fredag 8 juli 2016

Två toppendagar

Nä, idag ska jag inte grotta ner mig i gamla minnen ( som ändå nästan bara är negativa) utan berätta om två toppendagar.  Onsdag och fredag. Torsdagen var en skitdag.... men sådana är som gjorda för att glömmas.


Genom ett regnigt Europa... nä, sydsverige ... åkte vi till Sveriges tredje stad, för att träffa vår dotter som hade semester och var ledig denna vecka.
Började med ett besök på närbelägna Möllevångstorget. Helt otroligt att man kan sälja frukt och grönsaker för det pris som man gör där.
T.ex ett knippe lök, en purjolök, 6 tomater, två gurkor, två blomkålshuvuden - 50 kr
eller..... 6 apelsiner och lika många nektariner, 28 kr. Förstår bara inte hur man kan sälja så billigt och dessutom tjäna pengar på denna torgförsäljningen... men tackar och tar emot....


Mittemot Karins lägenhet, växer det massor av stockrosor i alla möjliga nyanser av vitt, gult, rött.... Om nu vitt kan ha någon nyans,  vilket jag absolut anser att den har. massor av nyanser.
Har försökt att så stockrosor hos oss här i klimatzon 4-5. Jag drev upp dem i växthuset och planterade ut dem på en skyddad plats. De växte ganska bra där, men några blommor blev det inte... och året därpå var plantan helt borta.
Får njuta av de helt enormt vackra blommorna när man åker till Skåne!


Karin brukar alltid ta med sin mor och far till någon intressant plats, då vi besöker henne.
Denna gång blev det Katrinetorp, beläget en liten bit söder om centrala stan, nära det stora köpcentret i Svågertorp.

Katrinetorp var ett riktigt eldorado för växtälskare..... solrosorna där hade kommit MYCKET längre än mina egenuppdrivna. Men de brukar vara fina i slutet av augusti....


Vanliga och ovanliga växter fanns att se....och sätta näsan i.....


Massor av olika växter fanns det....


.... liksom mängder av olika grönsaker.
En riktigt fin besöksträdgård var det. Dessutom använde man grönsakerna i Katrinetorps restaurang.


Snyggt och prydligt och ogräsfritt,... och spånbelagda gångar för besökarna.


Anläggningen ägs sedan flera årtionden tillbaka av Malmö stad. Från början var det tänkt som ett sommarställe ... och då pratar vi 1700-tal. Snacka om att det var skillnad på ekonomiska möjligheter mellan olika samhällsgrupper under denna tid.


Till lunch beställdes torsk med brynt smör, rödbetor med pepparrot och stekt ( ?) grönkål.
Ja, det var ett ställe som jag  gärna återvänder till!

I en liten prylaffär på området inköptes linoljesåpa. Har inte träffat på detta utmärkta rengöringsmedel tidigare. Testade det igår... C-E fixade bilen blankare än någonsin och jag skurade golv, så att de blev renare  än de någon gång varit förut.
Toppengrej.... eller nyhetens behag..... ? Rent blev det iallafall...och luktade gott!


Tog en promenad i området kring "sommartorpet", besökte några av affärerna i det närbelägna affärsområdet, letade upp en souvenircache, tackade Karin för denna gång och tog en annorlunda väg, än brukligt, hem. Stannade till i Lund och köpte bröd på Ramklints konditori, och tog sedan vägen över Eslöv. Röstånga, Perstorp, Örkelljunga, Laholm och Fyllinge hem. Tog  en timma längre att köra på mindre vägar genom ett vackert sommar-Skåne/Halland än att ta den gamla vanliga E6an. Ett bra val!


Idag blev det återigen en rolig utflykt.
En träff med några av mina bästa vänner genom livet, Adéle och Annika.

Kommer ihåg allra första gången jag såg dem. Jag satt i bussen, på väg till stora högstadieskolan, den allra första dagen... någon gång i augusti 1966.  Vi körde förbi två identiska tjejer, klädda i blommiga byxor och röd tröja och med långt brunt hår, i backen upp till skolan. Tittade extra på dem, för jag hade aldrig sett två likadana personer tidigare...
Det visade sig att vi gick i samma sjua, 7a, Två tjejer som var jätteduktiga på allt, ville gärna bli vän med en annan, som också ville vara en bra skolelev. Gymnasietiden delades med den ena av de båda identiska tjejerna, men med båda har jag haft kontakt, mer eller mindre frekvent, under alla år.
Så kul att ha vänner kvar efter så lång tid, vänner som man har många minnen ihop med.


Idag träffades vi i en nybyggd lägenhet i Borås och tog sedan en promenad runt Pickesjön. Två varv... lika bra att ta chansen att röra på sig när vädret är som gjort för promenad.... och tänk åtta och en halv kilometer, det går hur snabbt som helst, då man har trevligt sällskap och mycket att prata om.


God lunch serverades i den trevliga lägenheten, kaffe och kaka ( måste bara testa att baka den, för den var SÅ god... mintchoklad på mandelmassefyllning på mjuk chokladkaka) på balkongen.

En supertrevlig dag! Tack för den, tjejer!

I morgon bär det av till Halmstad... trav för en del.... men jag tror att jag tar och travar runt på stranden i stället...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas