onsdag 25 december 2013

Mat, motion och magsyra


 Matblandningen är ganska så katastrofal, så här i juletid, åtminstone för oss som har  lättretlig magsyreproduktion.
Så har det alltid varit för min del, och faktum är att jag tycker att jag klarat julmaten relativt bra detta år.... det är inte mer utvecklad magsyreproduktion än att det bara blir halsbränna av det.... andra år har det hänt att jag mått ordentligt magdåligt.
Dessutom finns det bra basiska tabletter som neutraliserar den sura tanten.
Synd att inte sådana finns för annan surhet också, förresten... en medicinalprodukt som skulle kunna sälja bra. Eller är det kanske så, att det går lika bra med choklad eller annan sötsak, om man är mer mentalt sur än magsur.


Juledagarna går snabbt över.
Två roliga dagar med döttrarna blev det, innan de gav sig hem till sina respektive egna hem, för några timmar sedan.
På julaftonsförmiddagen skulle de gå ut på promenad med sin ganska välmotionerade moder.
Modern är dock nästan trettio år äldre och tjugo-trettio kilo tyngre, och då blir hon avhängd av sådana som tränar för göteborgsvarvet, även om det denna gång bara gällde promenad.

Det måste ha varit en syn för alla som passerade oss på landvägen: Först rödklädd snabbgångare, femtio meter där bakom blåklädd inte riktigt lika snabbgångare och ytterligare 50-60 meter därefter tjock, lilaklädd tant med stavar.

Och jag som trodde att mor och döttrar-promenad skulle vara något där man går tillsammans och socialiserar.
Nu väntade blåklädd snabbgångare in sin gamla moder, där skogsvägen som vi skulle gå för att få till Stockremma-rundan, lämnar landsvägen. Stavtant stretade på ganska bra, blåklädd snabbgångare höll igen några procent av max-fart för att tjocka tanten skulle hänga med.
Nytt rekord, 52,5 minuter på rundan som är 5, 3 kilometer ungefär....

Dopp i gryta smakade ovanligt bra efter det.
Hemmavarande matlagande herre doppar gärna i grytan, tjock tant tycker att hon både kan ha och mista detta, döttrarna vill inte alls smaka fettdrypande brödbit. Tror att vår generation är de allra sista dopparna.


 Julklädda systrar med kusin, smakade gärna på det julbord dom vi med förenade krafter hade framställt för julaftonskvällens firande hos kusinens föräldrar.
Trevligt att umgås en stund  i det extremt julpyntade huset.
Många julklappar var det, trots att alla numera uppnått minst myndighetsåldern.


Såväl mor som dotter i det extremt julpyntade huset,  är talangfulla konditorer. Till kaffet bjöds det tre olika sorters biskvier, traditionella chokladbiskvier, jordgubbsbiskvier samt passionsfruktsdito. Nu fixar man inte att smaka tre stycken, men två går det bra att klämma ner för vidare retning av magsyreproducerande organdel.  Hoppade ( förstås)  över chokladbiskvin... sådana har man ju ätit förr. Jordgubbsbiskvin var god, passionsfruktsditon var helt underbart smakfull.

Från dottern i huset fick vi dessutom en uppskattad present, riktigt goda julkakor, limecurd och lakritskola. Tycker att Helena och Caroline ( tillsammans med Carros pojkvän) skulle öppna gourmetcafé. De gör så otroligt goda bakverk och konfektyrer.Lite spel hann vi förstås också. Spelet på bilden är ett gammalt spel, som familjen Andersson fått i julklapp av vår snabbast promenerande dotter, för flera år sedan.
Innan detta så spelade vi det spel som jag fick i julklapp i år, Timeline. På Timeline gällde det att placera  ut olika händelser i rätt ordning på en tidsaxel. Ett spel som passade mig utmärkt.
Johanna ( och Martin) hade också fått ett roligt spel, som vi spelade idag. Det handlade om att skaffa sig så många djur som möjligt i olika inhägnader. Det tog en stund att läsa igenom reglerna, men sedan var det ganska så enkelt.
Tänker så här, att om jag har förmånen att få uppleva en tid som pensionär, så ska jag hyra någon ledig Grimsås-lokal för regelbundet återkommande sällskapsspelande. Det måste finnas fler än vår familj och Helenas familj, som verkligen gillar att spela olika spel.


Roligaste julklappen var den från döttrarna, en fotoskrivare, som skriver ut foton i vykortsstorlek.
Skrev ut några bilder från gårdagen för att testa. Det blev jättefina bilder. En superkul julklapp, som jag aldrig kunnat komma på att köpa på egen hand.


När döttrarna gav sig hemåt, så var den roligaste delen av julen över, tyckte den gamla modern.
Samtidigt så blev det läge för motion i egen takt. Har kört igenom Åsas tisdagspass, funktionell träning, varannan dag under lovet här hemma. Funkar väldigt bra framför dator och med en spellista från Spotify. Funktionell träning är ganska så jobbig muskel och konditions-träning, men övningarna är enkla och det enda man behöver det är ett par hantlar. Den gamla kroppen njuter verkligen av att de allra flesta muskler för en genomkörare.
Ska försöka få till antingen ordentlig promenad eller träningsprogram dagligen under lovet. Det behövs för att uppväga den mat/godiskonsumtion som det gärna blir  i dessa tider. Magsyran.... jo, det är ju så att det skvimpar omkring rätt bra när tung tant hoppar, studsar och står på alla tentaklerna. Men det får man väl ta ... och en tablett efteråt.

God Jul-fortsättning!

3 kommentarer:

 1. På din sida var det väldigt "juligt" och fint idag. Apropå magsyran så visst finns det olika neutraliserande tabletter, men minst lika bra och betydligt billigare och lättare att ha till hands är bikarbonat. Tag ½-1 tsk bikarbonat och skölj ned med litet vatten. Toppenbra, tycker jag!

  Jaja, vi har också varit unga och snabbgående. Vi har mycket kunskap och livserfarenhet att bära på och det tynger... därför är vi inte lika rappa i benen längre... Sug på det! ;-)

  Sällskapsspel älskar jag, tyvärr har jag inte så många att spela tillsammans med! God fortsättning på julfirandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förklaring på varför man går lite långsammare med åren. ska definitivt ta till mig detta! Även receptet på neutraliseringsmetod. Kommer ihåg detta från min barndom... nu när du påminner mig. Vad det gäller spel; om vi får möjlighet att uppleva pensionsålder, ja, då kan vi fixa sällskapsspelskonvent/event tillsammans.Ha det gott!

   Radera
 2. Vilket kreativt och fint förslag... kanske en sällskapsspelsklubb t.o.m... ;-)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas