söndag 22 mars 2020

Vatten


Det är något visst med vatten.
Hav, sjöar, floder, bäckar, ja t.om. välfyllda diken tilltalar mig så.
Allra vackrast är vatten, då en klarblå himmel speglar sig i dem.


Vilda vatten är också vackra.
Vatten som har  skummande vågkammar.
Vatten som ystert porlar fram i en vårnatur.

Är det så att alla dras till vatten, eller finns det några som inte känner av någon vattendragning alls?


Huset som vi byggde för fyrtio år sedan, det gillar jag ännu. Trots att - eller kanske för att - vi inte gjort så mycket åt det under alla år.
De allra flesta har ju bytt kök på de åren, det har inte vi.
Väldigt många har byggt "pensionärskuvös" över altanen. Det har vi aldrig funderat på.

Men det finns en sak jag inte gillar med vårt hus. Det ligger på fel ställe. Det som en gång var skog, det har blivit kalhyggen. Och vattenspeglar, det finns det inga alls. Det saknar jag !


Idag tog vi bilen sex kilometer nerför backarna och över mossen. Där ligger ett litet samhälle som heter Nittorp. Nittorp är känt i för damfotboll ( Victoria Sandell Svensson spelade i laget under några ungdomsår) och ishockey. ( Erik Andersson spelar just nu i Rögle, Han kommer från Nittorp).

Genom Nittorp går Jälmån, och Nittorp har vuxit fram vid de båda små sjöarna som bildats i flodfåran.


C-E följde gärna på dagens promenad. Jag tyckte att vi skulle förlägga den till vägarna i den lilla byn Gisslarp, som ligger på kullarna norr om Nittorpssjön.

Det var länge sedan jag/vi vandrade där. På 80- 90-talet gick jag ofta med svärmor på tipspromenad på en av rundorna. På senare tid har jag vid några tillfällen vandrat längs vandringsleden som går genom byn och som fortsätter förbi Dalstorp.


- Orättvist att en del får bo på en sådan här plats, och andra på ett kalhygge, tyckte jag.
C-E tyckte att alla inte kunde bo vid vatten.
Men visst hade det funnits plats för oss också.... men vi tänkte inte så långt, när vi var unga och mindre förståndiga. ( ?)

Gisslarpsrundan blev en runda på fyra kilometer. 3,5 km gick genom vackra, mer eller mindre öppen, omgivning,  500 meter gick genom tät skog. Inte alls samma goa uteväderskänsla när solen försvinner  bakom täta grangrenar... då märks det att det inte är riktigt läge för sommarkläder ännu.


Gisslarp har en lång historia. Det finns informationsskyltar på sina ställen. Där kan man läsa att det bedrivits åkerbruk i mer än 3000 år och att det finns ett antal gravkullar från bronsåldern.

Spännande tankar att människor tog sig till odlingsbara områden vid våra sjöar för så länge sedan. De kom via Ätran och tog sej sedan upp i  biflödena.


Härliga dagar med sjönära promenader. Ser fram emot nästa. Kanske det kan bli runt Kroksjön i Hestra, en mil bort.
Men tills dess är det skola och mormorstisdag. Den senare med möjlighet till sjöpromenad. Tycker att det är så gott att vi har våra skolor öppna.... och att jag inte känner mig det minsta förkyld.

Ha en fin vårvecka och gå ut och njut av naturen, alla ni som har den förmånen.

8 kommentarer:

  1. Vi har en del gemensamt - som detta med fascinationen av vatten i alla former. Jag gillar liksom du allt från diken till hav - och även vattenpölar efter regn kan vara vackra!
    Vi bor i en mysig liten stuga i kanten av det som finns kvar av skogen. De äldsta och vackraste skogarna är numer kalhyggen ... och vi saknar sjöutsikt! Nåja - jag trivs ändå och har många fina promenadvägar.
    Härliga bilder från er promenad!
    Ha en ny fin vecka!

    SvaraRadera
  2. Jodå, jag trivs i skogen oxå.Men härligt att vara vid vatten. Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig om detta med vatten och vattenutsikt. Det drar på något sätt.
    Du har ju också tagit så fina bilder med vatten, i olika utförande om jag kan uttrycka mig så. Härligt att få njuta av.
    Håller med dig. Så skönt att vi inte har blivit sjuka och hoppas att det håller sig så. Det ska nog mycket till innan de bestämmer sig för att stänga förskolor och skolor för barnen, kan jag tänka mig.
    Sköt om dig och var rädd om dig.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Det samma till dej, vännen min.

    SvaraRadera
  5. Vi flyttade in 1984 och har inte bytt kök. Vi har inte heller någon pensionärskuvös. Själv älskar jag att bo nära havet. Vi har inte havsutsikt men på fem minuter når vi fantastiska stränder. I inlandet skulle jag aldrig kunna bo. Nu vet jag att det är en smaksak och att många tycker att skogen är det bästa som finns. Att promenera vid havet är en lisa för själen, i alla fall för mig.

    God kväll!

    SvaraRadera
  6. Åh, så underbart att bo så nära havet. I och för dig så tycker lika mycket om sjöar. Bara det är vatten så. Och så bör jag på ett kalhygge. Lite tokigt. Men lite sent att flytta.... Eller inte... Fast då får jag nog flytta till vatten själv...Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Åh så roligt att följa dig på promenaden, förbi vackra vatten och vyer <3 Jag blir så varm i hjärtat när jag ser bilderna! Vatten och skog är livgivande på nåt vis, ha det så fint nu <3

    SvaraRadera
  8. Härliga bilder ,-) Jag älskar vatten mest att titta på är nog en badkruka, fast om det är varmt då gillar jag att bada!
    Vi har en vattenhund, så vi dras till vatten, bo nära vatten skulle vara rogivande!
    Ha det fint
    Primrose ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas