varit både vid Bulltofta rekreationsområde och i bokskogen utanför Malmö så det finns på nära håll. Skåne är inte alls så platt som man tror.
    Härligt med en tur i skogen och vädret var väl ganska så lagom i dag.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att höra att det finns bra orienteringsmöjligheter även i Skåne. Skåne är ju stort... och även om där finns mer lövskog än hos oss, så är det kuperat och varierat i natur.

      Radera
  2. Ja du, nuförtiden finns ju till och med orientering mitt i städer, och då menar jag inte jippon utan riktiga internationella tävlingar. Tycker det är riktigt roligt, för då kan ju publiken vara med på ett helt annat sätt.
    Men det är såklart inte en sådan orientering du tänker på. Tycker det är riktigt roligt med "promenadorientering". Min man skulle ha älskat denna promenadform. Han var den enda i familjen som kunde använda en kompass;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket vi inte kan . Räcker med att läsa klartecknen.

      Radera
  3. Ja, jösses, visst går det att orientera i Skåne. Det är verkligen inte platt. I skolan orienterade vi i Pålsjö skog. Två tjejer gick helt vilse. Det blev lite panik när de inte kom tillbaka innan vi skulle hem. Men de hittades ju, så det slutade bra. /Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte nog mest på slättlandskap, då jag funderade. Har geocachat på olika ställen i Skåne. Vet att det är ordentligt kuperat och olika natur.

      Radera
  4. Jag lade ned detta med Naturpasset efter 2 kontroller. Var alldeles för eländig och tråkig terräng de placerat ut kontrollerna på. Fick inte upp nån fart utan det var mer att vanka runt området där kontrollen skulle sitta. Kul att ni fortsätter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller att hålla ut. Ingår i det hela att det ibland är svårframkimligt. Bra för kroppen att gå i terräng. Tråkigt med extremt mycket ris på de första kontrollerna
      Kämpa på! //Anna-Lena

      Radera
  5. Jag har aldrig gillat orientering, så jag kommer nog aldrig att börja med det. Men vi är alla olika, och tur är väl det. Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur är det! Du fixar kalas. Jag går ut i skogen!

      Radera
  6. Eftersom jag bodde på Söderåsen och med skogen in på knuten så har jag varit med om åtskilliga orienteringar. Kanske inte med så bra resultat alltid, men det är kul ändå. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Geocachade på Söderåsen för några år sedan. Fin natur. Och många stora stenar

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas