fredag 13 december 2013

Webbvisning


Dagen grydde, denna vackra luciadag. En blek sol trädde fram ur dimmorna. Det kändes mer som vår än som luciadag.

Vi har firat lucia i nästan en vecka. Först var det ju då samhällsföreningens firande, i måndag var det ett framträdande på äldreboendet, igår var det fyra olika framträdanden på eller i anslutning till samhällets storföretag, Nexans, och idag var det luciadagsfirande för skolan.
Sju framträdanden blev det allt som allt, sex av dem var av hög kvalitét, ett var väl så där....

Idag, vid det sista framträdandet, så bad jag en kollega att filma programmet. Eftersom jag glömt att ta med min egen kamera, så hade vi bara en skolkamera att tillgå, en kompaktkamera som inte tar så bra bild, men tar upp bra ljud.
Efter framrädandet, så bedömde jag detta så bra, att det fanns anledning att spara filmen för framtiden, på You Tube.Som sagt, ljudkvalitén är bra, men inte bilden.
Under det att dagens två "normala" lektioner genomfördes, så laddades klippet upp på You Tube, och när vi nästan hunnit fram till lunchrast, så kunde vi titta på det gemensamt och stolt konstatera att vi var gravt nöjda med vårt framträdande.

Lite senare på dagen kom uppladdningen på You Tube på tapeten.
Varvid frågan om kommunens policy kom upp.
För egen del, så har jag inte sett någon policy vad det gäller foto/film. Däremot har alla föräldrar okejat bilder på nätet och i annan media.
Bakgrunden till diskussionen om lämplighet att lägga upp filmer på You Tube, var det inslag som fanns i TV-nyheterna i veckan, ett inslag som visade att man på vissa förskolor infört fotoförbud.

För egen del så förstår jag inte denna diskussion. Vad kan hända, då man lägger ut ett klipp på ett luciaframträdande, ett klipp som är så bra att man är stolt över det??? Naturligtvis skulle jag inte ha lagt ut detta om jag hade haft en elev med skyddad identitet. Om jag haft förälder som inte okejat mediapublicering, så hade jag kollat med den om dess barn kunde få vara med i en så stor samlig av elever som detta gäller.
Nu är allt okejat från alla, och då räcker ju det. Kommunen behöver inte ha någon policy, och helt enkelt sabba att man på ett enkelt sätt kan spara det som är värt att spara för framtiden, och som alla som vill njuta av gång efter annan, kan göra.
Är lite bekymrad  för att "problemet" med webbpublicering ska komma att "lyftas" av dem som inte är bekväma med sociala medier och webbens möjligheter. Och genast har man väckt en helt ofarlig björn, och det är då blir farligt, att publicera sig är en demokratisk rättighet.
Vad det gäller klipp på internet, så måste man naturligtvis jobba med sunt förnuft. Man ska förstå inte lägga upp vad som helst på You Tube, från skolan sida. Men sådant som är bra och som är värt att dela med sig av, det ska vi kunna göra. Jag anser inte att kommuner ska kunna bestämma över detta, ha sin egen policy, utan alla som jobbar i offentlig verksamhet ska kunna visa det man är stolt över och det som andra kan ha glädje av. Samma bestämmelser ska gälla över hela landet, tycker jag.

2 kommentarer:

  1. Delar din oro över kommunal policy, som kan skapa en massa hinder. Vet t ex de kollegor som inte kan gå in på grupper som The Big 5 på FB därför att kommunen har spärrar. Tänk vad de missar eller måste söka hemifrån. Hos oss får vi inte lägga ut bilder från skolans värld sedan något år tillbaka. Det tog lite död på min motivation att göra inlägg om skolan. Igår hade vi luciafirande kyrkan. Mina kollegor filmade för internt bruk. Jag tog inte ens med mig kameran. Fint framträdande förresten. Ni är duktiga. Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Jag är fortfarande riktigt imponerad över killarnas soloinsats, särskilt den ena av dem. Jag hade inte en aning om att han var så duktig på att sjunga (S). Övriga solon var också jättefina, men han chockerade mig kan jag säga.

    Tragiskt att det ska vara så stränga regler. Å andra sidan kan jag förstå föräldrarna också. När folk knäpper foton hit och dit så vet du inte var de kommer att publiceras. Förr hamnade fotona i ett privat album. Nu kan hela världen se ditt barn trots att du själv inte har lagt upp bilden. Jag skulle nog inte vilja att folk fotade mitt ev barn och la bilderna på diverse olika sociala medier. Hur många bilder finns då i cyberspace som jag, som förälder, inte känner till? Jag kanske är barnslig av mig, men som förälder blir man beskyddande...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas