torsdag 3 november 2016

Bland bokblad


Läslov, det ville någon makthavare kalla det lov som alla Sveriges elever har veckan före allahelgonahelgen. Han ( jag tror bestämt att det var en man) tycker alltså att eleverna ska tillbringa ledigheten bland bokblad.
För egen del så tycker jag att när man har lov, så har man lov att göra vad man själv vill. Gärna  vara ute mycket under de ljusa timmarna, och om man vill, läsa en bok i lampans sken.
Eller göra något annat, som man gillar att göra.


Vi lärare, vi har bara lov att hitta på något på egen hand under två ledighetsdagar. Så har det nog varit under alla de 41 år som jag jobbat i skolans värld. En enda gång hade vi en hel veckans lov, men då fick vi betala igen de tre dagarnas extra ledighet genom att jobba längre på sommaren.
Ett antal gånger så har man kunnat kompa ut inarbetad kompetensutvecklingstid, men det hanns inte riktigt med under denna vecka.
Bland bokblad har vi dock ej befunnit oss, vi lärare. Det har varit datorn som varit föremål för vårt intresse /våra måsten.


Bland några blad som återfunnits inför den planerade ombygganden av Dalstorpsskolan, hade man kunnat läsa följande understrukna mening: Vi måste tänka på att inte ha trösklar som är svåra att ta sig över med vår TV-vagn. Anteckningen var gjord 2008.
Det känns som om det var en evighet sedan som vi körde in en TV med tillhörande video och CD-spelare i skolsalen. Antagligen är det inte mer än fem år sedan. Sen kom den välsignade projektorn.... som numera även kan projekteras på en smart tavla.Utbygganden av wi-fi i kombination med allt som man kan strömma, numera till var och ens egna datorer, har ju gjort att TV-apparater är helt ute i skolans värld.
Undrar var vi är om åtta år, vad det gäller skolan IKT-utbyggnad? Ja, jag är väl med största sannolikhet inte med i den världen... för även om jag tycker att det roligt att jobba, och även om det lär vara lärarbrist under många år framöver, så får man väl lägga av och blir pensionär innan 71 års ålder.
Man kan dock vara säker på att man befinner sig ännu mindre bland bokblad, än vad man gör nu. De digitala läromedeln marscherar snabbt in i skolans värld. Alla är inte bra... men de kommer säkert att blir det på sikt.
Den skönlitterära boken hoppas jag blir kvar.... i allafall så länge som jag är kvar i skolvärlden.


Det var vännen Inga som fick ut mig bland bokbladen idag.  Ville gärna besöka min goda vän, då jag hade en dag "över". Ville dessutom passa på att uppleva bokskogen i sen höstfägring, i det vackra område som hon visat oss genom sin myst-cacher ända sedan januari.
Oktobercachen hade jag inte loggat, och heller inte lyckats lösa utan hjälp... men nu hade jag fått hjälp från en snäll man, och då passade en biltur runt Källundasjön suveränt bra.
Det blev en härlig tur, denna soliga dag, dagen efter det den första snön hade pudrat den småländska marken.

Extra kul var det att se vännen vid så god vigör, efter den jobbiga behandling hon gått igenom sedan vi sist sågs.


Många vackra bokblad fick jag njuta av idag.
Om det blir några tryckta bokblad.under fortsattledighet.....ja, det kanske kan bli några sådana också.
Har under de senaste veckorna läst två böcker av tre, i en serie som AnnaKarin  Laestadius skrivit.
Barnbruden heter den första boken i serien, Pottungen är den andra och den tredje heter Räfvhonan.
Böckerna handlar om Gustav IIIs brors fru, herting Karls fru Charlotta. Hon blev hämtad från Odelburg ( Tyskland) och tvingades gifta sig med en man som hon aldrig tidigare träffat, när hon var femton är gammal.
Hennes dagbok  är grunden till trilogin, där Charlottas liv och en av hennes tjänsteflickors liv, en ung flicka som hennes man förgrep sig på, berättas i parallella handlingar. Jag gillar verkligen den två böcker som jag hittils läst.


En fin dag blev det, en timme spinmix hanns med då mörkret sänkt sig.  I morgon åker vi förhoppningsvis söder ut, med risk för att möta snön på vägen. En promenad på en vintrig halmstadsstrand och sedan fortsatt tur mot Malmö står på agendan. Alltid lika kul att åka till Sankt Knut och till Karin i hennes fina bostad.
Och bokblad.... jodå, vi lär passera flera områden med sådana på vägen söderut. Och på vägen norrut på lördag. Det gäller verkligen att njuta av höstens sista fägring... och det har jag gjort idag.

2 kommentarer:

  1. Det blev många härliga bilder. Tack för besöket och utflykten till Källundasjön! Det var skönt att komma ut. Ha en fin helg i Halland och Skåne. Hoppas det inte blir en massa snö.

    SvaraRadera
  2. Höstens färger är underbara... snart är ävende borta och allt blir mörkt och trist. För inte stannar snön!? Har svårt att tro det...

    Önskar er också en fin weekend i stuga och hos dotter och måg i sydligare breddgrader.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas