söndag 23 juni 2024

Människor- en liten söndagsreflektion

 


Idag har jag varit i kyrkan. Eller kyrka och kyrka, det var friluftsgudstjänst på en av de mest andliga platser jag vet, i kyrkoruinen i grannbyn. Tillhörande den socken som vi också tillhör, Nittorp. 

Jag brukar gå i kyrkan några gånger per år. På någon friluftsgudstjänst och på någon musikgudstjänst. 

Tänkte på det, då jag satt där i kyrkoruinen, och i vanlig ordning, tyckte att det var svårt att ta in och förstå vad prästen sa, att det finns få platser som är så rofylld som en kyrka. Kanske speciellt bra för en orolig själ som jag, i kyrkan måste jag bara "vara". 

En man i medelåldern var präst. Varvid jag funderade över hur man är som människa, då man väljer det yrket. Fast ... jag hade ju det med som ett möjligt framtidsval, då jag gick på gymnasiet.... Undrar om jag också skulle haft de speciella ordval, lite ålderstigna ord, om jag varit präst.  Tror inte det...jag hör till dem som inte kan förställa mig...

Eller kanske är prästen var helt annorlunda i sitt uttryckssätt, då han lämnade kyrkan...


Gudstjänsten var över på 30 minuter. Lite väl kort, tycker jag. Kunde allt suttit och bara varit ytterligare en kvart. 
Efteråt bjöds på kaffe och hembakat i hembygdsstugan tvärs över vägen. 
Kändes lite lockande.  Ställde mig bland de sista i kön och valde ut en bulle och en mjuk kaka från kakbuffen.  Tog en ledig plats, där några ytligt bekanta redan satt sig.  Efter några minuter så kom ytterligare en person, en man, och slog sig ner. En sådan människa! Han tog över samtalet helt och bara pratade om sig själv.  Var inte intresserad att lyssna till vad någon sa. Usch, en sådan människotyp... bland de värsta jag vet.

Nu lyckades jag och mannen i det förstnämnda sällskapet få till ett eget samtal, och även få med de två övriga någon gång. Då handlade det om något ego-mannen inte kände till. Oj, så jobbigt det blev för honom, innan han kommit på något att avbryta oss med .
En sån människa!



På midsommarafton pratade jag en stund med Margit. Hon är den sommargranne, som funnits med i alla år. Hon satt på verandan i det lilla gula huset och rökte. Precis som hon alltid gjort. Hon hörde dåligt, så jag fick gå nära och prata.
-Nu är det midsommar, och då är jag här igen, sa hon.
- Men vill du inte komma hit fler gånger? undrade jag.
- Nej, det orkar jag inte. Jag har det så bra i min lilla lägenhet hemma i Växjö. Hemtjänsten kommer och hjälper mig.
- Hur gammal är du nu, var jag bara tvungen att fråga.
- 93, sa hon. Och jag har bestämt att jag ska bli 95. Sa hon, och drog ett djupt bloss på sin cigg.


Vi människor är så olika. Har så olika förutsättningar. En del tror på sig själva, andra förlitar sig på högre makter. En del får långa liv, en del får inte chansen att bli äldre.
Alla, som fått leva ett tag, har fått uppleva glädje och sorg, med och motgång, lycka och besvikelse.
Men visst är det lite spännande att vara människa och få möta andra... människor..


18 kommentarer:

  1. Ser ut som om ni hade tur med vädret. Alltid skönt om man slipper regnet. Vi hade tur på midsommarafton, strålande solsken, och på kvällen/natten kom regnet. Vi fick "bara" 36 mm regn. Välbehövligt. I går hade vi åter fint väder. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moln och lite småkyligt i kyrkoruinen

      Radera
  2. Tycker det är fint där vid kyrkoruinen och stugan. Jag kan förstå dig angående den egotrippade mannen, jobbigt. Jag tror att präster har en yrkesroll som de flesta andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir bara lite konfunderad, då man använder det där högtidliga språket idag.

      Radera
  3. Igenkänning. De där männen (för det är oftast män har jag märkt) är outhärdliga. Hur kan man vara så in i väggen okänslig i en social situation. Nåt fel är det. ;)
    Det är så himla fint där vid kyrkoruinen - jag saknar dock de stora träden som sågades ned, men kanske var de sjuka.
    Präster - ja de finns i alla former. Det där gammaldags och högtidliga har jag lite svårt för.
    I församlingen där vi bodde förut fanns en präst som var raka motsatsen.
    Jag hade förmånen att få spendera rätt mycket tid med honom och diakonen (som också var en pärla), och det var en väldigt rolig och givande tid.
    Ha en fin vecka Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte ens lagt märke till att träden är borta. Har inte så bra koll..
      Har varit delaktig i kyrkan under många år. Men inte på de senaste tjugo åren ungefär. Min ungdoms präst var som vilken annan person som helst. Han var inte ett dugg uppstyltad någon gång.Var god vän med dottern. Har kvar henne på FB. Hon är djupt kristen. Är lite avundsjuk på dem som har den tron. Måste underlätta ibland..
      Sven-Erik i Dalstorp, som jag jobbade med.och vars yngsta son jag hade i min klass, var också helt normal.. både i och utanför kyrkan.
      Sen har jag träffat på unga högkyrkliga präster.. och en som var psykiskt sjuk, och misshandlade sin fru.
      Präster är som alla vi andra... av olika slag..
      Har du tid och lust att ses i Länghems prästgård en eftermiddag nästa vecka? Kan bli med kort varsel i så fall... Ha det gott! //Anna-Lena

      Radera
  4. Så fint det ser ut där. Prästen i gamla byn var väldigt högkyrklig och ”myndig”. Där vi bor nu är det en yngre prälle. Han är superbra! Han har dessutom pubkväll för män, tex.
    Jag hade gärna gått oftare och lyssnat på honom.
    Den mannen, han lät som det paret vi träffade på restaurangen i början av sommaren. De är här nu, vi har lyckats undvika dem.
    Cool stuggranne du har. Förstår dock att hon tycker det är långt att åka.
    Glad måndag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaret ovan... kan lika väl vara svar till dej oxå.
      Margit är cool. Och visar att det alls inte är farligast att röka... 😊
      I alla fall inte för alla. Och jag ska inte börja igen. Men som gammal rökare, så tycker jag att just rökare är ett förföljt släkte. Röka utomhus, det ska man kunna göra utan restriktioner... tycker jag. Ha det fint på fina stranden!

      Radera
    2. Jag som jobbar på lungmedicin har verkligen fått se konsekvenserna av rökning. Det är inte så roligt att se faktiskt och det är ett stort lidande. Säger till alla, rök inte!

      Radera
    3. Slutade efter 55. Men jag gillar inte förföljare av rökare...

      Radera
  5. Friluftsgudstjänster är fina, blev då när barnen gick på kyrkans barntimme och konfirmation. Svärdotter jobbade som kyrkvaktmästare, då följde vi med ibland. Bra fart på 92-åeingen, trevligt att träffa såna människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hon är härlig,Margit.
      Friluftsgudstjänster, der ÄR fint och rogivande.

      Radera
  6. Dagens präster har väl lite mer nytänk jämfört med hur det var förr. Kyrkan måste liksom ligga i tiden och följa samhällets utveckling.
    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte att denne mannen var en urtyp av gamla tiders präster. Men visst är det olika!

      Radera
  7. Håller mig till att kommentera ditt möte med den trevliga gamla damen i stugan. Tänk att bli 93 år, fortfarande vara relativt klart i skallen och kunna tända och njuta av en cigg. Kul att läsa att hon är såpass gammal och är ett bevis på att man även som rökare kan bli gammal och inte "måste" dö i förtid i lungcancer, kol eller andra rökningsrelaterade sjukdomar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Var rökare tills för ungefär 15 år sedan. Tycker att cigarettrök luktar gott. Utomhus. Och tycker att rökare har blivit oförtjänt förföljda. Naturligtvis ska det finnas platser där man får röka. Och det ska absolut inte skambeläggas. Sen är det väl så att de trevligaste samtalen, de har man haft I rökrummet.

      Radera
  8. Ja du. vissa människor är inte roliga att ha att göra med. Häftigt möte med den 93-åriga tanten. Så skönt att känna sig "klar" och veta att vid en viss ålder är man redo att dö. Alla får inte bli gamla tyvärr. Tänker ofta att det är en gåva att få bli äldre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk om det kunde vara så rättvist att alla fick leva till en viss ålder... men det kanske inte skulle vara bra det heller...

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas