torsdag 3 juni 2021

Förkylt

 

Eller, i vissa fall, rentav helt sjukt!


Vi hade barnbarnspojkarna hos oss under helgen. Kul, jobbigt- ja, det skrev jag väl om i söndags.
Karl-Petter var lite hängig redan på fredagseftermiddagen. Somnade i morfars famn- något som han inte brukar köra. 

I övrigt ingen fara, utan fullt kör, men på natten hörde jag att det var tätt i näsa och i luftrör och på lördagen var han ordentligt snorig.

Dagisförkylning- även om det är så noga med att barn ska vara hemma för minsta förkylningssymptom, så går det inte att hindra virus för att sprida sig. 

Viruset gav sig på både mormor och morfar. För min del är det en helt normal "bonnaförkylning" av mildare sort, en sådan som man normalt hade gått till skolan med. I dessa tider är det inte OK, så det var bara att stanna hemma idag. 

Ingen ko på isen, jag gör arbetsdagen på måndag i stället. Vill gärna ge eleverna möjlighet till en bra avslutning, där sångerna sitter någorlunda. Vill dessutom göra vad jag kan för att årets femmor ska lyckas bra i höstens retorikmatch. Jodå, det blir tv-inspelning i höst också. Häftigt att se vår lilla skola som enda landbygdsskola, bland ett antal storstadsskolor.... varav några friskolor.


Maken däremot, han skulle egentligen på läkarbesök /årskontroll idag. Ringde i går och ville ändra tiden eftersom han hade ont i halsen. Han åkte på att göra ett covid-test idag. 

Är medveten om att här tycker många annorlunda än vad jag gör- men jag tycker att det är tämligen sjukt att covid-testa allt. Speciellt som vi inte är sjuka, bara lite förkylda. Dessutom vet vi var viruset kommer ifrån.

Värre var det för fyra veckor sedan, då när jag vikarierade i grannskolan.

Näst sista fredagen kom en tjej från fritids och frågade upprört var en elev var. Han fick inte åka med skolbussen hem, för hans pappa hade testats positivt för covid.

Pojken var hemma i karantän på måndagen. Kollade frånvaron varje dag inför sista lektionerna som jag skulle ha på fredagen. Det var många borta i mitten på vecka. Mailade rektorn och frågade om man fått någon som var positivt testad bland eleverna. Ja, en. Lillasystern till "min" elev. Annars var det lugnt.

Ingen fara tänkte jag- som dessutom började känna mig lite rosslig. På fredagen berättade kollegorna på skolan att flera av dem snabbtestat sig, med negativt resultat.

Kände också att min egen förkylning förvärrades under fredagen.....

Det blev en lindrig förkylning, så jag tänkte att det här är väl ingen fara

En vecka senare fick jag veta att sammanlagt 8 av de 28 eleverna i klassen testats positivt för covid. Jag hade inte fått någon info om detta från skolledning- eller klasslärare. Tämligen sjukt beteende!

Var i Halmstad och premiärbadade i måndags. Ett kallbad blir ingen mer förkyld av, även om det kanske kunde var lite vågat, eftersom det började killa i halsen redan då. 

Medger att jag i många fall kan vara sjukt dumdristig.....

Mormorstisdagen var som vanligt, en trevlig dag. Ett problem behövde lösas dock: K-P var fortfarande lite snuvig och hes, och båda föräldrarna hade uppbokade tider med sina respektive patienter. 

Synd att någon skulle behöva avstå en bokad ortopedtid eller en en återgivning av en neuropsykologisk  utredning, tyckte jag, och föreslog att vi skulle ta med oss Karl-Petter hem till oss.


Inga problem att få med den killen. Hej då, mamma och pappa och så en slängpuss och så iväg till mormors och morfars bil. 

Superkul att ha två och ett halvt-årige killen ensam, för en gångs skull. Det tyckte nog han också, En lillebror är inte alls van vid att få odelat uppmärksamhet en hel dag. 

Möttes på halva vägen till Värnamo och återbördade den utlånade sonen i går eftermiddag. Hej då, momo och moa! 

Kan inte låta bli att referera till en riktigt sjuk händelse i vårt närområde. 

Jag tror att många har läst om flickorna som förgiftade sin lärare.  Man tror inte att det är sant, att elever på mellanstadiet kan genomföra en sådan sak. 

Nu har jag bara läst några olika tidningar, och vet ju inte hela sanningen. Några tidningar skriver  att flickorna lagt någon kemikalie i lärarens vattenflaska vid flera tillfällen. Hon hade blivit så dålig att hon måst uppsöka läkare.

I en annan tidning påstås det att man bytt ut vattnet i flaskan mot vatten från toaletten.  I samma artikel tycker en av papporna att detta inte var något som skulle komma ut i media, att det rörde sig ju BARA om ett busstreck!

Nää, det är inget busstreck! Det är helt sjukt att något sådant ska kunna förkomma! Jag lägger ansvaret på både föräldrar och på skolledning. Speciellt som detta är en klass där det tycks vara rena kaoset! 

Skulle våra elever kunna göra en sådan sak? Nej, säger jag. Visst kan de vara tramsiga, brötiga och mer än nödvändigt ifrågasättande. Men de vet var gränserna går! Även om man som lärare behöver vara behjälplig i gränssättandet ibland.

Knäet mitt är lite knäppt- ja.lite  sjukt antagligen.

Känns jättebra här hemma; ingen smärta alls varken i trappor eller när jag jobbar i trädgården. Ingen värk på natten, inte heller vid vridningar och böjningar.

Men att gå på grusvägen, det gör fortfarande ont. Det känns som om mitt gamla knä tycker att jag ska hålla mig till trädgårdsarbete och cykling.   Är i alla fall glad över all förbättring!


 
 Det växer sjukt snabbt i trädgården, och blommorna  kommer en efter en.  Det gäller att hinna njuta. 

Planterade ut dalior av flera sorter idag.  De ser pigga ut. nu efter några timmar.  Gäller bara att vattna en massa i början. och vatten har vi gott om.

Det blev en fotorunda i trädgården idag, Känner inte till namnet på alla växter - är dålig på perenner. Men vackra är de!


15 kommentarer:

  1. Otroligt vackra blommor ,-))
    Du kan verkligen fota!
    Vanlig bonnförkylning går ju, tur om ni har en sån. Inte kul att behöva avboka läkarbesök, här är det lång väntetid. detvar många som blivit covid smittade. hoppas ni klarar er, en vanlig snuva och så testas man här med, vissa får ju bara vanlig förkylning. Inte klokt det här med elever som försökt förgifta sin lärare. Inget vanligt busstreck. Här får föräldrarna steppa upp!
    Riktigt otäckt. Läste om det.
    Hoppas du är kry igen när det är avslutning så du kan spela ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  2. Tack! Bara att ta systemkameran.Blommor är tacksamma. De stannar kvar. Djur och barn är svårare!
    Ska inte spela på avslutningen. Det är det en proffsmusiker som gör. Men träna kan de göra med mej! Kram!

    SvaraRadera
  3. Du är en jätteduktig fotograf, men det har jag ju sagt förut. Tål att upprepas.
    Synd att du och in man åkte på en "vanlig" förkylning. Men jag menar har man småbarn som förälder eller mor-/farförälder så är det ju givet att man får barnens förkylning. Så har det ju alltid varit.

    Däremot är det oförlåtlig att ingen tyckte att det var nödvändigt att informera dig om smittan i "din" klass. Urdåligt av skolledningen.

    Toppen att din skola återigen är med i retorikmatchen på tv. Så duktiga eleverna är. Tänk om ni skulle vinna i år. Det vore väl nåt.

    Det där med tjejerna som förgiftade sin lärare har jag missat totalt. Gissar att det beror på alla skjutningar som har skett i västerort här i Stockholm de senaste dagarna, som har blåsts upp i alla medier. Egentligen vet man inte om något liknande kan händ på en liten skola som din. Man vill ju alltid hoppas innerligt att svaret är nej såklart...

    Krya på dig nu!

    SvaraRadera
  4. Dagisförkylning får man ta. Värre var det när jag blev smittad med magsjuka. Då blev det katastrof för mormodern.
    Tack för vackra ord. Systemkameran fixar det mesta. Borde lära mig fota utan att använda automatiken.

    Känner mig ganska frisk redan! Blir bara irriterad på knät. Men det får bli cykeltur i morgon. Med elcykel och lagom belastning.

    SvaraRadera
  5. Så många vackra blommor! Jag läste också om förgiftningen och reagerade som du. Detta är väl så långt från busstreck som det går att komma. Men en del föräldrar vill inte erkänna att deras barn inte är de små änglar de inbillar sig, tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och hur blir det med dessa barn.? Hoppas att dessa töser har lärt sig en läxa. Och hoppas att det blir konsekvenser för såväl barn, föräldrar som skolledning.

      Radera
  6. Det är ju bara det att man inte kan veta om man har en vanlig förkylning eller covid. Så jag tycker att det var helt rätt att han fick avboka årsbesöket och boka in covid-test istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här tycker vi olika. Jag ska vara/känna mig sjuk eller ha träffat personer som bekräftats med covid, om jag ska testa mig.

      Radera
  7. Så många fina blommor du fångar på bild.
    För mig är det självklart att man ska testa sig vid minsta symptom. I och med att man inte vet vad man utsatts för. Vissa har covid utan symptom, det hindrar ju inte smitta. Ska vi bli fria nån gång får man ta minsta lilla på allvar.
    Nu går dessa magneter och lägger sig😉

    SvaraRadera
  8. Så många fina blommor du fångar på bild.
    För mig är det självklart att man ska testa sig vid minsta symptom. I och med att man inte vet vad man utsatts för. Vissa har covid utan symptom, det hindrar ju inte smitta. Ska vi bli fria nån gång får man ta minsta lilla på allvar.
    Nu går dessa magneter och lägger sig😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är väl naiv...Som tur är så går smittan ner nu...
      Det där med magneterna skulle jag vilja ha förklaring på...

      Radera
  9. Förkylningar har ju alltid funnits och så även nu i Coronatider- Och förkylningar smittar ju- Fint att du kunde byta arbetsdag för det är ju en del att stå i nu med avslutningar och annat. Jätteroligt att klassen gått vidare i retorikmatchen- Blir spännande för alla inblandade-
    Läste i tidningarna om detta med förgiftningen och man kan ju undra. Bra att det tas upp tycker jag och bra att en polisutredning pågår. Något "busstreck" är det ju inte utan betydligt värre än så- Och föräldrar kan man ju fundera över- Likaså över skolledningen- Puh!
    Njuter av dina vackra bilder och konstaterar att naturen bjuder oss på mycket vackert.-
    Fint att ditt knä är ok i flera sammanhang- Och du får fortsätta att se vad det mår bra av-
    Kram

    SvaraRadera
  10. Vackert är det! Får väl bli en cykeltur idag.Och träning! Känner mig ändå lite ledsen idag. Saknar promenaderna.


    Har tid hos kiropraktor på onsdag. Få se om hon kan göra något. Inbillar mig att ryggen är en bov i det hela.
    Förkylningen är nästan bra. Det var en mild en. Kram!

    SvaraRadera
  11. Det är verkligen inget busstreck utan det är något väldigt allvarligt som de har sysslat med. Bra att det har blivit ett polisärende av det.
    Om många konstateras smittade inom en grupp måste självklart alla berörda informeras. Just nu känner jag verkligen inte för att bli förkyld för vi måste testa oss och jag är så trött på det.

    Kram och god fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart sommar som tur är!
      Och visst borde jag testat mig när så många hade konstaterad covid!
      Idag är snuvan nästan borta. Så det blir lite jobb på måndag!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas