lördag 18 januari 2020

Blöjor


Jo, jag hade nog tyckt att det kunnat vara OK med fria blöjor till barnen på förskolan. Om det hade varit förr. Ja, inte så långt bort i tiden som när vi tog med blöjor till våra barns dagmamma, utan så mycket förr som för... tja... när det fanns mer pengar i de kommunala  budgetarna. än vad det gör nu.
Fast då kanske man skulle fått gå tillbaka till förra decenniet,  för nog är det så att det länge känts fattigt för kommunerna.
Ibland har man dock, som kommunal anställd, sett stora summor specialanslås. Bara det att de oftast haft en tidsgräns innan de måst göras åt, och därför blivit lite tokigt använda. För att man inte fått tid att fundera.

Det här beslutet med fria blöjor till förskolebarn ( finns dagmammor kvar förresten...?) borde man kanske funderat lite längre på. Vad innebär det att föräldrarna ska slippa ta med blöjpaket till de små barnen?
Blöjor kostar pengar, och just nu så är kommunala budgetarna mer ansträngda än någonsin. Tror att alla som jobbar inom skola och omsorg fått bli varse detta. Blöjor ska betalas, och då måste man sannolikt byta blöjor mot personal. Varvid det blir heltokigt. Välutbildad, kompetent och tillräcklig personal, det är A och O i alla dessa verksamheter. Att bra mat serveras är också viktigt.
Sådant som man redan i årets budget måst dra in på, och som blir ännu mer utsatt, då pengar ska budgeteras till blöjor. Tror också att de allra flesta föräldrar föredrar välfungerande verksamhet före fria blöjor. Hur tänkte man?


I Borås Tingsrätt hade man igår ett förhandling, där tre män satt åklagade för att de hoppat över ett läktarstaket och tagit sig in på området vid fotbollsplanen, i ren glädje, då Elfsborg i absolut slutminut gjorde det avgörande målet mot Kalmar.
Åklagaren yrkar på att man ska dömas till ett rejält bötesstraff, eftersom man  tagit sig in på "otillåtet" område.
Vid nästan varje hemmamatch, så finns det ståplatspublik som bränner bengaler. Ibland hör man också smällare. Irriterande, lite småfarligt och inte något som är tillåtet. Är det någon som blivit åtalad för detta. Nix! Här borde man kanske funderat på om inte de som bara vill ställa till oreda fortfarande befinner sig i blöjåldern, mentalt sett, och förbjudit dem komma in på arenan utan "vuxens"/ansvarigs sällskap.
Men se det vågar man inte, för det är lite hotfulla, de som smäller och bränner... och dessutom skyler sina ansikten i balaklavas.
Glad så det förslår, det är man får man inte bli, inte på en fotbollsarena, för då kan man  bli kriminellförklarad.

10 kommentarer:

  1. blöjor för vuxna är fria.... post it-lappar funkar bra som bokmärken, ramlar inte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gamla beslut gäller, nya beslut som här på ansträngd ekonomi känns inte ok.
      Postitlappar... ja, just det, funkar ju. Men eftersom det är mina egna böcker så börjar jag min gamla vanliga öronmarkering. Ha det gott!

      Radera
  2. Hellre bra mat och omsorg än gratis blöjor, det tycker då jag! Sen kan jag tycka att straffsatserna inom rättsväsendet är väldigt konstiga ibland!
    Ha det gott nu ;)

    SvaraRadera
  3. Jag håller med Mia ... såklart är det viktigare med bra omsorg och mat, än fria blöjor. kunde inte sagt det bättre själv!
    Jag vet inte om du brukar läsa mina svar hos mig, men om du är orolig för att ingen ska hitta dig om du skulle ramla i skogen, så tycker jag du bör skaffa SOS-appen till mobilen! Om du larmar via den, så blir du garanterat hittad - den visar din position på metern när!
    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
  4. Lite olika om jag läser svar. Så jag tackar för tips om SOSapp. Hade inte hört talas om. Laddar ner direkt! Tack!

    SvaraRadera
  5. Tycker nog att bra omsorg borde vara mer värt än fria blöjor, för som du skriver så är det ett dyrt kapitel och blir det inte mer pengar i kassan så blir det mest sannolikt att det dras ner på personalen. Korttänkt, om jag får säga min mening. Ha det bra.

    SvaraRadera
  6. Överens! Synd att inte kommunerna kan bestämma själva... som jag fattat det så är det som i övriga skolans värld... statliga myndigheter bestämmer, kommunerna får betala.

    SvaraRadera
  7. Jag hade faktiskt missat domen som säger att kommunerna är skyldiga att köpa blöjor till barnen. Med tanke på att vår kommun har ett sparbeting på 35 miljoner kronor i år så kom det väl inte helt lägligt. Bra omsorg är självklart viktigare.

    SvaraRadera
  8. Japp! Hur tänker man! Tycks som de allra flesta kommuner har ordentliga sparbeting detta år.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas