söndag 30 oktober 2016

Örongodis och ögonfröjd

En sådan helg det blev! Innehållsmässigt och vädermässigt! Helt ljuvligt med en sådan solig weekend. Det har blivit mycket utevistelse, för att njuta av solen och för att ögonen skulle få fröjdas åt de sista flyende höstfärgerna.
Gårdagen bjöd även på örongodis  av det allra bästa slag.
Det var Johanna som tipsade om att Gislaveds symfoniorkester skulle ha schlagerkonsert, och att hon och Martin skulle åka dit. Snabbt fixade hon biljetter även till sina gamla föräldrar, och det visade sig verkligen vara ett bra biljettköp.En hel symfoniorkester, ett elektriskt kompband och tre proffs-artister. Kan det bli bättre?
Magnus Bäcklund ( Fame), Jan Johansen och Anneie Axon bjöd på en kavalkad av Melodifestivallåtar. Det var riktigt bra tryck i konserthuset, trots att medelåldern sannolikt låg någonstans kring/ något över min ålder.
Kul att se/höraAnnelie Axon på scenen. Hon är från Tranemo från början och var som riktigt ung "kapellmästare" i Dalstorparevyns orkester. Hon sjöng även några låtar, och överglänste förstås alla oss andra.
Kul också att se vännen Solgerds syster, som jag ofta hörde talas om då vi jobbade ihop. Hon är konsertmästare i symfoniorkestern, och sitter alltså allra närmast den glade och hårsvallande dirigenten.
Till Konserthuset i Gislaved, dit måste vi återvända, för där bjöds man verkligen på örongodis.


Idag var det dags för en geocachingrunda. Känns som om det var evigheter sedan sist. Vi har iallafall inte gått någon runda sedan i somras, för det där med geocaching har det varit ganska lugnt med under september och oktober.
Vänga mosse var det som lockade. Hade läst om den spångade leden över mossen i Boråstidningen, och upptäckt att där också fanns ett antal geocacher alldeles utmed vandringsvägen.


Trots att det hunnit bli förmiddag denna extralånga dag, så låg frosten osmält kvar på delar av den breda trävägen.


Mossar är vackra året runt... ja, t.o.m på vintern... eller kanske allra mest då.
Mängder av människor rörde sig på leden, det var många som fick sig lite ögonfröjd till livs, denna härliga solskenssöndag.


Vänga mosse är en gammal issjö, en grund sjö som skapades under inlandsisens tid, och där vitmossan slagit rot och skapat en mosse. Genom mossen flyter Säveån, och det är dit som den rullstolsvänliga leden går.


På andra sidan ån så finns det fågeltorn/utsiktstorn  och även där rejäla bräder, i trefaldigt antal, att ta sig fram på. En del av leden bestod av breda, väl underhållna stigar.


Naturligtvis fanns det ett antal fikabord/sittplatser längs leden. Bra för den som tycker att det är dags för förmiddagskaffe och äggmackor, alltså det traditionella geocachingrundefikat.


Vandringsleden tog oss till den lite ovanliga kyrkan, byggd i början av 1900-talet. Här fanns såväl vandringsledscache som en multi. Jag är inte så förtjust i multicacher, men testar gärna de som bara består av två steg. Det gjorde denna, vilket vi tackar extra mycket för.


Nära leden fanns denna välbehållna hålväg. Ja, Vänga är en relativt cacherik plats, det finns fler att leta upp om man så vill. Förhoppningsvis så återvänder vi, men kanske inte för att geocacha....Vänga mosses cacher består av två delar, dels vandringsleden och dels Vänga mosse, som går utmed den handikappsanpassade leden. Det fattades en del burkar, antar att cacheutläggaren valt att arkivera det som "kommit bort" av någon anledning, istället för att ersätta. Absolut helt ok att göra så i detta ögonfröjdsområde, där man gärna vandrar utan att behöva ha ögonen med sig för att leta burkar allt för ofta.


Efter det att vi gått de dryga kilometrarna på och i närheten av mossen, så tog vi bilen till välkända Vänga kvarn. Har läst om denna plats, men aldrig varit där.
Det visade sig vara ett antal byggnader och bakom byggnaderna så fanns det en vattenled med härligt hösthoppande vatten.


Kanalvägen ledde till ruinen av den gamla kvarnen och i närheten fann vi dagens sista gömma.

Nöjda med en härlig dag, med massor av ögonfröjd, tittade jag in i kvarnområdets hantverksbod där fanns massor av roliga och dessutom "nyttiga" saker, så jag bestämde att vi ska återvända dit, då det är dags för julmarknad den 19 november. Hade inga papperspengar med och tiden var för knapp för att hinna undersöka allt som fanns att köpa.

I Finnekumla by väntade en god köttgryta på oss. Bror och svägerska hade varit inomhus och lagat mat åt oss,medan våra ögon fått fröjda sig fritt på Vänga mosse. En trevlig pratstund blev det och äpplekaka till efterrätt.

Ja, det avr en helg att vara tacksam över. I morgon väntar en stympad och barnfri arbetsvecka.

1 kommentar:

  1. Det är alltid vackert på mossar. Har för mig att vi har varit vid Vänga mosse och loggat någon gömma, men inte gått hela rundan. Tyckte jag kände igen kyrkan också. Det kanske var när vi var i Fristad på event. Jag var på event igår i Ljungby. Snart kan jag nog ge mig ut på en tur igen. Ha en fin vecka! Hoppas vi ses på torsdag.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas