torsdag 2 april 2015

Långledigt


Påsken är ju ganska så schysst, eftersom den ger många människor lite extra ledigt. Fyra dagar, så mycket är det ingen annan helg som ledighetslevererar. Att vi skolfolk, som går på ferieavtal, sedan har ytterligare fyra dagar, det tycker jag är väldigt OK, så här års.
Veckorna flyger fram, och jag är så dålig på att blogga.
Kanske borde göra som en del andra, gå med i 100-dagarsbloggandet. Då kanske man skulle skriva om "riktiga" och viktiga saker, inte bara referera det personliga vardagsdravlet.
Och dessutom lära sig skriva lite kort och koncist!


Avbokade spinmixen idag.
Har redan tränat tre gånger denna vecka. Kettleworx, spinnmix, funktionell träning.
Fast den största anledningen till att jag bokade av mig, det var att jag kollade vilka som var påbokade, och såg att det inte var en enda tant, mer än jag.
Identifikation, det är viktigt, det  förstod jag plötsligt.
Normalt brukar vi vara 2- 5 tanter på de 15 platserna. Det känns bra.
Insåg också att det finns skäl till att jag ibland känner mig lite ensam i världen... jag har inte längre så många att identifiera mig med.... och färre lär det väl bli om man själv får vara med ett tag till....


Efter avslutad skoldag och färdigrättat historietest, så åkte jag hem, svidade om och gav mig ut på promenad. Det var länge sedan jag gick Stockremmarundan, det förstod jag, när jag fotledes passerade de avverkade områdena längs vägen.
Det gick lätt att gå, trots att jag mått lite dåligt hela dan. Både huvudvärken och det onda i bröstet försvann, när jag stav-gick framåt i relativt högt tempo. Vad är det för fel på mig? Jag mår nästan bara bra under och efter ett "träningspass" av något slag.
Eller av att dricka lite vin... men det gör jag inte till vardags.
Tror att jag har alldeles för mycket spänningar uppbyggda inombords... varför vet jag inte... eller iaf bara delvis.....


Veckan före lov, brukar jag göra till en vecka, då man avslutar alla påbörjade teman/områden.
Idag var det Gustav Vasa- prov, igår var det provräkning för mina femmor.
Fyrorna gjorde samtidigt TIMMS-testet.
Före lov brukar jag nästan alltid ha någon form av frågesport. Jag gillar det, eleverna gillar det.
Förr i tiden var det frågor som jag ställde. Numera benämns frågesport QUIZ,  och eleverna sitter med datorer, surfplattor, mobiler och svarar på mina frågor, som genom cyberspacen kommer upp på projektorduken. ( Jag är så omodern, så jag har ingen smartboard... vill inte ens ha... medan projektorn är helt oumbärlig.)
Kahoot heter programmet som jag gör quizet i. Det handlar om "Grej of the day"... även elevgrejerna... samt det vi jobbat med under våren. Och något om min käpphäst... det som är förutsättningen för liv.... fotosyntesen.


 Det blir aldrig riktigt rättvist det där med att svara på quizet, det går långsammare att svara med dator än med surfplatta/mobil. Det går snabbare att svara när man är ensam, än då man är flera i ett lag. Att vara ensam det är ett eget val... jag förordar pararbete. Men eleverna tycker att de är roligt... och allra mest - förstås- de som lyckas bäst.
Någon elev kom idag och frågade  när vi ska ha nästa quiz....
Tänkte att vi kunde ha ett lite kortare för Kristi Himmelsfärdsdag/lov och en hundrafrågors ( viket kommer att ta tre-fyra timmar att göra ... men det är kul att göra också) sista skoldagen.


TIMMS-testet, det som genomförs i bland fjärdeklassare ( 11-åringar)  i 60 länder jorden runt, det var inte jätteenkelt. Speciellt knäppt var tidstanken, 2 x 36 minuter. Om man tog längre tid på sig, så blev det speciell anpassning. Det blev det för flera av eleverna. Alla är ju inte lika snabba... och det utan att de är mindre "smarta" än de som är jobbar fort. Tvärtom, tycker jag ibland. det gäller ju att läsa igenom uppgiften och att ge sig tid att tänka.
Tittar förstås igenom de tio närvarande elevernas svarshäften innan jag lämnar in dem på posten, för att skickas till Stockholm. Där ska de sedan packas om och skickas till Tyskland för rättning. Resultatet av testet kommer i december 2016. Jag kan tänka mig att Sverige kommer i kris då igen, för mycket av det som är med på provet, det har vi inte jobbat med, med fyror.
Faktum är att mina fyror har "kommit längre" än vad man normalt gör, tack vare att de jobbar med femmorna i no.
Nä, det där med internationella tester, det ger jag inte mycket för. Speciellt som jag fått kunskap om vilket enormt arbete som ligger bakom och vilka sanslöst stora resurser som ställts till förfogande.
Tänk om vi kunnat få lite av dessa resurserna i skolan i stället!


Rättade det korta provet i historia .. som tog lång tid för flera att skriva....innan jag tog påsklov.
Tycker att det är jättesvårt att avgöra nivån på olika betygssteg. Jag använder alla fem ( sex) A-F, vid bedömningen och förklarar skriftligt varför jag ger det omdömet som jag gör. Men vad är A och vad är B?
Hörde av en kollega att hennes dotter fått C+, B+, A-... Ska vi börja med + och - igen? Anledningen till sex betygssteg var ju att vi skulle komma bort från + och -.  Fast i dagens prov hade jag gärna velat använda dem... både som A+, A- och E-.
Bedömning är skitsvårt, tycker jag. Kanske för att det är nytt för tanten, sedan några år tillbaka. Innan kunde vi undervisa, och vara nöjda med det!
Tror också att det är enklare att vara ämneslärare än att vara mellanstadielärare och ha de flesta ämnen, då det gäller att bedöma. Nu är jag så nöjd med att vara multiämneslärare, det är det som är roligt med jobbet, tycker jag. Får nog möjlighet att ha många ämnen, om jag så vill, om jag får vara med de 4-5 år ytterligare,  som jag hoppas kunna jobba.

Vet ni, jag har en önskan... men jag vet inte om den går att uppfylla... Nu har vi det där omet igen... det där med hälsa och att vara vid liv.... men om livet vill mig väl, så skulle jag vilja gå ut med de två klasser jag har idag i Grimsås, och sedan avsluta min karriär genom att jobba som resurslärare - i de ämnen som behövs, utom idrott - på nybyggda Dalstorpskolan. Få avsluta på den skola som fick den bästa tiden i mitt lärarliv.... och som från hösten 2016 delvis är nybyggd och delvis renoverad.


 I Karlas hage finns det en hel del blåsippor. De blommar dessutom tidigt, eftersom hennes aspslybevuxna hage ligger i söderläge.
Idag hittade jag två alldeles egna blåsippsställen. Ett i vår backe mot Moghult, vid vägkanten.


Det andra bakom huset, vid foten av en halvgammal björk.
Båda plantorna är uppgrävda i Rängedala och hitflyttade. Denna, vid björken, växer på samma plats som den planterades på. Den vid vägkanten, den är fröspridd av myror, minst tio meter från den döda moderplantan.
Nä, jag vet... man får inte gräva blåsippor. Ibland får förnuftet råda. Båda plantorna är uppgrävda bland min barndoms stenar, på den egenägda marken... numera min brors.
Där fanns det/finns det massor av blåsippor. Ingen mer än vår familj har njutit av dessa lite gömda ställen.
Klart man kan flytta blommorna därifrån och  njuta av dem på nära håll. Förnuftet måste ibland stå över lagar och regler... annars blir det för tok för fyrkantigt i vår värld. Tycker jag... och vet att inte alla håller med.


Påsklovet ligger framför. Hoppas på en flera geocachingrundor... och att på så sätt träffa dem som tycker att promenad med burklet är ett bra sätt att umgås.
Ev ska vi öppna Halmstadstugan... men det är på gränsen... onödigt så länge det föreligger frostrisk. Finns ju fler helger i april... och vi kommer inte att stanna över natt därnere förrän i mitten av maj,  det vet jag av erfarenhet...
Tänkte åka till Malmö och våldgästa Karin, från annandag till tisdag... för att jag vill och för att jag kan, nu när i på gamla dagar, har varsin bil, jag och C-E.
Behöver dessutom åka till Rångedala och byta lite blöta remsor i cacherna...  Kiropraktorn ska besökas på onsdag... liksom banken....  Tio dagar kommer sannolikt att gå snabbt.  Hoppas kunna njuta ordentligt av dem....


GLAD PÅSK, alla!

6 kommentarer:

 1. Ibland hinner man inte blogga så ofta man vill. Ibland har man inget att blogga om. Det är roligt att läsa det du skriver om dina härliga elever. Nu tar vi ledigt tio dagar. Det ska bli skönt. Räknar med att ta en tur på fredag i nästa vecka om det passar dig då. Vi får höras. Tackar för erbjudandet att åka med till Malmö, men jag får nog avstår. Pojkarna är hemma till måndag och jag får nog ta det lite lugnt i början av veckan. Ha en riktigt skön påskhelg och ett avkopplande och inspirerande lov. GLAD PÅSK!

  SvaraRadera
 2. Var och en utvecklar ju sin blogg som den vill.... men visst, ett kort inlägg går lika bra... ;-) Då tar det inte så mycket tid och energi heller.

  Nu ett par dagar har jag sänt iväg blogginlägg som bara blev till för att jag är med i #blogg100, de övriga tror jag hade kommit till ändå! De flesta i alla fall!

  Önskar dig och maken en riktigt bra påskhelg och hoppas att du o jag hinner ses någon dag, antingen nu i april eller längre fram i sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sägs om torsdag. I Habo lär finnas en bra runda. Eller någon söder om Jkpg... fast du kanske gjort alla där. Bra med tillsammanspromenad tycker jag . Anna-Lena

   Radera
 3. Hej. Kul att läsa dina tankar.
  Det här med att blogga varje dag och göra varje inlägg meningsfullt känner jag också lite ångest över ibland. Vissa veckor blir det inget skrivet och vissa veckor kan jag lägga upp fyra-fem inlägg. Allt beror på ämnen att skriva om, tid och ork att skriva. Det går lite i vågor. Jag vill tipsa dig om en utmaning jag gjorde i augusti förra året. Den handlar om att publicera ett blogginlägg varje dag i en hel månad. Inläggen handlar om så många olika saker, det blev en stor variation i bloggen och jag tyckte att det var kul att skriva. De dagar då jag inte hade tid att skriva tidsinställde jag inläggen istället. Funkade kanon och var riktigt roligt. Du hittar listan här: http://emmarosell.blogg.se/2014/august/en-listutmaning.html#comment Samt mina svar under augusti månad 2014 i arkivet.

  Ont i bröstet kan vara ett tecken på stress. Det har jag haft till och från under några månader nu. Jag känner också en matthetskänsla i kroppen. Jag har värk i handleder och armar och jag känner mig orkeslös. Jag är övertygad om att detta beror på stress, delvis i alla fall. Jag hade en förkylning i kroppen för några veckor sedan och dåligt immunförsvar är också en typisk stress-symptom. Ändå är man envis och åker till jobbet dag ut och dag in... Lyssna på kroppen och var uppmärksam på signalerna!

  Kul med test. Det kanske jag skulle prova på i trean också? Risken är dock att syftet blir att vinna (har några starka tävlingsmänniskor i den gruppen) och då blir allt så fel. Dessutom tror jag inte att jag får ihop en dator/surfplatta till varje elev. Möjligen en på två. Jag får fundera lite, eventuellt behöver jag din hjälp i hur jag konstrurerar quizet. =)

  Ha nu en riktigt skön ledighet! Njut av solen och naturen genom dina cacherundor. Det har jag helt lagt på hyllan för tillfället. Tiden finns inte riktigt som det ser ut just nu. Jag promenerar istället och virkar sedan hemma i soffan. Det är mitt sätt att ladda upp mina batterier. Om en stund lämnar jag allt som har med skolan att göra hemma och åker till Björn, där ska jag bara vara och må gott - fram till måndag! Ett annat sätt att få energi på. Glad påsk önskar jag dig också. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiska tjej..ta hand om dej nu..
   Och låt dej bli omhändertagen. Det är du värd. Har gjort Kahoot med din klass. Två och två vid datorn. Funkar jättebra. Hjälper dej gärna..Ha en bra påsk!

   Radera
 4. Jag håller tummarna för att din önskan går i uppfyllelse. Påskkram Bosse

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas