lördag 4 november 2023

Björken

 


Nu har den gamla björken tappat alla sina löv. Den står helt kal. Igen. Undrar för vilken gång i ordningen?

För 44 år sedan, på min 26e födelsedag, flyttade vi in i vårt hus. I huset som tog ett halvår att bygga, i lösvirke. In i huset som jag egentligen inte vill bygga här, utan i ett samhälle.  ( En känsla som jag f.ö. ännu har kvar) När vi flyttade in i huset, då var björken stor. Iögonenfallande. Omkring den var det ganska ödsligt. Mest gräs. Kreatur hade gått och betat här, så sent som året innan vi tog marken i besittning.

 Numera har björken fått sällskap med tallar, granar, stora och små björkarna, sälg, rönn, ek... och massor av ormbunkar. 

Kommer ihåg första våren med björken. När jag kom hem från BB med vår förstfödda, så höll björken på att slå ut.  Det var i mitten av maj, och jag satt bakom huset, i den ofärdiga trädgården och njöt av den skira växtligheten.

 Björken blev allt grönare och bladverket allt tätare, under det att jag mellan amningar och barnvagnspromenader, virkade den vackra dopklänningen. Tyvärr bara använd två gånger, då döttrarna valt att inte döpa dina barn. ( En liten sorg i sig..)

Under åren som gått, så har björken sett lika stor ut. Undrar om björkar slutar växa, efter ett antal år?  Antagligen inte. Bara det att jag inte varit tillräckligt uppmärksam. Bladverket är inte längre lika tätt, som det var förr. Har reagerat på att det blivit betydligt glesare i bladverket under senare år. 

Vi börjar bli gamla, både jag och björken. 


Googlar för att kolla hur gammal en björk kan bli. 

150 -200 år.  

En gång fanns ett torp bara några tiotals meter från där vi byggt vårt hus. Tror att det var på 1800-talet, som det stod här. Hägnen lär torpet ha hetat.   Funderar på om björken var en liten buske då, och skulle kunna berätta om människorna som bodde här. Synd att träd är ordlösa..

Tänker ofta på vem som kommer att bo i vårt hus då vi är borta. Är det någon som vill ha ett hus, lite avsides, med skogen som enda synliga granne? Är tveksam till det!

Björken har återigen fällt sina blad.  Det har gått i vintervila. Till våren kommer man att kunna njuta av dess skira grönska igen.


På andra sidan huset, på framsidan, står också en björk.  Den är numera jättestor. Konstigt nog, så har jag ingen "relation" till det trädet. Trots att jag sett det växa från ett litet träd till ett stort..

Betraktar de båda björkarna och känner att det är jag och gammelbjörken som hör ihop...

Och ett är säkert, båda björkarna kommer att stå kvar, när jag inte finns. 

Funderar: Kan man göra sin i låten "Jag och min far" och gräva ner sin urna under gammelbjörken?  Vore verkligen en paradox, med tanke på att jag egentligen aldrig velat bo här....



21 kommentarer:

  1. Men du trivs? Eller har du hela tiden velat bo någon annanstans? Då fattar jag inte riktigt varför ni inte flyttar, i så fall.
    Jag tror att det finns många som vill bo just så.
    Vi hyfsade ju till vår björk. Vissa grenar de tog var över 7 meter långa. Den är inte vacker, men ger fortfarande bra skugga, så vill ha den kvar så länge den blir grön på våren.
    Ha en skön lördag! Eval8

    SvaraRadera
  2. Ett litet vemodigt inlägg kan jag tycka... Björkar har vi också ett antal - kanske 30 meter bort, tvärsöver gatan. Vi har bott här sedan 1981, men jag har aldrig tänkt på att de faktiskt växer, på höjden mera än på bredden. Tror jag. Björkar inte mina favoträd, mest på grund av att min man var allergisk mot björkar och nös jämt under en hel månad.
    Det där med att gräva ned urnan under din favobjörk - ingen dum idé. Frågan är om man får göra det. Åt andra sidan lär jo din man inte vilja bo kvar i ert hus heller då, så vem skulle sätta dit en blomma på Allhelgonahelgen? Ja, det bryr ju inte du dig om när den dagen väl kommer. Då har du ju vandrat vidare.

    PS. Att bygga ett så stort hus som ditt på 6 månader måste vara rekord. Som jag har förstått det är det väldigt "inne" bland unga par med och utan barn att flytta "ut på landet". Bara trenden håller i sig så... DS.

    SvaraRadera
  3. Äsch... jag vill inte ha någon blomma. Men tror knte att man får gräva ner en urna på det sättet... En liten betraktelse...I vemodstider...

    SvaraRadera
  4. Ett vackert och ståtligt träd som säkert kommer att glädja även kommande generationer. Vid sommarstugan finns en stor och pampig björk som även den har många år på nacken. Jag vet att du tidigare skrivit att du hellre skulle vilja bo i ett samhälle och det kan jag förstå.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kollade lite extra på björkarna kär jag gick ut. Björken på framsidan har så vit och fin stam, medan "min" gammelbjörl är svart av olika lavar.

      Radera
  5. Jag har en liknande relation till ett träd, men i mitt fall är det en lönn! Här finns bild och kort text: https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2016/05/tisdagstema-trad.html - om du har lust,

    SvaraRadera
  6. Så fint att du och björken hängt ihop och fina minnen delar ni. Även här är löven kvar på många björkar och lövträd men visst har en del tappat sina.
    Vad gäller ert hus är det ju svårt att veta. Men säkert finns det de som är intresserade. Skulle jag inte bo där jag bor så skulle jag vilja bo på en udde i Stockholms skärgård men havet helt nära. Men ändå nära till huvudstaden. Och bra kommunikationer finns fill många ställen så en kan vara inne i city på 45-60 min med båt eller buss.
    Visst kan du gräva ner din urna vid björken. Du behöver ju inte berätta för någon. Jag vill att min aska ska droppas i havet, Ålands hav.
    Fint att läsa om dina tankar.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Underbart nära havet. Fast jag skulle nöja mej att bo vi en sjö.
    Visst vore det fint att få sin aska nedgrävd eller spridd i naturen. Kram

    SvaraRadera
  8. Måste vara trist att bygga hus på en plats där du aldrig velat bo. Känner du att du trivs i huset, eller vantrivs du?
    Träden är vackra både på våren och hösten.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar huset. Men inte platsen...

      Radera
  9. Lite fint höstvemod i texten kan jag känna. Jag hade en Paradisbuske som jag följde genom åren: https://kulturinatur.blogspot.com/2013/12/nar-paradisbusken-blommar.html
    Kanske flyttlasset går mot någon lägenhet i ett samhälle i framtiden, som det gjorde för oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill bo i ett litet radhus med egen liten täppa..
      Men det kommer aldrig att ske .

      Radera
  10. Vilken vacker betraktelse!
    Träd kan verkligen beröra en, och betyda mycket i ens liv. Vid mitt barndomshem växer en tall som nu har blivit väldigt grov. Intill den, en jättestor sten (ett flyttblock) där vi barn klättrade och lekte. Både på stenen och i tallen.
    Jag såg tallen för några år sedan, den hade blivit gammal... Vad jag kommer att tycka att det är konstigt den dag den inte finns där längre. De hör ihop, de två.
    Ang. huset så tror jag att det finns många som vill bo där. Jag skulle med glädje göra det om jag hade framtiden framför mig.
    Skulle du verkligen trivas i ett mera tätbebyggt område? Du med dina naturintressen. Fast kulturen skulle ju förstås vara närmare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I stan vill jag inte bo. Men i ett litet samhälle. Med gatljus. Det är mörkt här...
      Fint med din tall och stenen. Har en stor tall nära huset också. Ser också it att ha stannat i växten. Träd kanske gör det när de är gamla. Kram

      Radera
  11. Björken börjar först på våren, och först på hösten. Hur boendet kommer att se ut i framtiden är svårt att sia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara eklöv... och några få bokar med löv här

      Radera
  12. Det här blev en fin morgonbetraktelse för min del. Träd är speciella, i all synnerhet när man på något sätt känner att man hör i hop med det. En björk blev planterad den dagen jag föddes. Den står ännu kvar i en förort till Mariehamn. Jag brukade hälsa på den varje gång jag körde förbi med bil, eller gick förbi, då jag fortfarande bodde på Åland. Ibland tänker jag på den, finns du kvar ännu? Det borde den göra, sjuttioåringen. Men man vet aldrig när det kliar till i en motorsågshand...
    Måndagskram!

    SvaraRadera
  13. Att även träd blir tunnhåriga och glesa tycker jag inte är mer än rättvist! Ja tänk hur olika våra liv blir trots att inte mycket skiljer oss åt. Där i ditt egenbyggda hur har ni varit bofasta med rötterna hur länge som helst, själv flyttade jag till Sverige1978 alltså lite i samma veva, och har hunnit bo på en himla massa adresser! Inget att rekommendera egentligen, det har bara blivit så. jag tror visst att ert hus kommer att locka köpare när den dagen kommer, trenden att lämna städerna kommer att bli bara större, här i Dalarna flyttar många nu permanent ut på fäbodarna! Ha en fin vecka, det lär bli en ny innesittarvecka för mig. Daniel vill bara ut o göra det han måste o sen vill ha in i sänghalmen igen, själv känner jag lite lika. Kram

    SvaraRadera
  14. Gillar ju din kluriga blogg ,-_ Gammelbjörken var vacker och jaaa stor! Så mycket kunskap om de kunde prata, kul idè ,-)) Fortsätter till nästa! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas