fredag 24 april 2015

Denna dagen....

...nej, då inte alls ett liv... utan en ganska vanlig dag. Men hur ser en ganska vanlig dag ut , vad det gäller en sextioett år gammal lärarinna?


Slog upp de grå före det att väckarklockan började skräna.
Tio i sex.
Kom på att det var helg i vardane ... och funderade på om det var något kul som väntade.
Jodå... i morgon blir det "Chess in consert" med dotter och svärson. Växjö ska vi till... en ungefär lika lång resa som den man då och då gör till Göteborg.

I Borås Tidning kunde man läsa om eftersök av en 47-årig man. Dement. Hu, dement vid den åldern.
Radio Sjus nyhetssändning intervjuade folk från Missing People, som varit med i det resultatlösa sökandet.
Tror inte att jag skulle "våga" gå med i Missing peoples skallgångskedjor. Tänk om man hittar något otäckt... tänkte jag....

I duschen tänkte jag tanken som alltid återkommer då jag tar schampo i handen.

Hade en kollega och vän, årsbarn med mig, som ägnade mycket tid och kraft åt att sälja schampo och rengöringsprodukter på "homepartyn". Även nya säljare värvades där.
- Varför lägger du ner så mycket av din fritid på detta, frågade jag en gång.
- Det ger pengar som blir en försäkring för att jag och min man ska få det bra på ålderdomen, blev svaret.

Hon fick inte uppleva någon ålderdom, inte ens sin sextioårsdag.
Jag tänker ofta på detta, och hur vansinnigt dumt det är att planera för mycket.
Det är absolut bättre att göra roliga saker då man orkar och då man lever, än att skjuta upp det till en oviss framtid.

Frukosten bestod av A-fil, en sked hemkokt svarta vinbärssylt, flingor utan socker blandat med gamla Branflakes ( de måste ju gå åt), en skiva proteinbröd med ost och en stor kopp te.
 Var på plats i klassrummet lite före halv åtta. Fixade till en PP om fåglar, genom att ta bort alla fågelnamnen. Kollade lite på nästa veckas arbete, gjorde lite ändringar från tidigare grovplanering. Finplanerade den tidigare grovplanerade engelskan.

Blev, som alltid på fredagar, glad då jag kom till personalrummet. Där satt redan en del av kollegorna samt vår fantastiska skolkock och mumsade på nybakta frallor. Jag gick och hämtade en också. Det är vår fredagslyx... och en härlig lyx!

Alla skoldagar börjar med tjugo minuter tystläsning. Idag skulle dessutom några av eleverna skriva klart gårdagens skrivuppgift, "En ( valfritt djur)s dagbok".
Alla hade kommit igång när jag kom till klassrummet. Jag har  ingen som helst förståelse för det där med låsta klassrum och morgonhandhälsningar. Mitt klassrum är alltid öppet, vi hälsar med ett glatt hej då vi ses!
Skolan är barnens arbetsplats, och så tror jag att man gör på de flesta arbetsplatser.
På vilken arbetsplats står de anställda i kö utanför en låst dörr, och när chefen kommer med stora nyckelknippan så tar alla honom i hand innan de tar emot dagens order?
Jag vet att alla barn som får ta ansvar klarar att göra det. Även " de besvärliga". Får man aldrig chans att ta ansvar, så vet man ju inte hur man gör. Om det nu är så mycket ansvar at gå in i klassrummet och påbörja dagens arbete.... ? En del tycker iallafall att det övergår elevernas förmåga....

Pratade med några elever under läsningen, de berättade om vad de läst. Skönt när man hittar lagom svåra böcker till eleverna. Det är inte riktigt enkelt, många tar sådana som är för svåra.

Efter läsningen såg vi på torsdagskvällens "Lilla aktuellt" och pratade om varför båtflyktingarna på Medelhavet tar båten och inte flyget....

På mattelektionen så jobbade alla direkt i boken. - Skönt, tyckte någon, att du inte ska prata idag, utan att vi får jobba i fred.

För egen del så är jag ganska övertygad om en god matteundervisning bedrivs genom en mix av diskussioner, gemensamt arbete och enskilt arbete.

På rasten fanns det nyköpta kakor. Mycket goda. En härlig stund var det när vi var sex-sju stycken som satt och mumsade kaka. Det finns flera som inte "ska äta kaka".... och då känner man sig lite ensam som kakmonster. Vi pratade om att det kan upplevas ganska provocerande att tacka nej till kakor, men ännu mer provocerande att man tackar nej till något med alkohol i. Detta trots att det finns många som faktiskt inte tål ett glas vin eller öl.
Nu tål jag inte kakor egentligen... men de gör mig bara tjock... eller ser till att jag fortsätter att vara tjock, all träning till trots.... jag blir ju inte mer påverkad än så. Vilket i och för sig kan vara illa nog... men det drabbar ju bara mig själv.


Efter rasten kollade vi hur långt lövträden kommit i sin lövsprickning. Vi gör detta som en del av Vårförsöket, ett forskningsprojekt från SLU, genom Umeå universitet. Kul att vara med på något "riktigt", det tycker både eleverna och jag.
Några av björkarna hade kommit till fas två, av fyra. Gröna små blad började sticka fram ur knoppen.

Två tjejer berättade om sin "praktikdag" i köket, som de gjort igår. De hade fått tillaga delar av gårdagens lunch, förbereda dagens pannkakslunch ( som skulle vara till ärtsoppan), bakat frallor, diskat och städat. Det var kul, men tröttsamt. Vi drog lott om vilka två femteklassare som ska hjälpa Ingela nästa torsdag.

Fem- sex "djurdagboksutdrag" föredrogs. Det handlade om orangutang, zebra, gorilla, häst, panda....

Alla elever fick "two stars and a wish" utifrån sin berättelse. Bara att konstatera... ibland är det svårt att få till "two stars"... ibland är det svårt att få till "a wish". En del fyror har ju inte kommit så långt med sitt skrivande, som en del av femmorna gjort. Jag tror att de förstår det, då jag förklarar varför deras berättelser mottas så olika.

Som avslutning på åttiominuterspasset, så var det ett oförberett förhör på fågelarter. Därefter löste eleverna korsord och/eller ordflätor om fåglar. Perfekt att "tillverka" genom webbplatsen skolplus. Alla elever storgillar både korsorden och de gömda orden.
Till lunch serverades ärtsoppa och pannkakor. Det var så där gott. Ärtsoppan var lite för tjock, och smakade lite för mycket timjan. Goda fina köttbitar fanns det i soppan. Pannkakorna var inte stekta i smör, utan i olja eller oljeblandning. Bra för mig, att jag inte frestades att äta så mycket. Eleverna storgillade de tunna pannkakorna.
Det är bara något år sedan vi fick fabriksgjorda pannkakor. Vårt kök har lyft sig högt över alla skyar, tack vare vår Ingela.

Tjejerna i 4-6 jobbar med foto vid tre lektionstillfällen, medan killarna har idrott. Därefter byter vi ämne för eleverna, så att killar får foyto och tjejer idrott.
Förra fredagen var tjejerna ute och fotade. Idag skulle de redigera sina bilder. Kollega Camilla hade laddat ner Photo Filter på alla våra datorer, för detta ändamål.
- Jag brukar redigera i ett annat program sa en elev.
- Då kan du väl visa det först, för det är säkert en del som vill använda det, förslog jag.
Tjejen visade oss piZap  och efter det fanns det ingen anledning för mig att visa Photo Filter. Det kändes väldigt förlegat ... och varande ett vuxernredigeringsprogram.

Det är svårt med skor nu i dessa vårtider.... blev otäckt varm om fötterna, samt kände mig lite sliten i benen.... vilket jag ofta gör då eleverna jobbar med datorer, och jag går från rum till rum.

Tjejerna var helkoncenterarde.  De tyckte att det var jättekul att jobba med redigeringsprogrammet. En del började också att lägga in sina bilder i bildspelsprogrammet ( stillbildsfilm) Photo Story. En gång till har vi på oss att göra klart, innan killarna gör sina fotoarbeten och vi sedan har stor stillbildsfilmfestival.


Eleverna slutar 13.40 på fredagar.
Då eleverna gått hem hade jag några mail att skriva samt lite att förbereda inför nästa vecka.
Redan kvart över två var jag klar....och trots att det var rekordtidig hemgång för mig på en fredag, så fanns det inga fler bilar än min och fritidspersonalens kvar på parkeringen. På fredagar skyndar många hem till helgen.

För egen del åkte jag till Hestra och köpte ett par nya gåskor i Goretexmaterial. En direkt ersättning av mina gamla, som blivit trasiga, och som nu förpassas till att bli gräsklippningsdojor.

Kunde inte motstå att köpa med en påse twist hem till helgen. Det fanns uppställt sådana på disken i affären. En sådan frestelseaffär!

Väl hemma drog jag med dammsugare över golvet i kök och hall, och konstaterade att katters utevarande under stor del av dygnet, genererar mindre smuts. Tog kameran och gick ut i trädgården. Måste ju ha lite bilder så att jag också kan leka med nyfunna redigeringsprogrammet.

Satt i solen på altanen ett tag och njöt av solen.

C-E kom hem och undrade om jag inte ville ha ett glas rödvin. En fredagsalkis kan inte tacka nej... förstås.

Rättade elevernas fågelförhör, vilka visade att de lärt sig känna igen många fåglar. Lekte med redigeringsprogrammet - vars resultat syns här ovan- under det att C-E fixade biff med lök. Kanongott!

Det var denna dag det. Några timmar finns det kvar innan läggdags. Blir nog lite tv-häng bara. Kanske lite läsa i Kristina Olson bok Lotus Blues. Kommer nog att somna gott... brukar inte vara något problem under inverkan av fredag och rödvin.

Denna dagen.... idag blev det en dag-dagbok.

2 kommentarer:

  1. Kul program att redigera bilder i! Får nog testa det. Så mycket man hinner en vanlig dag när man tänker efter. Ha en fin helg och njut av våren och konserten! Jag ska kanske åka på ett event och förbereda mitt eget. Välkomna nästa helg om ni kan. Dert verkar inte bli så många.

    SvaraRadera
  2. Det låter som en innehållsrik och fin dag! Jag hoppas helgen fortsatt i det godas tecken... ;-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas