söndag 19 april 2015

Aprilabonnemang

... skulle jag vilja ha. April tre -fyra månader om året ... det skulle inte sitta fel.April är ju en ganska nyckfull månad. Man hinner inte tröttna på rådande väder.
Ena stunden är det så kallt så att man få dra upp flecetröjans dragkedja ända upp till halsen, stunden efter blir det så varmt och gott att man får ta av plastplagget och knyta den kring midjan... eller, jaja, det som en gång var en sådan.
Ända tills det kommer en hagelskur och man får skynda sig inomhus...Växtligheten bjuder på en begränsat antal arter, man kan verkligen hänga med och se vad som är på gång... och njuta mer och mer för varje växt som visar kronbladen, Samtidigt som man får känna en smula nostagi i magmitten.... snödroppar och krukos är redan passé... de har redan spridit årets glädje. 
Så mars vill jag heller inte vara utan... men det räcker med en sådan månad.
Mina tre extra april, dem byter jag november, januari och februari mot!

Tog eftermiddagspromenaden runt Mods. Passerade det gamla "fullt av vitsippor"-stället.


 Någon gång i slutet av åttiotalet målade jag denna tavla, efter ett foto som jag tagit.

Då var där verkligen helvitt med sippor på vårarna. Idag finns det bara ett fåtal kvar. Vad beror det på? Varför stannar de inte  kvar på samma plats, då omgivningen fortsätter att vara den samma?
Varför fortsatte inte jag att måla tavlor? När, så konstnärligt begåvad har jag ju aldrig varit... men en egen stil hade jag allt. Och det var otroligt roligt och avkopplande.

Många tavlor har jag dock gjort, även på senare tid. Fast då tavlor av annan sort...


De höga skymolnen försvann nästan helt under eftermiddagen och det blev riktigt gott och varmt. 
Flygplanskondensen syntes tydligt. Två plan hade sannolikt nyss lyft från Jönköping, Axamo, på väg mot sydligare nejder.
Nej, jag skulle inte vilja åka till varmare trakter i denna härliga tid. Däremot skulle jag inte ha något emot att hoppa på ett plan mot medelhavstrakterna, fram i oktober, då höstmörkret överfaller oss. 
Sa det till C-E igår, under det att vi  satt på växthusaltanen och beskådade ett liknande himlaspel, att vi kanske kunde ta en hösttur så att han får "fira" sin pensionering.... Tanten som förtidspensionsvägrar kan ju i alla fall kosta på sig en vecka ledighet... även om det kostar skjortan.


 Träffade (bl.a.) Tindra på min solskenspromenad. Tänkte på det, vilket multianimaliskt namn Tindra är. 
Har haft besök av katten Tindras husse och matte idag. Ska knappa in telefonnumret till hästen Tindras ägare om en liten stund.  Brukar alltid ringa på söndagskvällar, om vi inte har träffats under helgen. Ibland blir det fel riktnummer, 0371 istället för 0370. Då hamnar jag hos någon som jobbar på Gislaveds kommun....

Tindra, som jag träffade, är en fin liten tjej, som jag träffar på musiklektionerna varje tisdag...

Anna-Lena, det skulle knappast funka som djurnamn.... fast det förstås, grannen hemma i Rångedala, han hade minst en julgris som var min namne....


Lungörten är en tokig växt. Den börjar fälla ut sina kronblad, långt nere vid marken, på tidig vår, så snart snön är borta. Med tanke på att årets snö var det samma som ingen, så började blomman visa sin rosablå skiftningar redan i slutet av mars. Tills långt fram i maj- juni behåller den sina färgade blommor, vars nektar humlorna är heltokiga i. Efter det så kan man njuta av det fina, prickiga bladverket till långt fram på hösten.


Växterna fick omvårdnad igår, både ute och inne. Inneväxterna blev inte omsedda förra året, mest för att jag tycker att det är ganska tråkigt att plantera om dem, dela dem, ge dem ny jord.  Det är ju ett riktigt klabbgöra, så därför vill jag inte vara inomhus. Bestämde mig i fredags för att det bara måste ske denna helg, och då på lördagens förmiddag. Så fick det bli. Kände mig väldigt nöjd då jag var klar. Tror att växterna hade samma känsla....

Kirskålskriget påbörjades därefter. Jag gjorde någon eller några timmars offensiv attack. Rensade upp en del av de utskjutande tentaklerna som döljer sig under jord. Förhoppningsvis gjorde anfallet någon nytta inför kommande anfall..... för de lär komma. Avskyr verkligen denna växt... trots att den har så fina skira blommor. Knölklockan fick också lite eldgivning på sig, eller rättare sagt, avrotning. Den är inte kul den heller. Och i rabatten nära vinbärsbuskar och grönsaksland, där var det kvickroten som blev mest tillintetgjord. Men den lär också komma tillbaka.


Det doftar jul vid garagegaveln. Gillar verkligen hyacinten, som blir större och större för varje vår. Framförallt doften, men också färgen.
Vid jultid vill jag ju dofta på hyacinter. Men tanke på allergier i huset, så går det inte för sig. En saknad juldoft, som jag tar igen i april.
Ett litet aber bara... den som är hyacintallergisk, har dille på att gödsla allt med hönsbajs. Så även i denna rabatt.... Det blir en mixad doft... inte bara doft från barndomens jul utan även en luktförnimmelse av barndomens ägghämtning i hönsgården....


Bror och svägerska visiterade oss idag. Trevligt! 
Undrar om Annki upptäckte vad hon gav mig för fin gåva förra året... denna patinavackra gamla bunke. Om jag varit hon, så hade jag ångrat mig, för den bunken/krukan är en pärla för uteplantering.

Helgen rusade iväg...igen. Veckan lär göra det samma. Vill ha kvar apriltiden ett tag till. Maj är så stressande... framförallt för att allt händer i naturen under den månaden. Egentligen skulle man ta sig en ledig vecka mellan hägg och syren... fast det kan man väl inte med.... bara vara hemma och gå omkring och njuta... då man bara har några veckor kvar till sommarledigheten...

Nä, aprilabonnemang, det skulle man ha... och skjuta fram maj en månad, lagom tills ess somamrledigheten börjar.

4 kommentarer:

 1. Nej du... inte får du knuffa på maj månad, då tar jag hellre repris på maj månad - det är nämligen årets ljuvligaste månad om du frågar mig!

  Önskar dig en fin arbetsvecka!

  SvaraRadera
 2. April och maj är nog årets bästa månader åtminstone ute i naturen. Annars gillar jag årets växlingar. De gör att man inte tröttnar. Tänker varje år att iår ska jag inte stressa mig igenom slutet av terminen. Det är inte alltid det blir som man vill. Ska försöka iår med. Men jag skippar nog kriget mot ogräset. Ha en skön vecka!

  SvaraRadera
 3. Precis så är det. Man vet liksom inte riktigt hur man ska klä sig och fort slår det om men det är härligt och hör till. Tycker du ska ta fram din pensel och börja måla igen. Tavlan är fin och konstärligt begåvad måste du nog vara lite grann. Men var har alla dagar i April tagit vägen och vitsipporna ... trivs dom inte? Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Vad många fina bilder och kloka tankar du bjuder på. Jag instämmer helt. Bort med de tre månaderna och givetvis är det i oktober/november man ska åka iväg neråt. Kram Bosse

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas