lördag 15 november 2014

Skapande och skolan, stort sett.

Tidigare år så har det alltid funnits saker att skriva om här på bloggen.
Ett tag fick jag till något näsrtan varje dag, långt eller kort.
Numera så blir det mera sällan som tankarna framförs här.
Tant i övre medelåldern /undre ålderdomen har blivit trött??
Uttjatning av ämnen?
Hjärnstillestånd?
Stoffbrist?
Annat som tar tid ( = skolan) ?

Kan se på andra bloggare, att de inte skriver så ofta heller.Många betydligt mer sällan än jag.  Och så har jag en person på min blogglista som skriver dagligen och stundligen. Hennes inlägg orkar jag inte längre öppna. Så det jämnar liksom ut sig.
Veckan som gick var en bra vecka. ( som det nästan alltid brukar vara)
Veckan som gick bara rasslade till, och sen så var den slut. ( Också precis som det brukar)

Eleverna hade konstutställning för sina föräldrar och syskon i veckan.
De läste upp berättelserna som de skrivit till sina tittskåp.
Jättelyckat! Alla var glad och nöjda. 
Njuter ju av mina superhärliga elever.Deras föräldrar är också toppen. Klar koppling; bra och stöttande/ombryende föräldrar ger trygga, glada och "goa" barn.

Som den gamla enstöring jag är i det mesta, insåg jag att det hade varit gott att ha en kollega att dela kvällens efterarbete med.... fast det gick ganska snabbt och lätt för tant ensamvarg också.Skapande skola genomförs via statliga pengar och ska vara ett samarbete mellan professionella kulturarbetare och skola. Man kan ju tycka vad man vill om användandet av pengarna, då den summa som vår lilla skola förfogar över är lika stor som 60-70% av vår årliga läromedelsbudget.

Tycker att veckan med Alexandra och vad den ledde till ( berättelseskrivning, tolkning av varandras konstverk - kommunikation- läsa berättelser/visa konsten  för alla elever i skolan utom sexorna samt för föräldrarna - självkänsleutvecklade) var väl värd pengarna. Och som sagt, de kunde inte användas till något annat.........

Ser lite fram emot nästa års samarbete med kulturen redan.Förra året hade vi Peter Gissy på besök och som inspiratör till deckarskrivande. Också en bra grej!

Apropå grej -Grej of the day, är det -tillsammans med flitigt användande av  små whiteboardtavlor i undervisningen- det bästa som hänt i skolans värld på länge. Big five och en läsande klass har också varit bra.... vore fel att inte nämna.

Gillar verkligen att få vara del av  skolutvecklingen - förhoppningsvis några år till.


Till vår vernissage/konstutställning hade  föräldrarna tagit med lite goda onyttigheter. ( Nyttigheter fanns det också... bl.a. riktigt goda tunnbrödsrullar.... ) En pappa bjöd på skumpa à la Pommac,för det ska man ju ha när det är vernissage.
Ja, det var kul och lyckat i all sin enkelhet.


Blev en promenad i dagsljus i går eftermiddag.
Modsrundan, med en extrasväng runt Flathult.
Där avslöjades vart vår vita-bruna katt går på dagarna.
Han satt på Gunnars stora fält och spanade i 360 graders omkrets.
Måste finnas goda sorkar där???

Njuter av att vädret är höstigt och ljummet. Ingen vinterjacka framhängd än....
Köpte  i och för sig en riktig fjällrävenvarm jacka i höstas..... men faktum är att jag tycker att det är ok att den hänger kvar i klädkammaren.  Föredrar den ljumma senhösten....


Framåt gårdagskvällen så kände jag hur förkylningsvirus ganska så hastigt ockuperade hals och näsa. Det är många som är angripna av slika små rackare nu. Så det blir ingen lördagsmotion.Skönt för den gamla tanten att sitta i favoritfåtöljen med skoldatorn i knät.

Förhoppningsvis så ska vi bege oss ut på lite roligheter ändå,  framåt eftermiddagen. En julmarknad i trakten av Reftele har Värnamodottern rekommenderat. Hon och maken hennes dyker upp där också. Trevligt med lite eftermiddagsfika tillsammans.

Luciaträningen är inledd. 22 superduktiga 5or och 6or. Kommer att bli så bra i år också.

Det var allt för idag.Nöjd med att få till en eller par inlägg per vecka.....5 kommentarer:

 1. Det var roligt att läsa om er vernissage. Vi har också Skapande skola-pengar som vi håller på att planera hur vi ska göra av med. Förra året var vi på Vandalorum med alla klasserna, en i taget förstås. Jag skriver inte heller så mycket om skolan. Det är inte lika roligt när man inte får lägga ut bilder som förr. Skulle också vilja börja med GOTD, men jag har ju ingen egen klass. Mina kollegor pratar om att köra igång så kanske kan jag snika mig in nångång. Tror verkligen på konceptet. TB5 på Elevens val funkar också bra. Vi kör inte metakognition eftersom vi bara har fyra grupper och tyckte det var svårare. Vi märker också att vi kan göra nästan samma saker men med lite olika infallsvinklar i de olika grupperna. I analysgruppen har de bl a jobbat med likheter - olikheter och orsak - konsekvens.

  Ha det så kul på Stora Segerstad! Där har jag varit flera gånger på julmarknad, men i år stannar jag hemma och kurerar mig från virusangreppet. Har just gått hundrundan med Takko och behöver vila lite. Blir nog en lugn hemmakväll.

  SvaraRadera
 2. Jag är gärna med om du ordnar vernissage eller något nån mer gång. Jag är ju trots allt lärare i halva klassen. =)
  Samma hos mig med förkylningen, och det är inte så konstigt med tanke på hur sjuka eleverna har varit. Det snorar, hostar och nyser om vartannat. En del är hemma och är "riktigt" sjuka. Nåja, det går väl över. Här blev det en kort lördagspromenad ändå. Syftet var att utse årets julgran. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte inte att du skulle behöva stanna kvar på kvällstid, därför sa jag inget om ev. samarbete med dej. Får bli nästa gång. ka ge mig ut på promenad i morrn igen, idag var det lagom att ta sig mellan alla byggnader på St Segerstad.

   Radera
 3. Ser att du har haft en bra arbetsvecka och det är förstås alltid trevligt!

  Litet ljus och frisk luft har ju ingen dött av, sägs det... Hoppas du kommer ut en liten sväng i morgon i alla fall och att förkylningen snart förpassats ut från ditt hus och din kropp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, du har rätt. Lite frisk luft skadar inte. Men det kändes faktiskt som att min gamla kropp ville ta det lugnt i förmiddags. I eftermiddag har vi vandrat runt den stora julmässan på St Segerstad. Så edt blev en hel del luft ändå. Och åtgjorda pengar.... till min stora lycka så fanns Countryline ( från Gränna) med på marknaden. Blev lite dyrt... men vad gör det när man är helnöjd?

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas