söndag 28 augusti 2016

Vilt varierad vackert väder vecka

Visst skulle jag kunna sitta här hela förmidagen och fundera och skriftligt artikulera mig kring denna otroliga vecka... men det har jag inte tid med.... jag har andra roliga saker på gång under dagen. Så det får bli lite kort... om jag klarar det, för denna vecka vill jag verkligen dela med mig utav.

Vädermsääigt, innehållsmässigt, kvalitésmässigt, rolighetsmässigt..... jag är bara så tacksam att kunna leva livet i det tempo och med det innehåll som det fylls med. Att orka njuta.... och ibland faktiskt lite känna efter, att nu måste du pausa... en stund.


Söndagen innehöll ett besök i Halmstadsstugan, med promenad på stranden, läsabok vid stugan och på ( den ödsliga) stranden, bad i havet och...


....fiskplanka på Pio.
På söndagar har man "tillbudspris" på de läckra plankorna, både kött och fisk. 100 kronor under normalpriset, ett fynd om man ser på vad man får för 198 kr.
Sjötunga ... eller annan fisk av liknade art, hel spenat och ett stort antal handskalade räkor, döljer sig under den mjuka gräddsåsen. Otroligt gott!
Kunde bara inte låta bli att festa till med efterrätt också, hemgjord vaniljglass med hemkokt kolasås och färsk frukt och färska bär.
Helt sagoikt god måltid!


I måndags var det dags att ta emot eleverna igen.
De hade blivit riktigt stora, mina "små" femmor. Visst ändrar sig tolvåringar lite grann, såväl till utseende som sätt under en sommar. Det märks att mina fina elever är skolans förebilder nu, de är äldst, de ska ta lite ansvar för både det ena och det andra.... och det gör de.
Så roligt att vara tillbaka i skolan och träffa barnen igen. Tror att de flesta eleverna kände likadant.

Spin-Mix-säsongen startade på kvällen. Kändes jätteskönt för tantens gamla lekamen att få använda musklerna lite mer strukturerat igen.

Värmen kom och tog oss lite på sängen i mitten av veckan. Ljuvligt att kunna sitta i solstolen efter skolas slut, skönt att kunna ta promenad längs sensommarblommande vägrenar och utmed mogna sädesfält i shortsljummen seneftermiddag.


Vi jobbade med OS-tema i skolan under veckan.
Alla skolans 83 elever, från F-klass till åk 6, delades in i grupper. De yngre eleverna blev indelade så att de hade sina faddrar från de övre klasserna med i sin grupp.
Varje grupp bestämde sig för vilket land de skulle representera i det OS som gick av stapeln under torsdagen.
Elva olika länder blev det... Brasilien, USA, Zimbabwe,  Jamaica, Frankrike, Tyskland.......
Man målade flaggor och sökte fakta om landet. Varje land presenterades genom en färggrann och informativ affisch.


På torsdagen tändes den olympiska elden, efter det att invigningstalet hållits.
Åtta grenar avverkades...


bl.a. "Kasta rockring"


... badmintonssbollspoängjakt....


.... och hoppa två lika långa längdhopp.

En kul dag, tyckte vi nog alla.

På kvällen hade vi fixat en fest för vår kollega som valt att gå i pension, men som ställer upp som vikarie framgent. ( Toppen att kunna boka en sådan, och ha möjlighet att ta lite ledigtunder terminerna)


Kollegor till Karin, från olika tider,hade bjudits in, och alla som hade möjlighet, kom på festen.
De som inte hade möjlighet att komma, hade skickat hälsningar.


Nitton kvinno-skolfolk fick lyssna på Marks ljuva gitarrsträngsvibrationer,
prata roliga minnen, skratta mycket, och smaka vår tidgare stjärnkock, Ingelas, delikata måltid.


Det var verkligen en rolig kväll, och jag hoppas att alla tyckte så.
Jag är nog väldigt känslig vad det gäller hur människor som kommit på ett kalas känner det. Om jag står som arrangör för kalaset, så vill jag ju att det ska vara en fest med ett innehåll som gör att alla känner sig sedda, delaktiga och glada. Naturligtvis är  festen tillägnad festföremålet, men glädjen, positiviteten och den sociala samvaron ska vara för alla.


Tidigare lärare på skolan, träffade gamla elever som också jobbat om pedagoger i Gimsås, men som nu jobbar i andra skolor.


Och här har vi festföremålet!


I fredags var det högsommarvarmt och medelhavskänsla.
Favoritcykelväder för tanten.
Skyndade mig hem från skolan och tog baddräkten under shortsen, packade ner lite frukt och vatten och trampade iväg mot Lagmanshagssjön.
Det värmde gott i den ljumma vinden, ja, det var så varmt så att tranorna sökte skydd för solen i skuggan av hängbjörken.


På favoritsjön ( en av de två jag har)  krusades vattnet av den hårda vinden.


Några barnfamiljer hade kommit till den badvänliga sjön.
Man får gå en bra bit för att bada ordentligt... så när jag nu tagit den långa vattenpromenaden till badvänligt djup, så stannde jag i det våta och svalkande en bra stund.


Fruktsockerenergi för hemtramp i motvind avnjöts,


... och ett visst mått av avundsjuka uppstod då jag trampade förbi åretrunthus med egen brygga.


Igår, lördag, gick färden till Väröbacka.
C-Es morbror och hans fru bor där, och hade bjudit in oss tillsammans med C-Es syster Helena och svåger Roger  till besök.
Bengt-Göran, det är farmors lillebror, född tjugo år efter henne. Bengt -Göran hör ju egentligen till vår generation, vilket vi inte tänkte så mycket på, då vi träffades på alla släktkalas som anordnades förr i tiden.
Numera träffas vi bara på begravningar och det var det som Bengt-Göran och Gunilla tycke var lite tokigt. Man kan väl träffas och bara ha trevligt ihop, någon gång också.
Det hade vi!


Denna märkliga buske hade B-G fått av, numera framlidne, bror Gerhard.  Superhäftig...och vi har blivit lovade en planta. Pensionär C-E kan åka ner till Väröbacka och hämta om någon månad,


Käschmerbär,kallade B-G busken. Sökte med såväl ordet som bilden på google, men hittar inte. Någon som vet??? Ska funka som brännvinskrydda, hade B-G fått veta av sin äldre bror.I den välskötta trädgården fanns nästan mogna äpplen.
Vi fick avsmaka dem i en äppelpaj till kaffet. God, frisk smak  var det på dem.


Häftigt med genetik C-E och B-G är mer släktlika varann, än vad B-G är med något av sina fem syskon. ( Varav numera enbart en finns i livet)


Och tänk, dryga hundra meter från Bengt-Görans och Gunillas hus, beläget ett par km från Värö samhälle, fanns en geocachingrunda. En ny en, som publicerades i början av denna månad.
Dessutom var B-G insatt i geocaching, och hade både app och konto, tack vare en av sina döttrars intresse för  den roliga fritidsaktiviteten.
Det var en runda på knappa två km och med varierade gömmor.
Svåger Roger var modigast av oss, med lite assistans från de övriga herrarna,  nådde han denna svåra gömma.


Här letade jag knappast alls, det fanns tre andra som var intresserade av att hitta.


Helena och jag kunde ägna oss åt att njuta av de fullmogna björnbären. SÅ goda de är!


B-G blev extra glad av att  hitta en gömma direkt, innan någon annan hunnit börja leta.


Med gemensamma ansträngningar lyckades man också bärga hem en burk med hög terrängrankning. Den som  fanns på mindre än tvåhundrameters avstånd från värdparets hus.
Det var en kul runda!


B-G ville visa oss ett häftigt ställe, nämligen Borrås skåra.
Denna 100 meter långa och 10 meter djupa skåra i berget, tror man att inlandsisen åstadkommit.


Det allra häftigaste, det var denna sten, som kilat sig in mellan bergväggarna.
Det sägs att den stenen ska falla ner över den sista människa som passerar den.
Vi klarade oss!Man påstår också att man vid gamla tiders anställningsintervjuer för drängar, lät dem göra provet att hoppa över skåran, på tiometers höjd. Otäckt, men knappast omöjligt.... sprickan är bara en halv meter bred där den är som smalast.

Utsikten från bergets topp var förstås toppenfin.
En earthcache blev bärgad på denna synnerligen intressanta plats.Lokalt uppfödd kyckling bjöd Gunilla på, när vi kom tillbaka efter utfärden.
Vilken skillnad på smak, jämfört med den "fabriksuppfödda".

Solen gick ner och himlen visade ett vackert färgspel. Det var dags att bege sig hemåt.En jättetrevlig dag! Tack Gunilla och Bengt-Göran.
Nu får vi se till att träffas lite oftare, för oj, vad detta var roligt!

1 kommentar:

  1. Vilken rolig vecka! Häftig plats den där skåran. Såg Mårtens bilder därifrån och önskade att jag kunde åka dit. Har varit på liknande platser och det är så häftigt. Ha en lika rolg vecka den som kommer och njut av tiden med dina fina elever.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas