lördag 16 juni 2018

Nygammalt


Två gömmor funna, ett event besökt under hela 2018.
Vad hände med geocachingentusiaterna?
Ingas frånfälle gjorde att det blev mindre lockande, mindre lustfyllt. Jag saknar henne otroligt mycket, både som  "privat" vän, bloggvän och geocachingvän.
Så var det den långa vintern. Det var en stukad fot, som inte ville bli så mycket använd under mer än en månads tid och  det var en supervarm försommar som gjorde att lockelsen ut på geocachingrundorna uteblev.


Det mera normala svenska sommarvädret har återvänt. Jag måste säga att jag uppskattar det. Även om jag gärna tar en eller ett par stranddagar under högsommaren igen.

Lite kul lät det ju med en promenad i okända trakter, lite spännande kändes det att försöka följa dit gpsens vill.

En lördag som inte hade något på agendan, gjorde att vi beslöt oss för att försöka få igång det där med burkletande igen.

Skogspromenaden hette den här rundan. Den är utlagd av fina geocachingvännen Birgitta och ligger när hennes hemtrakter mellan Falköping och Tidaholm.


Det kändes lite ringrostigt i början, det där med att fingra på gpsen och att följa dess anvisningar.
Lite nygammalt!


Det var, som angavs i namnet på rundan, en skogspromenad. Det var bra vägar, som absolut hade lämpat sig för cykling. Man fick gå en bra bit från vägarna för att hitta gömmorna. Som sig bör och som det brukar vara.


De allra flesta gömmor var kreativa, och innehöll betydligt fler svårigheter än vad jag skulle kunna få till. Gömma nyckel, det tycks Birgitta gilla. Men det var kul gömmor.


En multi missade vi ( jag är inte så förtjust i multi på rundor) och en avstickare till det gamla kalkbruket, med hög terrängfaktor, avstod vi.


Aldrig har jag väl sett ett vackrare föryngringsområde. Ett kalhygge där mängder av prästkragar slagit rot.

 
Falbygdens natur levererar verkligen.
'


Den lilla sjön som vi passerade visade också sin bästa sida. Mäktiga speglingar, blommande näckrosor.


Det kändes utmärkt att vara igång igen. Det blir säkert fler rundor  under sommarlovet. Vi återvänder gärna till Falbygden, men vet att att det finns rundor på närmre håll, bl.a. i Mark. Det får bli några turer åt lite olika håll. Finns det någon bra runda i Småland, Värnamo/Ljungby????


För tre år sedan gjorde jag och Inga ett besök i Falbygden. Birgitta och några av hennes vänner visade oss fina platser i området. Vi åkte igenom Kungslena, Birgitats hemby, även den gången. Nog måste vi loggat någon gömma här. Idag fick det bli en bojipshembygdssouvernir vid kyrkan.


Mål nummer två för dagen, det var att för fjärde året i rad, göra ett besök i blomsterparadiset, Nolgården Näs naturreservat.

Det var betydligt färre växter som blommade än vad det varit under tidigare år. Beroende på rekordvärme och rekordtorka i maj.

Den sista getväpplingen hade fortfarande några kronblad intakta.


Rödklinten sträckte upp sina kronor över all annan växtlighet.


De vackra, vackra blodnävorna var i det närmaste överblommade.



Det brukar finnas mängder av dem i midsommartid, men så inte detta år.


En stor räv, letade efter sork, ganska så obekymrad om vår närvaro.



När han inte hittade något matnyttigt, så fick han söka sig till en annan plats.


Det lättare för humlor, det där med mat. Nektar finns i varje blomma.



Det ovanliga darrgräset blommade fortfarande på några platser. Just den här platsen är av stort intresse för botaniker, då gräset är extremt ovanligt hos oss. Det är egentligen en stäppväxt som invandrat från sydost.


En skuggplats hade förlängt blodnävans blomningsperiod.


En kryddväxt. Den smakade starkt, tror att det var oregano. Visste inte att den kunde växa vilt. Tidigare somrar så har den inte varit i blom.


Drakblommans tid är snart över för  i år.


Blåklockor i olika storlek stod i full blom.




En av mina favoritblommor....tillsammans med nävor, sippor och liljekonvalj.


Några solvändor fanns också kvar. Lär finnas enbart i Näs och på Öland.


Så denna nytagna bild, en bild som jag bara inte kan låta bli att fota år efter år. Är helt betagen i motsättningarna på bilden.


Vid parkeringsplatsen stod redan mjölkörten i full blom. Det är också en vacker blomma, men den behöver man inte åka sju-åtta mil bort för att se.



Det blev tankstopp och glasstopp vid Basta kvarn, i Blidsberg. Även det en plats som vi besökt många gånger tidigare.

Nygammalt var rubriken. Precis så var det idag. Ny geocaching, återbesök på plaster som vi tidigare besökt. En bra dag, i ett underbart svenskt sommarväder.

2 kommentarer:

  1. Tack för besöket i mina trakter! Och Nolgården i Näs är ett riktigt paradis, även om torkan sannolikt ställt till det med blomningen där.
    Förstår att du saknar Inga, det var så kul att få möjlighet att träffa er båda då för tre år sen och jag saknar henne oxå, även om vi inte sågs så många gånger. Hade gärna hälsat på dig idag med, om vi hade varit hemma. Tillbringade min lördag tur och retur Linköping.
    Hoppas du får en fin sommar och att lusten för nån liten georunda nån gång ibland återuppstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Återkommer sannolikt till era trakter i sommar.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas