onsdag 20 juni 2018

Sommarledigt


Det bevattnas därute. Bra med långsamt regn, men snart räcker det för ett tag.
Gräsmattan har återfått växtkraft, naturen mår bra igen, efter den långa torkan.
Sommarledigheten har börjat.
Tjuvstartat lite. Terminen pågår till och med i morgon. Morgondagen är redan inläst genom en kollegial kompentensutveckling inom IKT.
Dagens ledighet får vi läsa igen i sommar, när vi tycker.
Vi var helt färdigdokumenterade igår, och dessutom helt färdigstädade/färdigröjda. Inte kunde vi sitta och rulla tummarna på arbetsplatsen, bara för att dagen är en arbetsdag.  Vi fick ta en dags extra ledigt!
Vi kan alla vara nöjda med det jobb vi gjort... vår skolan har hög status i kommunen.


Beställde  betygen från 7-9, och fick betygskatalogen med "vändande" mail.
Blir väldigt betänksam, då jag har möjlighet att se alla högstadieelevernas bokstavskombinatioer.
Av de elever som jag har haft i mina klasser så finns det flera som bara har A och B och flera som bara har E och F.
Elever som är undervisade på precis samma sätt under mellanstadietiden, har SÅ olika betyg i åk 7,8 och 9. Naturligtvis var skillnaden ungefär den samma då jag satte betygen i sexan. Naturligtvis beror betygsbokstäverna till väldigt stor del på genetik och på uppväxtmiljö
Ser man på alla elever i åk 7-9. inte bara våra adepter från vår skola, så är det mängder med F i betygen. Inte godkänt alltså.
Svårast av allt tycks det vara att få godkänt i fysik. Där borde vi ha kontakt med lärarna i åk 7, för att se hur vi redan i i åk 5-6 kan hjälpa eleverna till en bra grund.
Min betänksamhet över alla F; Till viken nytta blir man bedömd? Många elever klarar sig bra i livet, trots underkända ämnesbetyg. Det spelar ju igen roll om man känner till vegetationsområdena i världen, stormaktstiden eller skillnaden mellan hinduism och buddism, för att klara sig bra i livet.
Även de som har underkända betyg från grundskolan kommer sannolikt att klara en hel del högskoleutbildningar, om de får fokusera på rätt saker ( alltså inte en massa mer eller mindre oväsentliga kunskaper) under gymnasietiden.
Ytterligare en aspekt är att vi även fortsättningsvis behöver ha en hel del arbetskraft som är praktiker mer än teoretiker.
Att kunna läsa och förstå, att kunna uttrycka sig muntligt, att ha en grundläggande matematiks kunskap samt att kunna förstå och kunna uttrycka sig hjälpligt på engelska, det tycker jag är det som skulle bedömas som viktigare än alla andra ämnen.
Plus att man skulle premieras för att man motionerar regelbundet och gärna för att man ägnar sig åt någon form av kulturell verksamhet.

Alla dessa F-barn, hur ska man ta hand om dem på bästa sätt?
Alla dessa A-barn, kommer de verkligen att orka ända in i "kaklet" ?

Elever på övervägande C-nivå... kanske är det de som mår bäst i skolan.... de som hinner ägna sig åt något mer än skolarbete, samtidigt som de känner att de klarar skolarbetet helt ok.


Första lediga dagen inleddes med en promenad runt Tranemosjön. Passade på när vi ändå skulle handla. Det är en jättefin, lättgången runda. Vädret var som gjort för promenad, då på förmiddagen, innan det började regna.
Lundkovall, eller som den också kallas Dag och Natt, växer längs en liten bit av vägen.

Attans vad den var svårfångad på bild, Tog fem-sex bilder, men de flesta var oanvändbara, eftersom skärpan blev så dålig.


Det är ingen bra skärpa på dessa båda bilder heller, men man kan se de vackra färgerna. Läste om lundkovall  i "Den Virtuella floran". Det är en ovanlig växt i våra trakter.  Vacker, tycker jag.


Lindblommornas väldoft hälsade oss välkomna in i Tranemo samhälles bebyggelse.
Visst är allt extremt tidigt i år. Nu när regnet har kommit och gett växterna livskraft igen, så börjar blomningen av bara farten, trots att temperaturen sjunkit.
Undrar om det finns några blommor kvar i augusti/? Såg både videört och renfana i blom, under dagens promenad. Det är ju typiska sensommarväxter. Vi är i midsommarveckan och sommaren står just för dörren.

Sommarledigheten står för dörren för alla Sveriges lärare. Inte är det längre någon som tror att man blivit lärare för juni, juli, augusti. Vår sommarledighet är ungefär lika lång som en vanlig semester numera. Och  att släppa tanken på skoljobb under sommaren,d et är det många av oss gamlingar som inte riktigt klarar. Mina sommarlov är på upphällningen. Blir det som jag  önskar, så ska jag väl ha ett till.... den som lever får se. Nu gäller det att njuta av sommarens vackerhet!

4 kommentarer:

  1. Ha nu en riktigt skön sommar och njut av ledigheten!

    Själv har jag utmanat min klass i en lästävling. Lyckas de läsa fler sidor än mig och två kollegor så gör vi något skoj i augusti. Eleverna la upp en plan för hur de skulle vinna och rensade biblioteket innan de gick på sommarlov. Härligt tycker läraren, fortsätt hålla igång läsförmågan! Fröken själv måste också ta sig i kragen och läsa en hel del... Det är också positivt då det tenderar att gå lite upp och ner på den fronten ibland.

    Det vore kul att ses nån gång i sommar när vi är lediga? =) Var ett tag sedan sist... Kram på dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes! Vore väldigt kul! Om inte annat kan vi väl träffas och fika på Gunnars. Bestäm datum så kollar vi om Ingegerd och Camilla vill hänga på. Och Elisabeth kanske... Mari.. Karin. Datum.. några dagar in i juli? Eller i början av augusti?

      Radera
    2. Jag föreslår nog hellre i början på augusti, det är många som reser bort under juli. Vi kanske kan föreslå någon dag i v. 32 - mån, tis eller ons (tors kan jag också, men har ingen bil då)?

      Radera
    3. Måndag vecka 32! Kollar vilka som kan. Tid? 14.30 på Gunnars?

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas