söndag 22 april 2018

Vårhelg

En sådan helg det varit. Lång, långhelg t.o.m.

Fullt ös, har det varit både på mig och på solen... en superbra kombo.


Vissa aktiviteter prickar man in alldeles utmärkt. Som samhällsvandringen med elever från åk 2-5 i fredags. Solen sken och det blev sommarvarmt under de förmiddagstimmar som eleverna gick en samhällsrunda. Jag serverade lite välkommen fika vid Korpstugan, halvvägs på vandringen.

Anledningen till samhällsvandringen är ett litet projekt som min klass har ihop med kommunens samhällsplanerare, utifrån temat "Utveckla Grimsås".Eleverna besökte nio olika platser, där de utifrån barnperspektiv fick reflektera över hur man kunde göra mötesplatserna ännu bättre.
Det lilla projektet består av ytterligare några delar. Den 7 maj redovisar vi vårt arbetet för kommunens representanter. Tänker bjuda in lokal media också. Vi har gjort ett bra arbetet - och vi har gjort ett arbete "på riktigt". Något som kan leda till förändring.


På onsdag är det f.ö. dags för andra kvalomgången till Retorikmatchen. Skype-möte med juryn på UR. Uppgiften är att hålla ett tal om något som eleverna vill förändra. Valet föll på att hålla ett tal i projekt "Utveckla Grimsås" anda, ett tal, där eleverna argumenterar för ett tågstopp, för en station i Grimsås. Kust till kust-banan går förbi, men inga tåg har stannat sedan på 1970-talet. Det vill såväl kommunens samhällsstrateger som eleverna i åk 5 ändra på.
Håll tummarna för oss klockan 12.40 på onsdag. Då gäller det om vi ska bli ett av de tio lag ( av tjugo som gått vidare) som kommer vidare till slutaudition i Stockholm i höst.


Efter en uteförmiddag i skolan, så bar det direkt iväg till blåsippshagarna och barndomens stenar.
Solen flödade och termometern visade sommartemperaturer. Man blir så trött av våren, när kvällen kommer är det svårt att hålla uppe ögonen. Heldagar ute i friska luften "söker".

Igår, lördag, hade det blivit lite svalare, medan solen fortfarande sken från en klarblå himmel.
Tre timmar i bilen blev det förstås, under resan Halmstad tur och retur, men i övrigt var det även igår en sömniggörande utedag som gällde.
Stugan "öppnades" för säsongen, vilket i praktiken betyder att vattnet slås på. Vår gamla stuga är ju lite out of date, men den fungerar väldigt bra för våra behov.  Vi behöver inte ha någon vinterbonad bostad på Östra stranden.
Strandpromenad blev det förstås. Foten blir långsamt bättre, så den klarar ett par kilometers promenad åt gången, i långsam takt. Förhoppningsvis ska det bli lite bättre spänst i den efter hand, så att man kan få upp farten och gå långpromenad igen.


Denna dagen, söndagen, har varit en härlig vårdag. Återigen en dag med flödande sol, och med vårtemperaturer, 15- 17 grader.

Lite skolarbete var tvunget att utföras, och delar av det kunde utföras på altanen.

Frön av sensommarblommar och av sallad kom i jord, för uppdrivning i det lilla växthuset.

Insåg att taket behövde rengöras. Linoljesåpa fixar allt, och fick lätt bort den gröna beläggningen av alger.


Efter lunch var det läge för en cykeltur. På elcykel. Har, med ålderns rätt, och framförallt med den skadade fotens rätt, insett att elcykel är skitbra. Man kan ju lägga motorhjälpen på den nivå som man känner för. Trampa måste man ju göra hela tiden, och eftersom jag vill använda växlarna och få träna musklerna lite, så  är det bara i rejäla uppförsbackar som jag använder "gasen".

Det var lite kyligt i luften, så som det ska vara i april. En tröja behövdes, men "knäbyxor" funkade bra.


En rent meditativ cykeltur blev det, genom Nittorp, Gölingstorp och Ljungsarp. Passerade  gårdagens marknadsplats och det vackra Ljungsarp.  Många minnen dök upp, efter det att olika platser passerades. Människor och händelser passerade revy under resans gång.


Bestämde mig för att ta rundan runt Lagmanshagasjön.
Passerade mitt drömhus,


.... drömhuset med vackraste utsikten.
Tänker alltid, då jag passerar, att om jag ägde tio miljoner kronor, så skulle jag stanna till och erbjuda fem miljoner för huset. Nu såg jag inte till en människa kring huset.... och hade jag gjort det, så hade det fattats en del pengar, så det hade inte funkat med något köp.
Tråkigt nog!


Lagmanshagasjön är en av mina två favoritbadplatser.
Den  andra är Gusjön vid Öreryd.
Egentligen skulle jag vilja ha en liten stuga vid en insjö... och så har vi en sådan vid havet.... Men den stugan vill jag heller inte vara utan... och två fritidshus, det är ett för mycket.  Lösningen skulle förstås vara permanentboende i drömhuset....


Till Lagmanshagasjön har jag gjort mina bästa skolresor.
Cykelturer med tältövernattning, då när jag jobbade i Dalstorp, och lärarna var delaktiga i skolresorna.
Det känns som om det här med tältövernattning är ett passerad tidsålder, för den som närmar sig pensionsåldern.  Man kanske kunde låna en husvagn, och göra om den roliga resan i höst....

 
Tog långa runda över Lindås och och sedan mot Kättsjö.


Passerade en ägandes geocachinggömma, som sällan letas upp för att den ligger en bit från allfarvägarna.  Trampade förbi blåbärsställena,  vars bär fortfarande finns kvar i frysen, efter två år med helt vansinnigt  mycket blåa bär.


En stor del av den sista biten gick på asfaltsväg. Gillar lättrampad asfalt, men gillar grusvägarnas omgivningar betydligt bättre.

En härlig roadtrip i underbart vårväder.

En helt otrolig, extended, helg, där många favoritplatser besöktes. Finnekumla hagar, barndomshemmet, Östra stranden, Halmstad, Pio restaurang.... och så Lagmanshagasjön.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas