söndag 26 november 2023

Frosseri

 


Väntar någon dag med åldersnojeinlägget. Känns som nojan har lagt sig lite, nu när jag inträtt i det nya decenniet, mitt åttonde.  Kan också vara så att jag inte hunnit tänka efter. Det har varit två intensiva och roliga dagar. Med ett matfrosseri utan dess like.

På födelsedagen i fredags, så hade bror och syster tagit sig en dag ledigt, för att ta med mig och C-E på lunch. Vi skulle träffas vid barndomshemmet kl 11. Resan från Rångedala till lunch-stället, beräknades ta en timme.

Jag hade inte en susning om vart vi skulle. förrän skyltningen mot "Nääs fabriker" syntes. Vi befann oss då i närheten av Alingsås. 

Har hört mycket om denna speciella plats, men trodde att det enbart var en restaurang.

Nu visade det sig att det stora fabriksområdet omvandlats till hotell, spa, kvalitetsbutiker, små handelsbodar och en stor restaurang.


Lunchen var bokad till klockan 13, så vi hade en bra stund att kolla utbudet i butikerna. Som sticknörd, så gillar jag att kolla och känna på garn. Detta dyra ullgarn, det skulle jag aldrig sticka något i , det var alldeles för "sticksigt".  De svindyra designerkläderna, de var heller inte "köpbara". För det första var de svindyra. För det andra fanns de nästan bara i storlek 38 och 40. Tanter i modell XL, de får hitta annat att klä sig i. Vilket är helt ok, för mej.

Det blev lite smågrejer köpta förstås. En liten termos med blommotiv, väldoftande tvål, surdegsbröd.

Maten var supergod. Stort salladsbord, soppa, tre  huvudrätter, frukt och en dessert. Allt på buffé. Så visst plockade man på sig av allt det goda, tills det var helt stopp. 

Nääs fabriker ligger vid en sjö, trodde att det var stora sjön Mjörn, men det var det inte. Det blåste isande kallt , men vackert var det.

Tack snälla bror och svägerska för en toppenutflykt. En så bra present för den som inte är förtjust i kalas.

På kvällen  var det quizdags på Glasets Hus i Limmared. Jag hade lovat svägerska och svåger att åka med, bara de inte ställde till något hurrande från scenen. Visst kom det fram några och sa grattis under kvällen, och det var bara trevligt. 

"Husbandet" spelade. Min elev i min sista klass i Dalstorp är sångare. Trummisen kommer också fran Dalstorp. Han gick i sexan, då jag tjugofyra år gammal, började mitt tjugofemåriga lärarsjobb i  Dalstorpsskolan. 

Det är kul att se och höra de välbekanta killarna. Jag tycker att de är superduktiga.

Trots att det var mer än fullsatt i lokalen, så avgick vårt lag med ytterligare en seger. Den här gången var vi hela två poäng före tvåan. 14,5 poäng av 16.  Kändes nästan lite "dumt". Mycket roligare då det är jämnt.

Mat serverades förstås också. Baconlindad kyckling med potatiskulor och en kall krämig sås. Visst åt jag det mesta. Tänker att har man slaktat ett djur och lagt på min tallrik, så får man äta upp den delen av måltiden. Potatis och bröd, det kan man då hellre lämna. 

Värnamofamiljen brukar bjuda på julbord varje år. I år slog vi ihop det tillfället, med min och Karl-Petters nästan gemensamma födelsedag. ( K-P fyller år idag, två dagar efter sin mormor)

Tidigare år så har familjen kommit till de båda större restauranger som ligger i vår närhet. Höganloft och Hestraviken. Jag har inte tyckt att det varit jättegott, det man dukat fram. Speciellt förra årets julbord, på Hestraviken, det gillade jag inte alls. Så det var mitt förslag att vi skulle testa Toftaholm, mellan Värnamo och Ljungby, denna gång.

Det var ett stort och fint julbord. Det fanns något, ja, förstås alldeles för mycket, för alla. Jag som helst inte äter helt kött från gris, nöt eller lamm,  kunde blir mer än mätt på sill, lax, leverpaté och ost. 

Det enda som jag inte var nöjd med, det var den bit lutfisk ( jag gillar lutfisk) som vi beställde in. Den var absolut inte genomkokt.

Efterrättsbordet var förstås extra lockande. 

Dagens födelsedagsbarn gillade prinskorv, potatis och vattenmelon allra bäst. Och pepparkakor, Sunt val, egentligen....

Utanför fönstret snöade det så smått. Ett antal spa-gäster gick ner mot sjön ( Vidöstern) i klädda tofflor och badrock. Skulle de bada bastu och bada i kylan? Nej, de skulle bada "tunna". Såg inte ett dugg lockande ut, tyckte jag....

Hemma i Ulås var det dags för presenter. 

Hur många år är du? Kan du visa?  Det kunde han...

Brorsan hjälpte till med sång och hurrarop! 

Tårta var inköpt, dagen till ära. Jag lovar, det gick inte åt mycket av den goda cholkadtårtan. Tur att den smakar lika bra idag.

Visst fick den som fyllt sjuttio present också. Den traditionella chokladkalendern, med kvalitetschoklad i, samt ett tur till Göteborgsoperna och föreställningen av Wicked, tillsammans med dottern. Få se när det bli... sannolikt i februari.

Familjen vet ju vad jag vill ha. Upplevelser. Så av maken så fick jag biljetter till Anders Ekborgs julkonsert i Gustav Adolf-kyrkan i Borås, om två veckor. Och "fira" i Malmö, det ska vi göra efter jul. Och även då med musikalbesök 

Så firandet är inte över än, det finns upplevelser att se fram emot.

Dock får det vara lite lugnt med frosseri för ett tag framöver. Jag uppskattar verkligen vällagad mat, och även om det varit gott, så har det blivit lite väl mycket under dessa dagar. 

Åldersnoja? Nä, inte idag iaf. Möjligen ett lätt illamående....

26 kommentarer:

  1. Grattis än en gång till den sjunde nollan! Vilken bra och trevlig födelsedag det blev på alla vis. Perfekt att bli bjuden på lunch och sedan trevligheter på kvällen och ännu en seger. Så julbord med nära och kära på det. Då klagar man inte! Tårtan ser verkligen maffigt god ut så jag tror den hade varit helt i min smak.

    Önskar en fin söndag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klagar definitivt inte. det enda jag klagar på, det är kylan. Men det gäller att vänja sig vid den... Kram

      Radera
  2. Grattis och 70 stycken hejarop! Hoppas att du hör dem.
    Förstår ditt lätta illamårende. Det är ju hopplöst svårt att äta lagom när man står framför ett julbord t.ex. Men det får man ta, det är ju inte varje dag det sker.
    Vilket fantastiskt vackert garnvägg du har bild på. Men om det sticks...då bir det inget köp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huvudet på Spiken! Som vanligt! Hör ropen, luften är ju klar!

      Radera
  3. Det här låter ju utomordentligt lyckat. Bra när familjen vet hur man vill ha det.
    Ha nu en fin vecka (utan åldersnoja)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm... det är väl sådan jag är. Nojig! Kram

      Radera
  4. Så fint firad du blivit.
    Vi var ju på Toftaholm i Januari. Då badade vi tunna och även i sjön. Det var väldigt fint där.
    Julbord är vi aldrig på, vi är inte så glada för julmaten. Kul att ditt förslag av ställe blev så bra.
    Du får fortsätta firandet framöver då!
    God söndag kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättefint ställe ! Har tidigare bara besökt borgruinen.

      Radera
  5. Vad trevligt som du blev firad och det återstår fler roligheter. Så kul!
    Grattiskram!

    SvaraRadera
  6. GRATTIS i efterskott! Vilka fina födelsedagar för mormor och barnbarn. För en vecka sedan fyllde jag år och i morgon fyller äldsta barnbarnet. Det gäller att fira så mycket man kan, eller hur?
    Än en gång: GRATTIS från uppsalaewa

    SvaraRadera
  7. Stort GRATTIS i efterskott! Ja då har du frossat klart för i år och tagit ut jul- och nyårsfrossandet i förväg. Men det är ju några veckor dit, så mättnadskänslan kommer nog lägga sig lagom till julskinkan eller kalkonen kanske.
    Skoj förresten att du också gillar lutfisk. Det gör jag med. Det är dock väldigt sällsynt att den delikatessen fortfarande serveras i samband med julbord. Synd! Visst finns det restauranger där man kan beställa lutfisk separat, vilket jag är utmärkt. Bara firren inte är rå då...
    Bilden med K-P och melonskivan är underbar:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Melon och lutfisk! Gott

      Radera
  8. Hade skrivit en lång kommentar som bara försvann. Trist! Men jag skickar ett grattis i efterskott. Vill minnas att jag gjorde det på Instagram men gör det gärna igen- Fina dagar och fint firande och på olika sätt. Roligt också att kombinera din och Karl- Petters födelsedagar.
    Önskar dig nu en trevlig start på veckan.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blogger är inte ett dugg kul och samarbetsvillig. Kram

      Radera
  9. Grattis! Det åttonde decenniet… så tänker jag inte, maken i början av sitt sjätte! Så trevligt ni har det, inte bokat något juligt än, men inte för sent.

    SvaraRadera
  10. Hallå där, så mycket trevligheter ,-) Och grattis i efterskott ,-) Hoppas nojan lagt sig nu och du bara njuter ,-) Härliga färger på alla garn! Fin överraskning av bror o svägerska! Och grattis till femåringen ,-)
    Nu hoppas jag att det går att skriva en kommentar utan att vara inloggad!! För vår dator kraschade!!! Nu har vi en ny, men bilder hur får man fram dom från molnet, massa rutor att fylla i! Törs ju knappt peta på allt, De fick föra över i affären!, Vi har oxå haft covid, igen!!! Hög feber bla! yrsel osv. sen JAG KAN INTE KOMMA IN PÅ MIN BLOGG!? hur jag än försöker. Det fungerar inte!!
    Så funderar på att starta en ny! Ha det fortsatt fint, blir lite stressad av allt mitt krångel! Varm Kram fina bloggvän!!

    SvaraRadera
  11. JA förstås, från Primrose ,-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd! Blogger är besvärlig! Kram

      Radera
  12. Hej du gamla dam! Tsss,,,,,så kan jag kalla dig i nästan ett år, kul va? Men jag har ju varit både tant och finnkäring oändligt länge...Klädstorlekar ja, när jag ser folk på stan så känner jag mig ungefär i samma storlek undantaget unga kvinnor och flicksnärtor, men att hitta kläder är ju rent omöjligt. Tydligen förväntas man klä sig i tält..
    Julmat har jag inte hunnit ställa in min hjärna på ännu, köpte dock en burk anjovis idag, för jag minns nåt år då det inte stod att finna utan man fick göra jansson på sill..Hoppas du är nöjd med firandet, det du visat på bild har ju varit kanonfint. Och första stället ni åt på, med alla butiker, wow så fint. Skål på dig som är lika fräsch som en nyutslagen ros, tänk på att är man gammal och mager då är man skrynklig också....
    Kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fräsch som en nyponros... det var länge sedan. En julgris har ju heller inga rynkor...eller.. de blir ju inte så gamla...och visst syns det att bäst före datum gick ut för länge sedan...😊

      Radera
  13. Grattis i efterskott! Jag har inte testat någon julmat än, det blir inte förrän på julafton.Härlig bild på alla garner. Visst blir man sugen på att börja sticka, men jag håller med dig...ullgarnet får vara för min del. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. S
      Förståndigt att vänta till jul

      Radera
  14. Grattis än en gång! Vilket underbart firande du har fått, och det är inte slut än! Så kul med barnbarnsfirande också! Lyckost du som får lyssna på Anders Ekborgs ljuva stämma! Minns så väl "Kristina från Duvemåla" som gick på Cirkus väääldigt länge, underbar sång av Ekborg och Helen Sjöholm, synd nog var inte Peter Jöback på plats den kvällen när jag såg föreställningen och sjöng Guldet blev till sand, men han som var "standin" var minst lika bra minns jag, tror han hette Niklas Andersson, när man googlar ser man att han bytt efternamn till Asknergård?
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas