onsdag 17 februari 2016

Fastefrosseri
Tur att man inte är katolik, för då hade man ju inte kunnat hålla på så här.  Tre semlor sedan i lördags, och någon till ska det nog gå att klämma in i denna första fastevecka. Sedan får det bli lite bättre ordning, för så här kan man ju inte fortsätta... eller kan man det?

Religionskunskapen kommer alltid sist i ordningen av no-so-ämnena hos de flesta av oss lärare. Av någon anledning. Min klass kom till no/so -ämnenas vägs ände ( innan vi vänder om och tar om en del av ämnena igen) veckan före lovet.
Inledde med att visa ett klipp ur en UR-film, avsedd för gymnasiet. Det handlade om hur religionspåverkade vi är i Sverige, och intresserade mina fem-sexor storligen. 
Utifrån kriterierna religiositet och självförverkligande fanns ca hundra av världens länder undersökta och bedömda. El Salvador, det fattiga lilla landet, låg längst ner i hörnet för religiositet- men så långt i från självförverkligförsök man kan komma. USA, enligt min uppfattning"skökan vid haven", låg högt på såväl religiositet som självförverkligande. Var låg Sverige då?  I diametral motsats till El Salvador, i en dimension för sig själv. Mest självförverkligssökande av alla, minst religionstillhörande.
Så det är vi som är onormala, inte fastande katoliker, budda-husägande buddister eller fem-gånger-per -dag -beende muslimer.

Detta angående mitt/vårt fastefrosseri...


Började med caféfikan i lördags på Linnea, fortsatte hos Helena i söndags, på Evas café i Svenljunga i måndags.... och då hade det blivit en grej.... var fikar vi i morgon?

Jo, hos Gösta i Smålandsstenar. Då måste man ju bara fortsätta och göra fikafrosseriet till ett februarifriveckaföretag.
Alltså blev det Gunnars i Ulricehamn idag.

Resten av veckan? I morgon får det bli medköpt fika från Stigs ( eller Bernts) till Johannas place.
Sen går frosserifärden söderut, mot Skåne... och Köpenhamn.
Fast i Köpenhamn blir det öl i stället för fika. Köpte kaffe och wienerbröd där, då vi var där senast. Wienerbröden kostade 16 kronor styck. Kaffet mer än 50 kr per person.


 Några enstaka cacher fick det bli på varje ställe också. C-E  är lite halvkrassligt förkyld, så de stora planerna med att åka till Halland och gå rundor, de fick överges.
Men lite bilcaching, kunde vi få till. Hade hört talas om ett övergivet hus öster om Smålandsstenar. Dit for vi.... men det var inte så mycket att se... det övergivna huset var nedmonterat och ersatt med en infrusen husbil.

GSK-Nisse kallar sig en frejdig Smålandsstenar-kille. Vet inte vad han heter egentligen... Men han vet vad jag heter, för då vi var på väg att ge upp en favorittyngd gömma i ett industriområde, så hördes plötsligt en röst: - Anna-lena, ska ni ge upp? Cachedesignern i egen hög person stod i det öppna fönstret i industrilokalen mitt emot. Han hjälpte oss att hitta cachen, genom att ge fågel-fisk/framåt-bakåt-anvisningar.

Vi letade upp ytterligare tre av den kreative, glade mannens gömmor. Inga platser att visa direkt, men roliga gömmor. Det gällde att lirka och skruva tills blod flöt... men vi lyckades komma på hur vi skulle få fram de små loggremsorna.
Kul, kul, tyckte vi!


 Dagens burksök gick sämre. Här vid StenSture-monumentet har vi letat tidigare. Gjorde nytt försök idag, men det gick lika illa det! Någon som vet var man ska leta? Trappan gissar jag, men hittade ändå inget....


Nä, U-hamn är inget höjdarställe vad et gäller geocaching. Svårt att komma till... vi hade ju inte tänkt gå några längre sträckor... ja, inte mer än ett par hundra meter. Dumma gömställen.... mitt i affärsområden....eller nära väg, men utan bra parkeringsplats.

Burkarna var definitivt inga roliga saker... mest medicinburkar/medicinrör


Några hittade vi iallafall.... och blev verkligen varse höjdskillnadernas inverkan på snötäcket, i staden vid Åsunden. Förstår att det är bra skidspår på högt belägna Lassalyckan. Vågar mig dock inte ut bland storfräsarna där, därtill ha jag för dåligt självförtroende ( med all rätt) som överårig skidåkartant.
Tog vägen mot Grönahög på väg hem. Hamnade i ett vinterlandskap som till stora delar påminde om Härjedalen. Häftigt!
Tre semlor på fem fika. Lite semlebedömning:
Linnea: Gislaved- lite för torr, grädden lite smaklös..
Göstas: Vaniljsemla - ljuvligt gott. Bättre än vanlig semla.
Gunnars: "Mini-semla". Lagom stor, god bulle, lite för söt mandelmassa. 
Så Göstas vann! Dagens motion blev tur och retur till Hallåsen-hästarna. Får passa på titta på de granna djuren, för snart så ska de förflyttas... hästarna åt ett håll och gårdsägaren åt ett annat.
Lite tråkigt... inte en året-runt-häst kvar i byn efter det.... under en period, så var det ganska så häst-tätt här.I måndags så upptäckte jag ett konstigt ljus som lyste på kalhygget bakom huset. Svårt att lokalisera var.  Tog en omväg in på gamla tegar, på vägen hem i eftermiddag och upptäckte denna jaktgömma. Men glasen på det som lyser, de är ju röda... fattar inte.

 
Grisutfodringsplatsen ligger 30-40 meter från den märkliga kabyssen.
Fodret består av popcorn!
Grisspår såg jag inga, men massor av fågelfotspår... Kan popcorn vara nyttigt för fåglar????


Nä, detta är ingen geocache, utan en övervakande kamera. Sitter på fel håll för att vi ska se dess eventuellt gröna ljus.... förstår inte hur det hänger i hop. Någon som kan förklara?
'

Tog vägen över det oländiga hygget hem. Massor av ris, djupa,isbelagda hjulspår. Kommer att ta tid innan alla de såren läks. Fick se vårt hus ur ett annat perspektiv än det vanliga... inte så kul med jakttornet så där femtio meter utanför tomten.

Fria frosseriveckan är till mer än hälften avverkad. I morgon åker jag till skolan några timmar och förbereder den vecka som, förhoppningsvis, blir lite mer fastelik vad det gäller fikandet.

2 kommentarer:

  1. Det blev en semla idag hemma hos Katrin. Var på sjukhuset och röntgade lungor och revben. Se köpte jag med mig bakverken. Det blev en över till Åke också. Zack fick ingen. Ha det så bra i Skåne och Köpenhamn. Var i Malmö igår och har ett inlägg på G om den resan. Hittade lite vårtecken.

    SvaraRadera
  2. Kvalificerade gissningar. Lamporna på gömman där skytten sitter är förmodligen infrarött. Jägarn ser grisarna men de reagerar inte på IR. Åtelkamrans ljus är något liknande, då den är rörelseaktiverad och även fotar och filmar i mörker så lyser ljuskransen med IRljus. Va´gla för att ni inte kan se ljusen, det hade betytt att även ni fotats! Men nu är ni säkert det ändå, då ni utlöst den gm. att gå framför den. Ni glömde väl inte piffa upp Er?
    Ps. Glöm inte slicka av grädden kring munnen!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas