onsdag 7 december 2016

Löjligt om lucia- En kille säger att han vill vara lucia i vår skola, sa en grannskolekollega för några veckor sedan. Vad tycker du om det?
- Dumheter, sa jag. Lucia är en tjej!'
- Jag vill vara lucia i år, sa en kille på vår skola. Halvt på skämt, halvt för att utmana.
- Dumheter, sa jag. Lucia är en tjej!

Ett kille bar luciakläder i Åhléns reklam.  Dessutom hade han lite mörkare hudfärg,  än vad många av de barn som bor i Sverige har.
Det hade visst blivit ett ramaskri på sociala medier. Eftersom jag inte själv läst några kommentarer, så vet jag inte vad som är skrivit, men det påstås att det ska vara rasistiska kommentarer. Märkligt, tycker jag om det handlar om hudfärg, men inte alls konstigt med negativa kommentarer, om det handlar om kön.
Lucia är en tjej, varför i hela friden då lägga ut en  bild på en kille som lucia? Så fruktansvärt dumt och ogenomtänkt.

Så var debatten på sociala medier igång  I morse fanns det två olika inlägg på facebook, en för  att vi ska bibehålla vår fina tradition med en feminin lucia, ett annat som hyllade Zlatan i luciakrona och som tyckte att visst kan alla, både killar, tjejer, bleka, röda och bruna var lucia.

Ja, det sista håller jag helt  med om, det är det t.o.m löjligt att nämna. Naturligtvis har hudfärgen ingen betydelse. Jag har haft flera mörkhyade tjejer som lucia under min långa tid som luciafixare. Ingen har ens funderat på hudfärgen. Förstås!
Men en kille som Lucia, herre min je, så löjligt!

Anledningen till att killar skulle vara lucia, det skulle utgå från ett feministiskt synsätt. Förstår inte det... ska inte tjejer få ha kvar sin sista lilla rest av tjejgrej?  Är inte det antifeministiskt?  Eller?
Ett annat argument var att det finns de som inte trivs i den kropp som de är födda med, och att de då skulle må bättre av att bejaka sin kvinnliga sida.  Jag trivs heller inte i den kropp jag föddes till, den  var försedd med alldeles för många anlag för att bli tjock och fet.... : )
Skämt å sido, jag tror att det finns andra sätt att få känna sig kvinnlig, för den som vill,  än att en gång per år klä sig i vit särk och ljuskrona.

Legenden om Lucia, den är sannolik ganska så fejkad. Men trots allt, så var det  en tjej som det handlade om,  när vi tog legenden till vår svenska tradition.

Sen blev det ju tokigt under lång tid, då lucia skulle bli en skönhetstävling, när lucia röstades fram. Även i skolans värld! Hu, så hemskt! På de flesta håll gör man som vi nu gör i skolan värld ( jag hoppas att det är så överallt) och drar lott om vem som ska vara lucia.

Jag är absolut ingen traditionsbunden person, men jag kan inte förstå varför vi måste förstöra en fin tradition, genom att uppmuntra killar att ta över en av få tjejgrejer som finns. Män/killar har ju som bekant ett ganska stort övertag vad det gäller det mesta.

Det här med jämlikhet är jättebra, det är jag den första att tycka. Men det är skillnad på tjejer och killar, och det ska det ska det få vara. Det skulle bli en förskräckligt tråkig värld annars. Den dag som även killar har möjlighet att bära fram och föda ett barn, så kanske vi kan prata om den totala jämlikheten.... och tycka det är ok med vilket kön som helst på en lucia.

6 kommentarer:

 1. Nu provocerar du mig... :-) Jag tycker inte att det är löjligt eller dumt om ett barn vill vara lucia. Hur många tjejer har inte velat det tidigare... med tiden har det luckrats upp, fler än en lucia har funnits i vissa luciatåg.

  Om en liten kille vill vara lucia, varför provocerar det så in i vassen? Jag har svårt att förstå det. Hatet som riktades mot den mörke killen var obehagligt trots att han var otroligt fin i sin luciaskrud. Bland de finaste lucior jag sett på bild... :-)

  Tack för ordet för en åsiktsmotståndare i just den här frågan...

  SvaraRadera
 2. Ligger i tiden att provocera allt och alla, var är världen på väg?
  NÅGONTING kan väl i jesse namn få vara kvar av de gamla traditionerna. Undra på att en del unga inte vet vad som är "rätt eller fel". I min värld är en lucia av kvinnligt kön.Seden och hur den uppkommit är en annan fråga.

  SvaraRadera
 3. Nu blir jag lite fundersam och får nog tänka ett varv till men kan trots det inte se någon större katastrof i att en mörkhyad kille är lucia. Ljus eller mörk hy, kille eller tjej, lång eller kort vad spelar det för roll bara de sprider glädje och har roligt. Vad som i så fall skulle kunna göra mig upprörd är Åhlens tanke bakom reklamen och deras agerande. Men jag är för dåligt insatt i det hela. Svårt. :)

  SvaraRadera
 4. håller med om att killar inte borde vara lucior. men när en t,ex, tv reklam börjar så har det gått förlångt

  SvaraRadera
 5. Du har några vänsterlöss som kommenterat på din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också ett löss som går på vänstervägar...men för mig har höger och vänster inget med lucia att göra.

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas