tisdag 18 juli 2023

Hallå sommarn!!!!

 


Hallå sommarn, var är du?

Tycks som om Sommarn tagit med sig sitt pick och pack och flyttat till södra Europa. Bara det att jag inte förstår varför den tar med sig allt den har och gör Sydeuorpa helt galet varmt, medan vi nordbor får gå och huttra i kyla, blåst och understundom regn. Kollade i femårsdagboken, hur det sett ut den 18 juni under de senaste fyra åren.  24 grader sol, 24 grader sol, 20 grader sol och vind, 20 grader växlande. Just nu, kl 14 visar termometern på 15, 5 grader.... 

Jag vet, jag har inget att gnälla över... men ändå... jag gnäller över vädret. Jag vill kunna sitta vid vatten och höra vågskvalp, under det att jag läser en bok... och tar ett svalkande simtur då och då. Juli är till för bad och sol.... och lite åskväder däremellan.


Man talar om den "femte årstiden". Företrädesvis i vårt lands allra nordligaste delar, vad jag förstår. Känns som om vi har fått en femte årstid även till sydligare delar av Sverige. Det är inte sommar i vädret, men ändå sommar i ljus och växtlighet. Vädret känns dock mest som höst, men inget i naturen är ännu höstlikt. I stället prunkar det som aldrig tidigare denna sommar, nu när växtligheten återhämtat sig efter den långa torkan på försommaren.
Ett riktigt skitväder är det i alla fall. Inte speciellt "sýnd " om mej, som är ledig nästan jämt och har både badat och solat en hel del... men jag beklagar dem som tagit fyra veckor semester på högsommaren och inte fått uppleva det sommaren normalt bör bjuda på.


När pappan i familjen haft ( tror jag) fyra veckor semester och börjat jobba igen, medan mamman  har en hel del ledighet kvar, så åkte man en tur till mormor och morfar. Det blev en promenad i regn till hästgården i byn, och på eftermiddagen så tyckte vi att det kunde passa med ett besök på Torpa stenhus. Pojkarna har varit där ett par gånger tidigare , men denna gång kunde vi testa en guidad tur. Förra veckan var familjen på Kalmar slott, och där hade de kunnat lyssna på flera guidningar.


För egen del så har jag besökt stenhuset många gånger. Med skolklasser. Med vänner och bekanta. Har varit med om guidning både på svenska och engelska. Men en så dålig guide som vi hade igår, det har jag aldrig tidigare träffat på. Lågmäld, oartikulerad, oengagerad, osäker. Jaja, alla är vi barn i början... och det kanske hon var... men lite mer hade vi allt velat ha. Hon tog oss heller inte med ner i de spännande källarlokalerna, soldaternas hemvist... för att inte tala om fängelsehålan.  Spökena nämnde hon bara i hastigheten.


Tänkte att vi skulle utgått ur den lilla gruppen, och gått på egen hand, men killarna höll sig lugna... och så fort man skulle byta rum, så var de båda de som gick närmast efter guiden. 
Bra att träna på att vara tyst, när det är lite tråkigt!

Och visst gick vi både upp till vinden och ner till fängelsehålan på egen hand, efter den nästan timslånga guidningen. Och visst gick vi i de läskiga trappgångarna mellan våningarna.  En...nej två glassar... på den närliggande restaurangen fick avsluta besöket. Så det blev en bra dag ändå. Var nog mest vi vuxna som var lite besvikna, vi hade förväntat oss en helt annan guidning. Det var ett litet sällskap, kanske 10-12 personer som gick i gruppen. Ytterligare en kille i tidig skolålder fanns med. En bra guide hade ju vänt sig lite extra till de tre barnen och berättat om dasset som hade avrinning ner på marken, om de små öppningarna i muren där man hällde kokande tjära över danskarna som anföll befästningen, om Grå frun, om fängelsehålorna, om soldaternas vedermödor i den kalla källaren och med mer emfas om den inmurade flickan och vad som hänt dem som försökt ta ner muren för att se om det fanns ett skelett där bakom....



Låter som om jag ska ta över guidningen nästa år.... hm... kunde vara en idé. Undrar om man har guideklänningar i modell XL?

22 kommentarer:

  1. Helt klart ska du ta över guidningen nästa år! Jag hade bergis inte ens hört va hon sa om hon var lågmäld och inte artikulerade! Tur ni kunde se er om lite själva också!
    Ja, vädret ja....håller med dig...undrar om augusti blir bättre, då min semester börjar!
    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inser att det är augusti som vi får hoppas på! Kan absolut bli härliga dagar då också. Kram

      Radera
  2. Gnäll på du bara - om det känns bättre alltså;-) Skulle inte vilja bo i Sydeuropa just nu, så... Men åt andra sidan har nollåttaland och Västerbotten dragit en vinstlott vad gäller väder även i år.
    Sedan kan jag ju tycka lite synd om killarna i stenhuset. De ser lagom roade ut, och jag förstår dom. Det är kanske just på grund av pojkarna som guiden inte drog det värsta historierna. De ansågs kanske för unga...
    Men om du är missnöjd med guidningen så varför inte ta över nästa år. Gissar att kommunen blir överlycklig, då de slipper betala arbetsgivaravgift för dig då du är pensionär...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte nog guiden tyckte att barnen "var i vägen". INgen barnkär person där inte. Vi var en så liten grupp, så hon borde kunnat ge dem lite positiv uppmärksamhet också.
      Gnäll, gnäll.. skitkallt!

      Radera
  3. Visst är det trist för de som nu har ledigt med vädret. Vi har varit ute i Stockholms skärgård och haft toppenväder. Även Stockholm tycker jag haft helt godkänt men har förstått att västra delarna av landet haft det blött.
    Trist med en trist guide. Och just en bra guide är ju jätteviktigt. (Vet det av egen erfarenhet. Har ju jobbat som reseledare och guide i många år)
    Kanske ett uppdrag för dig nästa år och kläderna brukar ge sig.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ju en hel del pensionärer som gudar. Får fundera på om jag ska höra av mig. Bättre än denna kvinna kan jag.... Kram

      Radera
  4. Åja, åja, SÅ dåligt har väl inte sommarvädret varit? I alla fall inte här. Jag är väldigt nöjd hittills. Även om det regnar ibland så tycker jag att vi här har haft en riktig bra sommar. Ovanligt många dagar med bra värme. (Det var våren som aldrig kom... med milda kvällar och fågelkvitter).
    Att ha rätt guide på en visning betyder mycket. Ni hade otur där. Faktiskt tycker jag att du kan ta över några dagar nästa sommar. Tror att både du och besökarna skulle uppskatta det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maj och juni var fina. Fast jag började få kalla fötter för torka och foderbrist för djuren på slutet. Tror att det är mest prognosen i väderapparna som gör mig riktigt gnällig... inte över arton grader på ytio dagar, enligt dem. Och regn nästan varje dag. Jag vill ju bada ... och sola... lite. Men vi hoppas på augusti!

      Radera
  5. Vi har semester, men fryser det gör vi absolut inte. Hyfsat väder har vi haft alla dagar. Jättevarmt ofta. Någon skur ibland. Blåser gör det allt som oftast.
    Fin tur, bra du kan guida, huset ser spännande ut. God onsdag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är alltid så positivt"! Men så är du ju vinterbadare också. Har väl "kravet" att kunna gå ute i shorts och tshirt samt någon baddag däremmellan. Nu är det fleece som gäller. Tar dock inte på långa byxor i första taget! Lång kjol funkar...

      Radera
    2. Vi har haft shorts och T-shirt alla dagar faktiskt.

      Radera
  6. självklar är det bra att kunna lyssna... Själv tar jag på mig varm kofta och sitter där jag vill, lyssnar på fåglar 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fåglarna har blivit rätt tysta! Nu fick du mej att börja längta till våren! och fågelsången...

      Radera
  7. Ärligt talat så är det rena skitvädret nu och det tycker jag att man får lov att tycka. Den svenska sommaren är så kort och många längtar så efter sin ledighet. Då är det inte samma sak när det bjuds på höstväder. Även vi som är lediga hela tiden, eller nästan i alla fall behöver kunna njuta av sol och värme.
    Torpa stenhus verkar mycket intressant tycker jag och ett besöksmål helt i min smak. Bra när barn har tålamod att kunna lyssna även om det inte är jättespännande hela tiden. Tyvärr är det lite av en bristvara hos många barn i dag. Bra förbättringsområde att träna sina barn där. Kunde barn förr borde de kunna det nu med tänker jag.

    Kram och god onsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt enig med dej vad det gäller synen på vädret.
      Ja, varför inte ta en tur med Ettan norrut och in i skogarnas rike. Vet dock inte om det funkar med hund inne i slottet.... har aldrig sett någon.
      Är absolut så att det är nyttigt för barnen att kunna vara tysta och att det blir lite tråkigt ´. Borde alla få träna på! Numera måste ju barnen ha roligt hela tiden tycks det, och det mesta går ut på att gör saker på deras villkor. Tänk, vilken skillnad mot förr.!
      Ha en bra dag! Kram

      Radera
  8. Så det kan svänga när det gäller väderleken. Förut längtade ni efter regn och nu så är det för mycket av den varan. Skitväder helt enkelt. Sällan är lagom hemma som det heter.
    Tack för intressant besöksmål tillsammans med barnbarnen. Fina foton.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var ju väldigt gott väder i maj, juni. då var det mest att egnet fattades. men nu har vi fått mycket av den varan. tack och detsamma!

      Radera
  9. Du har nog rätt om en femte årstid. Dert har varit regnfrott här några dagar, men inte speciellt varmt. Lite trist för de som har semester och råkar hamna i en "vädersvacka."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! synd om semesterfirarna. Är jurent bedrövligt att ha semester och veckorna bara regnar bort. Skulle ju inte vilja vara i sydeuropa heller. Ännu värre med hettan. Pest ellr kolera....

      Radera
  10. Jag längtar tills mina små är såpass gamla att de kan vara med på lite annat än sitta i sandlådan eller gunga. Men än är det för tidigt, finns ingen koncentration. Men du, du skriver 18 juni i din text men jag antar att du klagar över 18 juli? Men det är ju fruntimmersveckan, den är ju alltid ostadig och regnig, inget undantag i år. Själv njuter jag motvallskäring som jag är. Tillräckligt varmt för att inte ha täcke i sängen, orka gå längre promenader och uppleva frisk ren luft i lungorna. Ja jag vet att jag är knäpp, men både hunden och jag är rörande överens, detta är vårt väder. Du ska se att augusti kan bli en månad från h----tet, ibland blir det ju sådär vidrigt torrt och hett. Är iaf själv glad att slippa över 40graders värme, utom i bastun,
    Himla trevlig utflykt den hade jag gillat, dessutom kul att de klär sig tidsenligt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag och datum! Det blir ofta fel. Hade satt in en annons ( PRO) om tipspromenad i lokaltidningarnas föreningsguide. Glömde datum. Hinner ju bli tillrättat innan det är dags för höstuppstarten i slutet av augusti.
      Nä, 40 grader, det vill jag inte ha. Men 22 -25. det är gott. Linne och shorts... och sen baddräkt på och simturer i en sjö!
      Tror att naturen återhämtat sig så mycket att det är ok med en varm och torr augusti. Lite tråkigt med augustimörka kvällar.... men så bir det ju. Sammetsnätter, några stycken, det vore gott! Kram till motvallskärringen!

      Radera
  11. Ser spännande ut! ,-) Klaga får man om sommaren är på väg att regna bort. Vi har så kort sommar, och värre för de som jobbar. Mannen och jag är ju också lediga om dagarna, sol behöver vi!
    Och skitväder, passande uttryck!
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas