onsdag 25 januari 2023

Sångarglädje

 När Adam hade smakat på det goda äpplet, lockad av Eva, så blev hela familjen Adamsson utvisad ur Paradiset. Ett rätt grymt straff, tycker jag. Känns som rena talibanfasonerna, helt utan rim och reson.Nu hade väl den Allrådige något skäl till utvisningen, får man tro. Iallafall så tyckte några av änglarna, att det var ett för hårt straff, det att hela mänskligheten skulle klara ensamma sig ute i vida världen. Musikens ängel var den som protesterade mest. Vår Herre visade sin nåd, och gav Musikens Ängel grönt ljus att följa med familjen Adamsson och deras efterkommande ut i vår hårda värld.

Gissar att någon av er hört den fina berättelsen någon gång. För den är sann. Iallafall för mej. Musik är viktigt, såväl att lyssna på som att utföra. Man mår bra av musik... eller ... jag, och många andra, mår bra av musik,

Tror att sportens ängel också fick visum till jordelivet. För jag har förstått, att det är något som är väldigt viktigt för många ...

Nu var det sångarglädje som det skulle handla om.


Våra tre små, de gillar alla att sjunga. Väldigt mycket. 
Ava fick en enkel kareokemaskin i julklapp av oss.  ( Mammans förslag) Den har blivit väl använd, och väldigt uppskattad. 
På söndag fyller Konrad 6. Tanken är att födelsedagen ska firas hos kusinen i Malmö. På lördag. 
Så därför har jag delat upp våra presenter på två "mormors- morfars-tisdagar". Igår fick han öppna ett stort paket, innehållande en liknade  högtalare med mick och blue-toothfunktion, som Ava fick.

Det blev till att "blue-tootha" diverse låtar. bl.a. "In i dimman" och "Som du vill", 
Det sjöngs med stor glädje! Dessutom har pojken en riktigt bra röst, tonsäker och rytmsäker, som få. 


Lillebror fick också pröva. "Som du vill" är hans favorit.'

 
När det blev mörkt kom discolampan på, och det blev sång och dans till såväl "castade" barnsånger som till sånger "a capella".
En bra och uppskattad present. 


Senast som vi hade PRO-möte, sa en av deltagarna "Så kul det vore om vi kunde få aktivera oss lite mer, inte bara sitta och lyssna. Ett quiz vore kul. " 
Jag gillar ju quiz, och hade redan funderat på ett "allasångsquiz".  Det var inte så svårt att få med sig styrelsen på det.  Jag kan ju alltid klinka på piano till låtarna, tänkte jag. Nu blev det så att vår kassör tog hand om det mesta av kompet, det som hon redan hade klart i sin fina synth. Men lite fick jag klinka också. Det är så roligt att kompa, och höra en stor kör sjunga till. En riktigt höjdarkänsla.


Åttiotalet allsångsglada pensionärer fick sedan lagvis svara på tre frågor till var och en av de tretton låtar som fanns i allsångshäftet.  Allmänbildningsfrågor av både lättare och svårare karaktär. 39 poäng fanns att erövra. Bästa laget hade 35.  De fick var sitt paket kaffe i första pris. Tacksamt i kaffe-dyrtider. 
Årets första semla avnjöts till fikan. Inser att jag gillar torra småkakor... eller goda frallor...  betydligt mer än en gräddfylld semla. 

I morgon väntar en hel arbetsdag.  Ett par av kollegorna är sjuka/vab, så vikarien inkallas för förmiddagstimmarna. På eftermiddagen väntar de vanliga lektionerna. Musik. Förstås! Är glad att just den ängeln ville lämna Paradiset. Tänk en tillvaro utan musik.... så torftigt!!


18 kommentarer:

  1. Dina gener har helt klart gått vidare till barnbarnen. Så kul! Åsså måste jag ju berömma Konrads fina frisyr:-)
    Även om musik eller rättare sagt sjunga/spela instrument aldrig varit min grej (noll talang trots många försök) så älskar jag musik. Å om ingen är i närheten kan jag sjunga med vilken låt som helst... även som tondöv;-)
    Sa' du inte att du borde på landet!? Så många pensionärer på den träffen. Vi har ju också olika pensionärsaktiviteter i området, mest poppis är boule. Men där är det max 16 pers som deltar. Så grattis till en aktiv värld efter 65:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. På landet händer det inte så mycket! Så då kommer folk. 80-talet personer var med på dagens quiz.
      Jag tror att musik är viktigt för de allra flesta. Och så finns det några enstaka som är helt ointresserade. Och alla kan sjunga. I kör. Solo kan jag heller inte sjunga...Låter hemskt!

      Radera
  2. Min sångröst är i princip obefintlig. Men de tre pojkarna sjunger gärna. De kan de flesta populära låtarna. Bra melodi också, så ingen tvekan om vilken låt det är.
    Instrument är kul, inte det heller något jag behärskar. Spelade gitarr i skolan, men det blev inte mycket av det.
    Roligt med era quis och pensionärsträffar! God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du gillar musik! Tror att du är mest rytmisk. Dansör tror jag bestämt att du är! Detsamma

      Radera
  3. Imponerande att så många kom till pro-träffen. Måste ha varit en efterlängtad aktivitet.
    Musik är absolut viktigt i skolan, liksom slöjd, bild och idrott bl.a. Det skulle inte vara roligt med enbart teoretiska ämnen, det praktiska måste också få plats. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr så har de praktiska ämnena också teoretiserats i skolan. Det ska analysetas hut och dit. Så synd!

      Radera
  4. Underbart med musik, tror det är en del av varför jag fortfarande håller på med F&S, och rörelseglädje! Har inte hört den lilla historien du berättade, den var inte dum! Vilken bra present Konrad fick! Semlor är gott, bara inte bullen är torr, hihi! Torra kakor är inte min melodi ;-)
    Så kul med musikquiz, och inte dumt att vinna kaffe!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musik är nog viktigt för de allra flesta. Tänker på hur tomt det skulle vara utan musik. Krsm

      Radera
  5. Vilken rolig present! Förstår verkligen att den uppskattades. Och visst är sång och musik viktigt. Instämmer helt. Roligt att "sångpresenterna" dessutom blev så uppskattade.
    Roligt också med musikquizz på PRO: Och detta att aktivera sig är ju roligt-.Visst är sång och musik också lika med glädje-
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är nog många som är överens om det! Kram

      Radera
  6. Bra tips på present till någon av kommande födelsedagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om ett par år så passar det säkert bra. Lego/Duplo är väl annars det säkraste kortet.

      Radera
  7. Jag säger detsamma .... tänk en tillvaro utan musik! Det vore väldigt torftigt det. Vilket härligt inlägg! Så fint att se killarna som sjunger "In i dimman" och "Som du vill". Och så trevligt med musikquiz. Och nu är du väl som bäst igång med musiken i detta nu ...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heldagsjobb! Känns både ben och knopp för den gamla lärarinnan. Men kul! Kram

      Radera
  8. Ja, vad vore världen utan musik? Tråkig skulle jag vilja säga. Förvisso sjunger jag som en kratta och en synnerligen opedagogisk musiklärare knäckte mig nästan helt. I någon kör har jag aldrig varit välkommen heller men att hindra mig från att lyssna har ingen kunnat göra.

    Lilla S fick en liknande i födelsedagspresent av morbror och det blev en mycket uppskattad present kan jag säga. Min förhoppning är bara att flickorna möter klokare och mer pedagogiska musiklärare när det är dags för dem. Lilla I sjunger väldigt bra och lilla S bra så det lär nog inte bli några bekymmer. Husse är väldigt musikalisk och tacksamt nog ärvde alla våra barn det från honom vilket jag är glad för.

    Vilken trevlig aktivitet för visst är musik glädje!

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett fördelaktigt arv, musikalitet.

      Jag tror att du kan sjunga i kör. Det kan alla. Jag är ingen solosångare, absolut inte. Men leda sång kan jag göra ändå.

      Musiklärare var nog rätt opedagogiska på 60-70 tal. Många iaf.

      Jag får tacka min mormor och mina föräldrar för att de försåg mej med både gitarr och piano, då jag önskade dessa instrument.

      Döttrarna spelar bra piano, sjunger hyfsat, men deras make/sambo är riktigt goda musiker. Killarnas pappa spelar fem-sex olika instrument... Så de har bra "musikgener" Och det är kul!
      Avas pappa är basist.

      Det blev musik med alla skolans elever, utom F-klass, idag. Och en lektion svenska. Rätt mör i sluter på dagen, men nu har jag återhämtat mej rätt bra! Ha det gott!

      Radera
  9. Härligt med egen konsert! 🎤 🎼

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas