lördag 8 april 2017

Foton


Ibland händer det att jag tar en fotopromenad. Oftast brukar jag ta en promenad, med en kamera i fickan. Idag blev det den stora kameran, med lite extra objektiv på, som fick hänga runt halsen.
Det primära var inte promenaden, avsikten var att ta bilder av den allt mer påtagliga våren.
Alltså tvärtom mot det vanliga... då promenaden är det primära och kameran är med för säkerhets skull.


Den "fina" kameran är väl inte speciellt fin lägre....  men stor och otymplig. Bilderna blir  både bra och dåliga... och halvdåliga.



Vill ju gärna ha en modern en, men kommer inte till skott.
En del av det hela, jag vet inte vad som är bra, utan att vara superdyrt. Kan tänka mig att betala  upp mot 20 000, men då ska jag ha med två eller tre olika objektiv i det priset.
Någon som har något tips?


Började och slutade min fotopromenad här hemma. Finns en hel del som blommar i och omkring trädgården. Nektartyngd humla i scillan fångade mitt intresse en bra stund. Några bilder blev bra.


Veckan som gick innehöll nationella prov i matte, och kommunal gemensamhetsrättning av de samma.
Vi var en effektiv skara rättare detta år. Vi blev klara på en dag, trots att  vi hade två dagar till vårt förfogande.
Kändes bra att återvända till skolan i fredags och redovisa provresultaten för både elever och föräldrar. En del blev glada och stolta, en del lite besvikna över resultatet. Alla blev godkända, och
det är det viktiga.


Visst är det jobbigt för eleverna med dessa centralstyrda prov, speciellt för dem som inte lyckas så bra. Men jag gillar matteproven, läsförståelseproven i svenska och proven i engelska.
Vad det gäller matteproven, så finns det lite tid att repetera och reparera utifrån varje elevs resultat. Bra, tycker jag!


Tio dagars påsklov står för dörren,
På andra sidan påsk, så finns det inte så mycket tid kvar. Trots att vi har rekordsen avslutning detta år, den 16 juni. Vi lärare jobbar ända fram till midsommar. Läslyftskompensation ger möjlighet att få ledigt på torsdagen i midsommarveckan...



Trots den sena avslutningsdagen, så är det inte så mycket tid kvar. Speciellt då man har en årskurs sex. Det är  tjejdagar och killdagar, temadagar och friluftsdagar, skolresor och studiebesök... och så ett antal helgdagar med tillhörande klämdag.



Har fått preliminärt besked om vad jag ska jobba med under de sista åren som lärare. Klasslärare. Hade hoppats på att få vara resurslärare/ämneslärare under de ett par år, men så tycks det inte bli.
Men det känns ändå bra... jag känner de elever jag ska ta hand om ganska så väl.


Första kampen mot kirskålen i perennrabatten utkämpades i går. Oj, vilket nätverk av rötter denna växt har. Fick upp en skottkärra nästan full. Att det sedan inte räcker för att bli av med den mångfasetterade växten med den skira vackra blomman, det vet jag ju. Får väl använda bladen som sallad .... eller göra chips av dem. De sägs ju var nyttiga....

Huset är påskstädat och de få tupparna/hönorna/hararna på plats. Gillar att städa när det behövs städas. Vilket det gjorde denna gång.


Ska inte människan skriva något om det otäcka som hänt? tänker säkert någon läsare.

För mig så var den hemska olyckan utanför Sveg, där tre unga människor från Skene, förolyckades, det absolut mest berörande under veckan.
Tänk, att skicka iväg sina ungdomar på en resa, och bara några timmar senare få veta att de inte kommer hem mer.
Fruktansvärt!
Man tror  ju att en resa med en buss är en trygg resa, men så var det absolut inte.


Om tidningsrubrikerna stämmer och det är så att inte bussföretaget åtgärdat det fel som blivit  påpekat med en 2a i besiktningsprotokollet två gånger, så är det ännu värre. Det påstås också att den egna verkstaden nollade påpekandet, utan att egentligen åtgärda det, och om det är så, då anser jag att de ansvariga ska straffas med ett långt frihetsberövande.
Absolut vållande till annans död.



När det handlar om hemska händelser som drabbar närbelägna platser, som i detta fallet Skene  ( ca 6 mil bort) och/eller barn, då blir jag starkt berörd,
Sen kan man ju inte på något sätt sätta sig in i hur det är för dem som är närmre, eller riktigt nära... men det måste vara så hemskt att man inte kan beskriva det.....


Eftersom jag tror på självuppfyllande profetior, så var det ganska så självklart att något skulle hända i Stockholm. Det har man ju pratat om i ett antal år, i diverse tv-intervjuer, i samband med olika terrordåd i olika europiska huvudstäder ... och några andra större städer.


 Nu hände det. Antalet förolyckade och skadade är ungefär lika stort som  vid bussolyckan i söndags.
Gärningsmannen är anhållen.

Visst är det förskräckligt.... men har absolut tagit oproportionerligt stort utrymme i olika slags media. I radio och i flera tv-kanaler, så har man fortsatt att älta det som hände även idag.
Att man gjorde det igår, innan man fått tag i den som utfört dådet, det kan vara en sak.... men idag, så kunde man absolut återgått till normala förhållanden  i mediautbudet, med nyhetsuppdateringar varje timme.


Att älta det som hänt, och "gotta" sig i olika ögonvittnens bloddrypande berättelser, det tror jag inte är till något gagn.
Att redovisa, i nyhetssändningar, det som har hänt och fortlöpande vad som händer, det är nog.
Om sedan lokalradio Stockholm vill ha sina extrasändningar, så kan det väl vara för dem, och inte för hela landet.
Sverige är så mycket mer än Stockholm.
"Sverige är attackerat", sa någon prominent talare igår.
Nej, säger jag, Stockholm har äntligen fått den terrorattack som man väntat på i så många år.
Att det drabbat tjugo oskyldiga människor, ja, det är fruktansvärt och förfärligt.


Det kan tyckas att jag är en kall typ som ser Stockholmsattentatet på detta sätt.... och det må så vara. Men man berörs på olika sätt, och jag tror vi alla blir berörda av olika saker.
Världen är terrordrabbad i många avseenden. Vi är jämförelsevis förskonade. Tack och lov.


1 kommentar:

  1. Med stor ledsenhet kan jag konstatera att ett barn blev offer även i Stockholm. Djupt berörande.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas