tisdag 26 december 2017

Annandag


Idag är det verkligen en annan dag. Annandag. Första gången sedan lucia, tycks det mig,som det är en dag i lugn och ro, där man inte har ett enda måste över sig.  Har hunnit med att läsa ut en bok, den tredje och sista i serien om det lilla bageriet på strandpromenaden ( de två första var läsvärda.... denna var inte det..men blev ändå utläst/utskummat), gått långpromenad ( blev kissnödig - som så ofta när det är kallt om rumpan- och åtgärdade detta på skogsvägen.  Då kom det två bilar.... där,  som jag aldrig sett en bil innan... hann göra mig representabel innan fordonen kom fram till min nödvändighetsplats... men pinsamt var det ändå), tvättat röd bil ( som var riktigt skitig) och löst BTs julrebus ( hoppas på vinst detta år, hoppas kan jag ju alltid göra).

Julen kräver sina förberedelser, åtminstone för den som är en sådan som jag.... jo, jag har krav på att saker ska fixas.... på ett någorlunda bra sätt....samtidigt tycker jag att det är ganska kul, och jag är ju en sådan som inte KAN göra ingenting.  Förstår inte människor som bara kan sitta och titta... eller är det tv man tittar på då? För NÅGONTING måste man väl göra.

64 år gammal, så känner jag mig piggare och starkare än vad jag brukar vara före jul.
Är det alla piller/juicer som jag sätter i mig varje morgon som hjälper till?
Är det två små barnbarn som piggat upp den gamla ( ja, halvgamla då) mormodern så pass att hon  orkar massor, trots en stundom övertrött rygg, en för tredje gången uppkommen liten bakercysta i vänster knäveck ( med tillhörande stelhet ) och en (liten ) hälspricka på vänsterfoten?
Kan också den lätthanterliga klassen bidra?

Det kändes lätt att baka, laga mat, göra lite godis, fixa till lite julstämning inför denna jul.

Det kändes osannolikt bra att, för första gången någonsin, packa in en del av det tillagade i bilen, värma upp det och ställa fram det ( C-E gjorde nästan allt av detta) på julbordet i Ulås.

Jag, som absolut inte är julälskare, har haft en otroligt bra jul. Trots att jag tycker att julmaten är klart överskattad och dessutom illamåendeframkallande och trots att jag tycker att julafton som koncept är alldeles för överreklamerad. Men som helhet, julförberedelser samt julhelg, så blev det superbra!


Visst är det en ynnest att få uppleva en jul med två fina (ja, jag tycker att de är fina) döttrar och deras  vackra små barn. Enormt roligt att Karin och Marcus ville åka norrut och fira jul med oss, det tyckte vi nog alla.Det blev mycket barnfamiljekort tagna denna julafton....


... ja, det är som om kameran bara drar sig mot de där små.


Tiden går snabbt när man har roligt, det är tydligt! Hela familjen Andersson kom de 6,5 milen till Ulås, med lite påfyllning av julbordet och utökning av julklappshögen. Bra att det var bra  julklappar, kändes inte som om det var några riktiga onödighetsköp detta år. 


Undrar om det inte var lilla Avas julklappshög som var allra störst.

Som sagt, tiden rusade i väg, och det hade hunnit bli juldag innan vi kom tillbaka till Stockremma igen.


På juldagen så kom döttrarnas familjer samt broder Roger med fru och äldste som med familj, på lunch. Härligt att få laga vanlig mat igen. Köttgrytan med bacon och svamp var supergod, liksom den vegetariska grytan med quornfärs, kokosmjölk och currypasta. ( Fast jordnötterna uteslöt jag från början, och kikärtorna hade heller inte behövt vara med. Den hade varit lika god ändå)

Konrad hade kul tillsammans med en och en halv månad äldre tredjedelskusinen/sysslingen/eller vad man kallar det, Elvira.


Lilla Ava har inte riktigt fattat det där med att socialisera med andra barn ännu... men oj, vad snabbt utvecklingen går under det första året. Snart är hon också med i "leken"


"Får jag klättra i trappan?"
"Ok, då, men någon måste gå bakom dej"
Uppåt går bra, men neråt. det får bli en förmågeutveckling att jobba på.

Och visst har vi de finaste barnbarnen  av alla. ( : ))Julklappsmössorna, inköpta på Segerstads julmarknad, samt de mormor-stickade julklappströjorna, passade bra i storlek. Lite kvar att växa i, och det behövs ju i värsta växaråldern.

Ja, det var en kul jul. Idag är det en annan dag, och det är faktiskt skönt att själva julen är över. Nästan två veckors ledighet kvar. Vill livet oss väl, så blir det fler möjligheter att träffa de båda barnbarnscharmtrollen under lovet ( fast var och en för sig) samt att hitta på lite annat kul.
Skönt med en lite slö Annandag, tycker nog jag.

Och tack alla nära och kära som bidrog till en kul jul!

1 kommentar:

  1. Tack för en jättemysig julafton och juldag! Avas stickade tröja och dina egengjorda böckerna var givna favoriter. Hade ingen tanke på BT-rebusen iår. Ska se om jag hittar den på nätet, annars får du skicka en bild på den. Vi ses snart igen!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas