torsdag 16 oktober 2014

Under utveckling


Tänker  på hur kul det är att ha fyllt sextio, och fortfarande känna att man är under utveckling.
När man var barn på 60-talet, ja, då var de som var i min nuvarande ålder riktigt gamla och stencila... åtminstone enligt mitt sätt att se.
Kanske var förra seklets tanter också under utveckling, iallafall på något sätt.
Men de hade inte samma möjligheter att låta sig bli förkovrade, som vi som är tanter på 2000-talets har.
Internet och dess sociala medier har varit ovärderliga, då det gäller möjligheten att ta del av de trender inom skolvärlden, som gör lärartanten till en lite annorlunda lärartant under tid.

Även tantens framtoning rent fysiskt utvecklas ju under tid. Inte lika positivt som den professionella  dock. Men sådant är livet, absolut....
Vi kom att prata om vikten av träning, vi tanter som åkte tillsammans till Åsas funktionella träning i tisdags. Vi kom fram till att vi tränat regelbundet i grupp, ett par gånger i veckan, i snart tjugo år. Inte så att det syns så mycket utanpå av den träningen.... men under det slappa och sladdriga, så är musklerna i betydligt bättre form än vad man utifrån synintrycket skulle kunna tro.Tillbaka till skolutveckling.... och vad jag  ser som har varit utvecklande för mig.

Drama som pedagogiskt hjälpmedel, undersökande arbetssätt - genom böcker och tidningar, genom att ta kontakter via telefon... det var något som fanns med i förra seklets utveckling.
"Tidningen i skolan" hade flera olika kurser som jag var med på, t.o.m en sommarkurs i Stockholm fick jag lov att åka på. Det var ett annat tänk, tänket före den stora datoriseringen. Men det funkade då, och det funkade bra.

Om man ser till senare år så var ju åren med e-twinning väldigt roliga och lärorika. Schoolovision var den stora grejen inom e-twinning, men inte min favoritgrej. Konstprojekten och fotoprojekten ( det senare var ju våra Grimsåselever europamästare på flera gånger) var de internationella samarbeten som jag som lärare lärt mig mest på. Liksom det samarbete som jag och Ingrid från Slovenien hade under ett och ett halvt år, då våra elever berättade om sina skol och vardagsförhållanden för varann.

Tror att Lgr11 tog lite död på e-twinning. Orken tröt. Fick ett mail om att fotoprojektet skulle tas upp igen. Hoppas det, vi är på direkt. Ett enkelt projekt att vara med i, under det att man kan lär sig en hel del om andra länder utifrån de foton som visas.
Schoolovision är det största och mest långlivade projektet i e-twinnings historia. Om frågan om nytt deltagande kommer... ja, jag vet inte.... jag måste ha hjälp av kulturskolefolk för att få till det.... och de har inte alltid tid att hjälpa till. Eller kanske är det bara fråga om prioritering.

Big 5 har jag jobbat efter i flera år nu., Tänker inte längre i Big 5-banor, för  stödstukturer av olika slag, förmågetänk utifrån orsak-konsekvens, jämförelser, begrepp i olika sammanhang, metakognition... ja, de har blivit självklara nu.

En läsande klass tog jag snabbt till mig, direkt efter jul. Eftersom jag jobbade hela våren med materialet som finns i FB-gruppen, så känner jag att jag kan använda alla "läsfixare" i skolarbetet, och har på det sättet knappast använt något av det material som numera både finns som bok och ute på nätet.

Från Skolverk och skolledning kom så en propå om att alla lärare skulle träffas veckoligen och diskutera/utveckla sig i matte via "mattelyftet". Nu känns  det mer som ett påhäng än som ett lyft, men det kanske blir bättre till våren, då det handlar om problemlösning. I höst har det handlat om bråktal... känns lite tjatigt vid det här laget.

Vad är nästa socialmedielyft för lärartanten då?
Förhoppningsvis "Grej of the day". Tänkte köra tre gånger i veckan ( minst) efter höstlovet. Låter väldigt spännande!

Vill ha några månaders lugn i dagens grej, så det hinner sätta sig.
Men sen är tantlärarn öppen för nya utmaningar och ny utveckling. Redan lite nyfiken på vad det kan handla om.

Tant fotografnörd tänker att vi går mot mindre fotogenique årstid just nu. Men man måste förstås inte ha tio foton i varje blogginlägg....

Nu är det strax dags för Filmtime framför TVn, med stickning till hands. Har utvecklat strumpstickandet en hel del under det att sockstickeklubben visat på nya möjlgheter. Bara en sak som jag missat att utveckla.... olika sätt att sticka häl. Tror att det handlar mest om bekvämlighet faktiskt... är så inkörd på vanliga hälstickasättet.. och jag tycker att den hälen funkar bra.

5 kommentarer:

 1. Gillar också att utvecklas hela tiden. Har aldrig förstått mina kollegor som samlat pärmvis med kopieringsunderlag som de kan köra år efter år. Kanske är lite för rastlös, men jag vill hela tiden göra en ny och bättre planering även om temat kan vara detsamma. Har också provat på lite olika grejer. Det blev bara ett e-twinningprojekt för min del. Eftersom jag inte har egen klass blir det ibland lite svårt att genomföra projekt om inte kollegorna hakar på. Men Big5 hoppade jag på direkt. Mattelyftet ska vi ha nästa läsår. GOD ska vi också försöka oss på efter lovet.

  Det blir en hel del sockar här också. Lagom projekt framför TV:n. Har unnit prova rätt många olika modeller. Just nu har jag gjort klart ett par med falska flätor och istickshäl till mig själv. Magic loop, tåupp och båda på en gång gillar jag stenhårt. Går nog inte tillbaka till strumpstickorna.

  På höstlovet är jag ledig hela veckan. Måndag ska jag till Jönköping och på lördagen är det ju FAD i Hässleholm. Annars är jag öppenför förslag. Funderade på att åka till Alingsås onsdag eller torsdag. Har alltid velat se Lights i Alingsås men alltid lyckats missa tiden.

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 2. Den första bilden är jättetuff. Jag tycker nästan att man blev tant och gubbe redan vid 45-års åldern i förra generationen. Mycket har ändrats sedan dess. Både på gott och ont. Precis som du skriver finns numera andra möjligheter för de flesta av oss. Det är härligt att läsa om pensionärer som går språkkurser, börjar med spännande hobbys, reser runt och mycket mer. Finns det ett lustmoment med i aktiviteten gör den mer nytta. Jag tror att du kommer att bli en mycket aktiv pensionär när den dagen kommer. Sedan handlar det om en del tur också, när det gäller hälsan. Allt går inte att träna sig till. Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du Bosse, visst är det så att träning ksn förbygga en del sjukdomar, men det finns en hel del skitsjukdomar mam inte alls kan skydda sig emot. Två av oss i familjen ( på fyra) har drabbats av the bigC. Dottern frisk sedan flera år, maken i efteroperativ, före kemoterapiperiod. Inget man ksn skydda sig mot. Din skitsjukdom är ju än värre, förman har den alltid. Sådana sjukdomar finns det ett antal av. Det gäller att ta vara på livet!

   Radera
 3. Grej of the day har jag sett om på Facebook, men inte riktigt fattat vad det innebär. Jag googlade lite på det nu men måste erkänna att jag inte blev så mycket klokare av det. Vad är det? Kan jag använda det i ma, sv och eng (de ämnen jag undervisar i nu)? =)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas