fredag 29 maj 2015

Blombilder


Kände för att gå ut i vädret, med bästa kameran och fota naturen.
Började i trädgården.
Undrar vad detta är för en växt?
Sista gången vi var i paradisträdgården tog jag med diverse frön hem till Stockremma, De fick gro i lådor i vårt lilla växthus över förra vintern, och i början av förra sommaren,  planterade jag ut det som växt till små plantor. I år har vi flera sådan här korsblommiga saker i rabatterna. Har blommat länge. Har fina, mönstrade blad. Ändå kan jag inte låta bli att undra... är det ett skånskt ogräs som vi fått med oss till växtzon 5?


Många klagar på den vår som inte blev som de hade tänkt sig. De tycker att den har varit alldeles för kall.
Jag tycker att det har varit en bra vår. Man har kunnat följa hur naturen vaknat och börjat sträcka sig mot solen, för att börja växa och blomma.
Vissa år kommer vårvärmen så snabbt, att man får grön-chock. Ena dan är det vinterbrunt, nästa dag bländas man av det gröna. Så har det inte varit i år. Sakta har naturen vaknat. Jag tror att den mår bra av det. Jag gillar iallafall inte att bli abrupt uppväckt, det känner jag av på ett negativt sätt hela dagen.


Jag är SÅ nöjd bara det är någorlunda uppehåll och jag kan ta  mina uterundor iklädd fleecetöja och vadlånga jeans. Det kan man, även om termometern bara visar på 12 grader plus.

Gullvivan i rabatten har blommat ett bra tag. Snart vissnar den ner och hela plantan försvinner nästan helt.
Gullvivan är en av våra trognaste vårvänner. Den är en av de få växter som finns kvar sen allra första början, då vi anlade rabatten runt altanen för snart 35 år sedan.


Förstår inte att det ska vara så svårt att få till bloggandet lite oftare.
Och få till något annat än lite halvnegativt.
Hade tänkt skriva ett inlägg under rubriken "arga Anna-Lena" för några dagar sedan.

Hoppas att äppelblommen klarar sig utan frost detta år. Skulle gärna vilja ha lite äpplen att koka äpplemos av. Har fått köpa äpplen till det goda hemkokta moset, under senaste året.


Äpplemos är inte dumt på havregrynsgröten.
Förr i tiden åt vi alltid havregrynsgröt till frukost.
Numera inskränker sig lyxfrukostarna till en gång per helg.
Hur bekväm har man inte blivit, som plockar fram fil och flingor i stället för att koka gröt?
Får nog försöka få till en förändring, mot grötfrukost!
Med äpplemos på.Av den här arten trädgårdsväxt har vi tre olika färger.
Denna, tror jag, var med  från först början. De rosa och vita varianten kommer från den skånska paradisträdgården.
Blir lite ledsen då jag tänker på att vi inte längre har  tillträde till densamma.


Den här växten köpte jag på Grimstorpets örtagård, för ett par år sedan.
Man kan inte längre köpa växter där. Numera har man annan verksamhet där.
Paradisträdgårdarna har stängt!

Varför är tanten arg då?
Två saker framför allt:
Blir så förb-d då jag hör att lärare inte vill ha vissa ämnen, trots att de har legitimation/behörighet att undervisa i dessa, och har gjort under många år. No är ett jobbigt ämne, det vill man inte ha.  Matt är det också många som inte vill ha.
Klart att man måste undervisa i allt man  har behöríghet i, om det behövs. Rektorn måste sätta ner foten! I många sammanhang, så har läraryrket jämförts med läkaryrket ( vet inte varför.... lillebrorkomplex, kanske..) Tänk om läkarna sa att jagvill inte  ha patientbesök/jag vill inte operera... men det andra kan jag göra.... eller undersköterskan  inte vill ahamed bajs och kiss att göra... eller såtvätt... men resten går bra.

Grr, vad jag blir arg på "jag-vill-inte"tänket. Som de dessutom får igenom!En annan ilskegrej, är den enkät som alla kommuner ska skicka ut till elever och dess föräldrar i åk3,5 och 8.
Mina femmor svarade på enkäten och var nöjda med det mesta... med trygghet i skolan, med utmaningar, med  att få den hjälp de behöver.
Fick se föräldraenkäten i veckan. Enbart 55 % av föräldrarna hade svarat,,, de flesta var nöjda ... men någon ansåg att dess barn var otryggt i skolan... någon / eller samma.... ansåg att barnet inte fick en hjälp den behövde.
Jag blir så förb-d på dessa anonyma enkäter. Klart att man får tycka vad man vill och det är jättebra att man får tala om att man inte är nöjd. Men INTE ANONYMT! Hur ska man kunna åtgärda något, då man inte vet vad som gäller?
Skickade ett mail till alla föräldrar i femman och bad att den som var missnöjd skulle höra av sig, så att vi/jag kunde reda ut det tokiga.
Tror ni jag fått svar? Ja, av flera som är nöjda... men inte med den efterlyste.
Skitlöjliga enkäter, som inte säger någonting... men som ska ligga till grund för e n massa rankningsstatistik.

Den här lilla stenpartinejlikan har aldrig fått bo i något sådant. Men den har överlevt länge ändå.

Tog en promenad längs vägen. Gick till Älmåsvägen och tog sedan samma väg tillbaka.
Träden har  kommit olika långt i sin grönska.
Hägg, sälg och björk är helt utslagna.
Ser ni det kala trädet i bakgrunden? Det är en asp.
Under flera år har mina klasser varit med i SLUs ( Sveriges LantbruksUniversitet) Höstförsök.Vi har kollat lövfällningen på olika träd. Asparna håller sina löv längst.
I år är vi med  även i Vårförsöket. Man ska rapportera in lövsprickningen till försöksledaren på universitet i Umeå.
Det är under detta arbete som jag insett att aspen är ett riktigt senkommet träd, både vad det gäller lövsprickning och lövfällning.
Häftigt att inse och förstå saker, trots att man är tant och 60+.Humleblomman håller på att slå ut.
Längtar lite till min barndoms stenar då jag ser detta.
I Finnekumla hagar så hör humleblomsters, smörbollars och liljekonvaljens blomning ihop.
Hos oss i skogsbygden, har vi inga smörbollar. Längtar efter att njuta av dem.
På en knapp timmes bilfärd så kommer jag dit. Få se på söndag....


Plockade de första liljekonvaljerna idag.
Lite, lite utslagna.
Inte ens den kamera som jag anser vara bra, tar bra bilder på liljekonvaljer. Det är den mest svårfångade växt jag vet. Får nöja mej med hundkex.

Vi jobbade med vårblommor i klassen. Hade lagt in ett antal arter i en PP, i kronologisk ordning efter blomningstid, Den näst sista var hundkex, den sista liljekonvalj ( inte fotad av mig då).
Tyckte att det låg långt fram i tiden, då dessa försommarblommor skulle slå ut.
Vi är där nu.Oj, vad smultronen blommar i år.
Hoppas att det blir många läckra bär.

Oj, så idiotiskt att välja om en korrupt gammal gubbe som ordförande för världens största idrottsorganisation, FIFA. Undra vad han har för hållhake på dem som röstar. Pengar eller våld?
Anser att när man kommit över 75, så SKA man gå i pension. I allafall i chefsposition.
Blatter är 79.
Ibland är man riktigt ung.... allt är relativt!


Fick ett meddelande på FB-chatten igår, från en jämnårig lärarkollega,
Hon hade suttit med sitt  barnbarn och kollat på You Tube-klipp. De hade hittat ett gammalt Schoolovisioninslag, från vår skola. Pojken undrade vem det var som satt utanför hans (och min) skola och spelade piano. -Det var han som var rektor innan, svarade farmodern. - Vem är rektor nu då, undrade pojken. - Jo, jag vet, fortsatte han. Det måste var Anna-Lena, för hon spelar också piano bra.
Hahaha ... dessa härliga ungar . Jag får nog jobba lika länge som Blatter, så jag får fortsätta att ha kontakt med de spontana unga människorna.
Styvmorsvioler är också härliga. Dessutom blommar de hela sommaren. De hör till mina absoluta favoritblommor.


Vad är detta? Skulle kunna passa som dagens bildfråga.
En del bloggare har ju pristävlingar... med vinster.
Jag är dålig å sådant ... precis som på många av de saker som kan glädja någon annan.

Idag kom Thina från brukarrådet med var sin fin blombukett till vår suveräna kock Ingela och hennes hjälpreda. Jag blir så glad av människor som tänker, och som tänker att man kan göra sådant som gläder någon.


Växter som fanns redan på dinosauriernas tid, de är riktigt häftiga, tycker jag.
Fick ett nytt nummer av den enda tidning som jag läser/prenumererar på"Illustrerad Vetenskap" igår.
Där kunde man läsa att forskare kommit fram till att T Rex var ett ganska så litet rovdjur, och relativt harmlöst mot de värsta ( som jag förstås inte kommer ihåg namnet på). Det mest skräckinjagande djuret var iallafall en jätteödla som snabbt kunde ta sig fram både på land och i vatten, en ödla med en svans som kunde  döda, med jättelika knivskarpa klor och med vassa tänder.
Så trodde forskarna ... jag får väl lita på dem... vem ska man annars tro på?


Vitsipporna är trötta så här års.
Kanske är vi det också, alla vi som jobbar i skolan.
Känner mig inte så trött, utan ganska nöjd, då jag är klar med alla omdömen,utom i fysik, Har inte riktigt avslutat sista ämnesområdet där.
Fast jag är inte så  bra på omdömen, det har jag tidigare framhållit. Det där med att skriva omdömen, det blir inte ett dugg objektivt. Mest för att man inte förstår hur man ska  tänka.
Jag ger iallafall hellre högre än lägre omdöme. Vill inte sänka någon, om jag absolut inte har fog för det.Tänk att man kan se ett nöt som en blomma. Med tanke på bloggrubriken. Nu är ju nöten en blomma innan den blir frukt.  Tycker att kött och mjölkproducerande nötter också är vackra. På andra sidan stängslet.

Regnet kom på vägen hem... precis som det gjorde på gårdagens härliga, men ryggontframkallande, lååångpromenad.  Gillar att gå långt och ta det lugnt, titta och njuta, istället för att jäkta fram på vägar och stigar. Borde vara så med livet också.... men tveksamt om det så är...

Just nu tar regnet en stunds vila...eller kanske gör det en uppladdning för morgondagen.
Regndag, det blir bra städdag.
Mors dag på söndag. Länge sedan det fanns någon mor att fira för mig. Livet är olika... och lite/ ganska mycket orättvist. Att våren/försommaren är kall, det är rättvist. Det är bra, tycker jag!2 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder! Våren har varit lång, men nu vill jag ha lite mera sommar. Vi går ju in i sommarmånaderna nästa vecka. Här blommar hela kullen med liljekonvaljer. Den underbara doften sprider sig in över trädgården. Snart slår syrenerna också ut.

  Du hade nog blivit en bra rektor, i varje fall inget mähä. Det är klart att rektor ska bestämma. Vi kan ju önska, men det är upp till ledningen att se till hela skolans behov. Här är det ganska rörigt just nu så jag avvaktar och inväntar besked om hur min tjänst ska se ut till nästa läsår.

  Ha en skön helg med eller utan regn!

  SvaraRadera
 2. Jag håller också med dig vad gäller ämnen att undervisa i. Jag tror att det skulle vara lättare att lägga schemat och att många av oss skulle slippa hoppa runt så mycket om man hade de ämnen man har behörighet i. Dessutom tycker jag att lärarutbildningen borde ge behörighet i sv, ma, eng, so och no/tk. Då har du möjlighet att ha en klass och ansvara för alla ämnen. Ämnen som mu, bild och idrott kan vara tillägg i så fall, likväl som att jag har läst 30 hp spec i min utbildning.

  Jag håller också med dig vad gäller enkäten. Hade också svar i min klass där föräldrar inte var nöjda, vet dock inte hur många eller vilka. Bland annat var de missnöjda med lärarnas jobb, dvs. mitt jobb. Och tyckte att deras barn var otrygga. Men men, inte mycket vi kan göra åt det. Det hade varit bra om de kunde vara mer konkreta med vad det är de inte är nöjda med.

  Kul med barns tankar, en rektor är en person som spelar piano. Ja, för den eleven är det det, haha. Ha en skön helg så ses vi på måndag.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas