lördag 2 april 2016

Julklappsutdelning


Nädå, det var inget aprilskämt, det där med att det skulle bli julklappsutdelning på lurardagen.

Paketöppnandet skulle ske i Malmö, så då passade det ju bra att stanna till i Halmstad och "öppna" den gamla stugan för säsongen. "Öppna stugan", det innebär att koppla på vattnet till den oisolerade stugans ledningar, samt att se till att varmvattenberedaren funkar.

Solen stekte riktigt sommarskönt på trädäcket i söderläge, medan det fortfarande blåste rätt så kyligt nere vid havet. Vädret kändes också som en försenad julklapp eller en bra förstaaprilpresent.... det är inte varje gång som man får uppleva en helklar himmel, då man befinner sig vid västkusten.

I den hittills oöppnade julklappen från Karin, låg valfria biljetter till Malmö Opera eller Swedbank Arena.
Nu blev det så att jag och C-E valde olika... jag valde musikal... och i hans paket ligger biljetter till matchen MFF-Elfsborg framåt hösten.

Klart man måste besöka någon av Möllans häftiga restauranger, när man besöker Karin.  Den här gången hade Karin valt Bryggeriet, där man utöver vällagad mat, kunde smaka på mängder av olika sorts öl.


Denna tavlan visar bryggeriets egna ölsorter. En ännu större tavla visade på mängder av importerade ölsorter, de flesta ganska så okända för Systembolagsbesökaren.
Vad som var jättebra, det var att man kunde beställa glas med 2 dl öl. På det sättet kunde man  lätt testa mer än en sort. Öl med lite karaktär och någorlunda ordentlig beska, det är gott det!

Hann med en kort visit hos C-Es kusin, boende på samma gata som Bryggeriet, innan jag och Karin gick iväg för att öppna julklappen... och C-E fick fortsätta sin krogrunda  och kusinträff på egen hand.

Billy Elliot  har jag sett på film, och tyckte att det var en riktigt bra film, som har budskapet att man ska tro på det man gör och det man brinner för. Såg att musikalen gick i London, när vi var där i höstas.... men där finns det ju så mycket att välja på... så att valet föll på ett par andra musikaler. Sedan i mitten av februari, så har Billy Elliot spelats på Malmö Opera/musikteater... och det var självklart för mig att välja den föreställningen som julklapp
Jag blev inte besviken, för oj, vad bra den var.
Billy är gruvarbetargrabben som börjar dansa balett. Pappan och brodern är med i den nästan årslånga gruvarbetarstrejken, som utbröt under Thatchers tid. ( Tidigt -80-tal) Billys mamma är död, mormor är dement .... ja, det är en massa bedrövelse kring pojken..... och tror ni pappa vill att Billy ska dansa balett? Han tror ju att sonen går på boxningsträning!

Det var många barn med i föreställningen, och huvudrollen Billy Elliot, varvades på tre olika killar... alla från Stockholmstrakten. Även näst viktigaste barnrollen, kompisen Mike, spelades av stockholmskillar. MEN vilka dansare och sångare  de var, de här killarna. Rena rama musikalproffsen... fast bättre. Killar som vi kommer att se mer av framöver, det är jag övertygad om. Läste lite om dem och ser att det handlar om killar i åldrarna 11 -15 år som gör de båda stora barnrollerna. Helt otroligt att de kan vara så bra!

"Tänj din gräns och gläns" löd avslutningsslåtens ( musiken skriven av Elton John) refräng. Ligger mycket i det. Får bli veckans fråga till min egen klass: Vad skulle du vilja bli riktigt bra på, och hur skulle du kunna göra något bra med den förmågan?
Mitt svar... som 62-åring? Nja... skriva på riktigt.... skulle vilja skriva barnböcker som fångar många barn... en serie böcker....

Belåten efter julklappsutdelningen gick vi den ca 1,5 km långa promenaden genom en kvällsljummet centralt Malmö, hem till fina Karins lägenhet. Ganska så trötta var vi alla, så det var inte svårt att sova på sköna, eluppblåsta, tjockluftmadrasser.


Tänkte kolla några nya geocacher i området, idag på morgonen.
Hittade två, hittade inte någon annan, och sen gav jag/vi upp.... nää... att leta geocacher i städer, det är inte kul. Finns inget alls roligt med att hitta en burk i en vägmärkes-stolpe... eller bakom ett elskåp. Eller inte hitta alls, för att gps hoppar omkring som en vettvilling.

Tog promenaden in på den närbelägna stora kyrkogården, för där finns det flera öppna områden, täckta av vårblommor.


Blålila scilla i mängd är så vackert.... och även den mörkare varianten fanns lite här och där.


Stora knoppar på kastanjeträden....

 
... och snödroppar och vårlök bildade en ojämn matta under det välformade trädet


Bestämde oss för att åka till slottsparken och fika i det mysiga trädgårdskaféet.

Många av förmiddagsfikarna satt utomhus, men det blåste lite kyligt, så vi valde att sitta i det varma, goa växthuset.

Flertalet växter var på gång i trädgården, och en del var i ordentlig blomning... men var sannolikt uppdrivna i växthus.


Det är nära in till city, med affärer och restauranger, från Slottsparken.
Besökte Gudrun Sjödéns affär och minskade kontokortsvärdet mot några fina (tyckte jag) överdelar i trikå.

Sa tack och hej till Karin, som hade annat bokat för eftermiddagen, och passade på att äta lunch vid Lilla torg, innan vi begav oss hemåt.
Sushi-tallrik var en ny grej för mig.... gott... men nackdelen var  att man missade maki-sushin.... den med fyllning av såväl grönsaker som något av fisk, i mitten.

 
Tillbaka  till parkeringen utanför Malmöhus slott, tog vi vägen förbi kanaler, scillamattor och träd med vintergrön murgröna, klättrande runt stammen.


Vår var det i Malmö. Den är på god väg till våra trakter också.


Tack för en fantastiskt fin julklapp, Karin, och för att du hittar på roliga saker då dina gamla föräldrar besöker dej.

Sparsamt med trafik var det på vägen hem, lördagseftermiddagar brukar vara lugna. Tog vägen över Värnamo, hämtade två katter som fått utforska smålänska jaktmarker några dagar,  träffade Johanna och Martin och såg att våren i Småland hade fått krokus i alla färger att gå i blom.

En ledig dag kvar av påsklovet... sen är vi tillbaka i verkligheten igen. Helt Ok, om ni frågar mej!


1 kommentar:

  1. Härligt att se våren blomma i Malmö! Krokusen blommade här också när jag kom hem igår kväll. Skönt att vara hemma och lite piggare än tidigare. Ha en skön vecka som ligger framför!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas