lördag 3 februari 2018

Galet


Det är galet många fåglar vid C-Es fågelrestaurang, så här års. En stor flock gråsiskor slår sig ofta ner och väljer bland utbudet av olika frön. Antar att de har samma frösmak, men vet ju inte.

För några år sedan visste jag inte vad en gråsiska var, hade bara ett hum om hur grönsiskan ser ut.
Invasiv fågelart, gråsiskan?


Gulsparvar brukar också komma flockvis. Den här sparven  tycks vara ganska så ensam av sin art. Förhoppningsvis får han vänner vad det lider. Gulsparvsflockarna brukar komma på senvintern.


Testade nya kameran och gamla objektivet genom fönsterrutan igår eftermiddag. Blev väl inte galet imponerad av resultatet. Svårt att få till den där riktiga skärpan. Kan delvis bero på skitiga fönsterglas.

Kul iallafall att se ett antal fågelarter på nära håll. Det är en av vinterns få fördelar.

Upplevde en galet häftig grej, precis när jag kom hem från skolan igår. Hörde ett trumpetande, typ tranläte, på håll. Ljudet kom närmare, så jag väntade in det som var på väg. Nyfiken, förstås.

Alldeles över mitt huvud, på bara några tiotal meter höjd, kom en ojämn plog med  svanar, flygande. De hade god fart och försvann innan jag ens hann tänka på att fota dem.
I sydsydvästlig riktning gick färden. Snö och kyla var dem i stjärtfjädrarna, jagande dem mot varmare platser. Hoppas att de snart kan återvända!


Lutfisk blev det till lunch idag. Galet, så här en dryg månad efter jul. Ganska gott dock, Smakade bättre nu än tredje eller fjärde gången på två veckor, då när det var jul.
Kanske är julmat inte galet alls, denna första helg i februari. Tror nämligen att det kan vara denna helg som kallas "lilla jul" - Marie kyrkogångsdag,  ljushögtiden.
Kommer ihåg från min barndom, att man ( när barndomens julgransplundringstid var slut) tyckte att julgranen kunde få stå inne till Lilla jul. Till vilken nytta, det förstod jag aldrig.  Vem avnjöt julgranen, där inne i det helt utkylda "finarummet"? Kan fortfarande förnimma hur kallt det var där och hur fruktansvärt torr och avbarrad granen kunde vara.
Helgalet!


Fortsätter att ondgöra mig över vår idiotiska läroplan. Den där alla ska formas i samma skopa, efter samma mall.
Ännu mer galet är regeringsutspelet om "läsa, skriva.räkna -garantin". Må det aldrig bli beslutat i riksdagen! Vad skulle garanatin gå ut på? Skadeståndsersättning till de barn som inte kan läsa/skriva/räkna( vad det nu egentligen innebär) när de går ur åk 3. Kommer i så fall att bli en dyr historia  för stat/kommuner!
Senast igår fick jag möjlighet att läsa ett forskningsresultat angående svagbegåvade barn/ barn med intellektuella funktionsnedsättningar. Den ena forskningsrapporten efter den andra visar att alla elever har inte förutsättningar att få godkända betyg, enligt de kunskapskrav som ställs i den senaste läroplanen.


Det framgick också i forskningsrapporten, publicerad i Läkartidningen, att det speciella stöd, som de svagbegåvade barnen får, inte ger någon större effekt. Något som jag många gånger hävdat. Man måste göra annorlunda med de här barnen, försöka hitta deras starka sidor, jobba utifrån dem och strunta i de där förbannade "målen", som förutsätter att alla är lika... eller iallafall liknande.


 Det är numera så viktigt att vår lärarprofession baseras på forskning. Knepigt och helt galet att man inte alls lyssnar på forskningen kring svagbegåvade barn.  Det känns snarare så att man från skolpolitisk sida/skolverket förnekar att dessa elever finns i våra skolor.

För egen del, så börjar jag mer och mer gå tillbaka till den typ av skoltänk, som jag har så många års erfarenhet av. Jag anser att skolan ska vara en trevlig plats för alla, där alla måste få lyckas utifrån sin förmåga,... och där vi jobbar med kunskaper och förmågor, utan att eleverna hela tiden måste veta vad i läroplanen som de jobbar mot eller hur ett arbete ska bedömas. Det är ju kunskaperna det handlar om, inte vilket betyg man har.


Hu, vad jag tjatar om skolans galenhet. Men det är ju den jag har erfarenhet av och kan tycka om, utifrån vad jag ser är bra eller ej.


En annan sak som jag tycker om, och som jag tycker är helgalet, det är utvisandet av flyktingar som har bott i vårt land i flera år. Läste idag om en familj i närområdet, som skulle utvisas till Kurdistan, trots att de bott här i flertalet år och trots att man riskerade att bli dödade om man återvände dit.

Det förbannade migrationsverket hittade inget skäl för att man skulle får stanna. När man familjens sida hävdade att man hade övergått från islam till kristendom, och att det var ett skäl för dem att få vara kvar här, så kom man på kristendomsförhör, och föll på att man inte kunde förklara vad en protestant är. Varvid jag undrar hur många vuxna helyllesvenskar som kan ge en bra förklaring på det.

Det tycks som om migrationsverket består av Sveriges samlade population av ondsinnade paragrafryttare.


Aktivitetsklockan styr mig. Galet är det!  10 000 steg per dag. Helt galet att man faktiskt kan få ihop mer än 5000 på en skoldag!  Då klarar man sig på en promenad framåt byn, för att få fyrverkeri och glada tillrop i appen.

En ledig dag är det värre att få ihop de 10000 stegen.
De galna tanten får ge sig ut på långpromenad.
7.5 km.  En skön promenad i lite bitigt vinterväder.
I det fina vindskyddet var det inbjudet till korvgrillning igår kväll. Vi är så dåliga på att ta del av inbjudningar, där det gäller att komma i varmaste kläderna och sitta utomhus flera timmar.
Är mycket mera trivsamt att sitta framför brasan inomhus, dricka lite vin och kolla "På spåret". Tycker jag....och inser att man tycker olika....


Har äntligen  fått igång emailen igen, efter att någon helgalen människa tog över hotmailkontot och trodde att någon bekant till mig, skulle tro att jag var i Ukraina och skicka pengar till mig, då jag hade blivit av med mina egna.

Google-kontot/kontona börjar ta emot meddelandena, då hotmailkontot är oåterkalleligen borta.

Fick äntligen geocaching-kontot kopplat till nyaste kontot annalenastockremma@gmail,com

Direkt kom det meddelande om en ny runda i trakten av Borås, en runda som en vovvelivovve ( jag vet inte vem han är) hade lagt ut i samband med ett kvällsevent igår.
Lät ju bra, tills jag läste att alla gömmor, utom tre av tio (?), behövde tas med ett redskap, ett fem meter långt fiskespö. Helgalet, tycker jag! Vem tusan går runt i skogen med ett metspö!
Jag har viss förståelse för dem som vill ha utmaningar och tycker om att klättra  fem meter upp i ett träd för att hitta en gömma med hög terrängpoäng. Även om jag tycker att även det är galet på rundor. Men att behöva gå runt med ett metspö, det är ju helsjukt!


Veckorna går galet fort, bara en vecka till sportlov.
På sportlovet, så är det nio år sedan som jag började med en här bloggen. Galet att man hållit på så länge. Till vilken nytta? Jo, jag vet... det är kul att bläddra tillbaka i den offentliga fotodagboken - för det är ju vad det är - och läsa vad man gjort, tänkt och hur man känt sig.

Saknar fortfarande min bloggvän Inga, galet mycket. Både hennes inlägg och hennes kommentarer. Samt de gånger vi träffades irl.
Det känns alldeles galet fel och konstigt att förstå att hon inte ska finnas, vare sig i sociala medier eller i verkliga livet något mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas