lördag 24 augusti 2013

Skolstartat


 Har jobbat i två veckor, och,oj, vad snabbt de har gått.
Kändes ändå som om denna vecka, var den riktiga skolstartsveckan, veckan då eleverna äntligen inställde sig för terminens arbete.
Detta år har jag en extremt liten klass, som det ser ut idag, enbart tio elever.
Är faktiskt så att jag kan känna "dåligt" samvete för detta. Samtidigt som jag kan tycka att denna lyxtillvaro, det är både jag och  mina sexor värda, under fyra år har jag haft  skolans största klass, tillika dubbelklass.
Första gången på fyra år som jag ha ren "ren" klass, inte konstigt att det känns konstigt.
Sexorna tycker, iallafall så här i början, att det är jätteskönt att få vara för sig själva.Att ha få elever, det betyder inte att jag under lektionstid har mindre att göra.
Det betyder bara att varje elev får mer lärartid.
Samt att jag kan hjälpa varje elev, där den befinner sig, inte bara hasta igenom förklaringar och hjälper utan kunna ge var och en mer av det speciella behov som varje barn ju har, oberoende på vilken "nivå" den befinner sig.


Hade glömt av hur trött man kan bli efter en dag utan rast.
För raster,det har vi inte på onsdagar, någon av oss som jobbar med de äldre barnen.
Full fart mellan 7.45 och 16.30,  med tio minuter paus här och där.
Blir så irriterad av att man från lönekontorets sida ändå lägger in de obligatoriaka trettio minuternas lunchrast, trots att vi inte har en chans att få ut detta.
Det är absolut inte så lyckat att ha konferens en sådan dag, men så ser det ut.
Man vänjer väl sig vid att onsdagen blir en tröttdag, en dag då man inte orkar göra något annat.


Fyra skoldagar med elever blev det bara denna vecka, då man av någon anledning bestämt att eleverna skulle komma på tisdagen.
Efter två dagar, så var man inne i den "gamla trallen"- det kändes redan  länge sedan det var sommarlov.

Elevens Val har vi på fredagar, alla elever i åk 3-6 + tre lärare.
Under ett par år så har Elevens Val fått bli IUP-tid, att eleverna fått denna tid att jobba med sina särsklit utvalda extraträningsbehov.
I år tänker vi ändra på detta.
Första perioden blir en "uteperiod" där eleverna bl.a fått möjlighet att välja geocaching.

Det var fantastiskt roligt att ge sig ut och leta upp Philips enklaste gömmor med tiotalet intresserade elever.
De hade många frågor och de tyckte att det var jätteroligt att leta burk.

Till min stora glädje upptäckte jag att en av dessa elever skaffade sig ett eget konto igår.
Denna elev, som kallade sig ekorre, hade nämligen loggat tre av de cacher som jag lade ut med skolelever förra våren.
Superroligt!
Får lägga ut en skolrunda för eleverna,  under någon av de närmaste veckorna. ( Fast även för andra förstås)


Träningen började denna veckan.
Med träning avser jag spinning - spinn/mix.
Man hade startat en ny träningsgrupp också, cross-fit. Tänkte testa på detta, men då jag såg att det nästan bara var unga personer ( 45 -) med i gruppen, då kände jag mig alldeles hopplöst för gammal och avstod.
Konstigt nog så var det bara jag som var "gammal tant" på spinningcykeln också. Där brukar jag ha sällskap av någon eller några i samma ålder.
Kanske kommer de, när det blir mörkare ute.
Spinning -spinning/styrka är ju annars en alldeles utmärkt träning långt upp i åren.
Liten belastning på skelett, samt att man lägger sig på sin egen nivå.
Tänker att jag kanske skulle bli seniorspinningledare när ( och om) jag blir pensionär.


Igår hade vi en trevlig kväll i Korpstugan, dryga tiotalet arbetskamrater på vår lilla skola.
Vi firade en kollega som fyllt halvsekel.
Trevligt att träffas utanför skolan... och faktum är att det blev inte SÅ mycket skolsnack under kvällen.
Var lite orolig för att det skulle bli för sent för tant som måst vakna klockan sex varje morgon, och som numera känner sovsug vid tiotiden.
Funkade att vara uppe till midnatt och att ändå känna sig rätt pigg idag ... då jag ÄNTLIGEN fick befinna mig i drömmens rike ända till klockan åtta!


Geocaching eller rolig fotografering, det har jag inte hunnit med ( känt för) när skola och träning tagit den mesta tiden.

Men idag blev det två cacher hittade, efter det att kylskåp fått påfyllning och trädgård fått sig en välbehövlig uppfräschning.

Philip hade lagt ut en ny gömma som vi hittade,C-E och jag.  Vi hittade också en rolig- enkel- multicache på "Kyrkrundan" vid Mossebo vackra kyrka. Nära och bra alltså!

I morgon är det tänkt att bror och svägerska ska bjuda mig och C-E på födelsedagspresent .... Elfsborg-Öster och mat på fin restaurang i Borås. Hoppas att di gul-svarte kan bjuda på lite födelsedagsmål också!

6 kommentarer:

 1. Vilken lyx med tio elever. Då kan man verkligen se alla varje dag. Vi har stora klasser hos oss. Större blir de. Efter sommarlovet hade klass 5 vuxit till 31 elever. Sexorna var fortfarande 29 och de nya fyrorna var bara 24, men det var de gamla sexorna också. 84 elever möter jag alltså varje dag. Rast ser vi till så att vi får på schemat. Vi försöker hålla på våra raster, men i stället fick jag jobba över tre dagar första veckan. Annars hade jag inte haft något planerat för lektionerna.

  Vi fortsätter Augustiutmaningen. Hittills har jag klarat alla dagar. För det mesta blir det en om dan. Många fina och roliga gömmor har publicerats. Idag lyckades jag till och med få med mig den motvillige maken.

  Ha det gott den kommande skolveckan. Kul att eleverna gillade geocaching. Jag har också några som har egna nick.

  SvaraRadera
 2. Önskar att alla klasser kunde få vara så stora att de kunde få massor av tid och hjälp av sin lärare. Idag är sådant lyx! Kul att du fått en liten klass i alla fall - tror du gör det bästa av det... :-)

  Apropå ålder så spelar det väl ingen roll i det sammanhanget. Du tränar i din takt... och de kör snabbare om de har bättre ork. Ålder försöker jag förtränga ibland, bl.a när jag skulle lära mig dyka med tub. Men när det gällde det så hade jag behövt någorlunda jämnbördiga kurskamrater för att hänga med. Mina kursare var i 20-årsåldern och ingen av dem var helt obekant med dykningen, vilket jag var... Jag hoppade av när jag inte ens klarade av att sjunka till botten... jag seglade runt strax under vattenytan när jag försökte gå till botten... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är bra när man har någorlunda jämnbördiga att träna med.. fast just spinning... där lägger man på i sin egen takt.

   "Talade" om att du skulle komma och gå min promenad ev. på fredag. Hoppas att du inte tar illa upp, tror inte att du gör det, men jag känner att det just nu är för stressigt ( redan) för att jag ska känna att jag har den tid jag vill ha med dej, för att det skulle bli en trevlig eftermiddag.
   Innebär att det inte blir någon cachingrunda i år. Får vi vara friska, så får vi se till att den funkar nästa sommar i stället.

   Radera
 3. Helgen som kommer fre-sö är jag upptagen med att vara barnvakt. Sonen med familj gör "stora flytten" då och får jag äran att passa junior! Det kommer fler somrar och jag har god förhoppning att både du och jag hänger med... :-) I annat fall får den överlevande tänka positivt på att vi faktiskt VILLE träffas, men inte fick inte till det.. ;-)

  SvaraRadera
 4. Helgen som kommer fre-sö är jag upptagen med att vara barnvakt. Sonen med familj gör "stora flytten" då och får jag äran att passa junior! Det kommer fler somrar och jag har god förhoppning att både du och jag hänger med... :-) I annat fall får den överlevande tänka positivt på att vi faktiskt VILLE träffas, men inte fick inte till det.. ;-)

  SvaraRadera
 5. Så skönt och vilken "lyx" att få gå i en så liten klass. Påminner om gamla tider. Tror alla mår bättre av detta både barn och lärare. Tycker det är en mänsklig rättighet. Att få tid och att kunna ge tid till den som behöver. Lycka till! Fina, underbart vackra foto du tagit.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas